Solved Strange Behaviour after Upgrading to AMD Quad-Core from Dual-Core

Timmah

Banned
Simply put- RED Blue Screens. I don't know what I need to call them. THEY ARE RED! And they just reference "An error reading the instruction set" There is no STOP Error. I upgraded the Processor from AMD Athlon x2 5000+ to an AMD Phenom x4 9650. I have not overclocked it. In fact, first thing I did after installing it was reset CMOS.


I've checked for minidumps relating to this issue but there are none. I am running Windows 7 x64 Home Premium.

I've tried doing research but my results are non-conclusive.
 
Last edited:

My Computer

System One

  • Name
    Tim
    Manufacturer/Model
    Self-Built
    CPU
    AMD PHENOM X4 9600 BE 2.3GHZ @ 2.46GHZ
    Motherboard
    TA790GX 128M AM2+
    Memory
    8GB OCZ PC6400 800MHZ DDR2 RAM
    Graphics Card(s)
    NVIDIA GTS 250 1GB VRAM
    Sound Card
    SB5120 24-BIT 7.1
    Monitor(s) Displays
    AOC 2330V 23" LCD
    Screen Resolution
    1920x1080
    Hard Drives
    250GB SEAGATE HDD
    PSU
    650W
    Case
    GENERIC
    Cooling
    3 120MM FANS
    Mouse
    MS WIRELESS DESKTOP 3000
    Keyboard
    MS WIRELESS DESKTOP 3000
    Internet Speed
    6MB/s
    Occupation
    Phone Tech Support
    Other Info
    Main Machine. Just upgraded my RAM to 8GB. Next task will be to get a new processor for this machine ( 9650 was for my secondary machine )
    Country Flag
    usa
    State/Region Flag
    us florida

stoneys-nutz

Gamerholic
Vista Guru
Gold Member
Hello Timmah,
Everything is running OK, you drop in the new CPU, then you start getting problems.
Have you double checked all the connections and power leads, plus all the data cables ?.
Is there a Bios update that will address the issue ?, it may be worth checking the MB manufacturers site.
Hope this helps, good luck and post your results.
 

My Computer

System One

  • Name
    Stuart
    Manufacturer/Model
    Self Build
    CPU
    QX9650 (black box) [email protected]
    Motherboard
    Asus P5Q Premium
    Memory
    8GB-4x2GB Corsair Dominator DDR 2-1066
    Graphics Card(s)
    2 x ASUS EAH 4870 X 2 (Quad)
    Sound Card
    Supreme FX 2
    Monitor(s) Displays
    Fujitsu Siemens 22inch flat screen
    Screen Resolution
    1680x1050
    Hard Drives
    150 Gig WD Raptor
    300 Gig Maxtor
    300 Gig Maxtor, (External)
    PSU
    CoolerMaster 1000
    Case
    CoolerMaster N-Vidia stacker 830
    Cooling
    Noctua NH-U12P x 1x120mm fan, 6x120mm case fans
    Mouse
    Logitech G5
    Keyboard
    Logitech G15
    Internet Speed
    20Mbps
    Other Info
    Audio FX Pro 5+1 gaming head set
    Country Flag
    uk
    State/Region Flag
    uk scotland

Timmah

Banned
*Cough* I appreciate the answer making me double-check. The issue was oddly enough- after reseating the processor..

>.<

A HAIRBALL????

Well needless to say I am now running it at a pretty decent overclock with no problems. WTF!! How did a HAIRBALL get in between my CPU and motherboard? Yikes... And I wondered what that smell was. *vomits*
 

My Computer

System One

  • Name
    Tim
    Manufacturer/Model
    Self-Built
    CPU
    AMD PHENOM X4 9600 BE 2.3GHZ @ 2.46GHZ
    Motherboard
    TA790GX 128M AM2+
    Memory
    8GB OCZ PC6400 800MHZ DDR2 RAM
    Graphics Card(s)
    NVIDIA GTS 250 1GB VRAM
    Sound Card
    SB5120 24-BIT 7.1
    Monitor(s) Displays
    AOC 2330V 23" LCD
    Screen Resolution
    1920x1080
    Hard Drives
    250GB SEAGATE HDD
    PSU
    650W
    Case
    GENERIC
    Cooling
    3 120MM FANS
    Mouse
    MS WIRELESS DESKTOP 3000
    Keyboard
    MS WIRELESS DESKTOP 3000
    Internet Speed
    6MB/s
    Occupation
    Phone Tech Support
    Other Info
    Main Machine. Just upgraded my RAM to 8GB. Next task will be to get a new processor for this machine ( 9650 was for my secondary machine )
    Country Flag
    usa
    State/Region Flag
    us florida

Timmah

Banned
Don't hold a cat while changing a processor. Lesson learned.
 

My Computer

System One

  • Name
    Tim
    Manufacturer/Model
    Self-Built
    CPU
    AMD PHENOM X4 9600 BE 2.3GHZ @ 2.46GHZ
    Motherboard
    TA790GX 128M AM2+
    Memory
    8GB OCZ PC6400 800MHZ DDR2 RAM
    Graphics Card(s)
    NVIDIA GTS 250 1GB VRAM
    Sound Card
    SB5120 24-BIT 7.1
    Monitor(s) Displays
    AOC 2330V 23" LCD
    Screen Resolution
    1920x1080
    Hard Drives
    250GB SEAGATE HDD
    PSU
    650W
    Case
    GENERIC
    Cooling
    3 120MM FANS
    Mouse
    MS WIRELESS DESKTOP 3000
    Keyboard
    MS WIRELESS DESKTOP 3000
    Internet Speed
    6MB/s
    Occupation
    Phone Tech Support
    Other Info
    Main Machine. Just upgraded my RAM to 8GB. Next task will be to get a new processor for this machine ( 9650 was for my secondary machine )
    Country Flag
    usa
    State/Region Flag
    us florida

stoneys-nutz

Gamerholic
Vista Guru
Gold Member
Glad you got it fixed, good luck. :party:
 

My Computer

System One

  • Name
    Stuart
    Manufacturer/Model
    Self Build
    CPU
    QX9650 (black box) [email protected]
    Motherboard
    Asus P5Q Premium
    Memory
    8GB-4x2GB Corsair Dominator DDR 2-1066
    Graphics Card(s)
    2 x ASUS EAH 4870 X 2 (Quad)
    Sound Card
    Supreme FX 2
    Monitor(s) Displays
    Fujitsu Siemens 22inch flat screen
    Screen Resolution
    1680x1050
    Hard Drives
    150 Gig WD Raptor
    300 Gig Maxtor
    300 Gig Maxtor, (External)
    PSU
    CoolerMaster 1000
    Case
    CoolerMaster N-Vidia stacker 830
    Cooling
    Noctua NH-U12P x 1x120mm fan, 6x120mm case fans
    Mouse
    Logitech G5
    Keyboard
    Logitech G15
    Internet Speed
    20Mbps
    Other Info
    Audio FX Pro 5+1 gaming head set
    Country Flag
    uk
    State/Region Flag
    uk scotland
Top