Windows Vista Forums

Sony VAIO & Vista wireless connection problems

  1. #1


    Pheasant Plucker® Guest

    Sony VAIO & Vista wireless connection problems

    Hi there,

    I use a 3Com 3CWRDR100A-72 router that has worked faultlessly with many
    devices in my house;

    W2K laptop
    XP Tablet PC x 2
    iPAQ 2210 & Socket CF Wi-Fi card
    iPAQ 4700
    XBOX 360
    PS3
    Nevo SL
    Momento Digital picture frame x 2
    20+ visiting laptops etc. etc.

    You get the idea ;^)

    I use MAC Address filtering for security.

    However I have a brand new Sony VGN-FZ21Z that will not connect wirelessly
    to it...well sometimes it has but most of the time it doesn't,

    I have the router set to broadcast SSID and the FZ21Z sees it OK.

    With no encryption the FZ21Z will not automatically connect after coming out
    of standby or being shut down.

    Using WPA it has managed to connect probably 2 times out of 20 but mostly it
    fails - the log reporting a timeout error.

    I have a Sony VAIO VGN-N38Z sat next to it that is fine even when the SSID
    is not broadcasting.

    This is driving me crazy...to help my sanity and my hair can some kind soul
    offer some help/advice/tips please?

    --
    Thanks & regards,
    -pp-



      My System SpecsSystem Spec

  2.   


  3. #2


    Robert L. \(MS-MVP\) Guest

    Re: Sony VAIO & Vista wireless connection problems

    Try to disable the IPV6 first.

    Vista IPCONFIG and Network SettingsHow to disable Auto-tuning on Windows
    Vista · How to disable TCP/IPv6 · How to remove IPv6 and Tunnel completely
    on Vista ...
    www.howtonetworking.com/vista/vistaipconfig.htm


    --
    Bob Lin, MS-MVP, MCSE & CNE
    Networking, Internet, Routing, VPN Troubleshooting on
    http://www.ChicagoTech.net
    How to Setup Windows, Network, VPN & Remote Access on
    http://www.HowToNetworking.com


    "Pheasant Plucker®" <pheasant@xxxxxx> wrote in message
    news:uJNEKlpbIHA.4752@xxxxxx

    > Hi there,
    >
    > I use a 3Com 3CWRDR100A-72 router that has worked faultlessly with many
    > devices in my house;
    >
    > W2K laptop
    > XP Tablet PC x 2
    > iPAQ 2210 & Socket CF Wi-Fi card
    > iPAQ 4700
    > XBOX 360
    > PS3
    > Nevo SL
    > Momento Digital picture frame x 2
    > 20+ visiting laptops etc. etc.
    >
    > You get the idea ;^)
    >
    > I use MAC Address filtering for security.
    >
    > However I have a brand new Sony VGN-FZ21Z that will not connect wirelessly
    > to it...well sometimes it has but most of the time it doesn't,
    >
    > I have the router set to broadcast SSID and the FZ21Z sees it OK.
    >
    > With no encryption the FZ21Z will not automatically connect after coming
    > out
    > of standby or being shut down.
    >
    > Using WPA it has managed to connect probably 2 times out of 20 but mostly
    > it
    > fails - the log reporting a timeout error.
    >
    > I have a Sony VAIO VGN-N38Z sat next to it that is fine even when the SSID
    > is not broadcasting.
    >
    > This is driving me crazy...to help my sanity and my hair can some kind
    > soul
    > offer some help/advice/tips please?
    >
    > --
    > Thanks & regards,
    > -pp-
    >
    >

      My System SpecsSystem Spec

  4. #3


    Pheasant Plucker® Guest

    Re: Sony VAIO & Vista wireless connection problems

    Thanks for the reply Robert,

    When I removed WPA the Vista laptop started to behave itself and has been
    connected ever since...it never done this first time round...

    As soon as I turn WPA on I get the issues.

    Will unbinding IPV6 have any bearing on this do you think?

    I will give it a go when I get some spare time and report back.

