Installing Vista BSOD

mattj

New Member
I am also having a hard time installing Vista Ultimate x64 on my machine. I have the proper hardware yet in the middle of the installation it freezes or bluescreens. I will give you a more detailed report of what the BSOD stop code is if you need it. Here are my specs:

AMD Athlon 64 X2 6400+ Windsor 3.2GHz Socket AM2
ASUS M2N-SLI Deluxe AM2 NVIDIA nForce 570 SLI Mobo
G.SKILL 4GB (2 x 2GB) 240-Pin DDR2 SDRAM DDR2 800 (PC2 6400)
Western Digital Caviar SE16 WD5000AAKS 500GB 7200 RPM SATA 3.0Gb/s HDD
SAMSUNG 20X DVD±R DVD Burner SH-S203N
LITE-ON 20X DVD±R DVD Burner LH-20A1L-06

I feel like it might be a problem with my hardware because I couldn't get 64bit versions of Ubuntu or Xubutnu to install either. Any ideas would be greatly appreciated! Thanks.
 

My Computer

System One

  • CPU
    AMD Athlon 64 X2 6400+
    Motherboard
    ASUS M2N SLI Deluxe
    Memory
    4GB G.Skill DDR2 800
    Graphics Card(s)
    nVidia 8800 GTS 320bit
    Hard Drives
    WD Caviar 500GB 7200
    Seagate Barracuda 750GB 7200

dmex

ɠɛɐǨ
Vista Guru
Gold Member
Re: installing vista

I am also having a hard time installing Vista Ultimate x64 on my machine. I have the proper hardware yet in the middle of the installation it freezes or bluescreens. I will give you a more detailed report of what the BSOD stop code is if you need it. Here are my specs:

AMD Athlon 64 X2 6400+ Windsor 3.2GHz Socket AM2
ASUS M2N-SLI Deluxe AM2 NVIDIA nForce 570 SLI Mobo
G.SKILL 4GB (2 x 2GB) 240-Pin DDR2 SDRAM DDR2 800 (PC2 6400)
Western Digital Caviar SE16 WD5000AAKS 500GB 7200 RPM SATA 3.0Gb/s HDD
SAMSUNG 20X DVD±R DVD Burner SH-S203N
LITE-ON 20X DVD±R DVD Burner LH-20A1L-06


I feel like it might be a problem with my hardware because I couldn't get 64bit versions of Ubuntu or Xubutnu to install either. Any ideas would be greatly appreciated! Thanks.
Hi MattJ,

If you have the BSOD code handy I can look it up for you ;)

Steven
 

My Computer

joel406

Senior Member
Vista Guru
Hello mattj.

Try removing 2GB of your RAM. There has been people that have had issues with installing with 4GB of RAM.

Unless you have Vista with SP-1 already in it that could be your problem.
 

My Computer

System One

  • Manufacturer/Model
    My Ever Changing Whim!
    CPU
    Intel Core 2 Quad 9650
    Motherboard
    Intel DQ35JO
    Memory
    6GB Corsair DDR2 800
    Graphics Card(s)
    ASUS 9800GT Ultimate
    Sound Card
    Onboard
    Monitor(s) Displays
    19 inch Sceptre 19 inch Acer
    Screen Resolution
    1280x1024
    Hard Drives
    1 320GB Seagate SATA
    1 250GB Western Digital SATA
    1 200GB Maxtor SATA
    2x160GB Western Digitals SATA
    1 320GB Seagate External
    1 120GB Western Digital External
    1 80GB Westen Digital External
    1 4GB Crucial Flash Drive for Ready Boost
    PSU
    600watt Fortron Source
    Case
    Antec
    Cooling
    Fresh Air
    Mouse
    Razer Diamondback
    Keyboard
    Microsoft Natural Ergonamic 4000
    Other Info
    My main rig runs Vista Ultimate or Server 2008. Depending on which Acronis image I decide to load.
hey mattj,
joel406 is right. i literally have the same exact machine you do. i built it 6 months ago and was having the same problem. It was because i was using 8GB ram when i was trying to install. I took 3 of my sticks out (6GB) leaving only a single 2GB stick in there and it worked fine. give that a try. good luck.
 

My Computer

mattj

New Member
Thanks for the tips. I will give it a try and let you know. After installing did you put the rest of your RAM back in your machine without problems?
 

My Computer

System One

  • CPU
    AMD Athlon 64 X2 6400+
    Motherboard
    ASUS M2N SLI Deluxe
    Memory
    4GB G.Skill DDR2 800
    Graphics Card(s)
    nVidia 8800 GTS 320bit
    Hard Drives
    WD Caviar 500GB 7200
    Seagate Barracuda 750GB 7200
yup, after installation is successful just shut down, unplug the power, pop the rest of the ram back in and reboot. once rebooted make sure your system recognizes all of the ram. good luck.
 

My Computer

mattj

New Member
Thank you 3 for your help. The install went perfectly well. I haven't popped my RAM back in but I don't see why that will be a problem. Thanks a ton for your help!
 

My Computer

System One

  • CPU
    AMD Athlon 64 X2 6400+
    Motherboard
    ASUS M2N SLI Deluxe
    Memory
    4GB G.Skill DDR2 800
    Graphics Card(s)
    nVidia 8800 GTS 320bit
    Hard Drives
    WD Caviar 500GB 7200
    Seagate Barracuda 750GB 7200

forvist

New Member
i have a gateway dx4200 amd phenom quad, Vista 64bit, w/ 6gb of ram, that I have reduced to 2gb (2 x 1gb) to avoid stop codes. I have not been able to reinstall extra ram (2 x 2gb). looking for answers for past 3 months when i have time...gateway support just wants to reinstall to as built -- f__ that. I think it must be a Microsoft Vista 64-bit problem, since so many different systems suffer from same problem.
 

My Computer

System One

  • Manufacturer/Model
    gateway dx4200-ub001a x64 based pc
    CPU
    amd phenom 9550 quad 2.2ghz
    Motherboard
    ami bios 7b3p081g, 5/5/08
    Graphics Card(s)
    ATI 3480

mattj

New Member
I did end up putting my other 2GB back in but would get the same BSODs after about 10-15 minutes of up time. Any ideas? Again, I can check for stop codes if needed.
 

My Computer

System One

  • CPU
    AMD Athlon 64 X2 6400+
    Motherboard
    ASUS M2N SLI Deluxe
    Memory
    4GB G.Skill DDR2 800
    Graphics Card(s)
    nVidia 8800 GTS 320bit
    Hard Drives
    WD Caviar 500GB 7200
    Seagate Barracuda 750GB 7200

SCSIraidGURU

New Member
Use Memtest 86 ISO CD and test your RAM. Don't overclock until you are stable. Make sure your memory is identical.
 

My Computer

System One

  • CPU
    pair of Intel E5430 quad core 2.66 GHz Xeons
    Motherboard
    Supermicro X7DWA-N server board
    Memory
    16GB DDR667
    Graphics Card(s)
    eVGA 8800 GTS 640 MB video card
    Hard Drives
    SAS RAID

mattj

New Member
Memory is identical and I don't overclock so we can rule those out. I will run memtest on the RAM to make sure.
 

My Computer

System One

  • CPU
    AMD Athlon 64 X2 6400+
    Motherboard
    ASUS M2N SLI Deluxe
    Memory
    4GB G.Skill DDR2 800
    Graphics Card(s)
    nVidia 8800 GTS 320bit
    Hard Drives
    WD Caviar 500GB 7200
    Seagate Barracuda 750GB 7200
Top