• This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn more.

Solved Printer Not Responding

Messages
7
#1
When trying to print test page I get "Printer Not Responding" with my Canon Pixma MX340. All other computers on the wireless network set up fine and all print.

This is not a new issue to my computer. My previous printer was a wireless HP 7200 and it quit printing about 3 weeks ago. I had a Vista update auto install and my computer wouldn't work. I had to restore to an earlier date. Since then the printer doesn't respond.

I've reinstalled the drivers directly from the Canon site.

Any help would be appreciated.
 

My Computer

richc46

Staff member
Vista Guru
Gold Member
Messages
20,105
Location
Fairfield County, CT
#2
Welcome
Go to devices and printers (possibly device manger in Vista) and make sure that there are no yellow markers by printer driver. Make sure that the printer is recognized aand that drivers are installed.

If they are not download the proper driver from the website. Download to your desktop
Turn off internet, unattach the printer. Do not attach until told to do so
Then reboot and it should work
Be sure that you are using the corrrect driver and it is the most up to date.
Go to the vista compatibilty center and make sure that your printer is comptible with Vista.
Be sure that you have all the Vista SP2s, 2.
Try installing the way shown here if my method does not work
How to Add a Printer in Vista | eHow.com
 

My Computer

System One

  • Manufacturer/Model
    Dell XPS420
    Memory
    6 gig
    Graphics Card(s)
    ATI Radeon HD3650 256 MB
    Sound Card
    Intergrated 7.1 Channel Audio
    Monitor(s) Displays
    Dell SP2009W 20 inch Flat Panel w Webcam
    Hard Drives
    640 gb
    Cooling
    Fan
    Mouse
    Dell USB 4 button optical
    Keyboard
    Dell USB
    Other Info
    DSL provided by ATT
Messages
7
#3
When I first checked, the printer driver was not in Device Manager. I installed using Canon CD and driver showed up. Followed steps above to not be connected to network during install until was requested. Still have same issue with printer not responding.

I have set up 2 other laptops with Vista and they are working. One using Canon website driver and one with CD driver.

I am convinced it is Vista related and not software install. I have now installed the printer about 10 times using different methods...Including the one from EHow.com.

Any other ideas are appreciated.
 

My Computer

richc46

Staff member
Vista Guru
Gold Member
Messages
20,105
Location
Fairfield County, CT
#4
Are you sure that the driver on the CD is the correct one for Vista and the platform that you are on (32 or 64)?
 

My Computer

System One

  • Manufacturer/Model
    Dell XPS420
    Memory
    6 gig
    Graphics Card(s)
    ATI Radeon HD3650 256 MB
    Sound Card
    Intergrated 7.1 Channel Audio
    Monitor(s) Displays
    Dell SP2009W 20 inch Flat Panel w Webcam
    Hard Drives
    640 gb
    Cooling
    Fan
    Mouse
    Dell USB 4 button optical
    Keyboard
    Dell USB
    Other Info
    DSL provided by ATT

richc46

Staff member
Vista Guru
Gold Member
Messages
20,105
Location
Fairfield County, CT
#7
The CD should tell you the applicable software that can be used.
 

My Computer

System One

  • Manufacturer/Model
    Dell XPS420
    Memory
    6 gig
    Graphics Card(s)
    ATI Radeon HD3650 256 MB
    Sound Card
    Intergrated 7.1 Channel Audio
    Monitor(s) Displays
    Dell SP2009W 20 inch Flat Panel w Webcam
    Hard Drives
    640 gb
    Cooling
    Fan
    Mouse
    Dell USB 4 button optical
    Keyboard
    Dell USB
    Other Info
    DSL provided by ATT

richc46

Staff member
Vista Guru
Gold Member
Messages
20,105
Location
Fairfield County, CT
#9

My Computer

System One

  • Manufacturer/Model
    Dell XPS420
    Memory
    6 gig
    Graphics Card(s)
    ATI Radeon HD3650 256 MB
    Sound Card
    Intergrated 7.1 Channel Audio
    Monitor(s) Displays
    Dell SP2009W 20 inch Flat Panel w Webcam
    Hard Drives
    640 gb
    Cooling
    Fan
    Mouse
    Dell USB 4 button optical
    Keyboard
    Dell USB
    Other Info
    DSL provided by ATT

Lorien

Account Suspended
Messages
2,212
Location
Laytonsville, Maryland, USA
#11
Hi cyclonebax,

Welcome to Vista Forums!

