• This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn more.

Desktop, icons, everything suddenly too big

#1
I have only had my computer for about 2 months now and it has always worked fine with my monitor. The other day I set the computer to sleep and went to walk out of the room I turned around and it was back on and the desktop, icons, firefox etc. all look big and stretched out. I have played around with the resolution but that really only mildly helps and is not the prob.


Any help would be great im not all that great when it comes to computers and dont know where to start. The monitor is a 20" Sceptre lcd. computer is a ZT Systems with Integrated Intel GMA3100 Graphics
 

My Computer

Brink

Staff member
mvp
#2
Hello WorkrszR, and welcome to Vista Forums.

You might also check to make sure that you DPI is still set to the default of 96 dpi. If that is not it either, then see reinstalling or updating your video driver may help.
 

My Computers

System One System Two

  • Show second system?
    Yes
    Operating System
    Windows 10 Pro 64-bit
    Manufacturer/Model
    Custom
    CPU
    Intel i7-8700K 5 GHz
    Motherboard
    ASUS Maximus X Code Z370
    Memory
    16 GB (8GBx2) G.SKILL TridentZ DDR4 3200 MHz
    Graphics Card(s)
    ASUS ROG-STRIX-GTX1080TI-O11G-GAMING
    Sound Card
    Integrated
    Monitor(s) Displays
    3 x 27" Asus VE278Q
    Screen Resolution
    1920x1080
    Hard Drives
    250GB Samsung 960 EVO M.2,
    256GB OCZ Vector,
    6TB WD Black WD6001FZWX
    PSU
    Seasonic Prime Titanium 850W
    Case
    Corsair Air 740
    Cooling
    Corsair Hydro H115i
    Mouse
    Logitech MX Master
    Keyboard
    Logitech wireless K800
    Internet Speed
    300 Mb/s Download and 30 Mb/s Upload
    Other Info
    Logitech Z625 speaker system,
    Creative F200 webcam,
    HP Color LaserJet Pro MFP M477fdn,
    Linksys EA9500 router,
    Arris SB6190 cable modem,
    APC SMART-UPS RT 1000 XL,
    Lumia 1520 phone
  • Operating System
    Windows 10 Pro
    Manufacturer/Model
    HP Envy Y0F94AV
    CPU
    i7-7500U @ 2.70 GHz
    Memory
    16 GB DDR4-2133
    Graphics card(s)
    NVIDIA GeForce 940MX
    Sound Card
    Conexant ISST Audio
    Monitor(s) Displays
    17.3" UHD IPS touch
    Screen Resolution
    3480 x 2160
    Hard Drives
    512 GB M.2 SSD
#3
Hmm I tryed looking at the DPI and it was set to 96 then I went on the intel site and downloaded/installed the graphics driver and restarted the computer but it still looks the same.
 

My Computer

archie123

I Tunes hates Me
Vista Guru
Gold Member
#4

My Computer

System One

  • Manufacturer/Model
    Custom Build
    CPU
    Intel Q9550 @ 4Gig / Titan Fenir
    Motherboard
    XFX 780i
    Memory
    4GB OCZ PC2-8500C5 DDR2
    Graphics Card(s)
    Gainward GTX260/216 SLI
    Sound Card
    Creative X-FI Xtreme Gamer
    Monitor(s) Displays
    Dell UltraSharp 2209WA 22"
    Screen Resolution
    1680x1050
    Hard Drives
    western digital raptor 10000rpm sata
    PSU
    OCZ Modstream 700w
    Cooling
    Titan Fenir
    Mouse
    Logitech G5 Gamer
    Keyboard
    Razer Reclusa
    Internet Speed
    8mb
#6
Try holding in CTRL and using the scroll wheel
 

My Computer

System One

  • Manufacturer/Model
    Toshiba Satellite Pro l300
    CPU
    Intel(R) Celeron(R) CPU 550 @ 2.00GHz
    Motherboard
    Intel Corp. 88395664Q
    Memory
    DDR2, PC2-5300 (333 MHz), 1024 MBytes, Hyundai Electronics,DDR2, PC2-5300 (333 MHz), 2048 MBytes, Ap
    Graphics Card(s)
    Mobile Intel(R) 965 Express Chipset Family
    Sound Card
    Realtek HD Audio
    Monitor(s) Displays
    Matte screen
    Screen Resolution
    1024 x 768 x 4294967296 colors
    Hard Drives
    120gb SATA 2.5inch FUJITSU MHZ2120BH G1 ATA Device
    Case
    Notebook
    Cooling
    Fan cooled
    Mouse
    Logitech Cordless Optical
    Keyboard
    Logitech Cordless Desktop EX110
    Internet Speed
    256Kbps
    Other Info
    I like Spore,Rabbits and I'm a Computer Freak.

