Windows Vista Forums

SP1 Stage 3 installation hangs at 56%

  1. #1


    George Skulski Guest

    SP1 Stage 3 installation hangs at 56%

    When installing Vista SP1 on a Sony notebook the process hangs at 56% during
    phase 3. I have left the machine for many hours with no indication of any
    progress being made (no HD Led flashes and absolutely no feedback re
    problem).

    Can anyone shed any light on how to get past this point, please?

    George

    PS Apologies if this question has appeared before but I could not find such
    a thread today.


      My System SpecsSystem Spec

  2.   


  3. #2


    Mark L. Ferguson Guest

    Re: SP1 Stage 3 installation hangs at 56%

    If Sony sold it to you with Vista, you are going to have to ask Sony how to
    install SP1. (They probably need to provide you with a better driver for
    some hardware device)

    How to uninstall Windows Vista SP1 as a troubleshooting step:
    http://support.microsoft.com/kb/948537

    --
    Was this helpful? Then click the Ratings button. Voting helps the web
    interface.
    http://www.microsoft.com/wn3/locales...eAPostAsAnswer
    Mark L. Ferguson
    ..

    "George Skulski" <george.skulski@xxxxxx> wrote in message
    news:A466F0A4-1B04-41D8-B31B-EE79562AA820@xxxxxx

    > When installing Vista SP1 on a Sony notebook the process hangs at 56%
    > during phase 3. I have left the machine for many hours with no indication
    > of any progress being made (no HD Led flashes and absolutely no feedback
    > re problem).
    >
    > Can anyone shed any light on how to get past this point, please?
    >
    > George
    >
    > PS Apologies if this question has appeared before but I could not find
    > such a thread today.

      My System SpecsSystem Spec

  4. #3


    occam Guest

    Re: SP1 Stage 3 installation hangs at 56%

    George Skulski wrote:

    > When installing Vista SP1 on a Sony notebook the process hangs at 56%
    > during phase 3. I have left the machine for many hours with no
    > indication of any progress being made (no HD Led flashes and absolutely
    > no feedback re problem).
    >
    > Can anyone shed any light on how to get past this point, please?
    >
    > George
    >
    > PS Apologies if this question has appeared before but I could not find
    > such a thread today.
    George - yes, the question has appeared before (I asked it a month ago,
    when I installed SP1 :-). I have an Acer, not a Sony, but I think the
    problem is with a (still running) Anti-virus or antispy program,
    blocking the progress (and completion) of SP1 .


    I finally tired of waiting and pressed the 'off' button. It is risky,
    but I felt I had no choice.

    On reboot, choose the 'safe mode' boot-up.

    If things are OK, the install process will pick up where left it left
    off, and complete to 100%. However, in my case, after 'successful
    install' the program decided to 'revert changes' and go to square one.
    (That is good news)

    When you try to re-install SP1 again, make sure all ant-virus,
    ant-spyware and other busy-body programs (including sleep mode) are
    turned off.

    It worked for me, I have had SP1 since. I hope it works out OK for you too.


      My System SpecsSystem Spec

  5. #4


    George Skulski Guest

    Re: SP1 Stage 3 installation hangs at 56%

    Many thanks for your response.

    I was very careful about turning-off all running programs before starting
    the installation.

    Since posting the query, my Sony PC has come up with a message stating that
    SP1 failed to install and that changes are being reverted. Some hope!! It's
    been 'reverting, for a few hours and has now jammed up in this mode. (Will
    Microsoft ever get anything fit for purpose??)

    I'll wait long into the night in a forelorn hope that something will work in
    the end. At present I have a useless PC !!!!

    Thanks again,
    George

    PS It's now 11.20 am and the PC has re-booted a few times and each time it
    comes up with a message stating that it needs to re-install Windows from
    DVD/CD (which I don't have as it was pre-installed on the PC). After
    clicking the OK button, I get the message that SP1 failed to install and
    changes are being reverted. And so on and so forth round and round we go
    but get nowhere!!