Besides drivers, your printer may also need software to be configured properly. All the available options for your specific model of printer are at: Canon U.S.A. : Support & Drivers : PIXMA MX340.

There are several manuals for your specific model of printer that may be useful:

mx340sosmwin130us.exe
MX340 series On-screen Manual (Windows 7/7 x64/Vista/Vista64/XP/XP x64/2000)

MX340_NST_EN-US_V1.pdf
MX340 series Network Setup Troubleshooting

MX340_GS_EN-US_V1.pdf
MX340 series Getting Started

I hope this helps.

Good luck!
 
Last edited:

My Computer

System One

  • Manufacturer/Model
    Dell Inc. MP061 Inspiron E1705
    CPU
    2.00 gigahertz Intel Core 2 Duo 64 kilobyte primary memory
    Motherboard
    Board: Dell Inc. 0YD479 Bus Clock: 166 megahertz
    Memory
    2046 Megabytes Usable Installed Memory
    Graphics Card(s)
    ATI Mobility Radeon X1400 (Microsoft Corporation - WDDM) [Di
    Sound Card
    SigmaTel High Definition Audio CODEC
    Monitor(s) Displays
    Generic PnP Monitor (17.2"vis)
    Screen Resolution
    1920 x 1200 pixels
    Hard Drives
    Hitachi HTS541616J9SA00 [Hard drive] (160.04 GB) -- drive 0, s/n SB2411SJGLLRMB, rev SB4OC74P, SMART Status: Healthy
    Case
    Chassis Serial Number: 5YK95C1
    Mouse
    Logitech HID-compliant Cordless Mouse
    Keyboard
    Standard PS/2 Keyboard
    Internet Speed
    1958 Kbps download ; 754.8 Kbps upload
    Other Info
    Optiarc DVD+-RW AD-5540A ATA Device [CD-ROM drive]

    Dell AIO Printer A940

    Conexant HDA D110 MDC V.92 Modem

    6TO4 Adapter
    Broadcom 440x 10/100 Integrated Controller
    Broadcom 802.11n Network Adapter
    Microsoft ISATAP Adapter
    Teredo Tunneling Pseudo-Interface

    Router Linksys / WRT54G -01
Messages
147
Location
Belgium
#12
Hi cyclonebax,

I'm just guessing here, but is your Print Spooler Service turned on?
Computer Management --> Services --> Print Spooler; be sure it is set to "Automatic" via "Properties" and if its turned off you can Start it there.

Carlo
 

My Computer

System One

  • Manufacturer/Model
    HP Pavilion m9480
    CPU
    Intel core 2 quad 2.50GHz
    Motherboard
    American Megatrends 5.43 16/09/2010
    Memory
    6 GB
    Graphics Card(s)
    NVIDIA GeForce GT 120
    Sound Card
    Realtek High Definition Audio
    Monitor(s) Displays
    LG
    Screen Resolution
    1360-768
    Hard Drives
    2 Seagate disks.
    Internal 1 TeraByte and external USB 1 TeraByte.
    Mouse
    HID - compliant mouse
    Keyboard
    Microsoft eHome Remote Control
    Internet Speed
    10475 kbps dwnld and 488 kbps upld
Messages
7
#13
Thanks Carlo. Spool server was turned on, but McAfee was blocking spoolsv.exe.

Post can be marked as solved.

I love Belgium and was in Brugge in December for an afternoon. What wonderful country
 

My Computer

richc46

Staff member
Vista Guru
Gold Member
Messages
20,105
Location
Fairfield County, CT
#14
Glad that the Forum was here to help.
Ill mark it as solved.
 

