DEP stopping itunes loading

Ness28

New Member
I have been unable to load and use itunes because of a DEP message that pops up on screen shutting down the program.
I have done the following:
*uninstalled the programs itunes and quicktime
*uninstalled the programs completely using C:program files - the additional way of uninstalling.
* reinstalled/uninstalled both programs about 4 times
* reinstalled quicktime as a stand alone program
* used Windows installer clean up
Thankfully have read many forums like this that have given me these ideas, however to no avail.

I can't turn DEP off by selecting itunes and putting into the marked exception box because an error message tells me that itunes MUST operate with DEP. It will not drag it into the box.

I would aboslutely love any more assistance, it is beyond frustrating.
Cheers.
 

My Computer

Dzomlija

Resistance is Futile
Vista Guru
Gold Member
I have been unable to load and use itunes because of a DEP message that pops up on screen shutting down the program.
I have done the following:
*uninstalled the programs itunes and quicktime
*uninstalled the programs completely using C:program files - the additional way of uninstalling.
* reinstalled/uninstalled both programs about 4 times
* reinstalled quicktime as a stand alone program
* used Windows installer clean up
Thankfully have read many forums like this that have given me these ideas, however to no avail.

I can't turn DEP off by selecting itunes and putting into the marked exception box because an error message tells me that itunes MUST operate with DEP. It will not drag it into the box.

I would aboslutely love any more assistance, it is beyond frustrating.
Cheers.
Have you tried downloading an installing a newer version of iTunes?

You should know that Apple and Microsoft have never really been the best bunkmates, and Apple are very quick to blame the faults in their software on the OS. To date, I have NEVER been able to get Quicktime working right on Vista x64.
 

My Computer

System One

  • Manufacturer/Model
    Custom Build
    CPU
    AMD Phenom 9600 Quad
    Motherboard
    ASUS MB-M3A32-MVP Deluxe/WiFi
    Memory
    2 x A-Data 2GB DDR2-800
    Graphics Card(s)
    ASUS ATI Radeon HD 2400PRO
    Monitor(s) Displays
    SAHARA 21"
    Screen Resolution
    1600x1200
    Hard Drives
    2 x 80GB Seagate (I)
    2 x 120GB Seagate (I/S)
    2 x 200GB Seagate (I/S)
    2 x 250GB Seagate (I/S)
    PSU
    800W
    Case
    Thermaltake Tai-Chi
    Cooling
    Tai-Chi Water Cooler
    Mouse
    Logitech
    Keyboard
    Genius
    Internet Speed
    384kbps
    Other Info
    Currently dual booting between Vista x64 Ultimate Windows 7 BETA x64

lordbob75

Lord of Bobs
Vista Pro
Gold Member
Someone else here had the same sort of problem, check it out, maybe it will help.

See if anything there helps, if not, then we will work something else out.

~Lordbob
 

My Computer

System One

  • Manufacturer/Model
    Custom
    CPU
    Intel Core 2 Quad Q8200 2.33GHz
    Motherboard
    ASUS P5QC
    Memory
    2x2GB
    Graphics Card(s)
    NVidia GeForce 9500GT 1Gb
    Sound Card
    Mobo
    Monitor(s) Displays
    Samsung SyncMaster 206bw
    Screen Resolution
    1680x1050
    Hard Drives
    Samsung SP2514N ATA 250Gb 7200RPM
    Samsung [Model] 1Tb 7200RPM SATA2
    PSU
    Cooler Master Real Power Pro 750W
    Mouse
    Razer Lachesis
    Keyboard
    Razer Tarantula
    Internet Speed
    not fast enough

Ness28

New Member
Thank you Lord, yes they are the same screen messages I get on screen. I have downloaded the new version of itunes (8.0) and mediaplayer as I believe they must co-exist together. However they are still not responding. Even when I plug in my ipod i receive the same DEP message. I must say also that my screens are very slow even trying to get into any apple web pages. Coincidence?
Many thanks if you can help further.
 

My Computer

lordbob75

Lord of Bobs
Vista Pro
Gold Member
Have you tried some of the fixes suggested there?

~Lordbob
 

My Computer

System One

  • Manufacturer/Model
    Custom
    CPU
    Intel Core 2 Quad Q8200 2.33GHz
    Motherboard
    ASUS P5QC
    Memory
    2x2GB
    Graphics Card(s)
    NVidia GeForce 9500GT 1Gb
    Sound Card
    Mobo
    Monitor(s) Displays
    Samsung SyncMaster 206bw
    Screen Resolution
    1680x1050
    Hard Drives
    Samsung SP2514N ATA 250Gb 7200RPM
    Samsung [Model] 1Tb 7200RPM SATA2
    PSU
    Cooler Master Real Power Pro 750W
    Mouse
    Razer Lachesis
    Keyboard
    Razer Tarantula
    Internet Speed
    not fast enough

jpg2xs

New Member
I am having similar but slightly different problems:

- I had connected my iPod into iTunes and synced it successfully.
- Then I kept having this error say Com Surrogate Module error.
- I googled the Com Surrogate problem and the info I found told me to disable it using DEP.
- So I disabled Com Surrogate but next time I tried to connect my iPod it wont connect to iTunes only.
- When I tried to connect it, it removed all my synced data from my iPod Classic 60GB.
- It will register in My Computer but it wont activate in iTunes for some reason now.
- But here's the weird thing, my iPhone will connect and successfully sync in iTunes, without deleting my info, but my iPod wont connect. When it is connected I do a reset , and it briefly connects and then disconnects with a message coming up saying:

http://i462.photobucket.com/albums/qq348/jake2xs/Untitled-3.jpg

- On the iPod it will show that it connected to the computer, in My Computer it will show that it is connected but only in iTunes it won't.
- When I connect my iPod it freezes iTunes and if I open up My Computer, right click, Properties that will my Windows Explorer and My Computer will freeze.

