Solved Vista 64 Audio Stutter

I have just reinstalled the operating system of my Dell Inspiron 1545 after it kept crashing for what appeared to be no reason at all. The crashing problem has gone, it seems, but now the audio is stuttering. It doesn't matter if I am watching something in a media player, on the internet, or just listening to a song. Every so often, the audio stutters.

I have tried the "Disable Enhancements," to no avail. The driver has also been uninstalled and reinstalled, which did nothing. I tried disabling all of the startup services and the audio seemed to be fine when I disabled the Intel Matrix Storage Manager. Could that be causing the problem?
 

My Computer

Yard Dog

Vista Guru
Gold Member

My Computer

System One

  • Manufacturer/Model
    Emachine ET 1161-05
    CPU
    AMD Athlon 64 LE-1640
    Motherboard
    eMachines MCP61PM-GM (Socket AM2 )
    Memory
    2.00 GB Dual-Channel DDR2 @ 387MHz (6-6-6-18)
    Graphics Card(s)
    Acer E181H ([email protected]) 128MB GeForce 6150SE nForce 430 (
    Sound Card
    Realtek High Definition Audio
    Monitor(s) Displays
    Name Acer E181H on NVIDIA GeForce 6150SE nForce 430
    Screen Resolution
    1280x768 pixels
    Hard Drives
    ST316081 5AS SCSI Disk Device
    PSU
    MCP61PM-GM 9000 NVIDIA Chipset Model MCP61 Chipset Revisio
    Case
    Tower
    Cooling
    Fan Speed 1247 RPM
    Mouse
    PS/2 Compatible Mouse
    Keyboard
    Standard PS/2 Keyboard
    Internet Speed
    http://www.speedtest.net/result/1538974261.png

tom982

٩(͡๏̯͡๏)۶
Vista Guru
Gold Member
Hello shhhhharlotte and welcome to the forums :party:

Do you have any sort of RAID set up?

Tom
 

My Computer

System One

  • Manufacturer/Model
    Build #1
    CPU
    Intel Core i7 3770K @4.4GHz
    Motherboard
    ASUS P8Z77-V PRO
    Memory
    Corsair Vengeance 2x4GB DDR3 1600MHz Low Profile (White)
    Graphics Card(s)
    Gigabyte Radeon HD 7850 (2GB GDDR5)
    Sound Card
    Integrated on motherboard
    Monitor(s) Displays
    23" LG LCD/LED IPS
    Screen Resolution
    1920*1080
    Hard Drives
    Samsung EVO 128GB SSD
    Seagate Barracuda 2TB 7200rpm
    2x500GB Seagate FreeAgent 5400rpm
    PSU
    Corsair TX650W V2 (80+ Bronze)
    Case
    NZXT Phantom 410
    Cooling
    Corsair H100 Water Cooler, 1x140mm and 1x120mm stock fans
    Mouse
    Microsoft Desktop 2000 Wireless Mouse
    Keyboard
    Microsoft Desktop 2000 Wireless Keyboard
    Internet Speed
    95 Mb/s Download 70 Mb/s Upload

Yard Dog

Vista Guru
Gold Member
How did the memory test go ?
 

My Computer

System One

  • Manufacturer/Model
    Emachine ET 1161-05
    CPU
    AMD Athlon 64 LE-1640
    Motherboard
    eMachines MCP61PM-GM (Socket AM2 )
    Memory
    2.00 GB Dual-Channel DDR2 @ 387MHz (6-6-6-18)
    Graphics Card(s)
    Acer E181H ([email protected]) 128MB GeForce 6150SE nForce 430 (
    Sound Card
    Realtek High Definition Audio
    Monitor(s) Displays
    Name Acer E181H on NVIDIA GeForce 6150SE nForce 430
    Screen Resolution
    1280x768 pixels
    Hard Drives
    ST316081 5AS SCSI Disk Device
    PSU
    MCP61PM-GM 9000 NVIDIA Chipset Model MCP61 Chipset Revisio
    Case
    Tower
    Cooling
    Fan Speed 1247 RPM
    Mouse
    PS/2 Compatible Mouse
    Keyboard
    Standard PS/2 Keyboard
    Internet Speed
    http://www.speedtest.net/result/1538974261.png

tom982

٩(͡๏̯͡๏)۶
Vista Guru
Gold Member
Hello shhhhharlotte,

I can't think of any other solution to your problem apart from leaving the Intel Matrix Storage Manager disabled. I don't think it would be a good idea to remove it because I'm not entirely sure what will happen to be honest. If you don't have a RAID setup (you would know if you had one, it takes a while to set up), then there isn't any point having this software running :)

Tom
 

My Computer

System One

  • Manufacturer/Model
    Build #1
    CPU
    Intel Core i7 3770K @4.4GHz
    Motherboard
    ASUS P8Z77-V PRO
    Memory
    Corsair Vengeance 2x4GB DDR3 1600MHz Low Profile (White)
    Graphics Card(s)
    Gigabyte Radeon HD 7850 (2GB GDDR5)
    Sound Card
    Integrated on motherboard
    Monitor(s) Displays
    23" LG LCD/LED IPS
    Screen Resolution
    1920*1080
    Hard Drives
    Samsung EVO 128GB SSD
    Seagate Barracuda 2TB 7200rpm
    2x500GB Seagate FreeAgent 5400rpm
    PSU
    Corsair TX650W V2 (80+ Bronze)
    Case
    NZXT Phantom 410
    Cooling
    Corsair H100 Water Cooler, 1x140mm and 1x120mm stock fans
    Mouse
    Microsoft Desktop 2000 Wireless Mouse
    Keyboard
    Microsoft Desktop 2000 Wireless Keyboard
    Internet Speed
    95 Mb/s Download 70 Mb/s Upload
All right. Are you sure there won't be any negative effects, despite the fact that I don't have a RAID setup? On the Intel website, it mentioned some things about battery life being prolonged and other benefits. Is that only if you have a RAID setup?
 