My Computer

System One

  • Manufacturer/Model
    Dell XPS420
    Memory
    6 gig
    Graphics Card(s)
    ATI Radeon HD3650 256 MB
    Sound Card
    Intergrated 7.1 Channel Audio
    Monitor(s) Displays
    Dell SP2009W 20 inch Flat Panel w Webcam
    Hard Drives
    640 gb
    Cooling
    Fan
    Mouse
    Dell USB 4 button optical
    Keyboard
    Dell USB
    Other Info
    DSL provided by ATT
Messages
147
Location
Belgium
#15
Thanks Carlo. Spool server was turned on, but McAfee was blocking spoolsv.exe.

Post can be marked as solved.

I love Belgium and was in Brugge in December for an afternoon. What wonderful country
Hi cyclonebax,

Your welcome, this forum is a great place, I'm glad it worked.
And thanks for the compliment about my home country/city, spread the word...

Regards Carlo
 

My Computer

System One

  • Manufacturer/Model
    HP Pavilion m9480
    CPU
    Intel core 2 quad 2.50GHz
    Motherboard
    American Megatrends 5.43 16/09/2010
    Memory
    6 GB
    Graphics Card(s)
    NVIDIA GeForce GT 120
    Sound Card
    Realtek High Definition Audio
    Monitor(s) Displays
    LG
    Screen Resolution
    1360-768
    Hard Drives
    2 Seagate disks.
    Internal 1 TeraByte and external USB 1 TeraByte.
    Mouse
    HID - compliant mouse
    Keyboard
    Microsoft eHome Remote Control
    Internet Speed
    10475 kbps dwnld and 488 kbps upld

wendylg

New Member
Messages
4
#16
I have an ongoing similar problem with my Epson RX685 There are several minutes delay before printing starts and sometimes I get a warning of unresponsive script. This problem started months ago although the printer is the same and was working normally before. I have been in touch with Epson several times and tried all sorts to resolve it appears the printer is OK. What I have noticed is the main delay is when 'sending' instruction from PC when it eventually prints it is fine and the problem originates from PC. It was recently suggested to me that Epson creates an audit file ?(EPAUDF01) and that I use Vista resource monitor to identify the problem and delete the file. My searches have found no such file and I am desperate to get to the bottom of it. ANY help would be much appreciated
 

My Computer

Messages
147
Location
Belgium
#17
I have an ongoing similar problem with my Epson RX685 There are several minutes delay before printing starts and sometimes I get a warning of unresponsive script. This problem started months ago although the printer is the same and was working normally before. I have been in touch with Epson several times and tried all sorts to resolve it appears the printer is OK. What I have noticed is the main delay is when 'sending' instruction from PC when it eventually prints it is fine and the problem originates from PC. It was recently suggested to me that Epson creates an audit file ?(EPAUDF01) and that I use Vista resource monitor to identify the problem and delete the file. My searches have found no such file and I am desperate to get to the bottom of it. ANY help would be much appreciated
Hi wendylg

I think its better for you if you go to the General Discussion part of the forum and post a new thread, because this is marked as solved and the change of a forum moderator finding your problem is reduced because of that.

Try to enclude all the steps you've done so far, and be as precise as possible when identifying your issue.

Carlo
 

My Computer

System One

  • Manufacturer/Model
    HP Pavilion m9480
    CPU
    Intel core 2 quad 2.50GHz
    Motherboard
    American Megatrends 5.43 16/09/2010
    Memory
    6 GB
    Graphics Card(s)
    NVIDIA GeForce GT 120
    Sound Card
    Realtek High Definition Audio
    Monitor(s) Displays
    LG
    Screen Resolution
    1360-768
    Hard Drives
    2 Seagate disks.
    Internal 1 TeraByte and external USB 1 TeraByte.
    Mouse
    HID - compliant mouse
    Keyboard
    Microsoft eHome Remote Control
    Internet Speed
    10475 kbps dwnld and 488 kbps upld

Users Who Are Viewing This Thread (Users: 1, Guests: 0)