I have tried several options:
- I have tried doing a System Restore to a date before I did the DEP. Didn't work
- I have tried repairing iTunes. Didnt work
- I have tried uninstalling and re-installing iTunes and Quicktime. Didn't work
- I have tried the 5 R's of my iPod. Didn't work.

I have exhausted every possible option I can think of... PLEASE HELP ME SOMEONE PLEASE!!!!!!!!!!!!!

Thank You :D
 

My Computer

lordbob75

Lord of Bobs
Vista Pro
Gold Member
Have you tried the iPod on another computer?

~Lordbob
 

My Computer

System One

  • Manufacturer/Model
    Custom
    CPU
    Intel Core 2 Quad Q8200 2.33GHz
    Motherboard
    ASUS P5QC
    Memory
    2x2GB
    Graphics Card(s)
    NVidia GeForce 9500GT 1Gb
    Sound Card
    Mobo
    Monitor(s) Displays
    Samsung SyncMaster 206bw
    Screen Resolution
    1680x1050
    Hard Drives
    Samsung SP2514N ATA 250Gb 7200RPM
    Samsung [Model] 1Tb 7200RPM SATA2
    PSU
    Cooler Master Real Power Pro 750W
    Mouse
    Razer Lachesis
    Keyboard
    Razer Tarantula
    Internet Speed
    not fast enough

Frostmourne

Banned
Can you choose DEP only for essential Windows Services, instead of everything (th second option), then reboot, install itunes, and renable the second option in DEP, rebooting once more?
 

My Computer

System One

  • Manufacturer/Model
    Sony Vaio Z46GDU
    CPU
    [email protected] w/6MB L2 cache 1066MHz FSB
    Memory
    6GB DDR3 1066MHz SDRAM
    Graphics Card(s)
    9300M GS 256MB + Intel Integrated 4500MHD
    Monitor(s) Displays
    13.1" WXGA True Colour Tough
    Screen Resolution
    1600x900
    Hard Drives
    320GB SATA 7200RPM
    Internet Speed
    1MB/s

jpg2xs

New Member
Yeah I have tried it on another computer but it did the same thing. It froze the computer and iTunes.
I believe my iPod may be corrupted but once again everything I have tried everything I can research, think of or know to do but nothing has worked
 

My Computer

lordbob75

Lord of Bobs
Vista Pro
Gold Member
Yeah I have tried it on another computer but it did the same thing. It froze the computer and iTunes.
I believe my iPod may be corrupted but once again everything I have tried everything I can research, think of or know to do but nothing has worked
You may need to try formatting and wiping the iPod.

~Lordbob
 

My Computer

System One

  • Manufacturer/Model
    Custom
    CPU
    Intel Core 2 Quad Q8200 2.33GHz
    Motherboard
    ASUS P5QC
    Memory
    2x2GB
    Graphics Card(s)
    NVidia GeForce 9500GT 1Gb
    Sound Card
    Mobo
    Monitor(s) Displays
    Samsung SyncMaster 206bw
    Screen Resolution
    1680x1050
    Hard Drives
    Samsung SP2514N ATA 250Gb 7200RPM
    Samsung [Model] 1Tb 7200RPM SATA2
    PSU
    Cooler Master Real Power Pro 750W
    Mouse
    Razer Lachesis
    Keyboard
    Razer Tarantula
    Internet Speed
    not fast enough

4SaleUSA

Member
I have few thoughts to add to this.


1. What version of Operating system are you running (Windows Vista or XP)?

2. Try adding iTunes into the DEP’s exception list [Data Execution Prevention].

Here are the steps below to add program to DEP exception list:



1. Press Start, right-click Computer, and choose Properties.
2. In the Window that appears, click on Advanced System Settings (on the left panel).

3. In the first box that says Performance, click on the Settings button.


4. In the Window that opens, click on the Data Execution Prevention tab at the top.


5. You will see an ‘exceptions box’ in the middle of that window. Click on the Add button and navigate to C: Drive, then Program Files, then the iTunes folder, and then choose the iTunes exe.

6. Add the exception and click OK on the DEP window.
 

My Computer

Vistaar

Vista Guru
Hi 4SaleUSA,

The two posters who were having problems in 2009 were both running Vista, as am I (this is Vista Forums after all). We're a little late to the party as far as this thread is concerned, but it so happens that recent versions of iTunes are once again producing BEX errors on Vista. One thing hasn't changed: It is still not possible to add iTunes to the DEP exception list. Here's a recent thread: https://discussions.apple.com/thread/6601527?tstart=0

[Edit] Apple finally ended their so-called support for Vista with the release of iTunes 12.2.0 on June 30, 2015.
 
Last edited:

My Computer

System One

  • Operating System
    Vista Home Premium x86 SP2
    Manufacturer/Model
    HP Pavilion Elite m9150f
    CPU
    Intel Q6600
    Memory
    3 GB
    Graphics Card(s)
    NVIDIA GeForce 8500 GT
Top