Windows Vista Forums

DCOMLAUNCH SVCHOST Plug & Play, Hi CPU Usage

  1. #1


    Retired Bill Guest

    DCOMLAUNCH SVCHOST Plug & Play, Hi CPU Usage

    I noticed every time I boot up I hear my computer fan speed up (as if the
    computer were working extra hard). When I check Task Mgr I notice SVCHOST
    running 30% + cpu at times. I checked the service running and it's the plug
    & play service.

    I found this to be the solution:
    http://blog.hansmelis.be/2007/06/17/...-media-player/


    --
    Retired Boeing Bill

      My System SpecsSystem Spec

  2. #2


    Mark L. Ferguson Guest

    Re: DCOMLAUNCH SVCHOST Plug & Play, Hi CPU Usage

    This problem only occurs with audio drivers which do indeed have an
    'enhancements' feature. Not all systems show this in Control Panel, Sounds,
    Speaker properties, Enhancements tab. An improved driver would eliminate the
    delay.

    --
    click the Ratings button. Voting helps the web interface.
    http://www.microsoft.com/wn3/locales...help_en-us.htm see ''rate a post''
    Mark L. Ferguson

    "Retired Bill" <RetiredBill@xxxxxx> wrote in message
    news:8BB2EA71-9532-4382-BC03-66E50C78C8E4@xxxxxx

    > I noticed every time I boot up I hear my computer fan speed up (as if the
    > computer were working extra hard). When I check Task Mgr I notice SVCHOST
    > running 30% + cpu at times. I checked the service running and it's the
    > plug
    > & play service.
    >
    > I found this to be the solution:
    > http://blog.hansmelis.be/2007/06/17/...-media-player/
    >
    >
    > --
    > Retired Boeing Bill

      My System SpecsSystem Spec

  3. #3


    Retired Bill Guest

    Re: DCOMLAUNCH SVCHOST Plug & Play, Hi CPU Usage

    I have the latest driver.
    --
    Retired Boeing Bill


    "Mark L. Ferguson" wrote:

    > This problem only occurs with audio drivers which do indeed have an
    > 'enhancements' feature. Not all systems show this in Control Panel, Sounds,
    > Speaker properties, Enhancements tab. An improved driver would eliminate the
    > delay.
    >
    > --
    > click the Ratings button. Voting helps the web interface.
    > http://www.microsoft.com/wn3/locales...help_en-us.htm see ''rate a post''
    > Mark L. Ferguson
    >
    > "Retired Bill" <RetiredBill@xxxxxx> wrote in message
    > news:8BB2EA71-9532-4382-BC03-66E50C78C8E4@xxxxxx

    > > I noticed every time I boot up I hear my computer fan speed up (as if the
    > > computer were working extra hard). When I check Task Mgr I notice SVCHOST
    > > running 30% + cpu at times. I checked the service running and it's the
    > > plug
    > > & play service.
    > >
    > > I found this to be the solution:
    > > http://blog.hansmelis.be/2007/06/17/...-media-player/
    > >
    > >
    > > --
    > > Retired Boeing Bill
    >

      My System SpecsSystem Spec

  4. #4


    Mark L. Ferguson Guest

    Re: DCOMLAUNCH SVCHOST Plug & Play, Hi CPU Usage

    That was my point. "Latest" and "good enough' are two separate things. With
    drivers, they work, or they don't. This 'bug' would also happen if you used
    XP.

    --
    click the Ratings button. Voting helps the web interface.
    http://www.microsoft.com/wn3/locales...help_en-us.htm see ''rate a post''
    Mark L. Ferguson

    "Retired Bill" <RetiredBill@xxxxxx> wrote in message
    news:C1790765-1643-4C8F-8E77-74C9F4CFCDED@xxxxxx

    > I have the latest driver.
    > --
    > Retired Boeing Bill
    >
    >
    > "Mark L. Ferguson" wrote:
    >

    >> This problem only occurs with audio drivers which do indeed have an
    >> 'enhancements' feature. Not all systems show this in Control Panel,
    >> Sounds,
    >> Speaker properties, Enhancements tab. An improved driver would eliminate
    >> the
    >> delay.
    >>
    >> --
    >> click the Ratings button. Voting helps the web interface.
    >> http://www.microsoft.com/wn3/locales...help_en-us.htm see ''rate a
    >> post''
    >> Mark L. Ferguson
    >>
    >> "Retired Bill" <RetiredBill@xxxxxx> wrote in message
    >> news:8BB2EA71-9532-4382-BC03-66E50C78C8E4@xxxxxx

    >> > I noticed every time I boot up I hear my computer fan speed up (as if
    >> > the
    >> > computer were working extra hard). When I check Task Mgr I notice
    >> > SVCHOST
    >> > running 30% + cpu at times. I checked the service running and it's the
    >> > plug
    >> > & play service.
    >> >
    >> > I found this to be the solution:
    >> > http://blog.hansmelis.be/2007/06/17/...-media-player/
    >> >
    >> >
    >> > --
    >> > Retired Boeing Bill
    >>

      My System SpecsSystem Spec

  5. #5


    Retired Bill Guest

    Re: DCOMLAUNCH SVCHOST Plug & Play, Hi CPU Usage

    Wheter it's vista or XP do you think it should be serching for hardware all
    the time when your not using Sound or audio? Just booting up.

