• This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn more.

DCOMLAUNCH SVCHOST Plug & Play, Hi CPU Usage

M

Mark L. Ferguson

#2
This problem only occurs with audio drivers which do indeed have an
'enhancements' feature. Not all systems show this in Control Panel, Sounds,
Speaker properties, Enhancements tab. An improved driver would eliminate the
delay.

--
click the Ratings button. Voting helps the web interface.
http://www.microsoft.com/wn3/locales/help/help_en-us.htm see ''rate a post''
Mark L. Ferguson

"Retired Bill" <RetiredBill@xxxxxx> wrote in message
news:8BB2EA71-9532-4382-BC03-66E50C78C8E4@xxxxxx

> I noticed every time I boot up I hear my computer fan speed up (as if the
> computer were working extra hard). When I check Task Mgr I notice SVCHOST
> running 30% + cpu at times. I checked the service running and it's the
> plug
> & play service.
>
> I found this to be the solution:
> http://blog.hansmelis.be/2007/06/17/windows-vista-long-delay-when-switching-songs-in-media-player/
>
>
> --
> Retired Boeing Bill
 

My Computer

R

Retired Bill

#3
I have the latest driver.
--
Retired Boeing Bill


"Mark L. Ferguson" wrote:

> This problem only occurs with audio drivers which do indeed have an
> 'enhancements' feature. Not all systems show this in Control Panel, Sounds,
> Speaker properties, Enhancements tab. An improved driver would eliminate the
> delay.
>
> --
> click the Ratings button. Voting helps the web interface.
> http://www.microsoft.com/wn3/locales/help/help_en-us.htm see ''rate a post''
> Mark L. Ferguson
>
> "Retired Bill" <RetiredBill@xxxxxx> wrote in message
> news:8BB2EA71-9532-4382-BC03-66E50C78C8E4@xxxxxx

> > I noticed every time I boot up I hear my computer fan speed up (as if the
> > computer were working extra hard). When I check Task Mgr I notice SVCHOST
> > running 30% + cpu at times. I checked the service running and it's the
> > plug
> > & play service.
> >
> > I found this to be the solution:
> > http://blog.hansmelis.be/2007/06/17/windows-vista-long-delay-when-switching-songs-in-media-player/
> >
> >
> > --
> > Retired Boeing Bill
>
 

My Computer

M

Mark L. Ferguson

#4
That was my point. "Latest" and "good enough' are two separate things. With
drivers, they work, or they don't. This 'bug' would also happen if you used
XP.

--
click the Ratings button. Voting helps the web interface.
http://www.microsoft.com/wn3/locales/help/help_en-us.htm see ''rate a post''
Mark L. Ferguson

"Retired Bill" <RetiredBill@xxxxxx> wrote in message
news:C1790765-1643-4C8F-8E77-74C9F4CFCDED@xxxxxx

> I have the latest driver.
> --
> Retired Boeing Bill
>
>
> "Mark L. Ferguson" wrote:
>

>> This problem only occurs with audio drivers which do indeed have an
>> 'enhancements' feature. Not all systems show this in Control Panel,
>> Sounds,
>> Speaker properties, Enhancements tab. An improved driver would eliminate
>> the
>> delay.
>>
>> --
>> click the Ratings button. Voting helps the web interface.
>> http://www.microsoft.com/wn3/locales/help/help_en-us.htm see ''rate a
>> post''
>> Mark L. Ferguson
>>
>> "Retired Bill" <RetiredBill@xxxxxx> wrote in message
>> news:8BB2EA71-9532-4382-BC03-66E50C78C8E4@xxxxxx

>> > I noticed every time I boot up I hear my computer fan speed up (as if
>> > the
>> > computer were working extra hard). When I check Task Mgr I notice
>> > SVCHOST
>> > running 30% + cpu at times. I checked the service running and it's the
>> > plug
>> > & play service.
>> >
>> > I found this to be the solution:
>> > http://blog.hansmelis.be/2007/06/17/windows-vista-long-delay-when-switching-songs-in-media-player/
>> >
>> >
>> > --
>> > Retired Boeing Bill
>>
 

My Computer

R

Retired Bill

#5
Wheter it's vista or XP do you think it should be serching for hardware all
the time when your not using Sound or audio? Just booting up.

Bill
--
Retired Boeing Bill


"Mark L. Ferguson" wrote:

> That was my point. "Latest" and "good enough' are two separate things. With
> drivers, they work, or they don't. This 'bug' would also happen if you used
> XP.
>
> --
> click the Ratings button. Voting helps the web interface.
> http://www.microsoft.com/wn3/locales/help/help_en-us.htm see ''rate a post''
> Mark L. Ferguson
>
> "Retired Bill" <RetiredBill@xxxxxx> wrote in message
> news:C1790765-1643-4C8F-8E77-74C9F4CFCDED@xxxxxx

> > I have the latest driver.
> > --
> > Retired Boeing Bill
> >
> >
> > "Mark L. Ferguson" wrote:
> >

> >> This problem only occurs with audio drivers which do indeed have an
> >> 'enhancements' feature. Not all systems show this in Control Panel,
> >> Sounds,
> >> Speaker properties, Enhancements tab. An improved driver would eliminate
> >> the
> >> delay.
> >>
> >> --
> >> click the Ratings button. Voting helps the web interface.
> >> http://www.microsoft.com/wn3/locales/help/help_en-us.htm see ''rate a
> >> post''
> >> Mark L. Ferguson
> >>
> >> "Retired Bill" <RetiredBill@xxxxxx> wrote in message
> >> news:8BB2EA71-9532-4382-BC03-66E50C78C8E4@xxxxxx
> >> > I noticed every time I boot up I hear my computer fan speed up (as if
> >> > the
> >> > computer were working extra hard). When I check Task Mgr I notice
> >> > SVCHOST
> >> > running 30% + cpu at times. I checked the service running and it's the
> >> > plug
> >> > & play service.
> >> >
> >> > I found this to be the solution:
> >> > http://blog.hansmelis.be/2007/06/17/windows-vista-long-delay-when-switching-songs-in-media-player/
> >> >
> >> >
> >> > --
> >> > Retired Boeing Bill
> >>
 

My Computer

Ivanh

New Member
Messages
4
Location
Sydney, NSW, Australia
#6
I am also suffering high CPU usage due to svchost.exe from DcomLaunch and PlugPlay services. There is no "Enhancement Tab".

I am using Asus A8Jr notebook running Windows Vista Home Premium SP1. The Audio system is SoundMAX Integrated Digital HD Audio.

What shall I do now?
 

My Computer

Users Who Are Viewing This Thread (Users: 1, Guests: 0)