Windows Vista Forums

Vista Cannot find hard drive

  1. #1


    zagith Guest

    Vista Cannot find hard drive

    I am trying to install Vista Ultimate on my current XP Pro machine. I plan
    on doing a clean install. As I proceed through the installation process I
    get to the section where I select a hard drive to install Vista too from the
    list found. However nothing is found. The motherboard is an Iwill P4-HT
    that contains onboard Promise Technologies RAID, I dont use the raid but use
    for the extra IDE ports and the increased ATA 133 speed. I tried browsing
    for device drivers which I found on Promise's website but even after the
    drivers are installed it still does not find the hard drives sitting on the
    Promise Raid IDE ports.

    What can I do? I was going to try to put the Primary HD on the main IDE
    (non -promise IDE port) to see if Vista would recognize it, still install the
    needed Promise drivers, install vista, and once installation is complete try
    to put the HD back on the Promise ATA 133 IDE ports in hopes it would
    recognize it. But I wanted to check to see if that is a viable solution
    before proceeding.

    Thanks.

      My System SpecsSystem Spec

  2.   


  3. #2


    John Barnes Guest

    Re: Vista Cannot find hard drive

    Make sure you have the correct drivers for the Vista version you are
    installing 32 or 64 bit. I have never had any luck moving a drive from the
    MOBO controller to a Promise controller, and they advise to copy the data
    (system) onto a drive after installing on their card. You would have to
    install it on your MOBO, then back it up, move the drive to the Promise card
    and they reload it. You would have to install the drivers while connected
    to the MOBO. You should not have to do this as you should be able to supply
    the drivers when you get to the point where you select the drive, that is
    where you supply the drivers for the card.

    "zagith" <zagith@discussions.microsoft.com> wrote in message
    news:235F814B-3146-467C-B4E2-30C50FBB707E@microsoft.com...
    >I am trying to install Vista Ultimate on my current XP Pro machine. I plan
    > on doing a clean install. As I proceed through the installation process I
    > get to the section where I select a hard drive to install Vista too from
    > the
    > list found. However nothing is found. The motherboard is an Iwill P4-HT
    > that contains onboard Promise Technologies RAID, I dont use the raid but
    > use
    > for the extra IDE ports and the increased ATA 133 speed. I tried browsing
    > for device drivers which I found on Promise's website but even after the
    > drivers are installed it still does not find the hard drives sitting on
    > the
    > Promise Raid IDE ports.
    >
    > What can I do? I was going to try to put the Primary HD on the main IDE
    > (non -promise IDE port) to see if Vista would recognize it, still install
    > the
    > needed Promise drivers, install vista, and once installation is complete
    > try
    > to put the HD back on the Promise ATA 133 IDE ports in hopes it would
    > recognize it. But I wanted to check to see if that is a viable solution
    > before proceeding.
    >
    > Thanks.



      My System SpecsSystem Spec

  4. #3


    zagith Guest

    Re: Vista Cannot find hard drive

    Hi John,

    Promise does not have a specific driver for 32 vs. 64, they only show one
    driver for Vista: Ultra 133 TX2 52.09KB v2.1.0.3 Windows 2007/4/24

    Once I select the desired driver, it accesses the floppy drive and the
    status bar in the Vista Installation grows as though it downloaded the
    necessary information. But when I select to refresh it still does not list
    the drives on those IDE ports.

    "John Barnes" wrote:

    > Make sure you have the correct drivers for the Vista version you are
    > installing 32 or 64 bit. I have never had any luck moving a drive from the
    > MOBO controller to a Promise controller, and they advise to copy the data
    > (system) onto a drive after installing on their card. You would have to
    > install it on your MOBO, then back it up, move the drive to the Promise card
    > and they reload it. You would have to install the drivers while connected
    > to the MOBO. You should not have to do this as you should be able to supply
    > the drivers when you get to the point where you select the drive, that is
    > where you supply the drivers for the card.
    >
    > "zagith" <zagith@discussions.microsoft.com> wrote in message
    > news:235F814B-3146-467C-B4E2-30C50FBB707E@microsoft.com...
    > >I am trying to install Vista Ultimate on my current XP Pro machine. I plan
    > > on doing a clean install. As I proceed through the installation process I
    > > get to the section where I select a hard drive to install Vista too from
    > > the
    > > list found. However nothing is found. The motherboard is an Iwill P4-HT
    > > that contains onboard Promise Technologies RAID, I dont use the raid but
    > > use
    > > for the extra IDE ports and the increased ATA 133 speed. I tried browsing
    > > for device drivers which I found on Promise's website but even after the
    > > drivers are installed it still does not find the hard drives sitting on
    > > the
    > > Promise Raid IDE ports.
    > >
    > > What can I do? I was going to try to put the Primary HD on the main IDE
    > > (non -promise IDE port) to see if Vista would recognize it, still install
    > > the
    > > needed Promise drivers, install vista, and once installation is complete
    > > try
    > > to put the HD back on the Promise ATA 133 IDE ports in hopes it would
    > > recognize it. But I wanted to check to see if that is a viable solution
    > > before proceeding.
    > >
    > > Thanks.

