• This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn more.

Severe Underperformance 9600

#1
NOTE: Que also listed in Gaming forum

Hello!
I have very poor AMD Phenom 9600 benchmarks:

WinRAR = 454 w/TLB fix diabled Avg scores for my system 1,100
Call Juarez = 30 FPS Avg score = 45

Dont know whats wrong. Could it be a dead core? How can I check?
1) My WinRAR score with the TLB fix enabled is a sickening 80!!! vs 454 disabled. So I am certain that the fix was disabled at my score of 454.

2)Regarding number of active cores:
a) When I run task manager I see only ONE window for CPU in performance.
b) Running CPU-Z V1.49 shows ONE Processor ONE Core
c) CrystalCUPID V 4.15 shows only ONE of One cores (Code name Agena?) I should see 1/FOUR
d) In Vista Sidebar using mCPU Gadget: Shows Four cores HOWEVER
only ONE ever displays activity. I tested it by really loading up applications and Never saw activity of the other three cores!!!

I think I have a REAL Problem here. help

My Setup:
OS : Windows Vista Home Premium X-64 SP1
CPU Name : AMD Phenom X4 (Agena)9600 Quad-Core
Platform : Socket AM2/AM2+ Physical Core : 4
Clock : 2300.00 MHz

L1 I-Cache : 64 KB
L1 D-Cache : 64 KB
L2 Cache : 512 KB [Full:2300.14 MHz]
L3 Cache : 2048 KB
Memory : 3327 MB

North Bridge : 780G South Bridge : SB700
Video Chip :ATI Radeon HD 3870

BIOS Vendor : American Megatrends Inc.
BIOS Version : GATEWA - 20080218
BIOS Date : 02/18/2008
SM BIOS Caption : 7B3G1P04
SM BIOS Version : 2.5
Mother Vendor : Gateway
Mother Product : Foxconn
Mother Version : Piece of Junk
System Vendor : Gateway
System Model : GT5676
BIOS ROM Size : 1024 KB
Mother Vendor : Gateway
 

My Computer

System One

  • Manufacturer/Model
    Gateway GT5676
    CPU
    AMD Phenom Quadcore 9600 at 2.3GHz
    Motherboard
    Stock (Foxconn Bengal RS780)
    Memory
    4 MB DIMM
    Graphics Card(s)
    ATI Radeon HD3870 by VisionTek
    Sound Card
    Realtek Integrated HD Audio - Stock
    Monitor(s) Displays
    ViewSonic VX-910, 19"
    Screen Resolution
    1280 X 1024
    Hard Drives
    Two 320GB, 7200rpm, SATA II
    PSU
    Corsair TX650W
    Case
    Micro ATX, Gateway
    Cooling
    Stock
    Mouse
    Stock
    Keyboard
    Stock
    Internet Speed
    3 MB

lordbob75

Lord of Bobs
Vista Pro
Gold Member
#2
Since you have a quad core try using Real Temp. It works for the 45nm CPUs, like that one is (I think) If it is 65, then use speed fan. Let us know what that one registers.

Also, CPU-Z is a great utility for reading your stats, download and run that, and it should show your exact specs on your CPU.

If those are showing wierd readings, then you may indeed have a bad CPU. Though it could be a bad mobo. To check this, you could try replacing the CPU with an older one you know works (preferable a 2 or 4 core), and check the readings. If it is similar, then the mobo could be to blaime. If they are correct, then a bad CPU is more likely.

Let us know what you find!

~Lordbob
 

My Computer

System One

  • Manufacturer/Model
    Custom
    CPU
    Intel Core 2 Quad Q8200 2.33GHz
    Motherboard
    ASUS P5QC
    Memory
    2x2GB
    Graphics Card(s)
    NVidia GeForce 9500GT 1Gb
    Sound Card
    Mobo
    Monitor(s) Displays
    Samsung SyncMaster 206bw
    Screen Resolution
    1680x1050
    Hard Drives
    Samsung SP2514N ATA 250Gb 7200RPM
    Samsung [Model] 1Tb 7200RPM SATA2
    PSU
    Cooler Master Real Power Pro 750W
    Mouse
    Razer Lachesis
    Keyboard
    Razer Tarantula
    Internet Speed
    not fast enough

lordbob75

Lord of Bobs
Vista Pro
Gold Member
#3
Oops, I didn't completely read... *shame on me!*

So CPU-Z had the same thing. Check Real Temp though for sure!

