Aero theme permanently disabled?!

silenzer

New Member
Hi,

A long time ago I installed a Mac theme because I grew so weary of the Vista theme. But, when I uninstalled it, it never seemed to do so correctly (i.e., logon screen still has a mac background). I didn't care so much because it was only the logonscreen.

BUT. Recently I was surfing the internet and found out (YEAH I hear everything first!! xD) that Vista Home Premium slows down your computer. So, I switched to Vista Basic. But I grew tired of that too and wanted to switch back. BUT THERE IS NO AERO THEME! THERE ARE ONLY 3 VISTA BASICS! 2 of them are mac themes and then there is the original Vista Basic theme.
I found the Aero theme in the /windows on the HDD and when I click it, the Vista Basic theme chooser doesn't show up, but Windows Vista Premium. This is all very strange.
OH, I almost forgot. The files that are in the themes folder are: MAC OS X 10.5, VistaOSX Theme, Windows Classis and Aero. Also there are folders named: Aero, leo4, VistaOSX9.
I tried moving the files and folders that were in VistaOSX folder to the desktop and then copying the ones from Aero to there, but then the VIstaOSX theme disappeared (or one of the Basics and VIstaOSX turned into the new basic cuz I put the files in there).

I know this is very complicated and all, but I need help. I need Vista as it was!!! :)

Sincerely,
silenzer
 

My Computer

rive0108

Vista Guru
Gold Member
Themes are not the operating systems- What Operating system are you running Basic or Premium?

1. Did you install Basic on a seperate partition so that you are dual booting Basic/Premium?
2. Did you reinstall Basic over your Premium install?
3. Are you just running a theme with Aero disabled? and cant get it reinabled?

If you reinstalled Basic over Premium, then premium is gone. You will have to reinstall premium.
If you are dual booting both, then boot up into premium. There is a way to remove the dual boot by marking the Premium as Primary/active, then deleting Basic, and repairing the boot config.
If you are running Premium, and using a Basic theme, try system restore and restore Premium to a point before you changed the theme.
 

My Computer

System One

  • CPU
    T7600G Core2Duo 2.66 Ghz
    Motherboard
    Intel 945PM + ICH7 Chipset
    Memory
    4GB DDR2 PC2-5300 667MHz
    Graphics Card(s)
    Mobility Radeon x1900 256MB
    Sound Card
    Realtek HD
    Monitor(s) Displays
    WUXGA 17"
    Screen Resolution
    1920X1200
    Hard Drives
    640GB 7200RPM SATA/RAID 0 (2x320GB)
    and 320GB 7200RPM External
    Mouse
    Wireless Microsoft 3000
    Internet Speed
    10 mbps/2 mbps
    Other Info
    Optical Drive:
    Panasonic UJ-220 DL BD-RE (Blu-Ray)

rive0108

Vista Guru
Gold Member
1. Premium.
2. No, must selected Basic from the theme list.
3. Yes, you could say that. Can't I re-enable it? :D
Right click desktop>click "Personalize"

Click on "Windows Vista" Theme, and/or reset color scheme and re-enable "Windows Aero" under Windows Color Classic Apperance Properties. I f this doesn't work, then try using System Restore to restore your computer to a date before you changed the theme/color scheme.



 

Attachments

Last edited:

My Computer

System One

  • CPU
    T7600G Core2Duo 2.66 Ghz
    Motherboard
    Intel 945PM + ICH7 Chipset
    Memory
    4GB DDR2 PC2-5300 667MHz
    Graphics Card(s)
    Mobility Radeon x1900 256MB
    Sound Card
    Realtek HD
    Monitor(s) Displays
    WUXGA 17"
    Screen Resolution
    1920X1200
    Hard Drives
    640GB 7200RPM SATA/RAID 0 (2x320GB)
    and 320GB 7200RPM External
    Mouse
    Wireless Microsoft 3000
    Internet Speed
    10 mbps/2 mbps
    Other Info
    Optical Drive:
    Panasonic UJ-220 DL BD-RE (Blu-Ray)

rive0108

Vista Guru
Gold Member
Where you able to re-enable Vista theme and Vista Aero color?
 
Last edited:

My Computer

System One

  • CPU
    T7600G Core2Duo 2.66 Ghz
    Motherboard
    Intel 945PM + ICH7 Chipset
    Memory
    4GB DDR2 PC2-5300 667MHz
    Graphics Card(s)
    Mobility Radeon x1900 256MB
    Sound Card
    Realtek HD
    Monitor(s) Displays
    WUXGA 17"
    Screen Resolution
    1920X1200
    Hard Drives
    640GB 7200RPM SATA/RAID 0 (2x320GB)
    and 320GB 7200RPM External
    Mouse
    Wireless Microsoft 3000
    Internet Speed
    10 mbps/2 mbps
    Other Info
    Optical Drive:
    Panasonic UJ-220 DL BD-RE (Blu-Ray)

rive0108

Vista Guru
Gold Member
Try the system restore to a point before you altered the color setting. Also make sure you are using the Vista theme as Aero may not be compatable with other themes. If that still fails to resolve your issue then you may have to Reinstall Premium due to possible Windows file corruption. (may be a result of registry cleaner use?)






try this first prior to re-Install:
  1. Start, click All Programs, click Accessories, right-click Command Prompt, and then click Run as administrator. If you are prompted for an administrator password or for a confirmation, type the password, or click Allow.
  2. Type the following command, and then press ENTER: sfc /scannow
    The sfc /scannow command scans all protected system files and replaces incorrect versions with correct Microsoft versions
 

My Computer

System One

  • CPU
    T7600G Core2Duo 2.66 Ghz
    Motherboard
    Intel 945PM + ICH7 Chipset
    Memory
    4GB DDR2 PC2-5300 667MHz
    Graphics Card(s)
    Mobility Radeon x1900 256MB
    Sound Card
    Realtek HD
    Monitor(s) Displays
    WUXGA 17"
    Screen Resolution
    1920X1200
    Hard Drives
    640GB 7200RPM SATA/RAID 0 (2x320GB)
    and 320GB 7200RPM External
    Mouse
    Wireless Microsoft 3000
    Internet Speed
    10 mbps/2 mbps
    Other Info
    Optical Drive:
    Panasonic UJ-220 DL BD-RE (Blu-Ray)

rive0108

Vista Guru
Gold Member
Bah... crap.
Didn't work. But this is a laptop and there was no Vista disc, it was just installed on the comp...
Do you have Vista product key? Any DVD will suffice whether x64 or x86.
You can also use this free software to create your own free bootable image of Vista (recovery disk) with Paragon drive Backup
 
Last edited:

My Computer

System One

  • CPU
    T7600G Core2Duo 2.66 Ghz
    Motherboard
    Intel 945PM + ICH7 Chipset
    Memory
    4GB DDR2 PC2-5300 667MHz
    Graphics Card(s)
    Mobility Radeon x1900 256MB
    Sound Card
    Realtek HD
    Monitor(s) Displays
    WUXGA 17"
    Screen Resolution
    1920X1200
    Hard Drives
    640GB 7200RPM SATA/RAID 0 (2x320GB)
    and 320GB 7200RPM External
    Mouse
    Wireless Microsoft 3000
    Internet Speed
    10 mbps/2 mbps
    Other Info
    Optical Drive:
    Panasonic UJ-220 DL BD-RE (Blu-Ray)
Top