Windows Vista Forums

Ram Problem

  1. #1
    Neverhavemoney's Avatar

    Senior Member

    Join Date : Jun 2008
    Rhode Island
    Posts : 544
    Windows Vista™ Home Premium
    Local Time: 12:02 AM
    usa us rhode island

    Ram Problem

    Hey everyone,
    I just bought 2x "1GB PC2 4200 4300 DDR2 533MHZ 240 PIN 1 BG CL 4.0" ram sticks for my dell inspiron 530 and they wont ork. I installed them right and the slots all lined up right so i know they fit. but when i go to start it up, instead of beeping once after about 5 seconds after i hit the power button on, it takes about 2 seconds, the it goes beep beep and nothing comes up on the screen.

    I am very good with the software part of computers but the hardware i am litterally dumb as $h!t with.

    Can anyone help me?
    Thanks,
    Ben

      My System SpecsSystem Spec

  2.   


  3. #2
    skunksmash's Avatar

    im coming for cake


    Join Date : Jan 2008
    norfolk
    Posts : 2,254
    ultimate 64 SP1
    Local Time: 04:02 AM
    england uk essex

     

    Re: Ram Problem

    Hi Ben....

    im willing to bet its your Dell mobo being picky about the DIMMs.....

    either your boards not feeding enough power to run the sticks @ stock speed, or your board cant recognize the DIMMs ''Jedec'' settings...

    first you need to confirm the new sticks actually work, you need to find a machine to test them in...

    can you run 1 ''new'' stick, in any slot..??

    try & update your motherboard BIOS via Dell's website, this may help with newer RAM compatibility.........
    (please use caution)

    unfortunately if it is a voltage issue your pretty much buggered with a locked BIOS, you will need to fit the exact DIMMs Dell recommend for that board...

    let us know if you have confirmed the RAM works & you have the latest BIOS.

    EDIT: ..... are you using the right banks..?? (1+3) (2+4)



    SK

      My System SpecsSystem Spec

  4. #3
    Neverhavemoney's Avatar

    Senior Member

    Join Date : Jun 2008
    Rhode Island
    Posts : 544
    Windows Vista™ Home Premium
    Local Time: 12:02 AM
    usa us rhode island

      Thread Starter

    Re: Ram Problem

    Thanks, skunksmash,
    I tried only one and it doesnt work. Ill try the update and let you know
    Thanks a ton,
    Ben
    Quote Originally Posted by skunksmash View Post
    Hi Ben....

    im willing to bet its your Dell mobo being picky about the DIMMs.....

    either your boards not feeding enough power to run the sticks @ stock speed, or your board cant recognize the DIMMs ''Jedec'' settings...

    first you need to confirm the new sticks actually work, you need to find a machine to test them in...

    can you run 1 ''new'' stick, in any slot..??

    try & update your motherboard BIOS via Dell's website, this may help with newer RAM compatibility.........
    (please use caution)

    unfortunately if it is a voltage issue your pretty much buggered with a locked BIOS, you will need to fit the exact DIMMs Dell recommend for that board...

    let us know if you have confirmed the RAM works & you have the latest BIOS.



    SK

      My System SpecsSystem Spec

  5. #4
    Neverhavemoney's Avatar

    Senior Member

    Join Date : Jun 2008
    Rhode Island
    Posts : 544
    Windows Vista™ Home Premium
    Local Time: 12:02 AM
    usa us rhode island

      Thread Starter

    Re: Ram Problem

    Ok, so i just updated my bios and now im gunna shut down, try both at once and just one at a time and ill let u know.
    thanks ben

      My System SpecsSystem Spec

  6. #5
    Neverhavemoney's Avatar

    Senior Member

    Join Date : Jun 2008
    Rhode Island
    Posts : 544
    Windows Vista™ Home Premium
    Local Time: 12:02 AM
    usa us rhode island

      Thread Starter

    Re: Ram Problem

    It didnt work. I got the Double Beeps again.
    Am i out some Ram or is there anything else i can do.
    It would suck because i only have 2x512MB sticks right now

    ANything else?
    Ben

      My System SpecsSystem Spec

  7. #6
    skunksmash's Avatar

    im coming for cake


    Join Date : Jan 2008
    norfolk
    Posts : 2,254
    ultimate 64 SP1
    Local Time: 04:02 AM
    england uk essex

     

    Re: Ram Problem

    there aint much else i can suggest really..... (its a Dell )

    if your 100% sure the new sticks work..?? your gonna have to find some more RAM, the fact it wont even post tells me your board really don't like those sticks...

    your motherboard manual should have a list of compatible sticks, if not their website should...

    is there any way you can take those sticks back..??


    SK

      My System SpecsSystem Spec

  8. #7
    Neverhavemoney's Avatar

    Senior Member

    Join Date : Jun 2008
    Rhode Island
    Posts : 544
    Windows Vista™ Home Premium
    Local Time: 12:02 AM
    usa us rhode island

      Thread Starter

    Re: Ram Problem

    idk i ordered them from EMARTBUY.COM
    so

      My System SpecsSystem Spec

  9. #8
    Neverhavemoney's Avatar

    Senior Member

    Join Date : Jun 2008
    Rhode Island
    Posts : 544
    Windows Vista™ Home Premium
    Local Time: 12:02 AM
    usa us rhode island

      Thread Starter

    Re: Ram Problem

    Damnet should have checked this first. The memory i ordered was 533MHz.

    This is for my computer
    Memory

    Type:
    DDR2 SDRAM(667/800-MHz)

    Memory connectors:
    four

    Memory capacities
    512 MB, 1 GB or 2 GB

    Maximum memory
    4 GB

      My System SpecsSystem Spec

  10. #9
    skunksmash's Avatar

    im coming for cake


    Join Date : Jan 2008
    norfolk
    Posts : 2,254
    ultimate 64 SP1
    Local Time: 04:02 AM
    england uk essex

     

    Re: Ram Problem

    ring them & just say you made a mistake, you bought pc4200 (533mhz), you need pc5300 (667mhz) or greater

    remember... RAM is backwards compatible, 800mhz can run at speeds of 667mhz & 533mhz by default, but 533mhz RAM can NOT run @ 667mhz or greater with no adjustments....

    hopefully they will exchange them, you will no doubt have to pay the shipping though..


    SK

      My System SpecsSystem Spec

  11. #10
    Neverhavemoney's Avatar

    Senior Member

    Join Date : Jun 2008
    Rhode Island
    Posts : 544
    Windows Vista™ Home Premium
    Local Time: 12:02 AM
    usa us rhode island

      Thread Starter

    Re: Ram Problem

    Thanks a ton man. Great advice. Deff rep worthy.
    Ill contact them tommorw.
    Ill let you know.

    Ben

      My System SpecsSystem Spec

Page 1 of 2 12 LastLast

Ram Problem
Similar Threads
Thread Forum
the problem with ndis.sys Blue Screen of Death problem solved? Vista General
Re: Windows Mail Attachement Problem and Adobe Player Problem with IE8 Vista mail
Generic McAfee Problem Message in Vista Problem Reports Vista performance & maintenance
fixed unable to delete email problem, now I have new problem Vista mail
Vista Upgrade Problem - Windows Explorer Loop problem Vista installation & setup