'Side-by-side configuration is incorrect' message.

Charlb

Member
Hello,

I've searched so many times on the internet about this I've lost count. I have been on every website possible and I still can't find a solution. Everytime I click on my Samsung New PC Studio or my AVG software, I keep getting this message: "The application has failed to start because its side-by-side configuration is incorrect. Please see the application log for more detail". I've tried numerous things, including going on Command Prompt, System Restore and I've tried downloading various packages but I still cannot find a solution to this problem. I've been trying to solve this all day but I've had no luck.

Please help,

Charl
 

My Computer

richc46

Vista Guru
Gold Member

My Computer

System One

  • Manufacturer/Model
    Dell XPS420
    Memory
    6 gig
    Graphics Card(s)
    ATI Radeon HD3650 256 MB
    Sound Card
    Intergrated 7.1 Channel Audio
    Monitor(s) Displays
    Dell SP2009W 20 inch Flat Panel w Webcam
    Hard Drives
    640 gb
    Cooling
    Fan
    Mouse
    Dell USB 4 button optical
    Keyboard
    Dell USB
    Other Info
    DSL provided by ATT

richc46

Vista Guru
Gold Member
Our expert will be here to help as soon as he logs on.
 

My Computer

System One

  • Manufacturer/Model
    Dell XPS420
    Memory
    6 gig
    Graphics Card(s)
    ATI Radeon HD3650 256 MB
    Sound Card
    Intergrated 7.1 Channel Audio
    Monitor(s) Displays
    Dell SP2009W 20 inch Flat Panel w Webcam
    Hard Drives
    640 gb
    Cooling
    Fan
    Mouse
    Dell USB 4 button optical
    Keyboard
    Dell USB
    Other Info
    DSL provided by ATT

niemiro

Banned
Hello, and welcome to the Vista Forums!

There are very many subtypes of "Side by Side configuration" errors, and so at this point in time, I cannot give you any idea of how complicated this is going to be, or even if it is possible to fix. So I must take some logs.

"Samsung New PC Studio or my AVG software"

Are they the only two programs which do this? This isn't good news, actually. It hints at a subtype which is nigh on impossible to fix without a Clean Install.

1: Get two/three different programs which all generate this error message lined up ready to run "Samsung New PC Studio or my AVG software".

2: Open an elevated Command Prompt. Elevated Command Prompt

3: Type sxstrace trace -logfile:sxstrace.etl into the Command Prompt window, and press enter ONCE! Set it continue to log!

4: Start the first program. Let it generate the error message, and OK out of the error message. Once the program has closed, start the next program. Once this one has closed, start the last one. Make sure that all three generate an error. I need you to make absolutely sure that you do not run programs that work while logging!

5: Go back to the Command Prompt and press enter again to end the logging.

6: Type sxstrace parse -logfile:sxstrace.etl -outfile:%userprofile%\Desktop\sxstrace.txt and press enter.

Upload the file sxstrace.txt from your Desktop.

This canned speech is courtesy of Jacee. Give the credit entirely to her!

Please download VEW by Vino Rosso http://images.malwareremoval.com/vino/VEW.exe from here and save it to your Desktop.

Double click it to start it. Note: If running Windows Vista or Windows 7 you will need to right click the file and select Run as administrator and click Continue or Allow at the User Account Control Prompt.

Click the check boxes next to Application and System located under Select log to query on the upper left

Under Select type to list on the right click the boxes next to Critical, Error and Warning and Information.

Under Number or date of events select Number of events and type 20 in the box next to 1 to 20 and click Run

Summary: Check all six check boxes, choose a number of reports, and set it to 20.

Once it finishes it will display a log file in notepad. Ideally, upload it, but pasting it between CODE tags is also fine.
Then please copy the C:\Windows\Logs\CBS\ folder to your Desktop, right click on it > Send to > Compressed (zipped) folder, and upload that here as well.

Please remember to post sxstrace.txt, your Event Log, and CBS.zip!

The very best of luck!

