Solved Snipping Tool and Thunderbird Email Program

hasiel

Member
I have made a switch from Windows Mail (Vista) to Thunderbird.

I use Thunderbird as my default email program.
When I use Vista's Snipping Tool and do a Send To, the Windows Mail program opens, and I can send it only from it.

Is there a way so that when using Snipping Tool, that I can open and send via Thunderbird?

I have played with Vista "Default Programs" feature, and cannot get it to do what I want.
When I change the settings for the defaults for "Set Program" for Thunderbird Mozilla, re settings: Mail to Protocol, and E-mail link, nothing happens. Neither email programs load with what I have snipped.

Thanks in advance.
Hasiel in W. Canada
 

My Computer

System One

  • Manufacturer/Model
    Sony Vaio vgn-ns150d

hasiel

Member
I have made a switch from Windows Mail (Vista) to Thunderbird.

I use Thunderbird as my default email program.
When I use Vista's Snipping Tool and do a Send To, the Windows Mail program opens, and I can send it only from it.

Is there a way so that when using Snipping Tool, that I can open and send via Thunderbird?

I have played with Vista "Default Programs" feature, and cannot get it to do what I want.
When I change the settings for the defaults for "Set Program" for Thunderbird Mozilla, re settings: Mail to Protocol, and E-mail link, nothing happens. Neither email programs load with what I have snipped.

Thanks in advance.
Hasiel in W. Canada
Haven't been able to solve this problem, am persistent thought (Jan 1 2016).
But i do notice this "solution" below my post.
Capture.JPG
Did anyone try it? Is it safe to install?
Advice is appreciated.
 

My Computer

System One

  • Manufacturer/Model
    Sony Vaio vgn-ns150d

Vistaar

Vista Guru
But i do notice this "solution" below my post. Did anyone try it? Is it safe to install?
That's an ad. Instead of "Send To" why don't you just "Save As," then you could attach the file to an email. If it's something online, you could send them a link instead. I don't think I ever emailed a screenshot to anyone, although I've certainly posted screenshots at forums.
 

My Computer

System One

  • Operating System
    Vista Home Premium x86 SP2
    Manufacturer/Model
    HP Pavilion Elite m9150f
    CPU
    Intel Q6600
    Memory
    3 GB
    Graphics Card(s)
    NVIDIA GeForce 8500 GT

ilikefree

Vista Guru
Gold Member
Have you tried changing the default email program in control panel,default programs
 

My Computer

System One

  • Manufacturer/Model
    Lenovo Thinkpad T400
    CPU
    Intel Mobile Core 2 Duo P8700 @ 2.53GHz
    Motherboard
    LENOVO 64734VM
    Memory
    2.00GB Single-Channel DDR3 @ 531MHz
    Graphics Card(s)
    Intel Mobile Intel 4 Series Express Chipset Family
    Sound Card
    Conexant 20561 SmartAudio HD
    Monitor(s) Displays
    15 inch
    Screen Resolution
    1280 x 800
    Hard Drives
    1x 180GB Intel 530 series SSD
    1 x 120GB Hitachi 5400rmp
    1 x 650GB Western Digital Elements 5400rpm
    1x 1Tb Western Digital Elements 5400rpm
    Internet Speed
    Medium for New Zealand
    Other Info
    Weakest part of my computer is the graphics chipset.
    Only ever used a laptop.
    Also use USB Freeview TV Card
    Lenovo Docking Station
    External Speakers
    Other bits a pieces as needed

townsbg

~~тσωηsвg~~
Vista Guru
Gold Member
You can click the copy button and past it into the email.
 

My Computer

System One

  • Operating System
    Windows 7 Pro x64
    Manufacturer/Model
    Mid 2010 iMac
    CPU
    Quad core 3.2 Ghz Intel I3
    Memory
    8 gb
    Graphics Card(s)
    ATI Radeon HD 5670 512 mb ram
    Screen Resolution
    1920x1080 and 1440x900
    Hard Drives
    1 TB
    Other Info
    N/A

ilikefree

Vista Guru
Gold Member
What browser do you use. There is an option to set the mail to in Firefox based browsers
 

My Computer

System One

  • Manufacturer/Model
    Lenovo Thinkpad T400
    CPU
    Intel Mobile Core 2 Duo P8700 @ 2.53GHz
    Motherboard
    LENOVO 64734VM
    Memory
    2.00GB Single-Channel DDR3 @ 531MHz
    Graphics Card(s)
    Intel Mobile Intel 4 Series Express Chipset Family
    Sound Card
    Conexant 20561 SmartAudio HD
    Monitor(s) Displays
    15 inch
    Screen Resolution
    1280 x 800
    Hard Drives
    1x 180GB Intel 530 series SSD
    1 x 120GB Hitachi 5400rmp
    1 x 650GB Western Digital Elements 5400rpm
    1x 1Tb Western Digital Elements 5400rpm
    Internet Speed
    Medium for New Zealand
    Other Info
    Weakest part of my computer is the graphics chipset.
    Only ever used a laptop.
    Also use USB Freeview TV Card
    Lenovo Docking Station
    External Speakers
    Other bits a pieces as needed

hasiel

Member
What browser do you use. There is an option to set the mail to in Firefox based browsers
Thanks,
I have my "content type" mailto set to "Use Thunderbird" and it doesn't make any difference. Windows Mail always pops up still. And in Vista I have the default program mailto set to Thunderbird. Windows Mail always pops up still.
 

