Windows Vista Forums

Big Sound problem (need help soon please)

  1. #1



    Newbie
    Join Date : Feb 2009
    Posts : 6
    x64
    Local Time: 11:09 PM

    Big Sound problem (need help soon please) SOLVED

    k heres the deal....
    I've had my new computer built for 3 days now. Ever since i have had it i have had no sound.
    I've searched endless forums looking for ppl who have had similar problems trying to resolve mine.
    But no luck so i finally gave up and decided to write about it.
    K so the problem is the error that hunts my new pc "No Audio Output Device is Installed"
    -my audio is realtek hd audio-
    yes, i have tryed installing the driver from my motherboard disc..and yes i have trying getting updated drivers...this does not help...
    the reason..
    when i go to device manager .... i have no Sound, video, and game controllers tab !
    WTF? .so that is what i need to fix first and then i thinkk i can fix sound by installing drivers.

    Comp Specs=(also in my dxdiag attachment)
    Operating System: Windows Vista™ Home Premium (6.0, Build 6000) (6000.vista_gdr.080917-1612)
    Language: English (Regional Setting: English)
    System Manufacturer: XFX78I
    System Model: XFX nForce 780i 3-Way SLI
    BIOS: Phoenix - AwardBIOS v6.00PG
    Processor: Intel® Core™2 Quad CPU Q6700 @ 2.66GHz (4 CPUs), ~2.7GHz
    Memory: 4094MB RAM
    Card name: NVIDIA GeForce 9800 GTX/9800 GTX+

    Sound =(

    Sound Devices
    -------------
    Description:
    Default Sound Playback: No
    Default Voice Playback: No
    Hardware ID:
    Manufacturer ID:
    Product ID:
    Type:
    Driver Name:
    Driver Version:
    Driver Attributes:
    WHQL Logo'd:
    Date and Size:
    Other Files:
    Driver Provider:
    HW Accel Level: Emulation Only
    Cap Flags: 0x0
    Min/Max Sample Rate: 0, 0
    Static/Strm HW Mix Bufs: 0, 0
    Static/Strm HW 3D Bufs: 0, 0
    HW Memory: 0
    Voice Management: No
    EAX™ 2.0 Listen/Src: No, No
    I3DL2™ Listen/Src: No, No
    Sensaura™ ZoomFX™: No

    Please Help mates

    Last edited by kotletPL; 27 Feb 2009 at 11:32 PM. Reason: solved
      My System SpecsSystem Spec

  2.   


  3. #2
    MrNeeds's Avatar

    PC Geek



    Join Date : Oct 2008
    Lymm, Cheshire, UK
    Posts : 1,823
    Vista Home Premium x64 / 7 Ultimate x64
    Local Time: 06:09 AM
    uk uk england

     

    Re: Big Sound problem (need help soon please)

    Quote Originally Posted by kotletPL View Post
    k heres the deal....
    I've had my new computer built for 3 days now. Ever since i have had it i have had no sound.
    I've searched endless forums looking for ppl who have had similar problems trying to resolve mine.
    But no luck so i finally gave up and decided to write about it.
    K so the problem is the error that hunts my new pc "No Audio Output Device is Installed"
    -my audio is realtek hd audio-
    yes, i have tryed installing the driver from my motherboard disc..and yes i have trying getting updated drivers...this does not help...
    the reason..
    when i go to device manager .... i have no Sound, video, and game controllers tab !
    WTF? .so that is what i need to fix first and then i thinkk i can fix sound by installing drivers.

    Comp Specs=(also in my dxdiag attachment)
    Operating System: Windows Vista™ Home Premium (6.0, Build 6000) (6000.vista_gdr.080917-1612)
    Language: English (Regional Setting: English)
    System Manufacturer: XFX78I
    System Model: XFX nForce 780i 3-Way SLI
    BIOS: Phoenix - AwardBIOS v6.00PG
    Processor: Intel® Core™2 Quad CPU Q6700 @ 2.66GHz (4 CPUs), ~2.7GHz
    Memory: 4094MB RAM
    Card name: NVIDIA GeForce 9800 GTX/9800 GTX+

    Sound =(

    Sound Devices
    -------------
    Description:
    Default Sound Playback: No
    Default Voice Playback: No
    Hardware ID:
    Manufacturer ID:
    Product ID:
    Type:
    Driver Name:
    Driver Version:
    Driver Attributes:
    WHQL Logo'd:
    Date and Size:
    Other Files:
    Driver Provider:
    HW Accel Level: Emulation Only
    Cap Flags: 0x0
    Min/Max Sample Rate: 0, 0
    Static/Strm HW Mix Bufs: 0, 0
    Static/Strm HW 3D Bufs: 0, 0
    HW Memory: 0
    Voice Management: No
    EAX™ 2.0 Listen/Src: No, No
    I3DL2™ Listen/Src: No, No
    Sensaura™ ZoomFX™: No

    Please Help mates
    do you have your onboard audio enabled in the bios?
    should be under integrated peripherals.