~Lordbob

EDIT: On CPU-Z, does it show the correct processor name? i.e. Agena 9600? If not, then the sensors could be off, not just the CPU...

Also, what does the BIOS say about the CPU?
 

My Computer

System One

  • Manufacturer/Model
    Custom
    CPU
    Intel Core 2 Quad Q8200 2.33GHz
    Motherboard
    ASUS P5QC
    Memory
    2x2GB
    Graphics Card(s)
    NVidia GeForce 9500GT 1Gb
    Sound Card
    Mobo
    Monitor(s) Displays
    Samsung SyncMaster 206bw
    Screen Resolution
    1680x1050
    Hard Drives
    Samsung SP2514N ATA 250Gb 7200RPM
    Samsung [Model] 1Tb 7200RPM SATA2
    PSU
    Cooler Master Real Power Pro 750W
    Mouse
    Razer Lachesis
    Keyboard
    Razer Tarantula
    Internet Speed
    not fast enough

MrNeeds

PC Geek
Vista Guru
Gold Member
#4
Oops, I didn't completely read... *shame on me!*

So CPU-Z had the same thing. Check Real Temp though for sure!

~Lordbob

EDIT: On CPU-Z, does it show the correct processor name? i.e. Agena 9600? If not, then the sensors could be off, not just the CPU...

Also, what does the BIOS say about the CPU?
you obviously been drinking bob lol
Korki Buchek said:
c) CrystalCUPID V 4.15 shows only ONE of One cores (Code name Agena?) I should see 1/FOUR
 

My Computer

System One

  • Manufacturer/Model
    Custom Build
    CPU
    Intel Q6600 @ 2.8GHz
    Motherboard
    Evga NF78-CK-132-A 3-Way SLI
    Memory
    8Gb DDR2 Corsair Dominator @ 1066Mhz 5-5-5-15
    Graphics Card(s)
    EVGA 560 GTX SC FTW 1GB
    Sound Card
    Realtek ALC888 7.1 Audio, Logitech G35 7.1 Surround Headset
    Monitor(s) Displays
    Dell S2409W 16:9, HDMi, DVI & VGA
    Screen Resolution
    1920 x 1080
    Hard Drives
    Samsung 7200rpm 250Gb SATA,
    Samsung 7200rpm 750Gb SATA,
    WD 7200rpm 1TB SCSI SATA.
    PSU
    Xigmatek 750W Quad sli quad core 80% eff
    Case
    Antec 900 Gaming Case
    Cooling
    Zalman CNPS9700-NT NVIDIA Tritium, Dominator RAM cooler
    Mouse
    Razor Lachesis Banshee V2 Blue, 4000DPI
    Keyboard
    Logitech generic keyboard
    Internet Speed
    16Mb Sky bb
    Other Info
    Wireless Gaming Receiver for Windows, Wireless Xbox 360 Pad, Wireless Xbox 360 Les Paul Guitar

Everlong

To xor or not to xor
Vista Guru
#5

My Computer

System One

  • Manufacturer/Model
    Custom Built
    CPU
    Intel Core 2 Quad Q9550
    Motherboard
    XFX MB-750I-72P9 NF750i
    Memory
    4096MB Corsair XMS2 PC-5400
    Graphics Card(s)
    ASUS Nvidia Geforce GTX470
    Sound Card
    ASUS Xonar DX
    Monitor(s) Displays
    Dell 24" S2409W & Dell 20" E207WFP
    Screen Resolution
    1920x1080 & 1680x1050
    Hard Drives
    750GB Western Digital Caviar Black & 500GB Samsung
    PSU
    750 watt Thermaltake Toughpower
    Case
    Coolermaster Dominator 690 Nvidia Edition
    Cooling
    Zalman CNPS9700-NT Cooler, 6x 120mm Chassis Fans
    Mouse
    Logitech G5 Laser Mouse (2007 edition)
    Keyboard
    Logitech G11 Keyboard
    Internet Speed
    100Mbps
    Other Info
    abit airpace 54mbps wireless PCI-E x1 card
#6
Thanks Again. RealTemp is for Intel I have an AMD cpu. I ran Speed Fan. The the results are attached. Here are the readings:
Temp1: 43C
Temp 2 42C
Temp 3 -128C
Core 43C

Hmmmm , not very consistent are they.