My Computer

Yard Dog

Vista Guru
Gold Member
From what i read of that service, you can safely disable it and not worry about it. If in the future you set up a Raid type system , then you could always enable it. Go ahead and then post back if this is solving the stutter issue please.
 

My Computer

System One

  • Manufacturer/Model
    Emachine ET 1161-05
    CPU
    AMD Athlon 64 LE-1640
    Motherboard
    eMachines MCP61PM-GM (Socket AM2 )
    Memory
    2.00 GB Dual-Channel DDR2 @ 387MHz (6-6-6-18)
    Graphics Card(s)
    Acer E181H ([email protected]) 128MB GeForce 6150SE nForce 430 (
    Sound Card
    Realtek High Definition Audio
    Monitor(s) Displays
    Name Acer E181H on NVIDIA GeForce 6150SE nForce 430
    Screen Resolution
    1280x768 pixels
    Hard Drives
    ST316081 5AS SCSI Disk Device
    PSU
    MCP61PM-GM 9000 NVIDIA Chipset Model MCP61 Chipset Revisio
    Case
    Tower
    Cooling
    Fan Speed 1247 RPM
    Mouse
    PS/2 Compatible Mouse
    Keyboard
    Standard PS/2 Keyboard
    Internet Speed
    http://www.speedtest.net/result/1538974261.png

wither 3

Vista Guru
Gold Member
If you're using onboard audio, you can try reinstalling or updating your MOBO drivers.
 

My Computer

System One

  • Operating System
    Vista Home Premium 64 bit SP2
    Manufacturer/Model
    Cyberpower
    CPU
    Intel Quad CPU Q6700 2.67 GHZ
    Motherboard
    NVIDIA 780i
    Memory
    4 GB
    Graphics Card(s)
    MSI GTX 560 TI Twin Frozr
    Sound Card
    Sound Blaster SB Audigy
    Monitor(s) Displays
    Viewsonic VG2436
    Screen Resolution
    1920x1080p
    Hard Drives
    Samsung HD 105SI
    WDC WD20
    Case
    Apevia XJupiter
    Cooling
    air
    Mouse
    Logitech MX 600
    Keyboard
    Logitech MX 3200
    Internet Speed
    30 Mbps

wither 3

Vista Guru
Gold Member
Holy cow! I thought the experts in here would be all over this one.

Are you using a laptop? If so, you should be able to go to the vendors' support website and find the motherboard drivers. You would just run the .exe. If you have a problem, post the make and model number of your laptop.

If you have a PC, you probably got a disc with the motherboard drivers. You would just run the disc setup.exe.

I noticed that you said this problem happens randomly. When I'm listening to internet radio, I occasionally get a brief interruption. That's not a system problem.
 

My Computer

System One

  • Operating System
    Vista Home Premium 64 bit SP2
    Manufacturer/Model
    Cyberpower
    CPU
    Intel Quad CPU Q6700 2.67 GHZ
    Motherboard
    NVIDIA 780i
    Memory
    4 GB
    Graphics Card(s)
    MSI GTX 560 TI Twin Frozr
    Sound Card
    Sound Blaster SB Audigy
    Monitor(s) Displays
    Viewsonic VG2436
    Screen Resolution
    1920x1080p
    Hard Drives
    Samsung HD 105SI
    WDC WD20
    Case
    Apevia XJupiter
    Cooling
    air
    Mouse
    Logitech MX 600
    Keyboard
    Logitech MX 3200
    Internet Speed
    30 Mbps
Actually, I think that disabling the Intel Matrix Storage Manager fixed the problem. I have been testing the audio and I don't think I caught any stutters. If there were any, they were barely noticeable.

Thank you, everyone, for all your help. It is greatly appreciated :)
 

My Computer

Yard Dog

Vista Guru
Gold Member
Yes, from what you indicated and Tom's answer. That appeared to be the fix .
 

My Computer

System One

  • Manufacturer/Model
    Emachine ET 1161-05
    CPU
    AMD Athlon 64 LE-1640
    Motherboard
    eMachines MCP61PM-GM (Socket AM2 )
    Memory
    2.00 GB Dual-Channel DDR2 @ 387MHz (6-6-6-18)
    Graphics Card(s)
    Acer E181H ([email protected]) 128MB GeForce 6150SE nForce 430 (
    Sound Card
    Realtek High Definition Audio
    Monitor(s) Displays
    Name Acer E181H on NVIDIA GeForce 6150SE nForce 430
    Screen Resolution
    1280x768 pixels
    Hard Drives
    ST316081 5AS SCSI Disk Device
    PSU
    MCP61PM-GM 9000 NVIDIA Chipset Model MCP61 Chipset Revisio
    Case
    Tower
    Cooling
    Fan Speed 1247 RPM
    Mouse
    PS/2 Compatible Mouse
    Keyboard
    Standard PS/2 Keyboard
    Internet Speed
    http://www.speedtest.net/result/1538974261.png
Top