No Sound Through Headphone but Sound Through Speakers

Larztard

Member
Recently, I have been having trouble with my laptop. Let me say this first but my laptop is probably the worst in the world because of the many things it has done to me and also it's small amount of RAM.

Recently, my laptop had crashed probably due to using all it's RAM and when it had finally finished booting up. It was running normally. There was sound coming through the speakers in the front. When I had plugged in my headphones, there was no sound coming through them. Now, I have encountered this problem before and it has fixed itself a couple of days later when I had left it running. In the past and recently I have tried restarting my sound services via Microsoft Management Console, updating my drivers, disabling the speaker and enabling it, and even restarting my computer and nothing works.

Is there a way to fix this without waiting for a couple of days to fix itself or how to prevent this from happening again once it's fixed? I would really like to know.
 

My Computer

wither 3

Vista Guru
Gold Member
If you go to Control Panel, Sound, Playback after plugging in your microphone, are your headphones shown as installed?
 

My Computer

System One

  • Operating System
    Vista Home Premium 64 bit SP2
    Manufacturer/Model
    Cyberpower
    CPU
    Intel Quad CPU Q6700 2.67 GHZ
    Motherboard
    NVIDIA 780i
    Memory
    4 GB
    Graphics Card(s)
    MSI GTX 560 TI Twin Frozr
    Sound Card
    Sound Blaster SB Audigy
    Monitor(s) Displays
    Viewsonic VG2436
    Screen Resolution
    1920x1080p
    Hard Drives
    Samsung HD 105SI
    WDC WD20
    Case
    Apevia XJupiter
    Cooling
    air
    Mouse
    Logitech MX 600
    Keyboard
    Logitech MX 3200
    Internet Speed
    30 Mbps

Larztard

Member
If you go to Control Panel, Sound, Playback after plugging in your microphone, are your headphones shown as installed?
I did and the only two thing that were on the Playback tab were Speakers (which are default) and Realtek Digital Output. Normally when the sound is working and comes through my headphones it doesn't show up as a device.
 

My Computer

wither 3

Vista Guru
Gold Member
I think it was about two or 3 months ago that we had a thread on the same type of issue. I don't remember if it was in this subforum or the General Discussion. It had to do with how Vista normally behaves when switching from headphones to speakers. My little brain can't remember the discussion. You might scan down through the topics.
 

My Computer

System One

  • Operating System
    Vista Home Premium 64 bit SP2
    Manufacturer/Model
    Cyberpower
    CPU
    Intel Quad CPU Q6700 2.67 GHZ
    Motherboard
    NVIDIA 780i
    Memory
    4 GB
    Graphics Card(s)
    MSI GTX 560 TI Twin Frozr
    Sound Card
    Sound Blaster SB Audigy
    Monitor(s) Displays
    Viewsonic VG2436
    Screen Resolution
    1920x1080p
    Hard Drives
    Samsung HD 105SI
    WDC WD20
    Case
    Apevia XJupiter
    Cooling
    air
    Mouse
    Logitech MX 600
    Keyboard
    Logitech MX 3200
    Internet Speed
    30 Mbps
Top