John
 

My Computer

System One

  • Manufacturer/Model
    Gateway GT5676
    CPU
    AMD Phenom Quadcore 9600 at 2.3GHz
    Motherboard
    Stock (Foxconn Bengal RS780)
    Memory
    4 MB DIMM
    Graphics Card(s)
    ATI Radeon HD3870 by VisionTek
    Sound Card
    Realtek Integrated HD Audio - Stock
    Monitor(s) Displays
    ViewSonic VX-910, 19"
    Screen Resolution
    1280 X 1024
    Hard Drives
    Two 320GB, 7200rpm, SATA II
    PSU
    Corsair TX650W
    Case
    Micro ATX, Gateway
    Cooling
    Stock
    Mouse
    Stock
    Keyboard
    Stock
    Internet Speed
    3 MB

lordbob75

Lord of Bobs
Vista Pro
Gold Member
#7
If your chip is a 45nm chip, then speed fan wont work. You need the correct ap for a 45nm chip.

~Lordbob
 

My Computer

System One

  • Manufacturer/Model
    Custom
    CPU
    Intel Core 2 Quad Q8200 2.33GHz
    Motherboard
    ASUS P5QC
    Memory
    2x2GB
    Graphics Card(s)
    NVidia GeForce 9500GT 1Gb
    Sound Card
    Mobo
    Monitor(s) Displays
    Samsung SyncMaster 206bw
    Screen Resolution
    1680x1050
    Hard Drives
    Samsung SP2514N ATA 250Gb 7200RPM
    Samsung [Model] 1Tb 7200RPM SATA2
    PSU
    Cooler Master Real Power Pro 750W
    Mouse
    Razer Lachesis
    Keyboard
    Razer Tarantula
    Internet Speed
    not fast enough
#8
If your chip is a 45nm chip, then speed fan wont work. You need the correct ap for a 45nm chip.

~Lordbob
Thank You Lord,
Foxconn considers the MB a 3rd party item and have no plans for support. I'll never buy retail again. Thanks, John
NEW INFO
I have run a multitude of programs that indicate problems. The attached image displays results from:
1) SpeedFan (Core 3 at -128C)
2) WinRAR bechmark score(Ludicrous!!! 80??)
3) Vista sidebar Gadget Multi-Meter Q (Tiny meter in center of pic Shows ONE core Max''d. I was Never able to see Any Activity by Any of the other cores)
4) CPUz which shows at bottom Selection is Greyed Out at Processor 1, fine, I have only 1 BUT it also shows only ONE core.
5) Under SYSINFO/Processor shows: AMD Phenom 9600 Quad-Core Processor, 2300Mhz, 1 Core(s), 1 Logical processor

I also ran a prog to Change the Number of Processors (& Cores in Duo's & Quads) in Vista Boot Up. Using msconfig I got to System/Config/Boot/Advanced where I should be able to select the number of Processors or Cores, it is Grayed Out at One and I Can Not check the # of Processors.
However, Both Device Manager and BIOS see Quad-Core 9600.
Gateway tells me to re-install Vista.

I Believe I have a Bum Quad-Core.
Thank You, John

ps Customer Review of 9600 on NewEgg:
Other Thoughts: I think New Egg should take 64 Bit supported off of the spec screen, there are a lot of posts on other websites about this processor and 64 bit Vista not working. Something about the way the 3rd core doesn't sync when using Vista 64 bit os. It's pretty technical but amounts to... Don't buy this processor if your using 64 bit Vista or want to use 64 bit Vista and if you want to use all 8 gb of ram you have to use 64 bit Vista.
 
Last edited:

My Computer

System One

  • Manufacturer/Model
    Gateway GT5676
    CPU
    AMD Phenom Quadcore 9600 at 2.3GHz
    Motherboard
    Stock (Foxconn Bengal RS780)
    Memory
    4 MB DIMM
    Graphics Card(s)
    ATI Radeon HD3870 by VisionTek
    Sound Card
    Realtek Integrated HD Audio - Stock
    Monitor(s) Displays
    ViewSonic VX-910, 19"
    Screen Resolution
    1280 X 1024
    Hard Drives
    Two 320GB, 7200rpm, SATA II
    PSU
    Corsair TX650W
    Case
    Micro ATX, Gateway
    Cooling
    Stock
    Mouse
    Stock
    Keyboard
    Stock
    Internet Speed
    3 MB

lordbob75

Lord of Bobs
Vista Pro
Gold Member
#9
Ummm... What exactly is your background there? You may want to consider blocking it out....