archie123

I Tunes hates Me
Vista Guru
Gold Member
#7
oh sorry i didnt realis it was all stretched , no then mate it wont help , could you post a screenie of your issue , your monitors default res and frequency and your current res and freq setting setting
 

My Computer

System One

  • Manufacturer/Model
    Custom Build
    CPU
    Intel Q9550 @ 4Gig / Titan Fenir
    Motherboard
    XFX 780i
    Memory
    4GB OCZ PC2-8500C5 DDR2
    Graphics Card(s)
    Gainward GTX260/216 SLI
    Sound Card
    Creative X-FI Xtreme Gamer
    Monitor(s) Displays
    Dell UltraSharp 2209WA 22"
    Screen Resolution
    1680x1050
    Hard Drives
    western digital raptor 10000rpm sata
    PSU
    OCZ Modstream 700w
    Cooling
    Titan Fenir
    Mouse
    Logitech G5 Gamer
    Keyboard
    Razer Reclusa
    Internet Speed
    8mb

stoneys-nutz

Gamerholic
Vista Guru
Gold Member
#8
Why not just try a system restore to a point before this started happening.
 

My Computer

System One

  • Manufacturer/Model
    Self Build
    CPU
    QX9650 (black box) 3.0GHz@3.9GHz
    Motherboard
    Asus P5Q Premium
    Memory
    8GB-4x2GB Corsair Dominator DDR 2-1066
    Graphics Card(s)
    2 x ASUS EAH 4870 X 2 (Quad)
    Sound Card
    Supreme FX 2
    Monitor(s) Displays
    Fujitsu Siemens 22inch flat screen
    Screen Resolution
    1680x1050
    Hard Drives
    150 Gig WD Raptor
    300 Gig Maxtor
    300 Gig Maxtor, (External)
    PSU
    CoolerMaster 1000
    Case
    CoolerMaster N-Vidia stacker 830
    Cooling
    Noctua NH-U12P x 1x120mm fan, 6x120mm case fans
    Mouse
    Logitech G5
    Keyboard
    Logitech G15
    Internet Speed
    20Mbps
    Other Info
    Audio FX Pro 5+1 gaming head set
#9
Ctrl+scroll wheel only effects the internet etc. not my actual desk top. Even messing with it or resolution it seems like every thing is stretched to the right maybe.

I tried a system restore earlier..........4 times to different restore points......good to know that doesn't work. I keep getting a message saying that "An unspecified error occured during system restore" and that my files and settings were unchanged.

I have also ran a complete scan on the machine with my Norton anti virus and also adaware and malware removers.


Resolution is set at 1024x768 and refresh is at 60hertz, im not sure what the monitors default is.
 

My Computer

#10
Ctrl+scroll wheel only effects the internet etc. not my actual desk top. Even messing with it or resolution it seems like every thing is stretched to the right maybe.

I tried a system restore earlier..........4 times to different restore points......good to know that doesn't work. I keep getting a message saying that "An unspecified error occured during system restore" and that my files and settings were unchanged.

I have also ran a complete scan on the machine with my Norton anti virus and also adaware and malware removers.


Resolution is set at 1024x768 and refresh is at 60hertz, im not sure what the monitors default is.

Screenshot please. Help us Help you
 

My Computer

System One

  • Manufacturer/Model
    Toshiba Satellite Pro l300
    CPU
    Intel(R) Celeron(R) CPU 550 @ 2.00GHz
    Motherboard
    Intel Corp. 88395664Q
    Memory
    DDR2, PC2-5300 (333 MHz), 1024 MBytes, Hyundai Electronics,DDR2, PC2-5300 (333 MHz), 2048 MBytes, Ap
    Graphics Card(s)
    Mobile Intel(R) 965 Express Chipset Family
    Sound Card
    Realtek HD Audio
    Monitor(s) Displays
    Matte screen
    Screen Resolution
    1024 x 768 x 4294967296 colors
    Hard Drives
    120gb SATA 2.5inch FUJITSU MHZ2120BH G1 ATA Device
    Case
    Notebook
    Cooling
    Fan cooled
    Mouse
    Logitech Cordless Optical
    Keyboard
    Logitech Cordless Desktop EX110
    Internet Speed
    256Kbps
    Other Info
    I like Spore,Rabbits and I'm a Computer Freak.

