Windows Vista Forums

Vista says speakers not plugged in?

  1. #1



    Newbie
    Join Date : Apr 2012
    UK
    Posts : 8
    Vista Home Premium 32bit
    Local Time: 11:25 PM
    uk uk england

    Vista says speakers not plugged in?

    Right, this is a long story that starts yesterday. I plugged my guitar into the line in jack in the back of my computer. Suddenly the audio just crackled and died completely (I know my headphones are fine because I tested them on my iPod). I opened up the Realtek HD Audio manager and it then stopped responding so I closed it. Upon restart I got the "No audio output device is installed" error so I went through what seemed like every realtek driver that has ever existed in order to try and get this to work. I now have it so that under my playback devices it says Speakers not plugged in and the only other device there is "Realtek High Definition Audio" but turning it up still results in no sound. The setup I have is a 3.5mm to 3.5mm cable plugged into the Green output in the back but it isn't connected to anything as it won't reach my monitor. In the front I have a USB powered turtle beach x11 going into the green in the front. I don't know if its possible to blow an audio jack and if it is I may have done that with my guitar. Please help its driving me mad!

      My System SpecsSystem Spec

  2.   


  3. #2



    Newbie
    Join Date : Apr 2012
    UK
    Posts : 8
    Vista Home Premium 32bit
    Local Time: 11:25 PM
    uk uk england

      Thread Starter

    Re: Vista says speakers not plugged in?

    Also there is a high pitched whining noise coming from the headphones when I turn them up. Also, Bump.

      My System SpecsSystem Spec

  4. #3



    Newbie
    Join Date : Apr 2012
    UK
    Posts : 8
    Vista Home Premium 32bit
    Local Time: 11:25 PM
    uk uk england

      Thread Starter

    Re: Vista says speakers not plugged in?

    Ok, so I switched the output to a HDMI output from my PC to my TV and I get sound through that out of the TV speakers and the device in my playback devices is 2-NVIDIA High Definition Audio, but I still cant get my headphones to work when I plug them in. It's driving me mad!!

      My System SpecsSystem Spec

  5. #4
    Lottiemansion's Avatar

    Senior Member



    Join Date : Sep 2010
    Sheffield
    Posts : 1,884
    Vista Home premium 32 bit (SP2 plus)
    Local Time: 11:25 PM
    uk uk yorkshire

     

    Re: Vista says speakers not plugged in?

    Hi,

    You can only have one device as default at any one time & therefore you need to swap the output to get it to work.

    Speaker = 2-NVIDIA High Definition Audio
    Headphones = ??

      My System SpecsSystem Spec

  6. #5



    Newbie
    Join Date : Apr 2012
    UK
    Posts : 8
    Vista Home Premium 32bit
    Local Time: 11:25 PM
    uk uk england

      Thread Starter

    Re: Vista says speakers not plugged in?

    I don't understand what you mean, the NVIDIA HD audio wouldn't normally be there (although it does show up 4 times in device manager), when I use my normal setup with a VGA output to my monitor the only devices are Speakers (Not plugged in) and Realtek HD Audio.

      My System SpecsSystem Spec

  7. #6
    Lottiemansion's Avatar

    Senior Member



    Join Date : Sep 2010
    Sheffield
    Posts : 1,884
    Vista Home premium 32 bit (SP2 plus)
    Local Time: 11:25 PM
    uk uk yorkshire

     

    Re: Vista says speakers not plugged in?

    Hi,

    Please post the various pictures of you sound configuration as per my example.

      My System SpecsSystem Spec

  8. #7



    Newbie
    Join Date : Apr 2012
    UK
    Posts : 8
    Vista Home Premium 32bit
    Local Time: 11:25 PM
    uk uk england

      Thread Starter

    Re: Vista says speakers not plugged in?

    My playback devices and realtek home screen, the Proview TV-3 actually isn't plugged in anymore so ignore that.

      My System SpecsSystem Spec

  9. #8
    Lottiemansion's Avatar

    Senior Member



    Join Date : Sep 2010
    Sheffield
    Posts : 1,884
    Vista Home premium 32 bit (SP2 plus)
    Local Time: 11:25 PM
    uk uk yorkshire

     

    Re: Vista says speakers not plugged in?

    OK,

    I am not sure but you say you have an Nvidia device & Realtec drivers

    What is the make & model of you PC. Are you fully updated too?

      My System SpecsSystem Spec

  10. #9



    Newbie
    Join Date : Apr 2012
    UK
    Posts : 8
    Vista Home Premium 32bit
    Local Time: 11:25 PM
    uk uk england

      Thread Starter

    Re: Vista says speakers not plugged in?

    Alright don't worry about it man, I robbed the sound card from my old computer, I appreciate the help though thanks!

      My System SpecsSystem Spec


Vista says speakers not plugged in?
Similar Threads
Thread Forum
My speakers are too plugged in!!! Sound & Audio
speakers are plugged in correctly, but still says they're unplugge Vista hardware & devices
Only audio from speakers when headphone is plugged in!! Vista music pictures video
Speakers stay on when headphones plugged in Vista General
Speakers stay on when headphones plugged in Vista General