1.    18 Feb 2009 #1
    Join Date : Feb 2009
    Posts : 15
    vista home premium 32bit
    Local Time: 00:54
    england uk city of london

    Connected HDTV to PC - NO SOUND AT ALL


    Hi everyone,

    Please could you help. I have a Hitachi 26" HDTV that I have connected to my PC via a HDMI - DVI cable + stereo jack. The picture is fantastic bit I have no sound at all. I have connected up using RGB cable, sound is fine. I have asked around and apart from people trying to sell me extra cables costing 40-50 I have not had much luck. I think I have 2 motherboard (sorry not very tech minded) one is M3A motherboard and the other is K10N78hSLI-GLAN. I have checked all setting etc, volume on all is up. I have Realtek High Definition Audio.
      My System SpecsSystem Spec

  2.    18 Feb 2009 #2
    Join Date : Oct 2008
    Lymm, Cheshire, UK
    Posts : 1,823
    Vista Home Premium x64 / 7 Ultimate x64
    Local Time: 00:54
    uk uk england

     

    Re: Connected HDTV to PC - NO SOUND AT ALL


    Quote Originally Posted by mooney1999 View Post
    Hi everyone,

    Please could you help. I have a Hitachi 26" HDTV that I have connected to my PC via a HDMI - DVI cable + stereo jack. The picture is fantastic bit I have no sound at all. I have connected up using RGB cable, sound is fine. I have asked around and apart from people trying to sell me extra cables costing 40-50 I have not had much luck. I think I have 2 motherboard (sorry not very tech minded) one is M3A motherboard and the other is K10N78hSLI-GLAN. I have checked all setting etc, volume on all is up. I have Realtek High Definition Audio.
    ok just a run down of what you have done, connected your tv to your pc via DVI to HDMi adaptor and audio is connected via stereo jack, is there a function on your television that can have 2 audio sources from different inputs, if not, you can get audio through your HDMi input by connecting the SP/DIF to the graphics card,
    ive included a snapshot of your motherboards user manual information on HDMi SPDIF connection. i have also included the PDF document for your motherboard.
    Attached Thumbnails Attached Thumbnails -hdmispdif-jpg  
    Attached Files
      My System SpecsSystem Spec

  3.    18 Feb 2009 #3
    Join Date : Feb 2009
    Posts : 15
    vista home premium 32bit
    Local Time: 00:54
    england uk city of london

      Thread Starter

    Re: Connected HDTV to PC - NO SOUND AT ALL


    MrNeeds,

    I don't have 2 audio sources from different inputs on the tv, I think the TV automatically chooses audio for each channelie:HDMI ,RGB(Component) and Digital TV. I presumed that the PC did the same when the DVI cable was connected. The little speaker sign bottom right of screen says it is Realtek HD audio. Do you know if I have to open up the pc and have a fiddle?
      My System SpecsSystem Spec

  4.    18 Feb 2009 #4
    Join Date : Feb 2009
    Posts : 2
    vista ultimate 32bit
    Local Time: 17:54


     

    Re: Connected HDTV to PC - NO SOUND AT ALL


    Quote Originally Posted by mooney1999 View Post
    Hi everyone,

    Please could you help. I have a Hitachi 26" HDTV that I have connected to my PC via a HDMI - DVI cable + stereo jack. The picture is fantastic bit I have no sound at all. I have connected up using RGB cable, sound is fine. I have asked around and apart from people trying to sell me extra cables costing 40-50 I have not had much luck. I think I have 2 motherboard (sorry not very tech minded) one is M3A motherboard and the other is K10N78hSLI-GLAN. I have checked all setting etc, volume on all is up. I have Realtek High Definition Audio.

    some hd outputs do not support sound you have to plug a diffrent speaker in like speakers into head phone socket
      My System SpecsSystem Spec

  5.    19 Feb 2009 #5
    Join Date : Feb 2009
    Posts : 15
    vista home premium 32bit
    Local Time: 00:54
    england uk city of london

      Thread Starter

    Re: Connected HDTV to PC - NO SOUND AT ALL


    I've tried plugging external speakers in everywhere but still I can't get any sound. I do get the welcome sound through the TV when I turn on the PC but thats about it. I am wondering if this problem is because I have a 9800GT as quite a few people are having the same problem.
      My System SpecsSystem Spec