archie123

I Tunes hates Me
Vista Guru
Gold Member
#11
Ctrl+scroll wheel only effects the internet etc. not my actual desk top. Even messing with it or resolution it seems like every thing is stretched to the right maybe.

I tried a system restore earlier..........4 times to different restore points......good to know that doesn't work. I keep getting a message saying that "An unspecified error occured during system restore" and that my files and settings were unchanged.

I have also ran a complete scan on the machine with my Norton anti virus and also adaware and malware removers.


Resolution is set at 1024x768 and refresh is at 60hertz, im not sure what the monitors default is.
is this it?? Newegg.com - SCEPTRE X20WG-1080P Black 20.1" 5ms(GTG) Widescreen LCD Monitor 300 cd/m2 1000:1 Built in Speakers - LCD Monitors

if so your res wants to be 1680x1050 75hz (if it fails and it says "out of range" dont worry itll reset itself after 15 seconds if this happens set the freq to 60hz somemonitors need a little tweaking in the graphics roperties to run 75hz but definately try that fist 75hz is better)

If this doesnt help im thinking its your monitor settings not your pc
 

My Computer

System One

  • Manufacturer/Model
    Custom Build
    CPU
    Intel Q9550 @ 4Gig / Titan Fenir
    Motherboard
    XFX 780i
    Memory
    4GB OCZ PC2-8500C5 DDR2
    Graphics Card(s)
    Gainward GTX260/216 SLI
    Sound Card
    Creative X-FI Xtreme Gamer
    Monitor(s) Displays
    Dell UltraSharp 2209WA 22"
    Screen Resolution
    1680x1050
    Hard Drives
    western digital raptor 10000rpm sata
    PSU
    OCZ Modstream 700w
    Cooling
    Titan Fenir
    Mouse
    Logitech G5 Gamer
    Keyboard
    Razer Reclusa
    Internet Speed
    8mb
#12
Try holding in CTRL and using the scroll wheel
FWIW, and for those who arrive here in the future with the same problem: THIS WORKED for me. In my case, everything was fine when I looked away from my desktop, then when I looked back the icons were huge. I must have accidentally and unknowingly held Ctrl while turning the mouse scroll wheel at some point when I wasn’t looking. (This isn’t an unlikely scenario for me.) Consciously using the Ctrl + scroll wheel combination gave me the "control" to fix the problem -- in fact, I can set the icons to a selection of sizes now.
This solution works, or at least it did in my situation. LSNED.
 
Last edited:

My Computer

System One

  • Manufacturer/Model
    Microsoft Surface Pro 3 128GB
    CPU
    Intel Core i5-4300U @ 1.90GHz / 2.50GHz
    Motherboard
    Microsoft proprietary
    Memory
    8x Micron 2LEI2 D9PXV for a total of 4 GB RAM
    Graphics Card(s)
    Intel HD Graphics 4400 (integrated)
    Sound Card
    Dolby audio-enhanced (integrated)
    Monitor(s) Displays
    12" ClearType Full HD (tablet)
    Screen Resolution
    2160 x 1440
    Hard Drives
    128GB SSD and 64GB microSDXC Class 10 UHS-1 Memory Card
    PSU
    Escalade 42 Wh, 7.4 V, 5676 mAh battery, ext. 36-watt PS
    Case
    Magnesium tablet
    Cooling
    Dual micro fans
    Mouse
    Börnd 1000/2000 DPI Bluetooth 3.0 optical wireless mouse
    Keyboard
    Microsoft detachable keyboard (magnetic)
    Internet Speed
    40 Mbps DSL
    Other Info
    802.11ac/802.11a/b/g/n, Bluetooth 4.0 Low Energy, 5MP and 1080p HD front- and rear-facing cameras, mini DisplayPort, full-size USB 3.0, microSD card reader, headphone jack, ambient light sensor, accelerometer, gyroscope, magnetometer