Windows Vista Forums

Sound card help

  1. #1


    Join Date : Feb 2008
    Posts : 14
    Vista home Premium 32bit
    Local Time: 07:53 AM
    usa us missouri

    Sound card help

    I just got the Razer Barracuda headset and I wanna get the most sound out of it.

    Now on the back the out ports work for all the wires but when I try to plug into the mic one on the back it doesn't. So I`m either suck with a mic that sounds like i`m miles away and great sound, Or i`m with a great mic and decent sound(just front speakers).

    It works on the front however but on the front there is only room for a front speaker. Is there a way around this?

    Dell XPS 420
    Vista 32


    This is what it says in the owners manual about the ports

    1 microphone connector
    -Use the microphone connector to attach a personal computer microphone for voice or musical input into a sound or telephony program.

    Now the only line in connect on the back
    9 Line in connector
    -Use the (Blue) line-in connector to attach a record/playback device such as a cassette player,CD player, or VCR.

    Razer Barracudaâ„¢ HP-1 5.1 Channel Gaming Headphones | Buy Online

    Pages 19-21

    Front I/O Connectors - Owners Manual - Dell 420

      My System SpecsSystem Spec

  2. #2
    stormy13's Avatar
    Join Date : Jul 2008
    Posts : 633
    Vista Ultimate x64
    Local Time: 08:53 AM
    canada ca ontario

     

    Re: Sound card help

    If I am reading this right, why are you trying to connect a 5.1 headset to the stereo front panel connector? To connect it properly you need to connect it to the front/rear/center ports on the sound card (whether onboard or an actual sound card),

    -razer-jpg

    including the USB connection which I assume is to power the built-in amplifier.

      My System SpecsSystem Spec

  3. #3


    Join Date : Feb 2008
    Posts : 14
    Vista home Premium 32bit
    Local Time: 07:53 AM
    usa us missouri

      Thread Starter

    Re: Sound card help

    Quote Originally Posted by stormy13 View Post
    If I am reading this right, why are you trying to connect a 5.1 headset to the stereo front panel connector? To connect it properly you need to connect it to the front/rear/center ports on the sound card (whether onboard or an actual sound card),

    -razer-jpg

    including the USB connection which I assume is to power the built-in amplifier.
    Well the thing is I want my Mic to work as well. The in on the back does not work that's why I posted the difference in them. The only one that works for a mic is the front one. I am wondering if there is a way around thing to where I can get the 5.1 sound and the mic to work at the same time. My other option was just to connect the front speakers on the front I/O port and have my mic work.

      My System SpecsSystem Spec

  4. #4
    stormy13's Avatar
    Join Date : Jul 2008
    Posts : 633
    Vista Ultimate x64
    Local Time: 08:53 AM
    canada ca ontario

     

    Re: Sound card help

    You made sure that the line in is set properly in the sound card's settings? If all else fails get one of these (find a cheap one locally),

    For only $0.62 each when QTY 50+ purchased - 3.5mm Stereo Plug/Jack M/F Cable - 6ft | 3.5mm Audio M/F Extension Cables

    and use it to connect just the mic to the front panel.

      My System SpecsSystem Spec

  5. #5


    Join Date : Feb 2008
    Posts : 14
    Vista home Premium 32bit
    Local Time: 07:53 AM
    usa us missouri

      Thread Starter

    Re: Sound card help

    Quote Originally Posted by stormy13 View Post
    You made sure that the line in is set properly in the sound card's settings? If all else fails get one of these (find a cheap one locally),

    For only $0.62 each when QTY 50+ purchased - 3.5mm Stereo Plug/Jack M/F Cable - 6ft | 3.5mm Audio M/F Extension Cables

    and use it to connect just the mic to the front panel.
    Thanks!

      My System SpecsSystem Spec


Sound card help
Similar Threads
Thread Forum
distorted sound in vista/createiv x-fi titanium sound card Sound & Audio
My Creative Sound Blaster X-FI Sound Card Works Now with Creative's RC1 Device Driver's! I Have Sound! Vista General
Vista x64 RC2 - Sound Card/Amplifier - DTS Test Sound (Audigy 2 ZS SPDIF) Vista General
Nforce 430, onboard sound card and video card issues Vista hardware & devices
Sound blaster Updated Sound Card Drivers Vista General