• This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn more.

Age of Empires 3 not Installing

Messages
10
#1
I have read through 100 posts on forums and such about this problem, none seem to pertain to me or solve the issue. I have Windows Vista x64 Ultimate, and when I try to install AOE...here is what happens...

Put in disk and autorun, it loads the program and gives me the option to install, I click install and nothing happens, just sits there and freezes, I have to then use the task manager to close out of the program. I have also tried to explore the disk and installw ith the setup, same thing, freezes when i click explore. I am logged in under the Admin, also have the USER CONTROL off already, anyone have any ideas? I can install other games on here, and AOE works on my home computer with XP.
 

My Computer

lordbob75

Lord of Bobs
Vista Pro
Gold Member
Messages
1,676
Location
In my Fortress
#2
Hello Snake,

Try running the setup off the disk in XP compatibility mode as an Admin.

~Lordbob
 

My Computer

System One

  • Manufacturer/Model
    Custom
    CPU
    Intel Core 2 Quad Q8200 2.33GHz
    Motherboard
    ASUS P5QC
    Memory
    2x2GB
    Graphics Card(s)
    NVidia GeForce 9500GT 1Gb
    Sound Card
    Mobo
    Monitor(s) Displays
    Samsung SyncMaster 206bw
    Screen Resolution
    1680x1050
    Hard Drives
    Samsung SP2514N ATA 250Gb 7200RPM
    Samsung [Model] 1Tb 7200RPM SATA2
    PSU
    Cooler Master Real Power Pro 750W
    Mouse
    Razer Lachesis
    Keyboard
    Razer Tarantula
    Internet Speed
    not fast enough

smarteyeball

Eye know, eye know
Vista Guru
Gold Member
Messages
1,874
Location
Australia
#4
Right-click on the setup.exe(whatever it's named)>select properties and it's under the Compatibility tab.

If it fails to install from the disc, you could always try copy the disc to hard drive and running the setup from there as a last resort.
 

My Computer

System One

  • Manufacturer/Model
    Self Built
    CPU
    i7 3770K HT ON 4.7GHz
    Motherboard
    P8Z68 Deluxe Gen 3
    Memory
    8GB G.Skill Ripjaws X 2133mhz
    Graphics Card(s)
    2x Gigabyte GTX 670 OC WindForce SLI
    Sound Card
    X-FI Forte + ATH-AD900
    Monitor(s) Displays
    x2 Dell U2410 / 58" Samsung / "40 Sony
    Screen Resolution
    1920*1200 / 1920x1080
    Hard Drives
    2x Intel 520 240GB * Crucial M4 128GB * 2x Samsung F3 1TB (RAID 0) * 2x WD Caviar Blacks 2TB (RAID 0)
    PSU
    Corsair AX1200W
    Case
    Lian Li PC-V1020A
    Cooling
    NH-D14: 3x140mm Gelid Wing 14: Sunbeam Rheobus Extreme
    Mouse
    Razer Imperator + Thermaltake Theron
    Keyboard
    Topre Realforce // Ducky Shine Cherry MX Black
    Other Info
    Laptop Specs:
    Clevo Sager P170HM //
    17.3 Matte 1920x1200 //
    i7 2720QM // 8GB 1333mhz //
    Dedicated GTX 485M //
    240GB Intel 520 + 750GB + Blu-Ray //

    Samsung Story 2TB USB 3.0
Messages
10
#5
SO I tried that, TOOOK at least 60 mins to explore the disk, and no luck, can't get anywhere, just sits there like its going to freeze, then it just stops and continues working like I didn't click anything. when I try to install or explore the disk, its soooo slow, never had a problem with a game. I know AOE3 is quite the game when it comes to using up the PC and it's parts, but whats the deal, you would think a Windows game wouldn't have this much trouble, Windows Vista even lists it as a compatible game for the WIndows x63 bit system!
 

My Computer

lordbob75

Lord of Bobs
Vista Pro
Gold Member
Messages
1,676
Location
In my Fortress
#6
WIndows x63 bit system!
Wha.....??? :sarc:

I am assuming you meant 64bit....

