Windows Vista Forums

Dell optiplex connects to network but wont go to internet

  1. #1


    mark-docendo Guest

    Dell optiplex connects to network but wont go to internet

    HELP!!

    Have 4 new dell computers all connected to sbs 2003

    Server setup
    Single NIC sbs standard 2003 with Draytek router & Sonicwall firewall with
    CA antivirus

    2 of the dells were installed pre christmas and worked fine for a few weeks
    then one suddenly stopped going on external web sites - Tried all usual
    adding static IPs and DNS etc - NOTHING WORKED - So in desperation added USB
    LAN adapter - ALL WORKED FINE. (assumed that the sonicwall had blocked the
    net card via Mac address or something - so didnt think much more about it)

    UNTIL NOW - Bought two new dell optiplexs and added them to SBS via
    connect compter

    new pcs see internal network get email via exchange & outlook open docs etc
    and even opens default intranet page - But as soon as you go onto web it cant
    display page.

    However, if I disable onboard LAN and add USB Lan works fine

    EXACTLY AS THE ONE PC THAT WENT BAD EARLIER (PUZZLING THING IS THE OTHER PC
    OF THE ORIGINAL 2 WORKS FINE)

    ANY IDEAS ITS DRIVING ME MAD....

      My System SpecsSystem Spec

  2.   


  3. #2


    Dave Nickason [SBS MVP] Guest

    Re: Dell optiplex connects to network but wont go to internet

    I'd start by making sure the effected PCs are getting their IP addresses
    from DHCP on the SBS, and that none of the tcp/ip settings are set manually.
    Compare an ipconfig /all from an effected PC from that of one that's working
    as expected. On the effected PCs, open a cmd prompt with run as admin and
    do ipconfig /flushdns.


    "mark-docendo" <markdocendo@newsgroup> wrote in message
    news:90AA4490-F349-461F-810C-F82372C1D9DE@newsgroup

    > HELP!!
    >
    > Have 4 new dell computers all connected to sbs 2003
    >
    > Server setup
    > Single NIC sbs standard 2003 with Draytek router & Sonicwall firewall with
    > CA antivirus
    >
    > 2 of the dells were installed pre christmas and worked fine for a few
    > weeks
    > then one suddenly stopped going on external web sites - Tried all usual
    > adding static IPs and DNS etc - NOTHING WORKED - So in desperation added
    > USB
    > LAN adapter - ALL WORKED FINE. (assumed that the sonicwall had blocked
    > the
    > net card via Mac address or something - so didnt think much more about it)
    >
    > UNTIL NOW - Bought two new dell optiplexs and added them to SBS via
    > connect compter
    >
    > new pcs see internal network get email via exchange & outlook open docs
    > etc
    > and even opens default intranet page - But as soon as you go onto web it
    > cant
    > display page.
    >
    > However, if I disable onboard LAN and add USB Lan works fine
    >
    > EXACTLY AS THE ONE PC THAT WENT BAD EARLIER (PUZZLING THING IS THE OTHER
    > PC
    > OF THE ORIGINAL 2 WORKS FINE)
    >
    > ANY IDEAS ITS DRIVING ME MAD....

      My System SpecsSystem Spec

  4. #3


    mark-docendo Guest

    Re: Dell optiplex connects to network but wont go to internet

    DHCP is giving ip and none set manual - Access to everything on network is
    fine ITS LITERALLY JUST EXTERNAL WEBSITES - and if i change to usb adapter
    all OK

    One pc doing it could be some block somewhere but another 2 brand new pcs
    cant understand it.

    Any other ideas?? PLEASE!!

    "Dave Nickason [SBS MVP]" wrote:

    > I'd start by making sure the effected PCs are getting their IP addresses
    > from DHCP on the SBS, and that none of the tcp/ip settings are set manually.
    > Compare an ipconfig /all from an effected PC from that of one that's working
    > as expected. On the effected PCs, open a cmd prompt with run as admin and
    > do ipconfig /flushdns.
    >
    >
    > "mark-docendo" <markdocendo@newsgroup> wrote in message
    > news:90AA4490-F349-461F-810C-F82372C1D9DE@newsgroup

