Windows Vista Forums

settings.ini is being used by another process....

  1. #1


    bakeman Guest

    settings.ini is being used by another process....

    I'm getting this message upon boot up of Vista. It only happens on my
    desktop profile, not on any other users' desktops. The result is no sidebar,
    no search capability, and some other quirky things. My hard drive is
    spinning constantly as well. Any ideas? Thanks!

      My System SpecsSystem Spec

  2. #2


    DianeC Guest

    RE: settings.ini is being used by another process....

    I am getting this same message. I started getting it after I loaded Office
    2003 and did the updates. Maybe this additional info will help.

    "bakeman" wrote:

    > I'm getting this message upon boot up of Vista. It only happens on my
    > desktop profile, not on any other users' desktops. The result is no sidebar,
    > no search capability, and some other quirky things. My hard drive is
    > spinning constantly as well. Any ideas? Thanks!


      My System SpecsSystem Spec

  3. #3


    Vince Guest

    RE: settings.ini is being used by another process....

    I have the same issue.

    My Dell System has two partitions. Windows XP Professional on one drive.
    Second drive has Windows Vista Business on other partition. I boot to both
    drives daily.
    XP was installed first and then the system was paritioned into two using
    Partition Magic. Then on the second partition I formatted the drive and
    installed Windows Vista Business on it.

    On the Vista Business side, I have Office 2007.

    I am getting the same message about settings.ini and an additional message
    Location is not available. C:\Windows\system32\config\systemprofile\Desktop
    is not accessible.

    Access is denied.

    I notice when I turn off UAC User Account Control then I get my desktop back
    without seeing any more of these issues. The last thing I want to do is turn
    off the UAC.

    Any workarounds so that I can keep UAC enabled?

    --Vince

    "DianeC" wrote:

    > I am getting this same message. I started getting it after I loaded Office
    > 2003 and did the updates. Maybe this additional info will help.
    >
    > "bakeman" wrote:
    >
    > > I'm getting this message upon boot up of Vista. It only happens on my
    > > desktop profile, not on any other users' desktops. The result is no sidebar,
    > > no search capability, and some other quirky things. My hard drive is
    > > spinning constantly as well. Any ideas? Thanks!


      My System SpecsSystem Spec

  4. #4


    mg2468 Guest

    RE: settings.ini is being used by another process....

    I had the same issue. I was able to fix it by doing a System Restore:
    Control Panel, Classic View, System, Change Settings, System Protection,
    System Restore. It took a few minutes but it fixed it. By the way, after
    all these years and Microsoft gives us more of the same crap? I think Vista
    ultra sucks, I can't wait to get a Mac. Good luck fixing your problems.

      My System SpecsSystem Spec

  5. #5


    tracnmud Guest

    RE: settings.ini is being used by another process....

    I have the same problem, but restore is not working. Has anyone else had any
    luck?

    "bakeman" wrote:

    > I'm getting this message upon boot up of Vista. It only happens on my
    > desktop profile, not on any other users' desktops. The result is no sidebar,
    > no search capability, and some other quirky things. My hard drive is
    > spinning constantly as well. Any ideas? Thanks!


      My System SpecsSystem Spec

  6. #6


    Bengt O Guest

    RE: settings.ini is being used by another process....

    On my new Sony, I removed Office 2003 trial and updated Photoshop elements
    and somewhere there, this problem occurred. I deactivated UAC, as you did and
    my desktop is back to normal. Agreed it is no good to keep it off
    Bengt

    "Vince" wrote:

    > I have the same issue.
    >
    > My Dell System has two partitions. Windows XP Professional on one drive.
    > Second drive has Windows Vista Business on other partition. I boot to both
    > drives daily.
    > XP was installed first and then the system was paritioned into two using
    > Partition Magic. Then on the second partition I formatted the drive and
    > installed Windows Vista Business on it.
    >
    > On the Vista Business side, I have Office 2007.
    >
    > I am getting the same message about settings.ini and an additional message
    > Location is not available. C:\Windows\system32\config\systemprofile\Desktop
    > is not accessible.
    >
    > Access is denied.
    >
    > I notice when I turn off UAC User Account Control then I get my desktop back
    > without seeing any more of these issues. The last thing I want to do is turn
    > off the UAC.
    >
    > Any workarounds so that I can keep UAC enabled?
    >
    > --Vince
    >
    > "DianeC" wrote:
    >
    > > I am getting this same message. I started getting it after I loaded Office
    > > 2003 and did the updates. Maybe this additional info will help.
    > >
    > > "bakeman" wrote:
    > >
    > > > I'm getting this message upon boot up of Vista. It only happens on my
    > > > desktop profile, not on any other users' desktops. The result is no sidebar,
    > > > no search capability, and some other quirky things. My hard drive is
    > > > spinning constantly as well. Any ideas? Thanks!


