Windows Vista Forums

System Restore stopped working in Vista

  1. #1


    Sailorman Guest

    System Restore stopped working in Vista

    System Restore is unable to restore on a 4 month old Vista machine. After
    rebooting and logging in message says (System restore unable to restore your
    files due to an unknown error). The reason I was trying to restore is the
    wife was unable to access many programs on her login. When you clicked the
    start button on her login the program files were empty and we were prompted
    to do system restore. Everything was fine on my login and we are both set up
    as administrators. I also tried system restore from the start repair boot
    process same thing. Reading other posts I do not use norton antivirus but
    avast's free one. The restore option worked fine a couple weeks ago when a
    software install caused me issues.

    Any help or guidance would be helpfull!

      My System SpecsSystem Spec

  2.   


  3. #2


    ICQM Houston Guest

    RE: System Restore stopped working in Vista

    try remove the antivirus. if issues not solve, clean install the operating
    system (delete partition). i suggest don't use free software - free software
    mostly ain't do good -- try ZoneAlarm.Com

    system restore was and is always a useless feature of windows -

    how to disable system restore in windows vista 32?

    Control Panel > System > System Protection on the left
    pane > and uncheck your boot disk under Automatic restore points.


    "Sailorman" wrote:

    > System Restore is unable to restore on a 4 month old Vista machine. After
    > rebooting and logging in message says (System restore unable to restore your
    > files due to an unknown error). The reason I was trying to restore is the
    > wife was unable to access many programs on her login. When you clicked the
    > start button on her login the program files were empty and we were prompted
    > to do system restore. Everything was fine on my login and we are both set up
    > as administrators. I also tried system restore from the start repair boot
    > process same thing. Reading other posts I do not use norton antivirus but
    > avast's free one. The restore option worked fine a couple weeks ago when a
    > software install caused me issues.
    >
    > Any help or guidance would be helpfull!

      My System SpecsSystem Spec

  4. #3



    Banned
    Join Date : Apr 2008
    Canada
    Posts : 1,351
    Windows 7, Home Premium 64-bit, SP1. Vista Home Premium 32-bit SP2.
    Local Time: 05:42 PM
    canada ca ontario

     

    Re: System Restore stopped working in Vista

    Quote Originally Posted by Sailorman View Post
    System Restore is unable to restore on a 4 month old Vista machine. After
    rebooting and logging in message says (System restore unable to restore your
    files due to an unknown error). The reason I was trying to restore is the
    wife was unable to access many programs on her login. When you clicked the
    start button on her login the program files were empty and we were prompted
    to do system restore. Everything was fine on my login and we are both set up
    as administrators. I also tried system restore from the start repair boot
    process same thing. Reading other posts I do not use norton antivirus but
    avast's free one. The restore option worked fine a couple weeks ago when a
    software install caused me issues.

    Any help or guidance would be helpfull!
    Hello Sailorman,
    Start in Safe Mode, and do a system restore there. Make sure you pick the right restore point. At the risk of being redundant, may I suggest that after it's back to normal, create a restore point regularly on the Good Day. That way you won't have to lose too many files when you have to do a restore.

      My System SpecsSystem Spec

  5. #4


    Sailorman Guest

    Re: System Restore stopped working in Vista

    I have tried restore from safe mode. I have tried it with antivirus turned
    off. I have tried the last 5 restore points shown. I have tried it from both
    our sign ons. unsuccesful due to unknown error.

    The funny thing is on my logon everything is fine eexcept for this. I tried
    a bunch of programs just to make sure. I thopught about just deleting her
    profile and assigning another but that doesnt solve the system restore issue.

    reply to t-4-2....i always manual due a restore point before installing any
    software.

    "t-4-2" wrote:

    >
    > Sailorman;688224 Wrote:

    > > System Restore is unable to restore on a 4 month old Vista machine.
    > > After
    > > rebooting and logging in message says (System restore unable to restore
    > > your
    > > files due to an unknown error). The reason I was trying to restore is
    > > the
    > > wife was unable to access many programs on her login. When you clicked
    > > the
    > > start button on her login the program files were empty and we were
    > > prompted
    > > to do system restore. Everything was fine on my login and we are both
    > > set up
    > > as administrators. I also tried system restore from the start repair
    > > boot
    > > process same thing. Reading other posts I do not use norton antivirus
    > > but
    > > avast's free one. The restore option worked fine a couple weeks ago
    > > when a
    > > software install caused me issues.
    > >
    > > Any help or guidance would be helpfull!
    > Hello Sailorman,
    > Start in Safe Mode, and do a system restore there. Make sure you pick
    > the right restore point. At the risk of being redundant, may I suggest
    > that after it's back to normal, create a restore point regularly on the
    > Good Day. That way you won't have to lose too many files when you have
    > to do a restore.
    >
    >
    > --
    > t-4-2
    >

      My System SpecsSystem Spec

  6. #5


    Sailorman Guest

    Re: System Restore stopped working in Vista

    Update: After running sfc/scannow this seems to have gotten her functional
    again. I did try and run system restore again but it still is not able to
    restore to an earlier point. When I ran sfc/scannow it did say it found
    corrupt files it could not repair. I went to windows/logs/cbs but was unable
    to identify what those files were. Does anyone know how to read this log to
    possible identify the corrupted files and manually repair?

