• This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn more.

Vista reverts back to Windows Standard/Classic theme after restart

ychao24

New Member
Messages
4
#1
Hi, i'm kinda desperate atm. My laptop has this annoying habit of reverting back to windows standard/classic theme after almost every restart. I said almost as after 2/3 and sometimes even more, my aero theme correctly appeared. After another restart right after that, the problem occurs all over again.

The search function in the start menu and windows explorer also 'failed to initialize' when in the said windows standard/classic mode.

I figured that this might have something to do with my user profile as I have the 'User Profile Service service failed the login. User profile cannot be loaded' problem once very recently but I've fixed it using the tutorial in this forum. The windows standard/classic theme problem had been on for quite a while back, before the user profile problem.

Before all this happened, I've had this 'C:\Windows\System32\config\systemprofile\Desktop refers to a location that is unavailable...' problem. I fixed that by copying all my files and folders in my C:\Users\[Username] folder to the location above and replacing all the files including desktop.ini. It is only after this that I've had the windows standard/classic theme problem.

I couldn't help but wonder if somehow my user profile has got something to do with it? Windows system restore could not fix this problem.

By the way, I'm using a modified aero theme at the moment, using TuneUp Utilities 2009 on a Vista Home Premium 32bit Acer 5920G laptop.

I would deeply appreciate any help for this poor soul!

:cry:
 
Last edited:

My Computer

garysgold

Vista Guru
Messages
930
Location
Maine, USA
#2
Hello Ychao,

Welcome to the Vista Forums.

I haven't used Tune Up, but first thing I would try is to undo all the mods. and see what happens.

Please keep us posted.
Hope you enjoy the forums.

Gary
 

My Computer

System One

  • Manufacturer/Model
    Dell XPS420
    CPU
    Intel Core2 Quad Q6600
    Memory
    Crucial Ballistix 4x2GB PC2 6400
    Graphics Card(s)
    NVIDIA GeForce 8600 GTS 256 MB
    Sound Card
    Creative SB X-Fi
    Monitor(s) Displays
    HP w2207 + HPvs15
    Screen Resolution
    1680x1050 + 1024x768
    Hard Drives
    2-WD5000AAKS-500 GB
    WD 5000AAV-500 GB external
    Mouse
    MX Revolution
    Keyboard
    Microsoft Comfort Curve
    Other Info
    Wacom Intuos 2 Graphics Tablet
    Experience Index=5.5

ychao24

New Member
Messages
4
#3
Well, I've always trusted TuneUp since I've used it for ages and it has never gave me any problems so far and this problem had only occured recently, but I'll give it a shot anyway - who knows, and I'm desperate, so yea. I'll update the results soon.

Thanks again for the speedy reply! Much appreciated!

Edit: Gary, that didn't work - I'm updating this after 3 consecutive restarts :( Changed back to the original Vista Aero theme and that didn't work. Uninstalled TuneUp, and that didn't work too. SIGH.
 
Last edited:

My Computer

bray:way

BLAH!!
Power User
Messages
175
Location
Bribie Island
#5
just got the same prob :(
 

My Computer

System One

  • Manufacturer/Model
    Waayer Customs
    CPU
    Intel Celeron Dual core @ 2.0Ghz
    Motherboard
    ASUS P5kpl-1600
    Memory
    2X Kingston 1600 1GB DDR2
    Graphics Card(s)
    Zotac 9800GT 512MB
    Sound Card
    VIA onboard HD audio
    Monitor(s) Displays
    Philips 107S6 CRT
    Screen Resolution
    1280 X 1024
    Hard Drives
    Seagate 250GB SATA
    Maxtor Basics 250GB EXT USB Drive
    PSU
    Ultrix 550WATT
    Case
    Atrix 9001
    Cooling
    1 normal Fans 1 QUAD Colour
    Mouse
    Logitech V220 Wireless
    Keyboard
    DSE multimedia/Internet Keyboard
    Internet Speed
    8.22MB/s DOWN 0.1MB/s UP Bigpond ADSL2+
    Other Info
    Asus EeePc 701sd, 8GB SSD, 2GB RAM, XP pro

ychao24

New Member
Messages
4
#6
Hi everyone, I've just figured out the darn programme that was causing all of the above probs for me - Kaspersky Internet Security 2009.

So I've reverted back to KIS7 which basically solved everything - no more the dreaded windows vista standard theme!

There must be something with the Vista 32bit and KIS09 combo.
Was kinda disappointed though, I would've thought Kaspersky would've improved the programme's compatibility with Vista 32-bit systems... anyway just wanna say thanks for all the help!
 

My Computer

garysgold

Vista Guru
Messages
930
Location
Maine, USA
#7
Glad you got it sorted Ychao,

Thanks for posting your results.