    Bill
    --
    Retired Boeing Bill


    "Mark L. Ferguson" wrote:

    > That was my point. "Latest" and "good enough' are two separate things. With
    > drivers, they work, or they don't. This 'bug' would also happen if you used
    > XP.
    >
    > --
    > click the Ratings button. Voting helps the web interface.
    > http://www.microsoft.com/wn3/locales...help_en-us.htm see ''rate a post''
    > Mark L. Ferguson
    >
    > "Retired Bill" <RetiredBill@xxxxxx> wrote in message
    > news:C1790765-1643-4C8F-8E77-74C9F4CFCDED@xxxxxx

    > > I have the latest driver.
    > > --
    > > Retired Boeing Bill
    > >
    > >
    > > "Mark L. Ferguson" wrote:
    > >

    > >> This problem only occurs with audio drivers which do indeed have an
    > >> 'enhancements' feature. Not all systems show this in Control Panel,
    > >> Sounds,
    > >> Speaker properties, Enhancements tab. An improved driver would eliminate
    > >> the
    > >> delay.
    > >>
    > >> --
    > >> click the Ratings button. Voting helps the web interface.
    > >> http://www.microsoft.com/wn3/locales...help_en-us.htm see ''rate a
    > >> post''
    > >> Mark L. Ferguson
    > >>
    > >> "Retired Bill" <RetiredBill@xxxxxx> wrote in message
    > >> news:8BB2EA71-9532-4382-BC03-66E50C78C8E4@xxxxxx
    > >> > I noticed every time I boot up I hear my computer fan speed up (as if
    > >> > the
    > >> > computer were working extra hard). When I check Task Mgr I notice
    > >> > SVCHOST
    > >> > running 30% + cpu at times. I checked the service running and it's the
    > >> > plug
    > >> > & play service.
    > >> >
    > >> > I found this to be the solution:
    > >> > http://blog.hansmelis.be/2007/06/17/...-media-player/
    > >> >
    > >> >
    > >> > --
    > >> > Retired Boeing Bill
    > >>

      My System SpecsSystem Spec

  6. #6


    Join Date : Mar 2008
    Sydney, NSW, Australia
    Posts : 4
    Vista Home Premium 32bit
    Local Time: 15:51
    australia au new south wales

     

    Re: DCOMLAUNCH SVCHOST Plug & Play, Hi CPU Usage

    I am also suffering high CPU usage due to svchost.exe from DcomLaunch and PlugPlay services. There is no "Enhancement Tab".

    I am using Asus A8Jr notebook running Windows Vista Home Premium SP1. The Audio system is SoundMAX Integrated Digital HD Audio.

    What shall I do now?

      My System SpecsSystem Spec

DCOMLAUNCH SVCHOST Plug & Play, Hi CPU Usage

Similar Threads
Thread Forum
High CPU usage - svchost.exe, DcomLaunch and Plug & Play
Hey guys, I'm running into a problem with my install of Vista Home Premium x64. The usual solutions I'm finding online aren't helping me very...
Vista General
DComLaunch and WmiPrvSE.exe, DComLaunch and WmiPrvSE.exe makes CPU running high
My laptop's, with Vista 64-bit business, CPU is running high constant. And when I analyzed this with ProcessExplorer I see that its the SvcHost...
Software
svchost.exe and Sound + CPU usage...
Hello, in Front sorry for my English - so be patient with me. My Desktop had a funny spleen - it makes some Noise like 'ding dong dong ding'...
Vista performance & maintenance
svchost.exe memory usage
Hello, I have Windows Vista Ultimate 64-bit installed with all the important updates. My hardware is as follow: Intel Pentium D 2.8GHZ 2GB DDR2...
Vista performance & maintenance
plug and play
My Vista doesn't recognice my card reader or panansonic digital camera, and error message of code 28 shows up. Help.
Vista hardware & devices
Plug and Play
My Vista does not recognise a card reader and I have followed all the instructions so far with little success. At the moment I HATE vista and...
Vista General
100% Processor usage - svchost.exe
My machine runs with 100% processor used up by svchost.exe I have read other posts suggesting to disable Windows Update, but having done this, I...
Vista performance & maintenance