My Computer

System One

  • Manufacturer/Model
    Sony Vaio vgn-ns150d

ilikefree

Vista Guru
Gold Member
OK set a restore point and try this
Press windows key and R
type regedit
press enter
go to
HKEY_CLASSES_ROOT\mailto\shell\open\command
click on default and edit
enter Thunderbird and Thunderbird.exe where it says Windows Mail and WinMail.exe
 

My Computer

System One

  • Manufacturer/Model
    Lenovo Thinkpad T400
    CPU
    Intel Mobile Core 2 Duo P8700 @ 2.53GHz
    Motherboard
    LENOVO 64734VM
    Memory
    2.00GB Single-Channel DDR3 @ 531MHz
    Graphics Card(s)
    Intel Mobile Intel 4 Series Express Chipset Family
    Sound Card
    Conexant 20561 SmartAudio HD
    Monitor(s) Displays
    15 inch
    Screen Resolution
    1280 x 800
    Hard Drives
    1x 180GB Intel 530 series SSD
    1 x 120GB Hitachi 5400rmp
    1 x 650GB Western Digital Elements 5400rpm
    1x 1Tb Western Digital Elements 5400rpm
    Internet Speed
    Medium for New Zealand
    Other Info
    Weakest part of my computer is the graphics chipset.
    Only ever used a laptop.
    Also use USB Freeview TV Card
    Lenovo Docking Station
    External Speakers
    Other bits a pieces as needed

hasiel

Member
OK set a restore point and try this
Press windows key and R
type regedit
press enter
go to
HKEY_CLASSES_ROOT\mailto\shell\open\command
click on default and edit
enter Thunderbird and Thunderbird.exe where it says Windows Mail and WinMail.exe
Thanks...but I am cautious editing it as mine says:


"C:\PROGRA~2\MICROS~1\Office12\OUTLOOK.EXE" -c IPM.Note /m "%1"


would it be: "C:\PROGRA~2\MICROS~1\Thunderbird.exe -c IPM.Note /m "%1"
 

My Computer

System One

  • Manufacturer/Model
    Sony Vaio vgn-ns150d

hasiel

Member
Thanks...but I am cautious editing it as mine says:


"C:\PROGRA~2\MICROS~1\Office12\OUTLOOK.EXE" -c IPM.Note /m "%1"

It now is: "C:\PROGRA~2\MICROS~1\Mozilla Thunderbird\THUNDERBIRD.EXE" -c IPM.Note /m "%1"


Sorry, looks like it wasn't solved, still get Windows Mail popping up.

Was wondering it i changed this in the registry?

@%ProgramFiles%\Windows Mail\winmail.exe,-211 This is under Value Name FriendlyTypeName
 

My Computer

System One

  • Manufacturer/Model
    Sony Vaio vgn-ns150d

ilikefree

Vista Guru
Gold Member
looks like you are not in regedit
try start search box type regedit right click and run as administrator then go to the key I said and edit it
If you did the system restore you have nothing to lose
 

My Computer

System One

  • Manufacturer/Model
    Lenovo Thinkpad T400
    CPU
    Intel Mobile Core 2 Duo P8700 @ 2.53GHz
    Motherboard
    LENOVO 64734VM
    Memory
    2.00GB Single-Channel DDR3 @ 531MHz
    Graphics Card(s)
    Intel Mobile Intel 4 Series Express Chipset Family
    Sound Card
    Conexant 20561 SmartAudio HD
    Monitor(s) Displays
    15 inch
    Screen Resolution
    1280 x 800
    Hard Drives
    1x 180GB Intel 530 series SSD
    1 x 120GB Hitachi 5400rmp
    1 x 650GB Western Digital Elements 5400rpm
    1x 1Tb Western Digital Elements 5400rpm
    Internet Speed
    Medium for New Zealand
    Other Info
    Weakest part of my computer is the graphics chipset.
    Only ever used a laptop.
    Also use USB Freeview TV Card
    Lenovo Docking Station
    External Speakers
    Other bits a pieces as needed

hasiel

Member
looks like you are not in regedit
try start search box type regedit right click and run as administrator then go to the key I said and edit it
If you did the system restore you have nothing to lose
I was in Regedit...and did what was suggested to no avail.

I found this:

Capture.JPG
I was wondering if I edited the above, to Thunderbird.exe too.

Thanks for your kind patience.
 

My Computer

System One

  • Manufacturer/Model
    Sony Vaio vgn-ns150d

hasiel

Member
Problem definitely solved:

First I uninstalled Outlook from my Office program.
Second, I edited to this in my Registry, and it did not work until a reboot of the computer.:party:

 

Attachments

My Computer

System One

  • Manufacturer/Model
    Sony Vaio vgn-ns150d

ilikefree

Vista Guru
Gold Member
That's great news. To be honest it was just a guess on my part. That is why I always recommend making a restore point first.
 

My Computer

System One

  • Manufacturer/Model
    Lenovo Thinkpad T400
    CPU
    Intel Mobile Core 2 Duo P8700 @ 2.53GHz
    Motherboard
    LENOVO 64734VM
    Memory
    2.00GB Single-Channel DDR3 @ 531MHz
    Graphics Card(s)
    Intel Mobile Intel 4 Series Express Chipset Family
    Sound Card
    Conexant 20561 SmartAudio HD
    Monitor(s) Displays
    15 inch
    Screen Resolution
    1280 x 800
    Hard Drives
    1x 180GB Intel 530 series SSD
    1 x 120GB Hitachi 5400rmp
    1 x 650GB Western Digital Elements 5400rpm
    1x 1Tb Western Digital Elements 5400rpm
    Internet Speed
    Medium for New Zealand
    Other Info
    Weakest part of my computer is the graphics chipset.
    Only ever used a laptop.
    Also use USB Freeview TV Card
    Lenovo Docking Station
    External Speakers
    Other bits a pieces as needed
Top