~Lordbob
 

My Computer

System One

  • Manufacturer/Model
    Custom
    CPU
    Intel Core 2 Quad Q8200 2.33GHz
    Motherboard
    ASUS P5QC
    Memory
    2x2GB
    Graphics Card(s)
    NVidia GeForce 9500GT 1Gb
    Sound Card
    Mobo
    Monitor(s) Displays
    Samsung SyncMaster 206bw
    Screen Resolution
    1680x1050
    Hard Drives
    Samsung SP2514N ATA 250Gb 7200RPM
    Samsung [Model] 1Tb 7200RPM SATA2
    PSU
    Cooler Master Real Power Pro 750W
    Mouse
    Razer Lachesis
    Keyboard
    Razer Tarantula
    Internet Speed
    not fast enough
#10
Yikes!! Done THANK You, John
 

My Computer

System One

  • Manufacturer/Model
    Gateway GT5676
    CPU
    AMD Phenom Quadcore 9600 at 2.3GHz
    Motherboard
    Stock (Foxconn Bengal RS780)
    Memory
    4 MB DIMM
    Graphics Card(s)
    ATI Radeon HD3870 by VisionTek
    Sound Card
    Realtek Integrated HD Audio - Stock
    Monitor(s) Displays
    ViewSonic VX-910, 19"
    Screen Resolution
    1280 X 1024
    Hard Drives
    Two 320GB, 7200rpm, SATA II
    PSU
    Corsair TX650W
    Case
    Micro ATX, Gateway
    Cooling
    Stock
    Mouse
    Stock
    Keyboard
    Stock
    Internet Speed
    3 MB

lordbob75

Lord of Bobs
Vista Pro
Gold Member
#11
Lol your welcome.

~Lordbob
 

My Computer

System One

  • Manufacturer/Model
    Custom
    CPU
    Intel Core 2 Quad Q8200 2.33GHz
    Motherboard
    ASUS P5QC
    Memory
    2x2GB
    Graphics Card(s)
    NVidia GeForce 9500GT 1Gb
    Sound Card
    Mobo
    Monitor(s) Displays
    Samsung SyncMaster 206bw
    Screen Resolution
    1680x1050
    Hard Drives
    Samsung SP2514N ATA 250Gb 7200RPM
    Samsung [Model] 1Tb 7200RPM SATA2
    PSU
    Cooler Master Real Power Pro 750W
    Mouse
    Razer Lachesis
    Keyboard
    Razer Tarantula
    Internet Speed
    not fast enough
#12
ps Customer Review of 9600 on NewEgg:
Other Thoughts: I think New Egg should take 64 Bit supported off of the spec screen, there are a lot of posts on other websites about this processor and 64 bit Vista not working. Something about the way the 3rd core doesn't sync when using Vista 64 bit os. It's pretty technical but amounts to... Don't buy this processor if your using 64 bit Vista or want to use 64 bit Vista and if you want to use all 8 gb of ram you have to use 64 bit Vista.
Sorry you got a bad chip, but to suggest it's an inherent problem with the processor's designed interaction w/ the OS seems unfounded. You came across a few people who've had a similar problem out of how many processors shipped? If it was really an issue with the processor it should be the norm not the exception.

BTW mine is running great.
 

My Computer

System One

  • CPU
    AMD Phenom x4 9600 Agena
    Motherboard
    Asus M3A-H/HDMI
    Memory
    8GB OCZ Fatal1ty PC2-6400
    Graphics Card(s)
    Powercolor Radeon HD4830
    Monitor(s) Displays
    HP W2408h, Gateway VX1100
    Screen Resolution
    1920x1200, 1600x1200
    Hard Drives
    Maxtor 200GB IDE (x2)
    WD Caviar SE16 640GB SATA (x2)
    PSU
    CoolerMaster eXtreme Power Plus 500w
    Case
    CoolerMaster ATCS 210
    Mouse
    MS Wireless Mouse for Bluetooth
    Keyboard
    MS Wireless Keyboard for Bluetooth