Richard
 

My Computer

System One

  • Manufacturer/Model
    Dell XPS 420
    CPU
    Intel Core 2 Quad Q9300 2.50GHz
    Motherboard
    Stock Dell 0TP406
    Memory
    4 gb (DDR2 800) 400MHz
    Graphics Card(s)
    ATI Radeon HD 3870 (512 MBytes)
    Sound Card
    Onboard
    Monitor(s) Displays
    1 x Dell 2007FP and 1 x (old) Sonic flat screen
    Screen Resolution
    1600 x 1200 and 1280 x 1204
    Hard Drives
    1 x 640Gb (SATA 300)
    Western Digital: WDC WD6400AAKS-75A7B0

    1 x 1Tb (SATA 600)
    Western Digital: Caviar Black, SATA 6GB/S, 64Mb cache, 8ms
    Western Digital: WDC WD1002FAEX-00Z3A0 ATA Device
    PSU
    Stock PSU - 375W
    Case
    Dell XPS 420
    Cooling
    Stock Fan
    Mouse
    Advent Optical ADE-WG01 (colour change light up)
    Keyboard
    Dell Bluetooth
    Internet Speed
    120 kb/s
    Other Info
    ASUS USB 3.0 5Gbps/SATA 6Gbps - PCI-Express Combo Controller Card (U3S6)

Charlb

Member
Thanks a lot for this niemiro, once I get onto my computer I will have a go of the things you have mentioned (as I am currently on my mum's laptop) (: I will let you know what happens!
 

My Computer

Charlb

Member
And just to confirm, it is just my Samsung PC Studio and my AVG software that won't load and get this message. How weird! But obviously my AVG software is really important and vital so I need to try and get this fixed otherwise it'll be a new laptop on the cards. I've just got onto my laptop so I'm just about to try your suggestions (:
 

My Computer

niemiro

Banned
Thanks a lot for this but unfortunately it hasn't worked ): Is there anything else I could do or do you think it's time to give up?
Hello!

Unfortunately, I cannot help you unless you upload your logs.

I have given you instructions above. Can you *please upload the logs (sxstrace.txt, CBS.log, and your Event Log) as I showed you above.

Thanks a lot!

Richard
 

My Computer

System One

  • Manufacturer/Model
    Dell XPS 420
    CPU
    Intel Core 2 Quad Q9300 2.50GHz
    Motherboard
    Stock Dell 0TP406
    Memory
    4 gb (DDR2 800) 400MHz
    Graphics Card(s)
    ATI Radeon HD 3870 (512 MBytes)
    Sound Card
    Onboard
    Monitor(s) Displays
    1 x Dell 2007FP and 1 x (old) Sonic flat screen
    Screen Resolution
    1600 x 1200 and 1280 x 1204
    Hard Drives
    1 x 640Gb (SATA 300)
    Western Digital: WDC WD6400AAKS-75A7B0

    1 x 1Tb (SATA 600)
    Western Digital: Caviar Black, SATA 6GB/S, 64Mb cache, 8ms
    Western Digital: WDC WD1002FAEX-00Z3A0 ATA Device
    PSU
    Stock PSU - 375W
    Case
    Dell XPS 420
    Cooling
    Stock Fan
    Mouse
    Advent Optical ADE-WG01 (colour change light up)
    Keyboard
    Dell Bluetooth
    Internet Speed
    120 kb/s
    Other Info
    ASUS USB 3.0 5Gbps/SATA 6Gbps - PCI-Express Combo Controller Card (U3S6)

Charlb

Member
Ok sorry about that I got a bit confused, but I'm trying again now. But I'm a bit stuck on how to do this:

Upload the file sxstrace.txt from your Desktop.

Where do I get this file from?
 

My Computer

niemiro

Banned
Ok sorry about that I got a bit confused, but I'm trying again now. But I'm a bit stuck on how to do this:

Upload the file sxstrace.txt from your Desktop.

Where do I get this file from?
Hello!

No problem!

Have you been able to follow these instructions? These will generate the sxstrace.txt file.

