• This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn more.

Slow printing on network and local printer in Vista

L

LVTravel

#1
I originally posted this 6-24 on only the Vista Printer_fax_scan NG with no
response. Multiposted now to broaden the range of people seeing the post.
Really need assistance. TIA.

I have a laptop (new HP) with Vista Home Premium SP1 preinstalled, 3 GB RAM,
250GB HDD, AMD Turion 64 processor. Using Zone Alarm free as firewall and
AVG 8 free as antivirus. Know that firewall is not issue since have full
access to printers (can ping the network connected printers) and all other
networked computers without problem. I understand that AVG has had a
printing issue in the past but I totally turned off AVG by uninstalling it
and this did not clear the issue with printing.

Out of the box I have connected the new laptop to the following printers
using the latest drivers available from the manufacturers or using Vista's
built in if the drivers aren't available from manufacturer's web site.

The following are connected through the home network via wireless and work
flawlessly with 3 laptops running XP Pro (2) and XP Home (1).
HP 2200DN - B & W Laser (network with Cat5e cable through WAP/Switch)
OKIDATA 5150 - Color laser (network with Cat5e cable through WAP/Switch)
Epson 1280 (connected through a Sony XP computer share)
Epson R260 (also connected through the Sony XP computer)

The last printer is a Canon BJC80 which is connected via a USB to Parallel
printer cable (Belkin) which works great with no delay on any of the laptops
running XP.

My problem. When I print to any of the printers with any of the XP machines
the print job starts immediately and printing is accomplished quickly with
the queue clearing immediately after the job is done. Whenever I print any
of the same documents (Word, Publisher, emails (Live Mail), web sites,
PowerPoint, etc.) to any of the printers using Vista it may take as much as
an hour to start printing and may not close out the job in the printer queue
at all or it may take up to another hour for Vista to clear it. Some times
printing the same job twice the first job prints immediately but the second
job may take that hour.

I have attempted to play with the settings on the BJC80 (which is what I use
on the road) and again it will occasionally print quickly but most times it
takes at least 15 minutes for the print queue to be "loaded" with the job
(even a one page print from Word with only one word on it.) I have changed
the settings on the driver to print directly to the printer, rebooted and
tried to print and this didn't change anything so changed that back (I found
this works better for this printer under XP and have it set that way on each
of the XP machines for this printer.)

I haven't found anything on any of the Vista newsgroups that would assist me
in finding an solution to my problem, so any suggestions to try?
 
M

Mick Murphy

#2
Cross post; DON'T multi-post!
If you multi-post, the answers you receive stay in the newsgroup where they
are posted.
Other newsgroup posters are in the dark!
--
Mick Murphy - Qld - Australia


"LVTravel" wrote:

> I originally posted this 6-24 on only the Vista Printer_fax_scan NG with no
> response. Multiposted now to broaden the range of people seeing the post.
> Really need assistance. TIA.
>
> I have a laptop (new HP) with Vista Home Premium SP1 preinstalled, 3 GB RAM,
> 250GB HDD, AMD Turion 64 processor. Using Zone Alarm free as firewall and
> AVG 8 free as antivirus. Know that firewall is not issue since have full
> access to printers (can ping the network connected printers) and all other
> networked computers without problem. I understand that AVG has had a
> printing issue in the past but I totally turned off AVG by uninstalling it
> and this did not clear the issue with printing.
>
> Out of the box I have connected the new laptop to the following printers
> using the latest drivers available from the manufacturers or using Vista's
> built in if the drivers aren't available from manufacturer's web site.
>
> The following are connected through the home network via wireless and work
> flawlessly with 3 laptops running XP Pro (2) and XP Home (1).
> HP 2200DN - B & W Laser (network with Cat5e cable through WAP/Switch)
> OKIDATA 5150 - Color laser (network with Cat5e cable through WAP/Switch)
> Epson 1280 (connected through a Sony XP computer share)
> Epson R260 (also connected through the Sony XP computer)
>
> The last printer is a Canon BJC80 which is connected via a USB to Parallel
> printer cable (Belkin) which works great with no delay on any of the laptops
> running XP.
>
> My problem. When I print to any of the printers with any of the XP machines
> the print job starts immediately and printing is accomplished quickly with
> the queue clearing immediately after the job is done. Whenever I print any
> of the same documents (Word, Publisher, emails (Live Mail), web sites,
> PowerPoint, etc.) to any of the printers using Vista it may take as much as
> an hour to start printing and may not close out the job in the printer queue
> at all or it may take up to another hour for Vista to clear it. Some times
> printing the same job twice the first job prints immediately but the second
> job may take that hour.
>
> I have attempted to play with the settings on the BJC80 (which is what I use
> on the road) and again it will occasionally print quickly but most times it
> takes at least 15 minutes for the print queue to be "loaded" with the job
> (even a one page print from Word with only one word on it.) I have changed
> the settings on the driver to print directly to the printer, rebooted and
> tried to print and this didn't change anything so changed that back (I found
> this works better for this printer under XP and have it set that way on each
> of the XP machines for this printer.)
>
> I haven't found anything on any of the Vista newsgroups that would assist me
> in finding an solution to my problem, so any suggestions to try?
>
>
>
 
