Windows Vista Forums

AVI plays with WMP but not with Media Center

  1. #1


    Stoffels Guest

    AVI plays with WMP but not with Media Center

    Hi,

    I installed the xvid codec to watch .avi files on media center. I have Vista
    Home Premium 64bit. There is no problem when watching on Windows Media Player
    11, but when i try to play .avi files on media center, theres an message that
    at least one codec is missing to play the file...

    I tried the xvid codec and ffdshow. Do I have to configure media center
    somehow?
    What player does media center use, thought it is the wmp11...
    All available Updates are already installed.

    I´m new to this so even simple things may help.

      My System SpecsSystem Spec

  2.   


  3. #2



    Newbie
    Join Date : Jun 2008
    Posts : 3
    vista ultimate 32 bit
    Local Time: 11:41 PM


     

    Re: AVI plays with WMP but not with Media Center

    I have this same issue. The files play fine on my PC but not through media center extenders. Any thoughts?

      My System SpecsSystem Spec

  4. #3
    Hogtowner's Avatar

    Ay, No Disrepect.

    Join Date : Jul 2008
    G'ville, FL
    Posts : 68
    Vista Ultimate x64 SP2
    Local Time: 12:41 AM
    usa us florida

     

    Re: AVI plays with WMP but not with Media Center

    @lbossom:

    The proper codecs have to be on the extenders, WMC just streams the file as is to the other machine, it has to deal with it by itself.

    Hope that helps.

      My System SpecsSystem Spec

  5. #4



    Newbie
    Join Date : Jun 2008
    Posts : 3
    vista ultimate 32 bit
    Local Time: 11:41 PM


     

    Re: AVI plays with WMP but not with Media Center

    Thanks for the reply. Can you tell me how to install codecs on the extenders? thanks!

      My System SpecsSystem Spec

  6. #5
    Hogtowner's Avatar

    Ay, No Disrepect.

    Join Date : Jul 2008
    G'ville, FL
    Posts : 68
    Vista Ultimate x64 SP2
    Local Time: 12:41 AM
    usa us florida

     

    Re: AVI plays with WMP but not with Media Center

    Sorry lbossom,

    That, if it's possible at all, needs to be done on the extenders themselves. If it is possible, it should say so in the documentation for the extender. If you give me the make, model and serial number(if necessary), I would be glad to help you look for online documentation.

      My System SpecsSystem Spec

  7. #6



    Newbie
    Join Date : Jun 2008
    Posts : 3
    vista ultimate 32 bit
    Local Time: 11:41 PM


     

    Re: AVI plays with WMP but not with Media Center

    i'm bummed to learn that it probably cannot be done but i'm not all that surprised. i'm using the Linksys DMA2100. I'll poke around the web to see what the options are. Thanks for your help!!!

      My System SpecsSystem Spec

  8. #7
    Hogtowner's Avatar

    Ay, No Disrepect.

    Join Date : Jul 2008
    G'ville, FL
    Posts : 68
    Vista Ultimate x64 SP2
    Local Time: 12:41 AM
    usa us florida

     

    Re: AVI plays with WMP but not with Media Center

    lbossom,

    Your best bet, IMHO, other than buying a more advanced extender, is to convert from avi to mpeg-2, which the dma2100 supports. There are a many such converters available, some shareware and some freeware, but I am not familiar enough with them to feel comfortable recommending any of them to you. You may want to try a new thread with that topic ("video conversion program needed") to attract more knowledgable posters than myself.

      My System SpecsSystem Spec

  9. #8
    locoeng's Avatar

    Flim-Flam Man
    Join Date : Jun 2008
    Charleston SC
    Posts : 445
    Vista Ultimate 32/64 bit
    Local Time: 11:41 PM
    usa us south carolina

     

    Re: AVI plays with WMP but not with Media Center

    You might try Vista Codec Pack to see if it includes a codec that will allow the avi to be played. Also if you are wanting to convert your avi to a DVD complaint file I would suggest DVD Flick (free) or VSO's ConvertXtoDVD ($$$).

      My System SpecsSystem Spec

  10. #9



    Newbie
    Join Date : Apr 2009
    Posts : 3
    Vista Home Premium 64bit
    Local Time: 12:41 AM


     

    Re: AVI plays with WMP but not with Media Center

    Hi,
    I have the same problem as the Original Poster, not the lbossom followup (I'm not using any extendors). I have a new vista home premium 64bit PC. AVI files will play in WMP but not in Media Center. I've tried the ffdshow also, with no luck. I installed GSpot, and it indicates the files are AVI V2.0 format, and use the XviD codec is used to decode, and that the correct codec is installed. These files played fine on my XP based media center PC in the Media Center application.

    I've contacted technical support for my PC (just got it yesterday), and "Charles" first said Windows doesn't play AVI files. I know this to be false from my XP Media Center experience, and from what Chris Lanier's guide has to say on the matter: "Windows supports playback of AVI files". If anyone else has encountered and solved this problem, I'd love to hear about it.

    Bificus

      My System SpecsSystem Spec

  11. #10


    Charlie1950 Guest

    Re: AVI plays with WMP but not with Media Center

    Using Vista Home Premium 32 bit here with Xbox 360 WMCE. The Xbox
    360 does not support playback of .AVI files natively like WMP
    does.
    I can verify we have the same problem here. I have simply went
    ahead and converted all the .AVI files to .WMV so that now I can
    play them via WMCE
    and all is well. I use the free Windows Movie Maker to do the
    conversion.

    Charlie

    "Bificus" <guest@xxxxxx-email.com> wrote in message
    news:e131fee6500845e142fa2a00873fdcf6@xxxxxx-gateway.com...

    >
    > Hi,
    > I have the same problem as the Original Poster, not the lbossom
    > followup (I'm not using any extendors). I have a new vista home
    > premium
    > 64bit PC. AVI files will play in WMP but not in Media Center.
    > I've
    > tried the ffdshow also, with no luck. I installed GSpot, and it
    > indicates the files are AVI V2.0 format, and use the XviD codec
    > is used
    > to decode, and that the correct codec is installed. These files
    > played
    > fine on my XP based media center PC in the Media Center
    > application.
    >
    > I've contacted technical support for my PC (just got it
    > yesterday), and
    > "Charles" first said Windows doesn't play AVI files. I know
    > this to be
    > false from my XP Media Center experience, and from what Chris
    > Lanier's
    > guide has to say on the matter: "Windows supports playback of
    > AVI
    > files". If anyone else has encountered and solved this problem,
    > I'd
    > love to hear about it.
    >
    > Bificus
    >
    >
    > --
    > Bificus

      My System SpecsSystem Spec


AVI plays with WMP but not with Media Center
Similar Threads
Thread Forum
Windows Media Player plays but not appear on screen Vista performance & maintenance
Windows Media Player AVI type only plays visualization Vista music pictures video
Windows media player plays video not audio in AVI Vista General
Media player doesn't display media plays in background Vista music pictures video
Vista Ultimate Media Center burned DVD plays upside down and backwards Vista music pictures video