    ------------------

    "occam" <occam@xxxxxx> wrote in message
    news:u7E$0qyoIHA.4616@xxxxxx

    > George Skulski wrote:

    >> When installing Vista SP1 on a Sony notebook the process hangs at 56%
    >> during phase 3. I have left the machine for many hours with no indication
    >> of any progress being made (no HD Led flashes and absolutely no feedback
    >> re problem).
    >>
    >> Can anyone shed any light on how to get past this point, please?
    >>
    >> George
    >>
    >> PS Apologies if this question has appeared before but I could not find
    >> such a thread today.
    >
    > George - yes, the question has appeared before (I asked it a month ago,
    > when I installed SP1 :-). I have an Acer, not a Sony, but I think the
    > problem is with a (still running) Anti-virus or antispy program, blocking
    > the progress (and completion) of SP1 .
    >
    >
    > I finally tired of waiting and pressed the 'off' button. It is risky, but
    > I felt I had no choice.
    >
    > On reboot, choose the 'safe mode' boot-up.
    >
    > If things are OK, the install process will pick up where left it left off,
    > and complete to 100%. However, in my case, after 'successful install' the
    > program decided to 'revert changes' and go to square one. (That is good
    > news)
    >
    > When you try to re-install SP1 again, make sure all ant-virus, ant-spyware
    > and other busy-body programs (including sleep mode) are turned off.
    >
    > It worked for me, I have had SP1 since. I hope it works out OK for you
    > too.
    >

      My System SpecsSystem Spec

  6. #5


    George Skulski Guest

    Re: SP1 Stage 3 installation hangs at 56%

    Thanks for your response.

    If you're interested, there has been a development (see my reply to one of
    the responses below).
    The big problem is that the PC just jams up and it is impossible to get to
    the Start button (never get the screen with that option) as all I get is a
    message that SP1 failed to install and changes are being reverted. This has
    been the case for over 15 hours now!!! Surely, nothing can take THAT long!!

    All else failing, I'll see what I can do with what you suggest but I feel
    that Microsoft is
    letting its customers down in the end.

    George

    "Mark L. Ferguson" <MarkLFerguson@xxxxxx> wrote in
    message news:47DE17B1-7FAA-4FFD-A046-DA388CAC140D@xxxxxx

    > If Sony sold it to you with Vista, you are going to have to ask Sony how
    > to install SP1. (They probably need to provide you with a better driver
    > for some hardware device)
    >
    > How to uninstall Windows Vista SP1 as a troubleshooting step:
    > http://support.microsoft.com/kb/948537
    >
    > --
    > Was this helpful? Then click the Ratings button. Voting helps the web
    > interface.
    > http://www.microsoft.com/wn3/locales...eAPostAsAnswer
    > Mark L. Ferguson
    > .
    >
    > "George Skulski" <george.skulski@xxxxxx> wrote in message
    > news:A466F0A4-1B04-41D8-B31B-EE79562AA820@xxxxxx

    >> When installing Vista SP1 on a Sony notebook the process hangs at 56%
    >> during phase 3. I have left the machine for many hours with no indication
    >> of any progress being made (no HD Led flashes and absolutely no feedback
    >> re problem).
    >>
    >> Can anyone shed any light on how to get past this point, please?
    >>
    >> George
    >>
    >> PS Apologies if this question has appeared before but I could not find
    >> such a thread today.
    >
    >

      My System SpecsSystem Spec


SP1 Stage 3 installation hangs at 56%

Similar Threads
Thread Forum
Service Pack 2 hangs at Stage 1 33% Windows Updates
SP1 installation failed at Stage 3 Software
chkdsk hangs on stage 5 @ 10% Vista hardware & devices
Vista x64 sp1 hangs on stage 3 after 76% Vista installation & setup
Vista Installation freezes at Completing Installation stage. Vista installation & setup