M

Mick Murphy

#3
Sorry; you DID cross post!
--
Mick Murphy - Qld - Australia


"LVTravel" wrote:

> I originally posted this 6-24 on only the Vista Printer_fax_scan NG with no
> response. Multiposted now to broaden the range of people seeing the post.
> Really need assistance. TIA.
>
> I have a laptop (new HP) with Vista Home Premium SP1 preinstalled, 3 GB RAM,
> 250GB HDD, AMD Turion 64 processor. Using Zone Alarm free as firewall and
> AVG 8 free as antivirus. Know that firewall is not issue since have full
> access to printers (can ping the network connected printers) and all other
> networked computers without problem. I understand that AVG has had a
> printing issue in the past but I totally turned off AVG by uninstalling it
> and this did not clear the issue with printing.
>
> Out of the box I have connected the new laptop to the following printers
> using the latest drivers available from the manufacturers or using Vista's
> built in if the drivers aren't available from manufacturer's web site.
>
> The following are connected through the home network via wireless and work
> flawlessly with 3 laptops running XP Pro (2) and XP Home (1).
> HP 2200DN - B & W Laser (network with Cat5e cable through WAP/Switch)
> OKIDATA 5150 - Color laser (network with Cat5e cable through WAP/Switch)
> Epson 1280 (connected through a Sony XP computer share)
> Epson R260 (also connected through the Sony XP computer)
>
> The last printer is a Canon BJC80 which is connected via a USB to Parallel
> printer cable (Belkin) which works great with no delay on any of the laptops
> running XP.
>
> My problem. When I print to any of the printers with any of the XP machines
> the print job starts immediately and printing is accomplished quickly with
> the queue clearing immediately after the job is done. Whenever I print any
> of the same documents (Word, Publisher, emails (Live Mail), web sites,
> PowerPoint, etc.) to any of the printers using Vista it may take as much as
> an hour to start printing and may not close out the job in the printer queue
> at all or it may take up to another hour for Vista to clear it. Some times
> printing the same job twice the first job prints immediately but the second
> job may take that hour.
>
> I have attempted to play with the settings on the BJC80 (which is what I use
> on the road) and again it will occasionally print quickly but most times it
> takes at least 15 minutes for the print queue to be "loaded" with the job
> (even a one page print from Word with only one word on it.) I have changed
> the settings on the driver to print directly to the printer, rebooted and
> tried to print and this didn't change anything so changed that back (I found
> this works better for this printer under XP and have it set that way on each
> of the XP machines for this printer.)
>
> I haven't found anything on any of the Vista newsgroups that would assist me
> in finding an solution to my problem, so any suggestions to try?
>
>
>
 
#4
Presumably you read the post & headers?

"Mick Murphy" <MickMurphy@xxxxxx> wrote in message
news:BDBF056C-EC31-4DF2-BEDB-13EEEBD762E8@xxxxxx

> Cross post; DON'T multi-post!
> If you multi-post, the answers you receive stay in the newsgroup where
> they
> are posted.
> Other newsgroup posters are in the dark!
> --
> Mick Murphy - Qld - Australia
>
>
> "LVTravel" wrote:
>