    >
    >


      My System SpecsSystem Spec

  5. #4


    John Barnes Guest

    Re: Vista Cannot find hard drive

    I would try contacting Promise support as they were always responsive for me
    and their solutions worked, though I don't remember how long it took as I
    haven't used one of those cards in over 5 years. Until you get Vista to see
    that card, you will not be able to even copy Vista to the drive and have it
    work, so you are stuck using the MOBO IDE until you get that resolved with
    Promise. If you have to start replacing anything, consider moving to SATA
    as that is what will be most useful when you move forward to newer
    equipment. There wasn't much difference between the 100 and 133 anyway
    except for many small reads. Also, your PCI bus might not even support the
    higher speeds.


    "zagith" <zagith@discussions.microsoft.com> wrote in message
    news:B01041D3-265A-4538-B551-63E1393FEE7B@microsoft.com...
    > Hi John,
    >
    > Promise does not have a specific driver for 32 vs. 64, they only show one
    > driver for Vista: Ultra 133 TX2 52.09KB v2.1.0.3 Windows 2007/4/24
    >
    > Once I select the desired driver, it accesses the floppy drive and the
    > status bar in the Vista Installation grows as though it downloaded the
    > necessary information. But when I select to refresh it still does not
    > list
    > the drives on those IDE ports.
    >
    > "John Barnes" wrote:
    >
    >> Make sure you have the correct drivers for the Vista version you are
    >> installing 32 or 64 bit. I have never had any luck moving a drive from
    >> the
    >> MOBO controller to a Promise controller, and they advise to copy the data
    >> (system) onto a drive after installing on their card. You would have to
    >> install it on your MOBO, then back it up, move the drive to the Promise
    >> card
    >> and they reload it. You would have to install the drivers while
    >> connected
    >> to the MOBO. You should not have to do this as you should be able to
    >> supply
    >> the drivers when you get to the point where you select the drive, that is
    >> where you supply the drivers for the card.
    >>
    >> "zagith" <zagith@discussions.microsoft.com> wrote in message
    >> news:235F814B-3146-467C-B4E2-30C50FBB707E@microsoft.com...
    >> >I am trying to install Vista Ultimate on my current XP Pro machine. I
    >> >plan
    >> > on doing a clean install. As I proceed through the installation
    >> > process I
    >> > get to the section where I select a hard drive to install Vista too
    >> > from
    >> > the
    >> > list found. However nothing is found. The motherboard is an Iwill
    >> > P4-HT
    >> > that contains onboard Promise Technologies RAID, I dont use the raid
    >> > but
    >> > use
    >> > for the extra IDE ports and the increased ATA 133 speed. I tried
    >> > browsing
    >> > for device drivers which I found on Promise's website but even after
    >> > the
    >> > drivers are installed it still does not find the hard drives sitting on
    >> > the
    >> > Promise Raid IDE ports.
    >> >
    >> > What can I do? I was going to try to put the Primary HD on the main
    >> > IDE
    >> > (non -promise IDE port) to see if Vista would recognize it, still
    >> > install
    >> > the
    >> > needed Promise drivers, install vista, and once installation is
    >> > complete
    >> > try
    >> > to put the HD back on the Promise ATA 133 IDE ports in hopes it would
    >> > recognize it. But I wanted to check to see if that is a viable
    >> > solution
    >> > before proceeding.
    >> >
    >> > Thanks.