    --
    Thanks & regards,
    -pp-


    "Robert L. (MS-MVP)" <blinNoEmailplease@xxxxxx> wrote in message
    news:OOIRiJsbIHA.5160@xxxxxx

    > Try to disable the IPV6 first.
    >
    > Vista IPCONFIG and Network SettingsHow to disable Auto-tuning on Windows
    > Vista · How to disable TCP/IPv6 · How to remove IPv6 and Tunnel completely
    > on Vista ...
    > www.howtonetworking.com/vista/vistaipconfig.htm
    >
    >
    > --
    > Bob Lin, MS-MVP, MCSE & CNE
    > Networking, Internet, Routing, VPN Troubleshooting on
    > http://www.ChicagoTech.net
    > How to Setup Windows, Network, VPN & Remote Access on
    > http://www.HowToNetworking.com
    >
    >
    > "Pheasant Plucker®" <pheasant@xxxxxx> wrote in message
    > news:uJNEKlpbIHA.4752@xxxxxx

    > > Hi there,
    > >
    > > I use a 3Com 3CWRDR100A-72 router that has worked faultlessly with many
    > > devices in my house;
    > >
    > > W2K laptop
    > > XP Tablet PC x 2
    > > iPAQ 2210 & Socket CF Wi-Fi card
    > > iPAQ 4700
    > > XBOX 360
    > > PS3
    > > Nevo SL
    > > Momento Digital picture frame x 2
    > > 20+ visiting laptops etc. etc.
    > >
    > > You get the idea ;^)
    > >
    > > I use MAC Address filtering for security.
    > >
    > > However I have a brand new Sony VGN-FZ21Z that will not connect
    wirelessly

    > > to it...well sometimes it has but most of the time it doesn't,
    > >
    > > I have the router set to broadcast SSID and the FZ21Z sees it OK.
    > >
    > > With no encryption the FZ21Z will not automatically connect after coming
    > > out
    > > of standby or being shut down.
    > >
    > > Using WPA it has managed to connect probably 2 times out of 20 but
    mostly

    > > it
    > > fails - the log reporting a timeout error.
    > >
    > > I have a Sony VAIO VGN-N38Z sat next to it that is fine even when the
    SSID

    > > is not broadcasting.
    > >
    > > This is driving me crazy...to help my sanity and my hair can some kind
    > > soul
    > > offer some help/advice/tips please?
    > >
    > > --
    > > Thanks & regards,
    > > -pp-
    > >
    > >
    >


      My System SpecsSystem Spec

  5. #4


    Martin Brown Guest

    Re: Sony VAIO & Vista wireless connection problems

    > > "Pheasant Plucker®" <pheas...@xxxxxx> wrote in message

    > >news:uJNEKlpbIHA.4752@xxxxxx

    > > > Hi there,
    >

    > > > I use a3Com3CWRDR100A-72 router that has worked faultlessly with many
    > > > devices in my house;
    >

    > > > W2K laptop
    > > > XP Tablet PC x 2
    > > > iPAQ 2210 & Socket CF Wi-Fi card
    > > > iPAQ 4700
    > > > XBOX 360
    > > > PS3
    > > > Nevo SL
    > > > Momento Digital picture frame x 2
    > > > 20+ visiting laptops etc. etc.
    >

    > > > You get the idea ;^)
    >

    > > > I use MAC Address filtering for security.
    >

    > > > However I have a brand new Sony VGN-FZ21Z that will not connect
    > wirelessly

    > > > to it...well sometimes it has but most of the time it doesn't,
    Timeout exchanging secondary keys by any chance? My new Toshiba has a
    very similar problem when running Vista with WPA-PSK at home. About 1%
    of the time it connects the rest it sees perfect signal does the
    initial key exchange and then bombs out with a timeout waiting for
    server (exactly the same model as yours). The portable has Intel
    3945ABG WiFi chipset with 11.5.0.32 driver at present (others have
    tried different drivers to no avail).

    It seems to be much worse if it has suspended due to inactivity since
    power up. I have tried disabling the power down WiFi to save power
    option but that didn't seem to make any difference.