      My System SpecsSystem Spec

  7. #7


    Join Date : Oct 2007
    Posts : 1
    Vista Home Basic
    Local Time: 19:24


     

    Re: settings.ini is being used by another process....

    Quote Originally Posted by Vince View Post
    I have the same issue.

    My Dell System has two partitions. Windows XP Professional on one drive.
    Second drive has Windows Vista Business on other partition. I boot to both
    drives daily.
    XP was installed first and then the system was paritioned into two using
    Partition Magic. Then on the second partition I formatted the drive and
    installed Windows Vista Business on it.

    On the Vista Business side, I have Office 2007.

    I am getting the same message about settings.ini and an additional message
    Location is not available. C:\Windows\system32\config\systemprofile\Desktop
    is not accessible.

    Access is denied.

    I notice when I turn off UAC User Account Control then I get my desktop back
    without seeing any more of these issues. The last thing I want to do is turn
    off the UAC.

    Any workarounds so that I can keep UAC enabled?

    --Vince

    "DianeC" wrote:

    > I am getting this same message. I started getting it after I loaded Office
    > 2003 and did the updates. Maybe this additional info will help.
    >
    > "bakeman" wrote:
    >
    > > I'm getting this message upon boot up of Vista. It only happens on my
    > > desktop profile, not on any other users' desktops. The result is no sidebar,
    > > no search capability, and some other quirky things. My hard drive is
    > > spinning constantly as well. Any ideas? Thanks!
    Hi, if you go to the location of the problem and right click then go to properties, then go to the Security tab and click edit, you'll then be able to restore access to whichever problem you might have (i.e. C:\Windows\system32\config\systemprofile\Desktop
    is not accessible. Access is denied. - the "Desktop") by making sure all boxes under the heading "allow" have a tick in them.

    I had this problem this afternoon and after playing around finally figured it out!!!

    Hope this helps!!

    JP

      My System SpecsSystem Spec

settings.ini is being used by another process....

Similar Threads
Thread Forum
Settings.ini is being used by another process. Close the other programs and then click, Retry, or Click to Cancel sidebar.
when im logon to my pc(OS is windows vista business 64- bit) im getting "Settings.ini is being used by another process. Close the other programs...
Vista General
Settings.ini is being used by another process. Close the other programs and then click, Retry, or Click to Cancel sidebar.
when im logon to my pc(OS is windows vista business 64- bit) im getting "Settings.ini is being used by another process. Close the other programs...
Vista General
settings.ini is being used by another process.... and Windows Sidebar doesn't open
Hello friends, When my Windows Vista (x64) starts, an error message appears: settings.ini is being used by another process.... and Windows Sidebar...
General Discussion
Settings.ini is being used by another process.
"Settings.ini is being used by another process. Close the other program and then click retry, or Click Cancel to exit side bar" I get this error...
Vista General
Failover Guest Cluster -- 'The process cannot access the file becauseit is being used by another process.'
Hello, I have setup a failover cluster using Hyper-V vms. Both guests are Windows Server 2003 Enterprise 64-bit systems with SP2. The host is...
Virtual Server
Cannot open Theme Settings, Display Settings, Screen Saver Settings, etc
Hi everyone. new to the forum. Trying to find a solution to my problem. I have vista ultimate on a DELL XPS laptop. I have 2 user accounts,...
Vista performance & maintenance
Bug? Shouldn't Stop-Process automatically match Id if object is a process?
Although you can pipe a process into Stop-Process, or specify it as an InputObject value, if you supply the process as a default value, it fails...
PowerShell