Age of Empires 2 Issues

V

Vista Kid

I love Age of Empires 2 (I own the Conquerors Expansion, Gold Edition). Only
problem is that I recently got Windows Vista and have been experiencing these
three problems:

1) The colors sometimes get messed up and the graphics become skewed. The
most noticable example of this is when the grass becomes mixed with red
blotches.

2) I'm having trouble connecting online with other players, regardless of
their operating systems. My friends and I used to quickly and easily connect
together but now the systems (mine and theirs) tend to crash.

3)Regular crashes about an hour or two into playing.


A remedy for all or any of these problems would be greatly appreciated.
 

My Computer

nycdet1997

New Member
I, too, have the same problem with red blothes on the screen. Land looks more like a toxic waste land. Plus the color teal shows up as yellow in the small scale map on the bottom right corner. Gets confusing when playing a game not knowing if its the real yellow or the teal showing up as yellow. Any help out there for this issue? AOE 2 works flawlessly on my XP desktop but sucks on my brand new laptop with vista ultimate.

Thanks much in advance.
 

My Computer

V

VRG Scotty©

"Vista Kid" <Vista [email protected]> wrote in message
news:[email protected]

>I love Age of Empires 2 (I own the Conquerors Expansion, Gold Edition).
>Only
> problem is that I recently got Windows Vista and have been experiencing
> these
> three problems:
>
> 1) The colors sometimes get messed up and the graphics become skewed. The
> most noticable example of this is when the grass becomes mixed with red
> blotches.
>
> 2) I'm having trouble connecting online with other players, regardless of
> their operating systems. My friends and I used to quickly and easily
> connect
> together but now the systems (mine and theirs) tend to crash.
>
> 3)Regular crashes about an hour or two into playing.
>
>
> A remedy for all or any of these problems would be greatly appreciated.

Update all drivers (GFX and DX9), also allow the game in the firewall, try
turning of UAC.
--
VRG Scotty

www.vistareadygames.com
Register, it's free, and use the 'search for solution' tab for any problems
 

My Computer

E

ecky64

Just the update of dx9 will do the job as it's a fanastic game you dont want
to stop playing it WELL DONE TO VRG Scotty 10/10 for your answer.
--
ecky watson


"VRG Scotty©" wrote:

>
> "Vista Kid" <Vista [email protected]> wrote in message
> news:[email protected]

> >I love Age of Empires 2 (I own the Conquerors Expansion, Gold Edition).
> >Only
> > problem is that I recently got Windows Vista and have been experiencing
> > these
> > three problems:
> >
> > 1) The colors sometimes get messed up and the graphics become skewed. The
> > most noticable example of this is when the grass becomes mixed with red
> > blotches.
> >
> > 2) I'm having trouble connecting online with other players, regardless of
> > their operating systems. My friends and I used to quickly and easily
> > connect
> > together but now the systems (mine and theirs) tend to crash.
> >
> > 3)Regular crashes about an hour or two into playing.
> >
> >
> > A remedy for all or any of these problems would be greatly appreciated.
>
> Update all drivers (GFX and DX9), also allow the game in the firewall, try
> turning of UAC.
> --
> VRG Scotty
>
> www.vistareadygames.com
> Register, it's free, and use the 'search for solution' tab for any problems
>
>
 

My Computer

V

VRG Scotty©

"ecky64" <[email protected]> wrote in message
news:[email protected]

> Just the update of dx9 will do the job as it's a fanastic game you dont
> want
> to stop playing it WELL DONE TO VRG Scotty 10/10 for your answer.

Glad you have it sorted
--
VRG Scotty

www.vistareadygames.com
Register, it's free, and use the 'search for solution' tab for any problems
 

My Computer

W

Wfoss

OK i tryed all these things im still having aoc problems is there anything i
can do? please !!! the toxic waste grass is killing me i play this game often
works great on my XP comp but my new dell XPS rated [4.8] havin issues i dled
all GFX updates + dx9 latest oh and whats UAC? maybe that may help
 

My Computer

mmmangos

New Member
I had the same graphics problem. I downloaded DirectX9c and I have no graphics issues anymore.

@Wfoss - If you are having problems connecting to players over the internet your problem is likely a port forwarding problem. Go to the International Gaming Zone (www.IGZones.com) and get live help through their client. Or you can read up about it some more at Problems with Hosting and Joining games. | International Gaming Zones; Matchmaking for Gaming!. Those 2 links should pretty much solve any hosting or joining problems.