Gary
 

My Computer

System One

  • Manufacturer/Model
    Dell XPS420
    CPU
    Intel Core2 Quad Q6600
    Memory
    Crucial Ballistix 4x2GB PC2 6400
    Graphics Card(s)
    NVIDIA GeForce 8600 GTS 256 MB
    Sound Card
    Creative SB X-Fi
    Monitor(s) Displays
    HP w2207 + HPvs15
    Screen Resolution
    1680x1050 + 1024x768
    Hard Drives
    2-WD5000AAKS-500 GB
    WD 5000AAV-500 GB external
    Mouse
    MX Revolution
    Keyboard
    Microsoft Comfort Curve
    Other Info
    Wacom Intuos 2 Graphics Tablet
    Experience Index=5.5
Messages
1
#8
Hi,

I am facing the same error, after restart my vista theme resets to classic theme. Tried to perform the steps provided as per posts

I've had copied my file in 'C:\Windows\System32 config\systemprofile\Desktop

from my C:\Users\[Username] folder to the location above.

But i am not able to copy the file ntuser.dat.LOG1 file from my users location.

And finally not succeeded.

Need help from anyone please. Feeling hard for last 1 year to have this bug in vista home.

Regards
Ramprasath.P.M
 

My Computer

ilikefree

Vista Guru
Gold Member
Messages
2,877
Location
New Zealand
#9
what is your computers index score?
 

My Computer

System One

  • Manufacturer/Model
    Lenovo Thinkpad T400
    CPU
    Intel Mobile Core 2 Duo P8700 @ 2.53GHz
    Motherboard
    LENOVO 64734VM
    Memory
    2.00GB Single-Channel DDR3 @ 531MHz
    Graphics Card(s)
    Intel Mobile Intel 4 Series Express Chipset Family
    Sound Card
    Conexant 20561 SmartAudio HD
    Monitor(s) Displays
    15 inch
    Screen Resolution
    1280 x 800
    Hard Drives
    1x 180GB Intel 530 series SSD
    1 x 120GB Hitachi 5400rmp
    1 x 650GB Western Digital Elements 5400rpm
    1x 1Tb Western Digital Elements 5400rpm
    Internet Speed
    Medium for New Zealand
    Other Info
    Weakest part of my computer is the graphics chipset.
    Only ever used a laptop.
    Also use USB Freeview TV Card
    Lenovo Docking Station
    External Speakers
    Other bits a pieces as needed

ilikefree

Vista Guru
Gold Member
Messages
2,877
Location
New Zealand
#10
The ntuser.dat log will be in use that is why it didn't get moved.
 

My Computer

System One

  • Manufacturer/Model
    Lenovo Thinkpad T400
    CPU
    Intel Mobile Core 2 Duo P8700 @ 2.53GHz
    Motherboard
    LENOVO 64734VM
    Memory
    2.00GB Single-Channel DDR3 @ 531MHz
    Graphics Card(s)
    Intel Mobile Intel 4 Series Express Chipset Family
    Sound Card
    Conexant 20561 SmartAudio HD
    Monitor(s) Displays
    15 inch
    Screen Resolution
    1280 x 800
    Hard Drives
    1x 180GB Intel 530 series SSD
    1 x 120GB Hitachi 5400rmp
    1 x 650GB Western Digital Elements 5400rpm
    1x 1Tb Western Digital Elements 5400rpm
    Internet Speed
    Medium for New Zealand
    Other Info
    Weakest part of my computer is the graphics chipset.
    Only ever used a laptop.
    Also use USB Freeview TV Card
    Lenovo Docking Station
    External Speakers
    Other bits a pieces as needed

ilikefree

Vista Guru
Gold Member
Messages
2,877
Location
New Zealand
#11

My Computer

System One

  • Manufacturer/Model
    Lenovo Thinkpad T400
    CPU
    Intel Mobile Core 2 Duo P8700 @ 2.53GHz
    Motherboard
    LENOVO 64734VM
    Memory
    2.00GB Single-Channel DDR3 @ 531MHz
    Graphics Card(s)
    Intel Mobile Intel 4 Series Express Chipset Family
    Sound Card
    Conexant 20561 SmartAudio HD
    Monitor(s) Displays
    15 inch
    Screen Resolution
    1280 x 800
    Hard Drives
    1x 180GB Intel 530 series SSD
    1 x 120GB Hitachi 5400rmp
    1 x 650GB Western Digital Elements 5400rpm
    1x 1Tb Western Digital Elements 5400rpm
    Internet Speed
    Medium for New Zealand
    Other Info
    Weakest part of my computer is the graphics chipset.
    Only ever used a laptop.
    Also use USB Freeview TV Card
    Lenovo Docking Station
    External Speakers
    Other bits a pieces as needed