      My System SpecsSystem Spec

  4. #3



    Newbie
    Join Date : Feb 2009
    Posts : 6
    x64
    Local Time: 11:09 PM


      Thread Starter

    Re: Big Sound problem (need help soon please)

    thx for trying mate
    but no it was set on auto =\

      My System SpecsSystem Spec

  5. #4
    MrNeeds's Avatar

    PC Geek



    Join Date : Oct 2008
    Lymm, Cheshire, UK
    Posts : 1,823
    Vista Home Premium x64 / 7 Ultimate x64
    Local Time: 06:09 AM
    uk uk england

     

    Re: Big Sound problem (need help soon please)

    ok, have you scanned for hardware changes in the devices list, the sound, video and game controllers options wont come up unless there are any in your system.

      My System SpecsSystem Spec

  6. #5



    Vista Fan
    Join Date : Dec 2007
    Posts : 551
    Vista Home Premium 64bit
    Local Time: 04:09 PM
    australia au new south wales

     

    Re: Big Sound problem (need help soon please)

    With the HD audio drivers...you have to install it twice...the first time removes the current driver and the second time installs the driver.

    If you forget the number of times you installed you may accidently just have no drivers installed

      My System SpecsSystem Spec

  7. #6



    Newbie
    Join Date : Feb 2009
    Posts : 6
    x64
    Local Time: 11:09 PM


      Thread Starter

    Re: Big Sound problem (need help soon please)

    k i will try that thx

    ...yea nothing mates...
    still no option w/ sound
    and icon of no audio device installed on task bar

    hey i got it to work manually but now i have this

    http://img19.imageshack.us/my.php?image=problemx.jpg

    Last edited by kotletPL; 25 Feb 2009 at 06:39 PM.
      My System SpecsSystem Spec

  8. #7
    MrNeeds's Avatar

    PC Geek



    Join Date : Oct 2008
    Lymm, Cheshire, UK
    Posts : 1,823
    Vista Home Premium x64 / 7 Ultimate x64
    Local Time: 06:09 AM
    uk uk england

     

    Re: Big Sound problem (need help soon please)

    hehe, wait a sec, i got the solution on a plate for you, type in the start menu search bar, "services.msc" without the speechmarks, and hit enter, this will bring up a UAC prompt for the microsoft management console, continue, and near the bottom of the list, can you tell me what it says next to windows audio?
    make sure the service is saying started, if it says its stopped, then on the left, click on start this service as illustrated below, and set to automatic by right clicking windows audio and set to automatic.
    also make sure the windows audio endpoint builder is the same as windows audio.
    Restart your system and enjoy glorious High definition audio

      My System SpecsSystem Spec

  9. #8



    Newbie
    Join Date : Feb 2009
    Posts : 6
    x64
    Local Time: 11:09 PM


      Thread Starter

    Re: Big Sound problem (need help soon please)

    Yeah bro i went on their and look where you told me, but both things are turned on, started, and automatic
    Here is SS:

      My System SpecsSystem Spec

  10. #9



    Junior Member
    Join Date : Jan 2009
    Posts : 11
    1 x Vista Ultimate x64; 2 x Vista Home Premium x64
    Local Time: 01:09 AM


     

    Re: Big Sound problem (need help soon please)

    I would try a repair install of Vista, you may be missing some DLL or something.

      My System SpecsSystem Spec

  11. #10
    MrNeeds's Avatar

    PC Geek



    Join Date : Oct 2008
    Lymm, Cheshire, UK
    Posts : 1,823
    Vista Home Premium x64 / 7 Ultimate x64
    Local Time: 06:09 AM
    uk uk england

     

    Re: Big Sound problem (need help soon please)

    well, ive looked at a few similar problems to this and the solution appears to be to uninstall your device completely from the device manager, restart and let windows install it, good luck.

      My System SpecsSystem Spec

Page 1 of 2 12 LastLast

Big Sound problem (need help soon please)
Similar Threads
Thread Forum
5.1 sound problem again Sound & Audio
Sound problem Vista General
An UN Sound Problem Vista performance & maintenance
Sound problem Vista performance & maintenance
5.1 sound problem with Realtek ACL655 on board sound Vista hardware & devices