1: Get two/three different programs which all generate this error message lined up ready to run "Samsung New PC Studio or my AVG software".

2: Open an elevated Command Prompt. Elevated Command Prompt

3: Type sxstrace trace -logfile:sxstrace.etl into the Command Prompt window, and press enter ONCE! Set it continue to log!

4: Start the first program. Let it generate the error message, and OK out of the error message. Once the program has closed, start the next program. Once this one has closed, start the last one. Make sure that all three generate an error. I need you to make absolutely sure that you do not run programs that work while logging!

5: Go back to the Command Prompt and press enter again to end the logging.

6: Type sxstrace parse -logfile:sxstrace.etl -outfile:%userprofile%\Desktop\sxstrace.txt and press enter.
Alternatively, is there someone who knows their way around a computer in your family?

Thanks a lot!

Richard
 

My Computer

System One

  • Manufacturer/Model
    Dell XPS 420
    CPU
    Intel Core 2 Quad Q9300 2.50GHz
    Motherboard
    Stock Dell 0TP406
    Memory
    4 gb (DDR2 800) 400MHz
    Graphics Card(s)
    ATI Radeon HD 3870 (512 MBytes)
    Sound Card
    Onboard
    Monitor(s) Displays
    1 x Dell 2007FP and 1 x (old) Sonic flat screen
    Screen Resolution
    1600 x 1200 and 1280 x 1204
    Hard Drives
    1 x 640Gb (SATA 300)
    Western Digital: WDC WD6400AAKS-75A7B0

    1 x 1Tb (SATA 600)
    Western Digital: Caviar Black, SATA 6GB/S, 64Mb cache, 8ms
    Western Digital: WDC WD1002FAEX-00Z3A0 ATA Device
    PSU
    Stock PSU - 375W
    Case
    Dell XPS 420
    Cooling
    Stock Fan
    Mouse
    Advent Optical ADE-WG01 (colour change light up)
    Keyboard
    Dell Bluetooth
    Internet Speed
    120 kb/s
    Other Info
    ASUS USB 3.0 5Gbps/SATA 6Gbps - PCI-Express Combo Controller Card (U3S6)

Charlb

Member
Well I'm the person who's the best with computers in my family unfortunately haha! But I've just managed to upload the file which is great! Now going onto the next step....I clicked on the file to download it but it says it may harm my computer? Are you sure I can trust this?
 

My Computer

Charlb

Member
Right so I decided to go for it and download it...and I've tried to save it 3 times....and I've searched my whole computer 3 times for it but its not anywhere. It won't save. What should I do?

EDIT: Tried even more times to save it and it just wont.
 
Last edited:

My Computer

niemiro

Banned

My Computer

System One

  • Manufacturer/Model
    Dell XPS 420
    CPU
    Intel Core 2 Quad Q9300 2.50GHz
    Motherboard
    Stock Dell 0TP406
    Memory
    4 gb (DDR2 800) 400MHz
    Graphics Card(s)
    ATI Radeon HD 3870 (512 MBytes)
    Sound Card
    Onboard
    Monitor(s) Displays
    1 x Dell 2007FP and 1 x (old) Sonic flat screen
    Screen Resolution
    1600 x 1200 and 1280 x 1204
    Hard Drives
    1 x 640Gb (SATA 300)
    Western Digital: WDC WD6400AAKS-75A7B0

    1 x 1Tb (SATA 600)
    Western Digital: Caviar Black, SATA 6GB/S, 64Mb cache, 8ms
    Western Digital: WDC WD1002FAEX-00Z3A0 ATA Device
    PSU
    Stock PSU - 375W
    Case
    Dell XPS 420
    Cooling
    Stock Fan
    Mouse
    Advent Optical ADE-WG01 (colour change light up)
    Keyboard
    Dell Bluetooth
    Internet Speed
    120 kb/s
    Other Info
    ASUS USB 3.0 5Gbps/SATA 6Gbps - PCI-Express Combo Controller Card (U3S6)
Top