    >>
    >>



      My System SpecsSystem Spec

  6. #5


    Michael Gossett Guest

    Re: Vista Cannot find hard drive

    The promise 133 cards blow, 2 hard drives both started writing corrupted
    data on 3 different cards. Moved back to the motherboard and it was fine.


    "John Barnes" <jbarnes@email.net> wrote in message
    news:%23rEbmyeoHHA.3460@TK2MSFTNGP04.phx.gbl...
    >I would try contacting Promise support as they were always responsive for
    >me and their solutions worked, though I don't remember how long it took as
    >I haven't used one of those cards in over 5 years. Until you get Vista to
    >see that card, you will not be able to even copy Vista to the drive and
    >have it work, so you are stuck using the MOBO IDE until you get that
    >resolved with Promise. If you have to start replacing anything, consider
    >moving to SATA as that is what will be most useful when you move forward to
    >newer equipment. There wasn't much difference between the 100 and 133
    >anyway except for many small reads. Also, your PCI bus might not even
    >support the higher speeds.
    >
    >
    > "zagith" <zagith@discussions.microsoft.com> wrote in message
    > news:B01041D3-265A-4538-B551-63E1393FEE7B@microsoft.com...
    >> Hi John,
    >>
    >> Promise does not have a specific driver for 32 vs. 64, they only show one
    >> driver for Vista: Ultra 133 TX2 52.09KB v2.1.0.3 Windows 2007/4/24
    >>
    >> Once I select the desired driver, it accesses the floppy drive and the
    >> status bar in the Vista Installation grows as though it downloaded the
    >> necessary information. But when I select to refresh it still does not
    >> list
    >> the drives on those IDE ports.
    >>
    >> "John Barnes" wrote:
    >>
    >>> Make sure you have the correct drivers for the Vista version you are
    >>> installing 32 or 64 bit. I have never had any luck moving a drive from
    >>> the
    >>> MOBO controller to a Promise controller, and they advise to copy the
    >>> data
    >>> (system) onto a drive after installing on their card. You would have to
    >>> install it on your MOBO, then back it up, move the drive to the Promise
    >>> card
    >>> and they reload it. You would have to install the drivers while
    >>> connected
    >>> to the MOBO. You should not have to do this as you should be able to
    >>> supply
    >>> the drivers when you get to the point where you select the drive, that
    >>> is
    >>> where you supply the drivers for the card.
    >>>
    >>> "zagith" <zagith@discussions.microsoft.com> wrote in message
    >>> news:235F814B-3146-467C-B4E2-30C50FBB707E@microsoft.com...
    >>> >I am trying to install Vista Ultimate on my current XP Pro machine. I
    >>> >plan
    >>> > on doing a clean install. As I proceed through the installation
    >>> > process I
    >>> > get to the section where I select a hard drive to install Vista too
    >>> > from
    >>> > the
    >>> > list found. However nothing is found. The motherboard is an Iwill
    >>> > P4-HT
    >>> > that contains onboard Promise Technologies RAID, I dont use the raid
    >>> > but
    >>> > use
    >>> > for the extra IDE ports and the increased ATA 133 speed. I tried
    >>> > browsing
    >>> > for device drivers which I found on Promise's website but even after
    >>> > the
    >>> > drivers are installed it still does not find the hard drives sitting
    >>> > on
    >>> > the
    >>> > Promise Raid IDE ports.
    >>> >
    >>> > What can I do? I was going to try to put the Primary HD on the main
    >>> > IDE
    >>> > (non -promise IDE port) to see if Vista would recognize it, still
    >>> > install
    >>> > the
    >>> > needed Promise drivers, install vista, and once installation is
    >>> > complete
    >>> > try
    >>> > to put the HD back on the Promise ATA 133 IDE ports in hopes it would
    >>> > recognize it. But I wanted to check to see if that is a viable
    >>> > solution
    >>> > before proceeding.
    >>> >
    >>> > Thanks.
    >>>
    >>>

    >




      My System SpecsSystem Spec


Vista Cannot find hard drive
Similar Threads
Thread Forum
Vista Canot find Hard Drive Vista installation & setup
reboot vista and can't find os and hard drive Vista account administration
Can't find secondary hard drive after xp 2 vista upgrade Vista installation & setup
Mounted Vista RC1 won't install: Can't find hard-drive?? Vista installation & setup
Problem with installing mounted Vista RC1: Cannot find hard-drive Vista installation & setup