If you have any other issues, describe them in detail.
 

My Computer

V

Vista Kid

I appear to have solved most of my problems, and I appreciate all of your
help. All of my graphics issues are pretty much over and I play single player
games with ease. But a simple vista-to-vista game (between two computers on
the same router, one wired and one wireless) doesn't seem to be possible.

I am fully able to host a game, but when my brother tries to join he can't
seem to get past the "Press ESC if not connected in 15 seconds" screen. I am
able to see his name in the room, with a ping of 30 (always). I've already
turned off UAC and added the game to thee list of Windows Firewall execptions.

What can be done to fix this?
 

My Computer

mmmangos

New Member
I know this has something to do with router ports. Look up something called DXport. All I know is that this program or a program like it splits up the ports needed for the games between the 2 computers on your router, or something like that.
 

My Computer

V

Vista Kid

I found DXport but have no idea how to use it. Call me a computer noob, but I
have no idea what an NAT device is or even how to forward the ports.

I have a Belkin Wireless N Router (Model F5D8233-4v3).



"mmmangos" wrote:

>
> I know this has something to do with router ports. Look up something
> called DXport. All I know is that this program or a program like it
> splits up the ports needed for the games between the 2 computers on your
> router, or something like that.
>
>
> --
> mmmangos
>
 

My Computer

mattthepie

New Member
Those having "toxic grass" problems - I experience it too when running vista and have found a workaround:

Start the game, and then once it loads pause the game. If the colours look weird, press ALT+TAB to get back to windows. Right click on the desktop and click personalize, then display settings. Set your colour depth to 16 bit. Press ok.

Then go back into the game and the colour issues will be resolved.

However if you start a new game, the problems will reoccur so the next time, repeat the process. (it its currently in 16 bit, changing to 32 again will fix it).

Those with networking issues - if you're on the same lan (ie both in your house using the same router) switching the vista firewall off will solve your problems.

If you're behind a router and playing online then you'll either need to forward the ports or use hamachi as AOE2 predates UPnP.
 

My Computer

System One

  • Manufacturer/Model
    Home built + Macbook (Late '08)
    CPU
    Intel Core 2 Quad / Intel Core 2 duo
    Motherboard
    Foxconn P35A / Apple
    Memory
    2GB / 4GB
    Graphics Card(s)
    ATI radeon x1950pro / NVidia GeForce 9400M
    Sound Card
    On Board / Apple
    Monitor(s) Displays
    Acer X234W (24") / Apple LED 13.3"
    Screen Resolution
    1920x1200 / 1280 x 800
    Hard Drives
    500GB
    PSU
    600W
    Case
    Coolermaster
    Internet Speed
    8128 (down) / 448 (up)
J

jellybean

I have a similar problem as the OP in regards to the "toxic waste".

What happens to me, and this has only happened to me last night for the
first time, is that within five minutes of gameplay, the computer
screens pixels will change color to what is known as 'toxic waste'.

Whenever I minimize the screen, the colors change back to what they
were, but the pixels usually revert within a matter of minutes. I have
never had this happen to me before.

I read this thread and any other thread I could find on google, but
none of the suggestions have actually helped me.

Could anyone think of a reason why this is happening? I think this is
the strangest thing - that colors change for no reason, no matter how
many times I start a new game or turn off my computer and start again.

Anyways, thanks. Hopefully I can get some help.


--
jellybean
------------------------------------------------------------------------
jellybean's Profile: http://forums.techarena.in/members/99404.htm
View this thread: http://forums.techarena.in/windows-vista-games/975106.htm

http://forums.techarena.in
 

My Computer

mattthepie

New Member
Jellybean -

When you get the colour problems and minimize, try changing the colour depth to 16bit. Does that help?

If they keep reverting the chances are you have something running at the same time that is showing notification (skype, msn or something) that is messing up the colour mode. Try exiting all non system essential programs before running the game. This includes pointless motherboard system tray icons.
 

