Windows Vista Forums

Sound working, but earphones don't!

  1. #1



    Newbie
    Join Date : Jun 2008
    Posts : 5
    Home Premium 32 Bits I think
    Local Time: 08:25 AM

    Sound working, but earphones don't!

    Hi!

    I have a problem, since I rebooted my computer, (I have windows vista) HP Computer / Since I rebooted, my sound works on the computer no problem, BUT the earphone jack doesn't work. Now, the computer sees the earphones, but it doesn't work, no sound comes-out of the earphones, I still hear the sound from the computer.

    What can I do to solve this problem? I have tried everything, like I said, the computer read the earphones, but no sound comes-out, even if the earphones wouldn't work, the sound would be in the earphones but if broken, just wouldn't work. Now all the earphones I tried work, just no sound!

    Can anyone help please? It's getting really annoying.

      My System SpecsSystem Spec

  2.   


  3. #2
    Dwarf's Avatar

    The Contemplator



    Join Date : Mar 2008
    Doncaster, UK
    Posts : 2,760
    Windows 8.1 Pro RTM x64
    Local Time: 02:25 PM
    england uk yorkshire

     

    Re: Sound working, but earphones don't!

    Hi Mathieu19 and welcome to the forums

    I am assuming that you are referring to the front panel socket. Are you sure that you are actually plugging them into the correct socket? The socket you should be using is usually identified by a green ring, and when speakers/headphones/earphones are plugged into this socket then the other speakers on the system should be muted. The other socket, identified by a pink ring, is for a microphone. Another possibility, if you are using the correct socket, is that the socket isn't connected correctly internally - if this is the case you will need to refer to your manual for details on how to correct this. If you reply with the model number of your PC (fill in the appropriate section of your system specs), I should be able to look this information up for you.

      My System SpecsSystem Spec

  4. #3
    damocles's Avatar

    virtue & horse hair
    Join Date : Jan 2008
    London
    Posts : 267
    Vista Ultimate x64 SP1
    Local Time: 01:25 PM


     

    Re: Sound working, but earphones don't!

    Sounds like it may be a driver issue - Did you install anything that required the reboot?

    Check to see if the headphone sound level is on Mute...(apologies if that's too obvious )

    Try both the front and back headphone socket...or the line out socket.

    I had an iffy front panel connector which seemed very temperamental - probably a bad cable - it drove me nuts as it would cut out every now and then. I gave up on it and used the connection at the back.

    report back


    EDIT: What player are you using?

    Try different types of formats - dvd , mp3, divx

    or a different player

      My System SpecsSystem Spec

  5. #4



    Newbie
    Join Date : Jun 2008
    Posts : 5
    Home Premium 32 Bits I think
    Local Time: 08:25 AM


      Thread Starter

    Re: Sound working, but earphones don't!

    The volume is not on mute, everything seems to work just when I plug them in I hear the plugging sound in the earphones but the sound remains coming out from the speakers not the earphones. I bought my computer in December 2007 at BESTBUY.

    I see a # on my computer box.

    HP Pavilion a202n
    Prod # GN696AA
    S/N MXF74501WX

      My System SpecsSystem Spec

  6. #5



    Newbie
    Join Date : Sep 2008
    Posts : 3
    Vista Ultimate x64
    Local Time: 10:55 PM


     

    Re: Sound working, but earphones don't!

    Hi, I got the same problem here on a few Hp units. I also read somewhere else people having the same problems with some Toshiba laptops.

    - I've installed Vista Ultimate x64 (SP1) on 2 current Hp units and a Compaq (same computer different case).

    - Plugging into the headphone jack with a cd playing (or any audio, using any audio software) the sound still plays out the laptop speakers but not through the headphones.

    - Going into the "sound" control panel, it registers when you plug or unplug your headphones.

    - With the headphones plugged in, you can actually test them by using the preview sound... THIS WORKS. I get a tone in the headphones! (with or without a Cd playing at the same time)

    So the fact that the same problem occurs on 3 different laptops using the same operating system and that the headphone jack DOES work using sound preview, means it's gota be some kinda driver issue.... right?? (or a Hp/Vista compatibility issue)

    I read somewhere about forcing an XP sound driver to work on Vista but that didn't work for me.

    Anyone?? Seems a lot of people having the same problem.
    Maybe I'll go backwards and try Home Basic...

      My System SpecsSystem Spec

  7. #6



    Newbie
    Join Date : Jun 2008
    Posts : 5
    Home Premium 32 Bits I think
    Local Time: 08:25 AM


      Thread Starter

    Re: Sound working, but earphones don't!

    thats exactly the problem, what can we do? I heard we could download a Driver on the web for it to work, but everything seems fine my computer works perfectly!

      My System SpecsSystem Spec

  8. #7



    Newbie
    Join Date : Sep 2008
    Posts : 3
    Vista Ultimate x64
    Local Time: 10:55 PM


     

    Re: Sound working, but earphones don't!

    ?? little confused? So your computer is working ok now, if so what did you do to fix!!

    Otherwise, yes I'm sure there's a mystery driver out there somewhere that'll fix it, just gota find the f**ker!

    Do you think running Vista on a 32bit machine as apposed to 64bit machine makes a difference? I wouldn't have thought so.

    Gota be patch, a driver, a missing script line, something out there!

      My System SpecsSystem Spec

  9. #8



    Newbie
    Join Date : Jun 2008
    Posts : 5
    Home Premium 32 Bits I think
    Local Time: 08:25 AM


      Thread Starter

    Re: Sound working, but earphones don't!

    My computer always worked, its the sound that is supposed to come out from the earphones that doesnt. If I press the button TEST it WORKS! Otherwise, music nothing comes out of the earphones....

      My System SpecsSystem Spec

  10. #9



    Newbie
    Join Date : Sep 2008
    Posts : 3
    Vista Ultimate x64
    Local Time: 10:55 PM


     

    Re: Sound working, but earphones don't!

    gotcha, the same problem..!

    Anyone else got any idea?

    thx

      My System SpecsSystem Spec

  11. #10



    Newbie
    Join Date : Oct 2008
    Posts : 1
    vista ultimate 32bit
    Local Time: 07:25 AM


     

    Re: Sound working, but earphones don't!

    Hi,
    I had the same problem and i sorted it out by starting media player while the earphone is connected. Try this....

      My System SpecsSystem Spec

Page 1 of 2 12 LastLast

Sound working, but earphones don't!
Similar Threads
Thread Forum
Microphone feeds back through earphones. Vista installation & setup
Earphones not working Vista hardware & devices
There's no sound when I plug in my earphones! Vista performance & maintenance
no sound from earphones when plugged in Vista music pictures video
Earphones: NO PLAY!!!! Vista music pictures video