• This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn more.

CPU Usage

P

Pierce.Lynch

#1
Hi Guys,

Just installed BETA 2 on a machine with a 1.3 Celeron CPU with 512MB ram
which I would of thought would be ideal for just general testing - but having
some performance issues:

While idle or running general windows explorer tasks, the CPU Usage is
unreal! In excess of 80% most of the time to simple run windows explorer. Is
anyone else experiencing these kind of performance issues as I am greatly
concerned that simple OS tasks on a CPU such as this is being completely
KILLED!

Has anyone got any suggestions or indeed experiencing the same kind of thing?

Any comments appreciated.

Thanks
Pierce
 

My Computer

N

NoNoBadDog!

#2
"Pierce.Lynch" <Pierce.Lynch@discussions.microsoft.com> wrote in message
news:196C2337-1924-4A65-9441-D84613A0E021@microsoft.com...
> Hi Guys,
>
> Just installed BETA 2 on a machine with a 1.3 Celeron CPU with 512MB ram
> which I would of thought would be ideal for just general testing - but
> having
> some performance issues:
>
> While idle or running general windows explorer tasks, the CPU Usage is
> unreal! In excess of 80% most of the time to simple run windows explorer.
> Is
> anyone else experiencing these kind of performance issues as I am greatly
> concerned that simple OS tasks on a CPU such as this is being completely
> KILLED!
>
> Has anyone got any suggestions or indeed experiencing the same kind of
> thing?
>
> Any comments appreciated.
>
> Thanks
> Pierce


You have a Celeron. You have a low amount of RAM. With your system, you are
lucky to get it running *AT ALL*.

Bobby
 

My Computer

P

PLynch

#3
Yes, I think that could well be the case - just find it very strange that for
the OS itself to be using such considerable level of resources, its crazy!

Even on a VM setup with considerable RAM allocation - its the same story for
a dual 3.2 Xeon machine. I am most confused to what its actually doing with
all that CPU power!

"NoNoBadDog!" wrote:

>
> "Pierce.Lynch" <Pierce.Lynch@discussions.microsoft.com> wrote in message
> news:196C2337-1924-4A65-9441-D84613A0E021@microsoft.com...
> > Hi Guys,
> >
> > Just installed BETA 2 on a machine with a 1.3 Celeron CPU with 512MB ram
> > which I would of thought would be ideal for just general testing - but
> > having
> > some performance issues:
> >
> > While idle or running general windows explorer tasks, the CPU Usage is
> > unreal! In excess of 80% most of the time to simple run windows explorer.
> > Is
> > anyone else experiencing these kind of performance issues as I am greatly
> > concerned that simple OS tasks on a CPU such as this is being completely
> > KILLED!
> >
> > Has anyone got any suggestions or indeed experiencing the same kind of
> > thing?
> >
> > Any comments appreciated.
> >
> > Thanks
> > Pierce

>
> You have a Celeron. You have a low amount of RAM. With your system, you are
> lucky to get it running *AT ALL*.
>
> Bobby
>
>
>
 

My Computer

H
#4
It's likely to be the indexer. Let it run for a few days and see how things
improve. Also turning off a number of unnecessary services, etc should help
improve performance. But with just 512 MB RAM you will notice quite a bit
of thrashing. If you have at least a 512 MB USB drive try using readyboost
to see if that helps (in lieu of buying more RAM.)


"PLynch" <PLynch@discussions.microsoft.com> wrote in message
news:EA9939E5-64EA-46F8-8654-85928D8D8AC7@microsoft.com...
> Yes, I think that could well be the case - just find it very strange that
> for
> the OS itself to be using such considerable level of resources, its crazy!
>
> Even on a VM setup with considerable RAM allocation - its the same story
> for
> a dual 3.2 Xeon machine. I am most confused to what its actually doing
> with
> all that CPU power!
>
> "NoNoBadDog!" wrote:
>
>>
>> "Pierce.Lynch" <Pierce.Lynch@discussions.microsoft.com> wrote in message
>> news:196C2337-1924-4A65-9441-D84613A0E021@microsoft.com...
>> > Hi Guys,
>> >
>> > Just installed BETA 2 on a machine with a 1.3 Celeron CPU with 512MB
>> > ram
>> > which I would of thought would be ideal for just general testing - but
>> > having
>> > some performance issues:
>> >
>> > While idle or running general windows explorer tasks, the CPU Usage is
>> > unreal! In excess of 80% most of the time to simple run windows
>> > explorer.
>> > Is
>> > anyone else experiencing these kind of performance issues as I am
>> > greatly
>> > concerned that simple OS tasks on a CPU such as this is being
>> > completely
>> > KILLED!
>> >
>> > Has anyone got any suggestions or indeed experiencing the same kind of
>> > thing?
>> >
>> > Any comments appreciated.
>> >
>> > Thanks
>> > Pierce

>>
>> You have a Celeron. You have a low amount of RAM. With your system, you
>> are
>> lucky to get it running *AT ALL*.
>>
>> Bobby
>>
>>
>>
 

My Computer

Users Who Are Viewing This Thread (Users: 1, Guests: 0)