    >

    > > > I have the router set to broadcast SSID and the FZ21Z sees it OK.
    >

    > > > With no encryption the FZ21Z will not automatically connect after coming
    > > > out
    > > > of standby or being shut down.
    >

    > > > UsingWPAit has managed to connect probably 2 times out of 20 but
    > mostly

    > > > it
    > > > fails - the log reporting a timeout error.
    >

    > > > I have a Sony VAIO VGN-N38Z sat next to it that is fine even when the
    > SSID

    > > > is not broadcasting.
    >

    > > > This is driving me crazy...to help my sanity and my hair can some kind
    > > > soul
    > > > offer some help/advice/tips please?
    I am inclined to blame MS Vista and 3Com about equally for this one
    since at present I cannot find anything obviously useful on either of
    their respective knowledgebase sites. Although I intend to try out one
    WPA related hotfix (see below). And I can find lots of people
    complaining of this or very similar timeout problems when using WPA
    with Vista on various platforms and in combination with various
    routers.

    It seems crazy to have to deliberately downgrade security to WEP just
    so that new hardware using Vista can connect to an existing WPA
    network. I think the problem I have may be described obliquely in the
    following MSKB:

    http://support.microsoft.com/kb/935222/en-us

    I have yet to obtain this hotfix and apply it. The other one that
    seems to cause trouble a bit later on after you get the encryption
    sorted out is a DHCP in Vista SNAFU. Details on that one at:

    http://support.microsoft.com/kb/928233/en-us

    I expect that there are some others cunningly hidden on the MSKB site
    in such a way that using the obvious keywords for the problem will not
    find the right solution

    Regards,
    Martin Brown

      My System SpecsSystem Spec

  6. #5


    Skylark1 Guest

    Re: Sony VAIO & Vista wireless connection problems


    Please help me. I have a sony VGN-FW56E that i have connected to a
    wireless network. It says it is connected but has no internet access.
    Any ideas


    --
    Skylark1
    ------------------------------------------------------------------------
    Skylark1's Profile: http://forums.techarena.in/members/225262.htm
    View this thread: http://forums.techarena.in/windows-v...ork/914561.htm

    http://forums.techarena.in


      My System SpecsSystem Spec

  7. #6


    Jack [MVP-Networking] Guest

    Re: Sony VAIO & Vista wireless connection problems

    Hi
    The statement connected means that the Wireless card sees the source signal.
    If it does not work, in most cases it a result of Not obtaining a valid IP
    from the Wireless source (an IP of 169.xxx.xxx.xxx is not a valid working
    IP).
    Make sure that all the Wireless card parameters match the Wireless source.
    My Wireless does not work - http://www.ezlan.net/wireless.html
    Wireless Basic Configuration - http://www.ezlan.net/Wireless_Config.html
    Wireless Security - http://www.ezlan.net/Wireless_Security.html
    Jack (MS, MVP-Networking)..


    "Skylark1" <Skylark1.4bmfdb@newsgroup> wrote in message
    news:Skylark1.4bmfdb@newsgroup

    >
    > Please help me. I have a sony VGN-FW56E that i have connected to a
    > wireless network. It says it is connected but has no internet access.
    > Any ideas
    >
    >
    > --
    > Skylark1
    > ------------------------------------------------------------------------
    > Skylark1's Profile: http://forums.techarena.in/members/225262.htm
    > View this thread:
    > http://forums.techarena.in/windows-v...ork/914561.htm
    >
    > http://forums.techarena.in
    >

      My System SpecsSystem Spec


Sony VAIO & Vista wireless connection problems
Similar Threads
Thread Forum
WIFI connection on Sony VAIO Network & Sharing
Linksys router WRTP54G / Sony Vaio VGN-NR310E problems Vista networking & sharing
Re: Connecting a Sony Vaio to Wireless Network Vista networking & sharing
Wireless Problems between Linksys WRT54G Router and Sony Vaio VGN-FE870E/H Laptop Vista networking & sharing
Connecting a Sony Vaio to Wireless Network Vista networking & sharing