>> I originally posted this 6-24 on only the Vista Printer_fax_scan NG with
>> no
>> response. Multiposted now to broaden the range of people seeing the post.
>> Really need assistance. TIA.
>>
>> I have a laptop (new HP) with Vista Home Premium SP1 preinstalled, 3 GB
>> RAM,
>> 250GB HDD, AMD Turion 64 processor. Using Zone Alarm free as firewall
>> and
>> AVG 8 free as antivirus. Know that firewall is not issue since have full
>> access to printers (can ping the network connected printers) and all
>> other
>> networked computers without problem. I understand that AVG has had a
>> printing issue in the past but I totally turned off AVG by uninstalling
>> it
>> and this did not clear the issue with printing.
>>
>> Out of the box I have connected the new laptop to the following printers
>> using the latest drivers available from the manufacturers or using
>> Vista's
>> built in if the drivers aren't available from manufacturer's web site.
>>
>> The following are connected through the home network via wireless and
>> work
>> flawlessly with 3 laptops running XP Pro (2) and XP Home (1).
>> HP 2200DN - B & W Laser (network with Cat5e cable through WAP/Switch)
>> OKIDATA 5150 - Color laser (network with Cat5e cable through WAP/Switch)
>> Epson 1280 (connected through a Sony XP computer share)
>> Epson R260 (also connected through the Sony XP computer)
>>
>> The last printer is a Canon BJC80 which is connected via a USB to
>> Parallel
>> printer cable (Belkin) which works great with no delay on any of the
>> laptops
>> running XP.
>>
>> My problem. When I print to any of the printers with any of the XP
>> machines
>> the print job starts immediately and printing is accomplished quickly
>> with
>> the queue clearing immediately after the job is done. Whenever I print
>> any
>> of the same documents (Word, Publisher, emails (Live Mail), web sites,
>> PowerPoint, etc.) to any of the printers using Vista it may take as much
>> as
>> an hour to start printing and may not close out the job in the printer
>> queue
>> at all or it may take up to another hour for Vista to clear it. Some
>> times
>> printing the same job twice the first job prints immediately but the
>> second
>> job may take that hour.
>>
>> I have attempted to play with the settings on the BJC80 (which is what I
>> use
>> on the road) and again it will occasionally print quickly but most times
>> it
>> takes at least 15 minutes for the print queue to be "loaded" with the job
>> (even a one page print from Word with only one word on it.) I have
>> changed
>> the settings on the driver to print directly to the printer, rebooted and
>> tried to print and this didn't change anything so changed that back (I
>> found
>> this works better for this printer under XP and have it set that way on
>> each
>> of the XP machines for this printer.)
>>
>> I haven't found anything on any of the Vista newsgroups that would assist
>> me
>> in finding an solution to my problem, so any suggestions to try?
>>
>>
>>
 
L

LVTravel

#5
Sorry to confuse you. Actually I was confused myself when I wrote
"Multiposted" instead of "Crossposted" in my OP! That is where this problem
has led me, total confusion.


"Mick Murphy" <MickMurphy@xxxxxx> wrote in message
news:2B55679E-103C-4FD1-BA1F-E54103C4515B@xxxxxx

> Sorry; you DID cross post!
> --
> Mick Murphy - Qld - Australia
>
>
> "LVTravel" wrote:
>

>> I originally posted this 6-24 on only the Vista Printer_fax_scan NG with
>> no
>> response. Multiposted now to broaden the range of people seeing the post.
>> Really need assistance. TIA.
>>
>> I have a laptop (new HP) with Vista Home Premium SP1 preinstalled, 3 GB
>> RAM,
>> 250GB HDD, AMD Turion 64 processor. Using Zone Alarm free as firewall
>> and
>> AVG 8 free as antivirus. Know that firewall is not issue since have full
>> access to printers (can ping the network connected printers) and all
>> other
>> networked computers without problem. I understand that AVG has had a
>> printing issue in the past but I totally turned off AVG by uninstalling
>> it
>> and this did not clear the issue with printing.
>>
>> Out of the box I have connected the new laptop to the following printers
>> using the latest drivers available from the manufacturers or using
>> Vista's
>> built in if the drivers aren't available from manufacturer's web site.
>>
>> The following are connected through the home network via wireless and
>> work
>> flawlessly with 3 laptops running XP Pro (2) and XP Home (1).
>> HP 2200DN - B & W Laser (network with Cat5e cable through WAP/Switch)
>> OKIDATA 5150 - Color laser (network with Cat5e cable through WAP/Switch)
>> Epson 1280 (connected through a Sony XP computer share)
>> Epson R260 (also connected through the Sony XP computer)
>>
>> The last printer is a Canon BJC80 which is connected via a USB to
>> Parallel
>> printer cable (Belkin) which works great with no delay on any of the
>> laptops
>> running XP.
>>
>> My problem. When I print to any of the printers with any of the XP
>> machines
>> the print job starts immediately and printing is accomplished quickly
>> with
>> the queue clearing immediately after the job is done. Whenever I print
>> any
>> of the same documents (Word, Publisher, emails (Live Mail), web sites,
>> PowerPoint, etc.) to any of the printers using Vista it may take as much
>> as
>> an hour to start printing and may not close out the job in the printer
>> queue
>> at all or it may take up to another hour for Vista to clear it. Some
>> times
>> printing the same job twice the first job prints immediately but the
>> second
>> job may take that hour.
>>
>> I have attempted to play with the settings on the BJC80 (which is what I
>> use
>> on the road) and again it will occasionally print quickly but most times
>> it
>> takes at least 15 minutes for the print queue to be "loaded" with the job
>> (even a one page print from Word with only one word on it.) I have
>> changed
>> the settings on the driver to print directly to the printer, rebooted and
>> tried to print and this didn't change anything so changed that back (I
>> found
>> this works better for this printer under XP and have it set that way on
>> each
>> of the XP machines for this printer.)
>>
>> I haven't found anything on any of the Vista newsgroups that would assist
>> me
>> in finding an solution to my problem, so any suggestions to try?
>>
>>
>>