I don't know why that would not have worked........:sa:

Hmmm.... *wracks brain*

~Lordbob
 

My Computer

System One

  • Manufacturer/Model
    Custom
    CPU
    Intel Core 2 Quad Q8200 2.33GHz
    Motherboard
    ASUS P5QC
    Memory
    2x2GB
    Graphics Card(s)
    NVidia GeForce 9500GT 1Gb
    Sound Card
    Mobo
    Monitor(s) Displays
    Samsung SyncMaster 206bw
    Screen Resolution
    1680x1050
    Hard Drives
    Samsung SP2514N ATA 250Gb 7200RPM
    Samsung [Model] 1Tb 7200RPM SATA2
    PSU
    Cooler Master Real Power Pro 750W
    Mouse
    Razer Lachesis
    Keyboard
    Razer Tarantula
    Internet Speed
    not fast enough

lordbob75

Lord of Bobs
Vista Pro
Gold Member
Messages
1,676
Location
In my Fortress
#8
Is this the only game that does that? Can you install other things?
Can you try it in a different drive?

~Lordbob
 

My Computer

System One

  • Manufacturer/Model
    Custom
    CPU
    Intel Core 2 Quad Q8200 2.33GHz
    Motherboard
    ASUS P5QC
    Memory
    2x2GB
    Graphics Card(s)
    NVidia GeForce 9500GT 1Gb
    Sound Card
    Mobo
    Monitor(s) Displays
    Samsung SyncMaster 206bw
    Screen Resolution
    1680x1050
    Hard Drives
    Samsung SP2514N ATA 250Gb 7200RPM
    Samsung [Model] 1Tb 7200RPM SATA2
    PSU
    Cooler Master Real Power Pro 750W
    Mouse
    Razer Lachesis
    Keyboard
    Razer Tarantula
    Internet Speed
    not fast enough

lordbob75

Lord of Bobs
Vista Pro
Gold Member
Messages
1,676
Location
In my Fortress
#10
Then this sounds more like a bad disk. Can you try another one?

~Lordbob
 

My Computer

System One

  • Manufacturer/Model
    Custom
    CPU
    Intel Core 2 Quad Q8200 2.33GHz
    Motherboard
    ASUS P5QC
    Memory
    2x2GB
    Graphics Card(s)
    NVidia GeForce 9500GT 1Gb
    Sound Card
    Mobo
    Monitor(s) Displays
    Samsung SyncMaster 206bw
    Screen Resolution
    1680x1050
    Hard Drives
    Samsung SP2514N ATA 250Gb 7200RPM
    Samsung [Model] 1Tb 7200RPM SATA2
    PSU
    Cooler Master Real Power Pro 750W
    Mouse
    Razer Lachesis
    Keyboard
    Razer Tarantula
    Internet Speed
    not fast enough
Messages
10
#11
If you read up above, you would see the following ;)

"and AOE works on my home computer with XP" I know your trying to help, but most of your questions are answered above already.

I HAVE tried this disk in another computer and it works great, this computer reads all the other computer games, not sure if there is another way to force the install of the disk, or a way to copy the disk to the hardrive for installilation without going INTO the disk persay.
 

My Computer

lordbob75

Lord of Bobs
Vista Pro
Gold Member
Messages
1,676
Location
In my Fortress
#12
If you read up above, you would see the following ;)

"and AOE works on my home computer with XP" I know your trying to help, but most of your questions are answered above already.
D'oh!

I knew that.
Might still be worth trying.


You might try copying the whole disk over, then install from the HDD...

~Lordbob
 

My Computer

System One

  • Manufacturer/Model
    Custom
    CPU
    Intel Core 2 Quad Q8200 2.33GHz
    Motherboard
    ASUS P5QC
    Memory
    2x2GB
    Graphics Card(s)
    NVidia GeForce 9500GT 1Gb
    Sound Card
    Mobo
    Monitor(s) Displays
    Samsung SyncMaster 206bw
    Screen Resolution
    1680x1050
    Hard Drives
    Samsung SP2514N ATA 250Gb 7200RPM
    Samsung [Model] 1Tb 7200RPM SATA2
    PSU
    Cooler Master Real Power Pro 750W
    Mouse
    Razer Lachesis
    Keyboard
    Razer Tarantula
    Internet Speed
    not fast enough

smarteyeball

Eye know, eye know
Vista Guru
Gold Member
Messages
1,874
Location
Australia
#13
If you read up above, you would see the following ;)

"and AOE works on my home computer with XP" I know your trying to help, but most of your questions are answered above already.
D'oh!

I knew that.
Might still be worth trying.


You might try copying the whole disk over, then install from the HDD...

~Lordbob
If it fails to install from the disc, you could always try to copy the disc to hard drive and running the setup from there as a last resort.
:p ;)

Have you had a read through this forum?