    > > HELP!!
    > >
    > > Have 4 new dell computers all connected to sbs 2003
    > >
    > > Server setup
    > > Single NIC sbs standard 2003 with Draytek router & Sonicwall firewall with
    > > CA antivirus
    > >
    > > 2 of the dells were installed pre christmas and worked fine for a few
    > > weeks
    > > then one suddenly stopped going on external web sites - Tried all usual
    > > adding static IPs and DNS etc - NOTHING WORKED - So in desperation added
    > > USB
    > > LAN adapter - ALL WORKED FINE. (assumed that the sonicwall had blocked
    > > the
    > > net card via Mac address or something - so didnt think much more about it)
    > >
    > > UNTIL NOW - Bought two new dell optiplexs and added them to SBS via
    > > connect compter
    > >
    > > new pcs see internal network get email via exchange & outlook open docs
    > > etc
    > > and even opens default intranet page - But as soon as you go onto web it
    > > cant
    > > display page.
    > >
    > > However, if I disable onboard LAN and add USB Lan works fine
    > >
    > > EXACTLY AS THE ONE PC THAT WENT BAD EARLIER (PUZZLING THING IS THE OTHER
    > > PC
    > > OF THE ORIGINAL 2 WORKS FINE)
    > >
    > > ANY IDEAS ITS DRIVING ME MAD....
    >
    > .
    >

      My System SpecsSystem Spec

  5. #4


    SteveB Guest

    Re: Dell optiplex connects to network but wont go to internet

    Please post the results from an ipconfig /all for the servers and one of the
    affected workstations.

    "mark-docendo" <markdocendo@newsgroup> wrote in message
    news:F6AACE5E-60B8-42C9-9BDF-7E2A52C8EF9E@newsgroup

    > DHCP is giving ip and none set manual - Access to everything on network is
    > fine ITS LITERALLY JUST EXTERNAL WEBSITES - and if i change to usb
    > adapter
    > all OK
    >
    > One pc doing it could be some block somewhere but another 2 brand new pcs
    > cant understand it.
    >
    > Any other ideas?? PLEASE!!
    >
    > "Dave Nickason [SBS MVP]" wrote:
    >

    >> I'd start by making sure the effected PCs are getting their IP addresses
    >> from DHCP on the SBS, and that none of the tcp/ip settings are set
    >> manually.
    >> Compare an ipconfig /all from an effected PC from that of one that's
    >> working
    >> as expected. On the effected PCs, open a cmd prompt with run as admin
    >> and
    >> do ipconfig /flushdns.
    >>
    >>
    >> "mark-docendo" <markdocendo@newsgroup> wrote in message
    >> news:90AA4490-F349-461F-810C-F82372C1D9DE@newsgroup

    >> > HELP!!
    >> >
    >> > Have 4 new dell computers all connected to sbs 2003
    >> >
    >> > Server setup
    >> > Single NIC sbs standard 2003 with Draytek router & Sonicwall firewall
    >> > with
    >> > CA antivirus
    >> >
    >> > 2 of the dells were installed pre christmas and worked fine for a few
    >> > weeks
    >> > then one suddenly stopped going on external web sites - Tried all
    >> > usual
    >> > adding static IPs and DNS etc - NOTHING WORKED - So in desperation
    >> > added
    >> > USB
    >> > LAN adapter - ALL WORKED FINE. (assumed that the sonicwall had blocked
    >> > the
    >> > net card via Mac address or something - so didnt think much more about
    >> > it)
    >> >
    >> > UNTIL NOW - Bought two new dell optiplexs and added them to SBS via
    >> > connect compter
    >> >
    >> > new pcs see internal network get email via exchange & outlook open docs
    >> > etc
    >> > and even opens default intranet page - But as soon as you go onto web
    >> > it
    >> > cant
    >> > display page.
    >> >
    >> > However, if I disable onboard LAN and add USB Lan works fine
    >> >
    >> > EXACTLY AS THE ONE PC THAT WENT BAD EARLIER (PUZZLING THING IS THE
    >> > OTHER
    >> > PC
    >> > OF THE ORIGINAL 2 WORKS FINE)
    >> >
    >> > ANY IDEAS ITS DRIVING ME MAD....
    >>
    >> .
    >>


      My System SpecsSystem Spec

  6. #5


    Merv Porter [SBS-MVP] Guest

    Re: Dell optiplex connects to network but wont go to internet

    For a problematic workstation... please post the results of an unedited
    ipconfig /all

    Please download and run a scan with the SBS 2003 BPA.