    "Sailorman" wrote:

    > I have tried restore from safe mode. I have tried it with antivirus turned
    > off. I have tried the last 5 restore points shown. I have tried it from both
    > our sign ons. unsuccesful due to unknown error.
    >
    > The funny thing is on my logon everything is fine eexcept for this. I tried
    > a bunch of programs just to make sure. I thopught about just deleting her
    > profile and assigning another but that doesnt solve the system restore issue.
    >
    > reply to t-4-2....i always manual due a restore point before installing any
    > software.
    >
    > "t-4-2" wrote:
    >

    > >
    > > Sailorman;688224 Wrote:

    > > > System Restore is unable to restore on a 4 month old Vista machine.
    > > > After
    > > > rebooting and logging in message says (System restore unable to restore
    > > > your
    > > > files due to an unknown error). The reason I was trying to restore is
    > > > the
    > > > wife was unable to access many programs on her login. When you clicked
    > > > the
    > > > start button on her login the program files were empty and we were
    > > > prompted
    > > > to do system restore. Everything was fine on my login and we are both
    > > > set up
    > > > as administrators. I also tried system restore from the start repair
    > > > boot
    > > > process same thing. Reading other posts I do not use norton antivirus
    > > > but
    > > > avast's free one. The restore option worked fine a couple weeks ago
    > > > when a
    > > > software install caused me issues.
    > > >
    > > > Any help or guidance would be helpfull!
    > > Hello Sailorman,
    > > Start in Safe Mode, and do a system restore there. Make sure you pick
    > > the right restore point. At the risk of being redundant, may I suggest
    > > that after it's back to normal, create a restore point regularly on the
    > > Good Day. That way you won't have to lose too many files when you have
    > > to do a restore.
    > >
    > >
    > > --
    > > t-4-2
    > >

      My System SpecsSystem Spec

  7. #6



    Banned
    Join Date : Apr 2008
    Canada
    Posts : 1,351
    Windows 7, Home Premium 64-bit, SP1. Vista Home Premium 32-bit SP2.
    Local Time: 05:42 PM
    canada ca ontario

     

    Re: System Restore stopped working in Vista

    Quote Originally Posted by Sailorman View Post
    Update: After running sfc/scannow this seems to have gotten her functional
    again. I did try and run system restore again but it still is not able to
    restore to an earlier point. When I ran sfc/scannow it did say it found
    corrupt files it could not repair. I went to windows/logs/cbs but was unable
    to identify what those files were. Does anyone know how to read this log to
    possible identify the corrupted files and manually repair?

    "Sailorman" wrote:
    > I have tried restore from safe mode. I have tried it with antivirus turned
    > off. I have tried the last 5 restore points shown. I have tried it from both
    > our sign ons. unsuccesful due to unknown error.
    >
    > The funny thing is on my logon everything is fine eexcept for this. I tried
    > a bunch of programs just to make sure. I thopught about just deleting her
    > profile and assigning another but that doesnt solve the system restore issue.
    >
    > reply to t-4-2....i always manual due a restore point before installing any
    > software.
    >
    > "t-4-2" wrote:
    >
    Hello Sailorman,
    A.) As far as sfc run, if it said 100% complete, there should be nothing to worry about. A MVP once said that he has yet to see a sfc run without corrupted files being reported. If you really want to get to the bottom of it, post that specific question to the forum. It's a little too technical to me.
    B.) As to the restore point, you mentioned you saw 5 restore points. On that same window, do you have a checkbox that says " show restore points older than 5 days "?
    Check that box, and choose a more later date. See if that solves the issue.

      My System SpecsSystem Spec

  8. #7


    RalfG Guest

    Re: System Restore stopped working in Vista

    There is still the option of running system restore from a safe mode command
    prompt. Worked for me when the other two options failed with a similar error
    as this case.

    http://support.microsoft.com/kb/304449


    "t-4-2" <guest@xxxxxx-email.com> wrote in message
    news:0a1b8868684828656a05905473c0df01@xxxxxx-gateway.com...

    >
    > Sailorman;688947 Wrote:

    >> Update: After running sfc/scannow this seems to have gotten her
    >> functional
    >> again. I did try and run system restore again but it still is not able
    >> to
    >> restore to an earlier point. When I ran sfc/scannow it did say it found
    >> corrupt files it could not repair. I went to windows/logs/cbs but was
    >> unable
    >> to identify what those files were. Does anyone know how to read this
    >> log to
    >> possible identify the corrupted files and manually repair?
    >>
    >> "Sailorman" wrote:

    >> > > >
    >> > > I have tried restore from safe mode. I have tried it with antivirus
    >> > turned
    >> > > off. I have tried the last 5 restore points shown. I have tried it
    >> > from both
    >> > > our sign ons. unsuccesful due to unknown error.
    >> > >
    >> > > The funny thing is on my logon everything is fine eexcept for this. I
    >> > tried
    >> > > a bunch of programs just to make sure. I thopught about just deleting
    >> > her
    >> > > profile and assigning another but that doesnt solve the system
    >> > restore issue.
    >> > >
    >> > > reply to t-4-2....i always manual due a restore point before
    >> > installing any
    >> > > software.
    >> > >
    >> > > "t-4-2" wrote:
    >> > >> >
    >
    > Hello Sailorman,
    > A.) As far as sfc run, if it said 100% complete, there should be
    > nothing to worry about. A MVP once said that he has yet to see a sfc run
    > without corrupted files being reported. If you really want to get to the
    > bottom of it, post that specific question to the forum. It's a little
    > too technical to me.
    > B.) As to the restore point, you mentioned you saw 5 restore points. On
    > that same window, do you have a checkbox that says " show restore points
    > older than 5 days "?
    > Check that box, and choose a more later date. See if that solves the
    > issue.
    >
    >
    > --
    > t-4-2

      My System SpecsSystem Spec


System Restore stopped working in Vista
Similar Threads
Thread Forum
System Restore stopped working General Discussion
System Restore Stopped working? Vista performance & maintenance
system restore stopped working Vista General
System Restore stopped working! Vista performance & maintenance
System Restore Stopped Working Vista General