  6.    19 Feb 2009 #6
    Join Date : Jul 2008
    Posts : 633
    Vista Ultimate x64
    Local Time: 19:54
    canada ca ontario

     

    Re: Connected HDTV to PC - NO SOUND AT ALL


    Quote Originally Posted by mooney1999 View Post
    Do you know if I have to open up the pc and have a fiddle?
    Yes it does. You need a cable just like the one MrNeeds pictured, and it needs to connect to the SPDIF connector on both the video card and on the motherboard. No cable, no sound over HDMI.
      My System SpecsSystem Spec

  7.    19 Feb 2009 #7
    Join Date : Feb 2009
    Posts : 15
    vista home premium 32bit
    Local Time: 00:54
    england uk city of london

      Thread Starter

    Re: Connected HDTV to PC - NO SOUND AT ALL


    Today I contacted the company that built my pc and they said they would send me the cable in question. Once I receive it and fit it (with some help hopefully) I will post back and let you all know how it went. Thanks for all your help.
      My System SpecsSystem Spec

  8.    19 Feb 2009 #8
    Join Date : Jul 2008
    Posts : 633
    Vista Ultimate x64
    Local Time: 19:54
    canada ca ontario

     

    Re: Connected HDTV to PC - NO SOUND AT ALL


    It is a pretty easy and straight forward thing to connect. Just locate the SPDIF header on the motherboard (check the manual if unsure) and the one on the card, connect the cable, and when you want to use the HDMI connection set it as the default playback device in the Vista audio settings.

    P.S. Just in case, have the computer turned off before opening it up.
      My System SpecsSystem Spec

  9.    20 Feb 2009 #9
    Join Date : Feb 2009
    Posts : 15
    vista home premium 32bit
    Local Time: 00:54
    england uk city of london

      Thread Starter

    Re: Connected HDTV to PC - NO SOUND AT ALL


    I still can't fathom why I can get the windows welcome sound but nothing else. Is there a way I can just get sound without having to attach the cable?
      My System SpecsSystem Spec

  10.    20 Feb 2009 #10
    Join Date : Oct 2008
    Lymm, Cheshire, UK
    Posts : 1,823
    Vista Home Premium x64 / 7 Ultimate x64
    Local Time: 00:54
    uk uk england

     

    Re: Connected HDTV to PC - NO SOUND AT ALL


    Quote Originally Posted by mooney1999 View Post
    I still can't fathom why I can get the windows welcome sound but nothing else. Is there a way I can just get sound without having to attach the cable?
    have you set HDMi as the default sound device?
    and just for future reference, yes you need the cable connected otherwise you get no sound over HDMi as stormy13 has said before.
    Attached Thumbnails Attached Thumbnails -defaultdev-jpg  
      My System SpecsSystem Spec

Page 1 of 4 123 ... LastLast

Similar Threads
Thread Forum
sound device is not connected
Im using new DELL studio 1535. Sometimes when I open laptop, it says sound device is not connected and there will not be any sound. But, If we have...
Sound & Audio
Hdtv
hi i am about to move, so i was wondering if anyone have some suggestions for a hdtv, i am looking for best picture quality and 55+ inch any help...
Chillout Room
Using HDTV as monitor - no sound
PLease help I am new to this computing lark and have no idea what I am doing - I have an HD Daewoo TV which I am using as my monitor but I have...
Vista General
Vista says I'm not connected to the Internet while I am connected
I have a connection to the Internet through a cable modem. If I go to diagnostic site like www.whatismyipaddress.com, it gives me the correct IP...
Vista networking & sharing
Connected to Network, but Showing NOT Connected
This is a weird issue from a client's laptop running Vista Business (not sure of the make or model at the moment). The system is connected to the...
Vista networking & sharing
My 2nd monitor(hdtv) no sound
I am not getting any sound from the tv. Do i need an adio cables or use attach comp speakers to the tv? I thought hemi cables do nto need audio...
Vista General
media player is saying no sound device connected error=COOD11BA
can any1 tell me how to fix this problem as i do have speakers connected. Why has it recently stopped working, is it something i have i done?
Vista music pictures video

Our Sites
  • Ten Forums
  • Eight Forums
  • Seven Forums
  • PC Help Forum
  • Help Me Bake
  • Site Links
  • Contact Us
  • Privacy and Cookies
  • About Us
    Windows Vista Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 10" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

    Designer Media Ltd
    All times are GMT -5. The time now is 18:54.
    .