    Microsoft Windows Small Business Server 2003 Best Practices Analyzer
    http://www.microsoft.com/downloads/d...displaylang=en

    Can you get to external web sites from the SBS server?

    Check the workstations, to make sure that your antivirus is not installing a
    firewall that would prevent external web site access.

    Can a non-domain joined laptop or workstation attached directly to a port on
    the Sonicwall, access external web sites.

    Have you tried re-running CEICW and/or tried different DNS nameservers from
    your ISP?

    --
    Merv Porter [SBS-MVP]
    ============================


    "mark-docendo" <markdocendo@newsgroup> wrote in message
    news:F6AACE5E-60B8-42C9-9BDF-7E2A52C8EF9E@newsgroup

    > DHCP is giving ip and none set manual - Access to everything on network is
    > fine ITS LITERALLY JUST EXTERNAL WEBSITES - and if i change to usb
    > adapter
    > all OK
    >
    > One pc doing it could be some block somewhere but another 2 brand new pcs
    > cant understand it.
    >
    > Any other ideas?? PLEASE!!
    >
    > "Dave Nickason [SBS MVP]" wrote:
    >

    >> I'd start by making sure the effected PCs are getting their IP addresses
    >> from DHCP on the SBS, and that none of the tcp/ip settings are set
    >> manually.
    >> Compare an ipconfig /all from an effected PC from that of one that's
    >> working
    >> as expected. On the effected PCs, open a cmd prompt with run as admin
    >> and
    >> do ipconfig /flushdns.
    >>
    >>
    >> "mark-docendo" <markdocendo@newsgroup> wrote in message
    >> news:90AA4490-F349-461F-810C-F82372C1D9DE@newsgroup

    >> > HELP!!
    >> >
    >> > Have 4 new dell computers all connected to sbs 2003
    >> >
    >> > Server setup
    >> > Single NIC sbs standard 2003 with Draytek router & Sonicwall firewall
    >> > with
    >> > CA antivirus
    >> >
    >> > 2 of the dells were installed pre christmas and worked fine for a few
    >> > weeks
    >> > then one suddenly stopped going on external web sites - Tried all
    >> > usual
    >> > adding static IPs and DNS etc - NOTHING WORKED - So in desperation
    >> > added
    >> > USB
    >> > LAN adapter - ALL WORKED FINE. (assumed that the sonicwall had blocked
    >> > the
    >> > net card via Mac address or something - so didnt think much more about
    >> > it)
    >> >
    >> > UNTIL NOW - Bought two new dell optiplexs and added them to SBS via
    >> > connect compter
    >> >
    >> > new pcs see internal network get email via exchange & outlook open docs
    >> > etc
    >> > and even opens default intranet page - But as soon as you go onto web
    >> > it
    >> > cant
    >> > display page.
    >> >
    >> > However, if I disable onboard LAN and add USB Lan works fine
    >> >
    >> > EXACTLY AS THE ONE PC THAT WENT BAD EARLIER (PUZZLING THING IS THE
    >> > OTHER
    >> > PC
    >> > OF THE ORIGINAL 2 WORKS FINE)
    >> >
    >> > ANY IDEAS ITS DRIVING ME MAD....
    >>
    >> .
    >>

      My System SpecsSystem Spec

  7. #6


    Larry Struckmeyer[SBS-MVP] Guest

    Re: Dell optiplex connects to network but wont go to internet

    Getting in line behind the rest and adding that I would carefully examine
    the properties of the nics that work and compare them to the properties of
    the nics that don't work. Remove all services on the nics that don't work
    that are not on the ones that work. In fact make good notes and remove all
    the services, run the Fix It wizard from here

    http://support.microsoft.com/kb/299357

    then reinstall the Client for Microsoft Networks, File and Print Sharing
    and nothing else. I have seem some really strange stuff applied to the nic
    settings, and once removed the systems worked fine.

    Be certain there is only one wired nic active when you join the network,
    and be certain that that is working before activating and switching to wireless,
    if in fact you switch at all.

