Boot failure after cloning HDD to SSD (no IDE device found; Operating sys not found)

yyz64

New Member
Background: clone the entire contents of the HDD to a SSD with the aim to replace the HDD, including the OS.

After having cloned a HDD with Windows 7 laptop to a SDD successfully, and replaced the HDD with the SDD, resulted in a smooth boot exactly the the same procedure failed with a 2007 laptop Vista 32bit.

Procedure with support of the guidelines of the SSD Vendor (Sandisk):
1. Initialize SSD
2. Clone the entire HDD to the SSD
3. Replace the HDD with the SSD
4. Start the laptop.
5a. Result with a Win 7 laptop: OK
5b. Result with a Vista 32bit laptop: failed

Failure with Vista (I'm not that technical):

The BIOS indicates: no IDE device found.
When starting up, the message 'Operation System not found' appears

A major difference between the Win 7 and Vista laptop is the transfer mode of the (former) HDD and the new SSD: Win 7 had a SATA 300 installed, while the Vista has a SATA 150. The SSD is SATA 600.

What I did?
1) I created a ISO Vista 32bit file to get the laptop into the repair mode. This repair mode does not recognize a drive c: (checking out with the installed DOS).
So, i'm turning in circles. There is no way to get the internal SSD recognized.

2) When connecting the new SSD drive with USB to check the SSD status with the Computer Management/Disk Management tool, this is displayed:
  • The internal HDD (containing the system) shows: Healty (Boot, Page File, Crash Dump, Primary Partition).
  • The USB connected SSD shows: Healty (Active, Primary Partition). Further, the SSD can be successfully explored.

How can I get the internal SSD active, identical to the original HDD with Vista?
thanks!
 

My Computer

System One

  • Manufacturer/Model
    HP dv6660eb
    CPU
    Intel T7250
    Memory
    2 GB
    Graphics Card(s)
    nVidea

townsbg

~~тσωηsвg~~
Vista Guru
Gold Member
Re: Boot failure after cloning HDD to SSD (no IDE device found; Operating sys not fou

Try using the first sata port. See your manufacturer's documentation on which one that is.
 

My Computers

System One System Two

  • Operating System
    Windows 8.1 Industry Pro x64
    Manufacturer/Model
    HP Pavillion Elite HPE-250f
    CPU
    Intel i7 860 Quad core 2.8 ghz
    Memory
    8 gb
    Graphics Card(s)
    ATI Radeon HD 5770 1 gb ram
    Monitor(s) Displays
    Alienware 25 AW2521HF
    Screen Resolution
    1920x1080 &1680x1050
    Hard Drives
    1 TB x2
    Other Info
    https://www.cnet.com/products/hp-pavilion-elite-hpe-250f/
  • Operating System
    Windows 2012 R2 Data center/Linux Mint
    Manufacturer/Model
    Dell Poweredge T140
    CPU
    i3 9100 3.6GHz, 8M cache, 4C/4T
    Memory
    8GB 2666MT/s DDR4 ECC UDIMM
    Screen Resolution
    1680x1050
    Hard Drives
    1 TB & 360 GB x2
    Other Info
    https://www.dell.com/en-us/work/shop/productdetailstxn/poweredge-t140?~ck=bt
Top