Windows Vista Forums

Speakers: Realtek High Definition Audio not plugged in

  1. #1



    Newbie
    Join Date : Feb 2010
    Posts : 4
    vista home premium 32bit
    Local Time: 03:18 PM

    Speakers: Realtek High Definition Audio not plugged in

    Hey! I am desperate for help, my sound stopped working suddenly - I don't even get the windows start-up sound anymore. I have tried upating drivers and that did not work, i think i see my problem: I have attached a capture of my sound screen from the control panel. It says my speakers are not plugged in but i use an HDMI cable to my monitor which is also my speakers and my monitor works fine.

    THANKS!!!

      My System SpecsSystem Spec

  2.   


  3. #2
    stoneys-nutz's Avatar

    Gamerholic



    Join Date : Apr 2008
    Wale's
    Posts : 2,685
    Vista Ultimate x64, SP2. XP Pro x64 SP3.
    Local Time: 10:18 PM
    uk uk scotland

     

    Re: Speakers: Realtek High Definition Audio not plugged in

    Hello lisa0922,
    Can you go to Device Manager, and check to see if there are any yellow triangles anywhere.
    Take a look and post your results.

      My System SpecsSystem Spec

  4. #3



    Newbie
    Join Date : Feb 2010
    Posts : 4
    vista home premium 32bit
    Local Time: 03:18 PM


      Thread Starter

    Re: Speakers: Realtek High Definition Audio not plugged in

    Hey Stoneys-nutz!!!

    The only triangles are under network adapters, not sound.

      My System SpecsSystem Spec

  5. #4



    Newbie
    Join Date : Feb 2010
    Posts : 4
    vista home premium 32bit
    Local Time: 03:18 PM


      Thread Starter

    Re: Speakers: Realtek High Definition Audio not plugged in

    Could my sound card have just died??

      My System SpecsSystem Spec

  6. #5
    stoneys-nutz's Avatar

    Gamerholic



    Join Date : Apr 2008
    Wale's
    Posts : 2,685
    Vista Ultimate x64, SP2. XP Pro x64 SP3.
    Local Time: 10:18 PM
    uk uk scotland

     

    Re: Speakers: Realtek High Definition Audio not plugged in

    Try going to Device Manager and un-installing the sound drivers, reboot and Vista will re-install the drivers.
    Your sound card could be broken, but it would be rare if it was.

      My System SpecsSystem Spec

  7. #6



    Newbie
    Join Date : Feb 2010
    Posts : 4
    vista home premium 32bit
    Local Time: 03:18 PM


      Thread Starter

    Re: Speakers: Realtek High Definition Audio not plugged in

    I've tried that already, I even read about un installing, rebooting, uninstalling again and then downloading the drivers from the realtek wesite but even that didn't work!

      My System SpecsSystem Spec

  8. #7
    stoneys-nutz's Avatar

    Gamerholic



    Join Date : Apr 2008
    Wale's
    Posts : 2,685
    Vista Ultimate x64, SP2. XP Pro x64 SP3.
    Local Time: 10:18 PM
    uk uk scotland

     

    Re: Speakers: Realtek High Definition Audio not plugged in

    Do you have another set of speakers you can try, check all the connections, both outside and inside the case, also, check that there is nothing muted, and check the volume control, i know, your thinking volume control ?, is he mad, but you would be surprised at the things we come across here.
    Is the sound card on the Motherboard, or on a separate card ?. If it is a PCI card, try re-seating it.
    How do the speakers connect to the PC ?.
    Has the PC been moved recently ?.
    Have you installed/un-installed any hardware/software recently ?.
    These are all things you have probably done, but just recheck everything.
    If you have checked everything, and its still not working, then you need to consider the sound card itself.

      My System SpecsSystem Spec

  9. #8



    Newbie
    Join Date : Jul 2011
    Posts : 1
    Window 7 64bit
    Local Time: 04:18 PM


     

    Re: Speakers: Realtek High Definition Audio not plugged in

    Omg I was so fed up. I thought my integrated sound on my motherboad had went out too. Try unstalling updating nothing work. Even tried disabling front panel sound or whatever.

    Saw on many forums but no one seems to had a fix. Im sure I just didnt look hard enough haha. Anyways I didnt want to go installing everything again like my motherboard drivers.

    All I did was flashed back my bios on my motherboard (factory settings) and boom the Realtek sound icon and everything was back to normal. I got sound again. )))

      My System SpecsSystem Spec


Speakers: Realtek High Definition Audio not plugged in
Similar Threads
Thread Forum
Realtek High Definition Audio Problem Vista hardware & devices
Sound problem - realtek high definition audio Vista hardware & devices
REALTEK High Definition Audio 1.48 (beta) for Vista x86/x64 Vista hardware & devices
REALTEK HIGH DEFINITION AUDIO FOR HP M7160N Vista General
Realtek ALC850 (High Definition Audio) Driver Vista hardware & devices