My Computer

System One

  • Manufacturer/Model
    Home built + Macbook (Late '08)
    CPU
    Intel Core 2 Quad / Intel Core 2 duo
    Motherboard
    Foxconn P35A / Apple
    Memory
    2GB / 4GB
    Graphics Card(s)
    ATI radeon x1950pro / NVidia GeForce 9400M
    Sound Card
    On Board / Apple
    Monitor(s) Displays
    Acer X234W (24") / Apple LED 13.3"
    Screen Resolution
    1920x1200 / 1280 x 800
    Hard Drives
    500GB
    PSU
    600W
    Case
    Coolermaster
    Internet Speed
    8128 (down) / 448 (up)
B

babyman

Vista Kid;3760390 Wrote:

> I love Age of Empires 2 (I own the Conquerors Expansion, Gold Edition).
> Only
> problem is that I recently got Windows Vista and have been experiencing
> these
> three problems:
>
> 1) The colors sometimes get messed up and the graphics become skewed.
> The
> most noticable example of this is when the grass becomes mixed with red
> blotches.
>
> 2) I'm having trouble connecting online with other players, regardless
> of
> their operating systems. My friends and I used to quickly and easily
> connect
> together but now the systems (mine and theirs) tend to crash.
>
> 3)Regular crashes about an hour or two into playing.
>
>
> A remedy for all or any of these problems would be greatly appreciated.
i also have the same problem(i own age of empires 2 the
conqurers)......i have two operating systems on my computer,
1.Windows XP
2.Windows vista

i had only 95 mb of space left in my comp....i opened my XP and it
crashed
(blue screen)saying that the errors could be-
1.less disk space etc...

so,i opened vista n cleared all my useless data....then around 2 gb was
left but then too blue screen comes....

help would be really appreciated..


--
babyman
------------------------------------------------------------------------
babyman's Profile: http://forums.techarena.in/members/122665.htm
View this thread: http://forums.techarena.in/windows-vista-games/975106.htm

http://forums.techarena.in
 

My Computer

trhale

New Member
Mine won't even run!

I just bought a new computer with Vista Home Premium, and I'm trying to get it to run AoEII, but after I installed it, the program would open, run for like 5 seconds, and then quit. It wouldn't let me start a single-player game or even create my own scenario. When it gets back to the Windows screen, it suggests a "solution" for why it wouldn't run, which was to try the Compatibility Pack. Tried it. Still didn't run. Tried disabling the INVIDIA display adapter. Still didn't run. Tried installing DirectX9. Still didn't run. Am I doing something wrong?? Any help would be greatly appreciated. I don't think it's an issue with the display driver, but I could be wrong.
 

My Computer

System One

  • Manufacturer/Model
    Acer Aspire x1300
    CPU
    AMD Athlon X2
    Memory
    3 GB DDR2
    Graphics Card(s)
    NVIDIA GeForce 8200 Integrated
    Hard Drives
    320 GB
F

Frustrated Gamer

Please help. I just want to play the game I purchased. Have Vista
Ultimate, plenty of memory and speed. ATI Radeon Xpress 1150. All my
drivers are up to date. The Direct X is up to date. Alt/Tab-ing used to
work but no longer does. Its all "toxic waste grass" all the time now.

I have Alt Tabbed
I have switched from 16 to 32 bit
I have run as Admin
I have run in compatibility mode for XP
I have uninstalled and reinstalled twice.
Basically I have tried everything I have read here and any other forum
I could find, and nothing as worked. Obviously this is what I get for
buying a game that wasn't designed for *edit* Vista. After I bought it,
I read this was a common problem and MS was not going to release a patch
for it, but has anyone ever come up with anything? Any help would be
appreciated.


--
Frustrated Gamer
------------------------------------------------------------------------
Frustrated Gamer's Profile: http://forums.techarena.in/members/135882.htm
View this thread: http://forums.techarena.in/windows-vista-games/975106.htm

http://forums.techarena.in
 

My Computer

jimmyg77

New Member
Can anyone help me? I am running AOE II on windows vista ultimate. In multiplayer, I can create or join a game but as soon as we start, my game crashes. Runs fine on single player. No issues with the Firewall....Suggestions anyone?

Thanks.
 

My Computer

C

charliemmann

I have a toshiba satellite A505, with 4 gig of sdram, intel core duo 2
gigahert processor, intel graphics media accelerator drivers, mobile
intel 4 series express chipset family (?monitor?), it's all brand new. I
am running windows vista home premium. I can install ages II, with
expansion pack, no problem, but can not get the game to start. says it
encountered a problem... unspecified at that. i have tried windows xp
compatibility mode, and uninstalling and reinstalling, have tried just
about everything, here and all that i can think of... can a powerful
laptop run this game? any help out there?? i love ages 2 conqeruers...
:-(


--
charliemmann
------------------------------------------------------------------------
charliemmann's Profile: http://forums.techarena.in/members/147102.htm
View this thread: http://forums.techarena.in/windows-vista-games/975106.htm

http://forums.techarena.in
 

My Computer

Top