Computer performing much worse than it used to, not virus or malware

Specs,

CPU: Intel core duo T8100 @2.10 Ghz and 2.10ghz

Graphics: Ati mobility radeon hd 3870

Ram: 2 Gb

Running Windows Vista 64 (although some of my program files say 32?)

So suddenly on june 5th my computer started acting more sluggishly and couldnt perform near as well as it did before. I checked the updates and windows defender and mcafee were the only programs recently updated, I defragged the hard drive, searched for malware and spyware, updated all drivers and none of it fixed my problem. My rig was easily able to play 1080p before and now the video lags terribly, and the games the used to run super smoothly (in range of 30+ fps) now run at and average of 12 fps or lower. On clean boot the problem persists and i cant really tell if the problem is there in safe mode because the only time i can really tell my computer is slowing down is when it is streaming video or playing games.

The weird thing is ive been messing with my video drivers to see if i can fix it, and after using driver sweeper my graphics card didnt function (my windows experience index went from a 5.9 to 1, i couldnt use windows aero) but 1080p ran smoothly as ever. Once i reinstalled the drivers my index score went back up to 5.9 but it cant play 1080p. Because of that fiddling around i cant install catalyst control center anymore (it seems to install ok but when i open it there is an error message "could not load file or assembly CLI.implementation or one of its dependancies the system cannot find the file specified") but it acts the same as when CCC was installed.

Im out of ideas now (been fiddling with things for about a month) but i think im going to have to use alien respawn (i have an alienware) to set my comp back to factory settings. I really dont wanna do this because ill have to buy and external hard drive to back my data up, and i dont really have any surplus income for that. Any help would be greatly appreciated, thank you so much!

P.S. My svchost.exe process that runs services like superfetch, network connection, desktop window manager etc. is using 100k+ memory at all times (this lowers to below 50k if i stop superfetch) and my cpu sits at about 25% usage with spikes up to 45% when idling.
 

My Computer

richc46

Vista Guru
Gold Member

My Computer

System One

  • Manufacturer/Model
    Dell XPS420
    Memory
    6 gig
    Graphics Card(s)
    ATI Radeon HD3650 256 MB
    Sound Card
    Intergrated 7.1 Channel Audio
    Monitor(s) Displays
    Dell SP2009W 20 inch Flat Panel w Webcam
    Hard Drives
    640 gb
    Cooling
    Fan
    Mouse
    Dell USB 4 button optical
    Keyboard
    Dell USB
    Other Info
    DSL provided by ATT

americancritic

Vista Guru
Gold Member
Hello

You might want to get rid of your bloat ware also. Which is any software you don't use...

Defrag also...
 

My Computer

System One

  • Manufacturer/Model
    a6530f Desktop
    CPU
    HP-PAVILION
    Motherboard
    M2N68-LA (Narra3)
    Memory
    8 Gigs of Ram/DDR2 PC2-6400 MB/sec
    Graphics Card(s)
    NVIDIA GeForce 6150SE nForce 430
    Sound Card
    Intergrated Realtex ALC888S Audio
    Monitor(s) Displays
    LG W40 series widescreen
    Screen Resolution
    1600 X 900
    Hard Drives
    1 640 GB Sata transfer rating: 3.0 Gb/sec speed: 7200 RPM
    PSU
    300W
    Case
    Mid-Size ATX
    Mouse
    Microsoft Wireless Mouse 5000
    Keyboard
    HP Multimedia Keyboard
    Other Info
    Processor: AMD Phenom X3 8450 Operating speed: Up to 2.1 GHz, Number of cores: 3, Socket: AM2+, Bus speed: 3600 MHz HT3 (clocked down to 2000 MHz)

    Modem: 56K WinModem/

    Supermulti: 16X DVD(+/-)R/RW 12X Ram (+/-)R DL Lightscribe SATA Drive

    Menory Card Reader: 15-in-1 Multimedia Card Reader

    Media Drive
Top