• This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn more.

Vista 64 Audio Problem?

Messages
23
#1
I can't seem to get any sound out of my microphone or any other input device(such as a guitar interface) and the problem persists even with a USB headset. I've checked all the settings, nothing is muted and Vista says everything is working fine. I can even see the green bars light up when I play something or say something into the mic. The Microphone only lights up the first 2 bars though, but the volume is maxed and again, nothing is muted.

I've googled to see if I could find other people with similar problems and It seems to be a common issue with no solution(so far?) as there are many open forum topics.

Additional Information:

I'm using onboard audio with an Asus P6t Deluxe V2 and I have updated drivers which I have reinstalled as well.
 

My Computer

lemur

Vista Guru
Gold Member
Messages
1,533
Location
University of Kentucky
#2
I can't seem to get any sound out of my microphone or any other input device(such as a guitar interface) and the problem persists even with a USB headset. I've checked all the settings, nothing is muted and Vista says everything is working fine. I can even see the green bars light up when I play something or say something into the mic. The Microphone only lights up the first 2 bars though, but the volume is maxed and again, nothing is muted.

I've googled to see if I could find other people with similar problems and It seems to be a common issue with no solution(so far?) as there are many open forum topics.

Additional Information:

I'm using onboard audio with an Asus P6t Deluxe V2 and I have updated drivers which I have reinstalled as well.
Check your input volume controls
 

My Computer

System One

  • Manufacturer/Model
    Custom
    CPU
    AMD AM2 6000+
    Motherboard
    Nvidia M2N-E SLI
    Graphics Card(s)
    GeForce 7600GT
    Screen Resolution
    1280x1024
    Hard Drives
    WD
    Case
    Cooler Master
    Cooling
    Three fans
    Mouse
    Dell Optical
    Keyboard
    Dell Quietkey
    Internet Speed
    10 MBPS
Messages
1,337
#5
You stick the microphone in the right port?
 

My Computer

System One

  • Manufacturer/Model
    Sony Vaio Z46GDU
    CPU
    P9700@2.8GHz w/6MB L2 cache 1066MHz FSB
    Memory
    6GB DDR3 1066MHz SDRAM
    Graphics Card(s)
    9300M GS 256MB + Intel Integrated 4500MHD
    Monitor(s) Displays
    13.1" WXGA True Colour Tough
    Screen Resolution
    1600x900
    Hard Drives
    320GB SATA 7200RPM
    Internet Speed
    1MB/s

lemur

Vista Guru
Gold Member
Messages
1,533
Location
University of Kentucky
#7

My Computer

System One

  • Manufacturer/Model
    Custom
    CPU
    AMD AM2 6000+
    Motherboard
    Nvidia M2N-E SLI
    Graphics Card(s)
    GeForce 7600GT
    Screen Resolution
    1280x1024
    Hard Drives
    WD
    Case
    Cooler Master
    Cooling
    Three fans
    Mouse
    Dell Optical
    Keyboard
    Dell Quietkey
    Internet Speed
    10 MBPS
Messages
23
#8
Thanks Lemur, I followed the guide, but I still didn't get anywhere. It seems to not be able to hear me. It looks as though all input devices that involve putting a sound into my computer do not work with Vista. I just double checked my motherboard to see if something was wrong in there, but I'm finding no issue with the wiring.
 

My Computer

lemur

Vista Guru
Gold Member
Messages
1,533
Location
University of Kentucky
#9
Thanks Lemur, I followed the guide, but I still didn't get anywhere. It seems to not be able to hear me. It looks as though all input devices that involve putting a sound into my computer do not work with Vista. I just double checked my motherboard to see if something was wrong in there, but I'm finding no issue with the wiring.
Can you verify mic is good?
 

My Computer

System One

  • Manufacturer/Model
    Custom
    CPU
    AMD AM2 6000+
    Motherboard
    Nvidia M2N-E SLI
    Graphics Card(s)
    GeForce 7600GT
    Screen Resolution
    1280x1024
    Hard Drives
    WD
    Case
    Cooler Master
    Cooling
    Three fans
    Mouse
    Dell Optical
    Keyboard
    Dell Quietkey
    Internet Speed
    10 MBPS

lemur

Vista Guru
Gold Member
Messages
1,533
Location
University of Kentucky
#11

My Computer

System One

  • Manufacturer/Model
    Custom
    CPU
    AMD AM2 6000+
    Motherboard
    Nvidia M2N-E SLI
    Graphics Card(s)
    GeForce 7600GT
    Screen Resolution
    1280x1024
    Hard Drives
    WD
    Case
    Cooler Master
    Cooling
    Three fans
    Mouse
    Dell Optical
    Keyboard
    Dell Quietkey
    Internet Speed
    10 MBPS
Messages
8
#12
Seems like Lemur covered the basics.. Have you installed the appropriate drivers for your sound card? You can download them from the manufacturers website. Or use the CD that came with it. If its onboard then you can go to the manufacturer of your mother board's website. It's possible Vista didn't come prepackaged with the drivers you need and you'll only get basic functionality, in your case just about NO functionality.
 

My Computer

Messages
1,337
#17
You need the right driver. What does device manager say? Under sound controllers.
 

My Computer

System One

  • Manufacturer/Model
    Sony Vaio Z46GDU
    CPU
    P9700@2.8GHz w/6MB L2 cache 1066MHz FSB
    Memory
    6GB DDR3 1066MHz SDRAM
    Graphics Card(s)
    9300M GS 256MB + Intel Integrated 4500MHD
    Monitor(s) Displays
    13.1" WXGA True Colour Tough
    Screen Resolution
    1600x900
    Hard Drives
    320GB SATA 7200RPM
    Internet Speed
    1MB/s

lemur

Vista Guru
Gold Member
Messages
1,533
Location
University of Kentucky
#19
Try using SIW to identify hardware
SIW | Download

** EDIT ** Specifically sound
 

My Computer

System One

  • Manufacturer/Model
    Custom
    CPU
    AMD AM2 6000+
    Motherboard
    Nvidia M2N-E SLI
    Graphics Card(s)
    GeForce 7600GT
    Screen Resolution
    1280x1024
    Hard Drives
    WD
    Case
    Cooler Master
    Cooling
    Three fans
    Mouse
    Dell Optical
    Keyboard
    Dell Quietkey
    Internet Speed
    10 MBPS
Messages
1,337
#20
Get Realtek drivers. Belarc Advisor is clearer. Drivers:

Realtek
 

My Computer

System One

  • Manufacturer/Model
    Sony Vaio Z46GDU
    CPU
    P9700@2.8GHz w/6MB L2 cache 1066MHz FSB
    Memory
    6GB DDR3 1066MHz SDRAM
    Graphics Card(s)
    9300M GS 256MB + Intel Integrated 4500MHD
    Monitor(s) Displays
    13.1" WXGA True Colour Tough
    Screen Resolution
    1600x900
    Hard Drives
    320GB SATA 7200RPM
    Internet Speed
    1MB/s

Users Who Are Viewing This Thread (Users: 1, Guests: 0)