AOE3 Forums - Forums

Your not alone with the issue and it seems to be a problem with the installer itself under x64
 

My Computer

System One

  • Manufacturer/Model
    Self Built
    CPU
    i7 3770K HT ON 4.7GHz
    Motherboard
    P8Z68 Deluxe Gen 3
    Memory
    8GB G.Skill Ripjaws X 2133mhz
    Graphics Card(s)
    2x Gigabyte GTX 670 OC WindForce SLI
    Sound Card
    X-FI Forte + ATH-AD900
    Monitor(s) Displays
    x2 Dell U2410 / 58" Samsung / "40 Sony
    Screen Resolution
    1920*1200 / 1920x1080
    Hard Drives
    2x Intel 520 240GB * Crucial M4 128GB * 2x Samsung F3 1TB (RAID 0) * 2x WD Caviar Blacks 2TB (RAID 0)
    PSU
    Corsair AX1200W
    Case
    Lian Li PC-V1020A
    Cooling
    NH-D14: 3x140mm Gelid Wing 14: Sunbeam Rheobus Extreme
    Mouse
    Razer Imperator + Thermaltake Theron
    Keyboard
    Topre Realforce // Ducky Shine Cherry MX Black
    Other Info
    Laptop Specs:
    Clevo Sager P170HM //
    17.3 Matte 1920x1200 //
    i7 2720QM // 8GB 1333mhz //
    Dedicated GTX 485M //
    240GB Intel 520 + 750GB + Blu-Ray //

    Samsung Story 2TB USB 3.0

lordbob75

Lord of Bobs
Vista Pro
Gold Member
Messages
1,676
Location
In my Fortress
#15
Perhaps its not compatible on a x64 system.... (though it worked on my friends computer...)

~Lordbob
 

My Computer

System One

  • Manufacturer/Model
    Custom
    CPU
    Intel Core 2 Quad Q8200 2.33GHz
    Motherboard
    ASUS P5QC
    Memory
    2x2GB
    Graphics Card(s)
    NVidia GeForce 9500GT 1Gb
    Sound Card
    Mobo
    Monitor(s) Displays
    Samsung SyncMaster 206bw
    Screen Resolution
    1680x1050
    Hard Drives
    Samsung SP2514N ATA 250Gb 7200RPM
    Samsung [Model] 1Tb 7200RPM SATA2
    PSU
    Cooler Master Real Power Pro 750W
    Mouse
    Razer Lachesis
    Keyboard
    Razer Tarantula
    Internet Speed
    not fast enough

lordbob75

Lord of Bobs
Vista Pro
Gold Member
Messages
1,676
Location
In my Fortress
#17

My Computer

System One

  • Manufacturer/Model
    Custom
    CPU
    Intel Core 2 Quad Q8200 2.33GHz
    Motherboard
    ASUS P5QC
    Memory
    2x2GB
    Graphics Card(s)
    NVidia GeForce 9500GT 1Gb
    Sound Card
    Mobo
    Monitor(s) Displays
    Samsung SyncMaster 206bw
    Screen Resolution
    1680x1050
    Hard Drives
    Samsung SP2514N ATA 250Gb 7200RPM
    Samsung [Model] 1Tb 7200RPM SATA2
    PSU
    Cooler Master Real Power Pro 750W
    Mouse
    Razer Lachesis
    Keyboard
    Razer Tarantula
    Internet Speed
    not fast enough

lordbob75

Lord of Bobs
Vista Pro
Gold Member
Messages
1,676
Location
In my Fortress
#19
I agree that this is a very strange problem...

I am still curious to know if another disk works. Yes, I know the disk works in XP, an other PC's, but I am still curious. Also, can you try it in a x86 system?

~Lordbob
 

My Computer

System One

  • Manufacturer/Model
    Custom
    CPU
    Intel Core 2 Quad Q8200 2.33GHz
    Motherboard
    ASUS P5QC
    Memory
    2x2GB
    Graphics Card(s)
    NVidia GeForce 9500GT 1Gb
    Sound Card
    Mobo
    Monitor(s) Displays
    Samsung SyncMaster 206bw
    Screen Resolution
    1680x1050
    Hard Drives
    Samsung SP2514N ATA 250Gb 7200RPM
    Samsung [Model] 1Tb 7200RPM SATA2
    PSU
    Cooler Master Real Power Pro 750W
    Mouse
    Razer Lachesis
    Keyboard
    Razer Tarantula
    Internet Speed
    not fast enough

Users Who Are Viewing This Thread (Users: 1, Guests: 0)