    -
    Larry
    Please post the resolution to your
    issue so others may benefit
    -
    Get Your SBS Health Check at
    www.sbsbpa.com


    > For a problematic workstation... please post the results of an
    > unedited ipconfig /all
    >
    > Please download and run a scan with the SBS 2003 BPA.
    >
    > Microsoft Windows Small Business Server 2003 Best Practices Analyzer
    >
    > http://www.microsoft.com/downloads/d...=3874527A-DE19
    > -49BB-800F-352F3B6F2922&displaylang=en
    >
    > Can you get to external web sites from the SBS server?
    >
    > Check the workstations, to make sure that your antivirus is not
    > installing a firewall that would prevent external web site access.
    >
    > Can a non-domain joined laptop or workstation attached directly to a
    > port on the Sonicwall, access external web sites.
    >
    > Have you tried re-running CEICW and/or tried different DNS nameservers
    > from your ISP?
    >
    > "mark-docendo" <markdocendo@newsgroup> wrote in
    > message news:F6AACE5E-60B8-42C9-9BDF-7E2A52C8EF9E@newsgroup
    >

    >> DHCP is giving ip and none set manual - Access to everything on
    >> network is
    >> fine ITS LITERALLY JUST EXTERNAL WEBSITES - and if i change to usb
    >> adapter
    >> all OK
    >> One pc doing it could be some block somewhere but another 2 brand new
    >> pcs cant understand it.
    >>
    >> Any other ideas?? PLEASE!!
    >>
    >> "Dave Nickason [SBS MVP]" wrote:
    >>

    >>> I'd start by making sure the effected PCs are getting their IP
    >>> addresses
    >>> from DHCP on the SBS, and that none of the tcp/ip settings are set
    >>> manually.
    >>> Compare an ipconfig /all from an effected PC from that of one that's
    >>> working
    >>> as expected. On the effected PCs, open a cmd prompt with run as
    >>> admin
    >>> and
    >>> do ipconfig /flushdns.
    >>> "mark-docendo" <markdocendo@newsgroup> wrote in
    >>> message news:90AA4490-F349-461F-810C-F82372C1D9DE@newsgroup
    >>>
    >>>> HELP!!
    >>>>
    >>>> Have 4 new dell computers all connected to sbs 2003
    >>>>
    >>>> Server setup
    >>>> Single NIC sbs standard 2003 with Draytek router & Sonicwall
    >>>> firewall
    >>>> with
    >>>> CA antivirus
    >>>> 2 of the dells were installed pre christmas and worked fine for a
    >>>> few
    >>>> weeks
    >>>> then one suddenly stopped going on external web sites - Tried all
    >>>> usual
    >>>> adding static IPs and DNS etc - NOTHING WORKED - So in desperation
    >>>> added
    >>>> USB
    >>>> LAN adapter - ALL WORKED FINE. (assumed that the sonicwall had
    >>>> blocked
    >>>> the
    >>>> net card via Mac address or something - so didnt think much more
    >>>> about
    >>>> it)
    >>>> UNTIL NOW - Bought two new dell optiplexs and added them to SBS
    >>>> via connect compter
    >>>>
    >>>> new pcs see internal network get email via exchange & outlook open
    >>>> docs
    >>>> etc
    >>>> and even opens default intranet page - But as soon as you go onto
    >>>> web
    >>>> it
    >>>> cant
    >>>> display page.
    >>>> However, if I disable onboard LAN and add USB Lan works fine
    >>>>
    >>>> EXACTLY AS THE ONE PC THAT WENT BAD EARLIER (PUZZLING THING IS THE
    >>>> OTHER
    >>>> PC
    >>>> OF THE ORIGINAL 2 WORKS FINE)
    >>>> ANY IDEAS ITS DRIVING ME MAD....
    >>>>
    >>> .
    >>>


      My System SpecsSystem Spec


Dell optiplex connects to network but wont go to internet
Similar Threads
Thread Forum
connects to network but no internet Network & Sharing
Internet Connects, but not To Websites Browsers & Mail
Vista cant wont connect to Internet or Network, Wireless or Ehternet HELP!! Network & Sharing
DVD+RW Internal Combro NOT work in Dell OptiPlex 745 Ultra Small F Vista hardware & devices
Vista 5472 installed on Dell Optiplex GX620 Vista General