Shadowjk

Network Enthusiast
Vista Guru
Gold Member
Messages
2,180
Location
Northamptonshire, England
#12
The ntuser.dat log will be in use that is why it didn't get moved.
Can I just ask a question what is ntuser.dat? because I have quite a few of them in my user area I didn't delete them Just in case but I have hidden them

Also there are other extensions as you might see like ntuser.bak and ntuser.dat.LOG2

Many Thanks,
Josh
 

My Computer

System One

  • Manufacturer/Model
    Custom Built
    CPU
    Intel Core i5 2400 @ 3.10GHz
    Motherboard
    Foxconn H67MP-S/-V/H67MP
    Memory
    8.0GB DDR3 @ 665MHz (2GBx4)
    Graphics Card(s)
    AMD HD Radeon 6870
    Sound Card
    Realtek High Definition Audio
    Monitor(s) Displays
    SMB1930NW (1440x900@60Hz)
    Screen Resolution
    1280x800
    Hard Drives
    977GB Seagate ST31000524AS ATA Device (SATA) + 250GB WD iSCSI attached Drive
    Case
    Novatech Night
    Mouse
    Dell HID-compliant mouse
    Keyboard
    Standard PS/2 Keyboard

ilikefree

Vista Guru
Gold Member
Messages
2,877
Location
New Zealand
#13
They are your user profile settings for your logged on account. Every time they are changed a new file is made. They store things like International Settings,Colors,Screen savers,Sound,Cursors, etc.
Every time you defrag or change a program setting another file is made.
Best thing to do with them is right click, properties, hide.
If you need to transfer them to another account, copy, don't cut.
 

My Computer

System One

  • Manufacturer/Model
    Lenovo Thinkpad T400
    CPU
    Intel Mobile Core 2 Duo P8700 @ 2.53GHz
    Motherboard
    LENOVO 64734VM
    Memory
    2.00GB Single-Channel DDR3 @ 531MHz
    Graphics Card(s)
    Intel Mobile Intel 4 Series Express Chipset Family
    Sound Card
    Conexant 20561 SmartAudio HD
    Monitor(s) Displays
    15 inch
    Screen Resolution
    1280 x 800
    Hard Drives
    1x 180GB Intel 530 series SSD
    1 x 120GB Hitachi 5400rmp
    1 x 650GB Western Digital Elements 5400rpm
    1x 1Tb Western Digital Elements 5400rpm
    Internet Speed
    Medium for New Zealand
    Other Info
    Weakest part of my computer is the graphics chipset.
    Only ever used a laptop.
    Also use USB Freeview TV Card
    Lenovo Docking Station
    External Speakers
    Other bits a pieces as needed

ilikefree

Vista Guru
Gold Member
Messages
2,877
Location
New Zealand
#14
I have in the past kept the first (default) and last and deleted the rest.
Don't remember why I stopped, may have been a bad experience,I just don't remember. I hide them now.
 

My Computer

System One

  • Manufacturer/Model
    Lenovo Thinkpad T400
    CPU
    Intel Mobile Core 2 Duo P8700 @ 2.53GHz
    Motherboard
    LENOVO 64734VM
    Memory
    2.00GB Single-Channel DDR3 @ 531MHz
    Graphics Card(s)
    Intel Mobile Intel 4 Series Express Chipset Family
    Sound Card
    Conexant 20561 SmartAudio HD
    Monitor(s) Displays
    15 inch
    Screen Resolution
    1280 x 800
    Hard Drives
    1x 180GB Intel 530 series SSD
    1 x 120GB Hitachi 5400rmp
    1 x 650GB Western Digital Elements 5400rpm
    1x 1Tb Western Digital Elements 5400rpm
    Internet Speed
    Medium for New Zealand
    Other Info
    Weakest part of my computer is the graphics chipset.
    Only ever used a laptop.
    Also use USB Freeview TV Card
    Lenovo Docking Station
    External Speakers
    Other bits a pieces as needed

Shadowjk

Network Enthusiast
Vista Guru
Gold Member
Messages
2,180
Location
Northamptonshire, England
#15
Thanks +rep
 

My Computer

System One

  • Manufacturer/Model
    Custom Built
    CPU
    Intel Core i5 2400 @ 3.10GHz
    Motherboard
    Foxconn H67MP-S/-V/H67MP
    Memory
    8.0GB DDR3 @ 665MHz (2GBx4)
    Graphics Card(s)
    AMD HD Radeon 6870
    Sound Card
    Realtek High Definition Audio
    Monitor(s) Displays
    SMB1930NW (1440x900@60Hz)
    Screen Resolution
    1280x800
    Hard Drives
    977GB Seagate ST31000524AS ATA Device (SATA) + 250GB WD iSCSI attached Drive
    Case
    Novatech Night
    Mouse
    Dell HID-compliant mouse
    Keyboard
    Standard PS/2 Keyboard

Users Who Are Viewing This Thread (Users: 1, Guests: 0)