Solved Vista security feature?

Status
Not open for further replies.

OldMX

Banned
I had to reinstall windows Vista Business on 2 computers (different specs) this weekend, the install disk already contained SP2 and i just installed dotnet 4.5.1 after the clean install followed by all the patches from winupdate. Everything great, no error, no issues, no nada.

Problem is i cant run any .exe or merge any .reg files from external disks or usb jump drives, is it a security feature or a bug caused by windows updates, since I dont remember this happening when I used Vista like 6 years ago, and I really used Vista a lot.

Thanks a lot guys!
 

My Computer

ilikefree

Vista Guru
Gold Member
Do you have the same problem when you right click the .exe and select run as administrator?
 

My Computer

System One

  • Name
    Roger
    Manufacturer/Model
    Lenovo Thinkpad T400
    CPU
    Intel Mobile Core 2 Duo P8700 @ 2.53GHz
    Motherboard
    LENOVO 64734VM
    Memory
    2.00GB Single-Channel DDR3 @ 531MHz
    Graphics Card(s)
    Intel Mobile Intel 4 Series Express Chipset Family
    Sound Card
    Conexant 20561 SmartAudio HD
    Monitor(s) Displays
    15 inch
    Screen Resolution
    1280 x 800
    Hard Drives
    1x 180GB Intel 530 series SSD
    1 x 120GB Hitachi 5400rmp
    1 x 650GB Western Digital Elements 5400rpm
    1x 1Tb Western Digital Elements 5400rpm
    Internet Speed
    Medium for New Zealand
    Occupation
    Tech
    Other Info
    Weakest part of my computer is the graphics chipset.
    Only ever used a laptop.
    Also use USB Freeview TV Card
    Lenovo Docking Station
    External Speakers
    Other bits a pieces as needed
    Country Flag
    newzealand

townsbg

~~тσωηsвg~~
Vista Guru
Gold Member
I had to reinstall windows Vista Business on 2 computers (different specs) this weekend, the install disk already contained SP2 and i just installed dotnet 4.5.1 after the clean install followed by all the patches from winupdate. Everything great, no error, no issues, no nada.

Problem is i cant run any .exe or merge any .reg files from external disks or usb jump drives, is it a security feature or a bug caused by windows updates, since I dont remember this happening when I used Vista like 6 years ago, and I really used Vista a lot.

Thanks a lot guys!

Make sure that you have read and execute access to the files.
 

My Computers

System One System Two

  • Name
    townsbg
    Show second system?
    Yes
    Operating System
    Windows 7 Pro x64
    Manufacturer/Model
    Mid 2010 iMac
    CPU
    Quad core 3.2 Ghz Intel I3
    Memory
    8 gb
    Graphics Card(s)
    ATI Radeon HD 5670 512 mb ram
    Screen Resolution
    1920x1080 and 1440x900
    Hard Drives
    1 TB
    Occupation
    Helpdesk Analyst
    Other Info
    N/A
    Operating System
    Windows 2012 R2 Data center/Linux Mint
    Manufacturer/Model
    Poweredge T140
    CPU
    i3 9100 3.6GHz, 8M cache, 4C/4T
    Memory
    8GB 2666MT/s DDR4 ECC UDIMM
    Screen Resolution
    1440 x 900
    Hard Drives
    1 TB & 360 GB
    Country Flag
    usa
    Gender
    Male
  • Name
    townsbg
    Show second system?
    Yes
    Operating System
    Windows 7 Pro x64
    Manufacturer/Model
    Mid 2010 iMac
    CPU
    Quad core 3.2 Ghz Intel I3
    Memory
    8 gb
    Graphics Card(s)
    ATI Radeon HD 5670 512 mb ram
    Screen Resolution
    1920x1080 and 1440x900
    Hard Drives
    1 TB
    Occupation
    Helpdesk Analyst
    Other Info
    N/A
    Operating System
    Windows 2012 R2 Data center/Linux Mint
    Manufacturer/Model
    Poweredge T140
    CPU
    i3 9100 3.6GHz, 8M cache, 4C/4T
    Memory
    8GB 2666MT/s DDR4 ECC UDIMM
    Screen Resolution
    1440 x 900
    Hard Drives
    1 TB & 360 GB
    Country Flag
    usa
    Gender
    Male

townsbg

~~тσωηsвg~~
Vista Guru
Gold Member
Do the files work on another system? Have you tried copying the files off of the drive?
 

My Computers

System One System Two

  • Name
    townsbg
    Show second system?
    Yes
    Operating System
    Windows 7 Pro x64
    Manufacturer/Model
    Mid 2010 iMac
    CPU
    Quad core 3.2 Ghz Intel I3
    Memory
    8 gb
    Graphics Card(s)
    ATI Radeon HD 5670 512 mb ram
    Screen Resolution
    1920x1080 and 1440x900
    Hard Drives
    1 TB
    Occupation
    Helpdesk Analyst
    Other Info
    N/A
    Operating System
    Windows 2012 R2 Data center/Linux Mint
    Manufacturer/Model
    Poweredge T140
    CPU
    i3 9100 3.6GHz, 8M cache, 4C/4T
    Memory
    8GB 2666MT/s DDR4 ECC UDIMM
    Screen Resolution
    1440 x 900
    Hard Drives
    1 TB & 360 GB
    Country Flag
    usa
    Gender
    Male
  • Name
    townsbg
    Show second system?
    Yes
    Operating System
    Windows 7 Pro x64
    Manufacturer/Model
    Mid 2010 iMac
    CPU
    Quad core 3.2 Ghz Intel I3
    Memory
    8 gb
    Graphics Card(s)
    ATI Radeon HD 5670 512 mb ram
    Screen Resolution
    1920x1080 and 1440x900
    Hard Drives
    1 TB
    Occupation
    Helpdesk Analyst
    Other Info
    N/A
    Operating System
    Windows 2012 R2 Data center/Linux Mint
    Manufacturer/Model
    Poweredge T140
    CPU
    i3 9100 3.6GHz, 8M cache, 4C/4T
    Memory
    8GB 2666MT/s DDR4 ECC UDIMM
    Screen Resolution
    1440 x 900
    Hard Drives
    1 TB & 360 GB
    Country Flag
    usa
    Gender
    Male

OldMX

Banned
Do the files work on another system? Have you tried copying the files off of the drive?

Yes, the disk and all their applications work flawless on other computers on Win7/8.1, also If I copy the non working files to desktop or whatever location I choose, work as intended, the problem is on both computers running Vista that wont let me run .exe or .reg files from the external disk or usb jump drives :\
 

My Computer

Yes, the disk and all their applications work flawless on other computers on Win7/8.1, also If I copy the non working files to desktop or whatever location I choose, work as intended, the problem is on both computers running Vista that wont let me run .exe or .reg files from the external disk or usb jump drives :\

So, what do you get in response? An error or no response at all?
 

My Computer

System One

  • Manufacturer/Model
    Dell Inspiron 1525

Barman58

Staff member
Vista Guru
Gold Member
Two general things to check ...

Do these programs access data, or something like an Ini file on execution - if so check your access to the data files and your ability to create then if needed on the external media

Is this on a domain network, If So, check the domain admin has not set a Group Policy option to prevent execution from External/USB devices, also this may be a change to a default setting that was implemented, as you suggest for security reasons, by a windows update, you may want to check the Group Policy Editor.

I'm also a little rusty on Vista ;) so only general checks but hopefully they may lead to a better understanding of the issue :)
 

My Computers

System One System Two

  • Name
    Nigel Desmond
    Show second system?
    Yes
    Operating System
    Windows 10 Pro x64 1909 - 18363.488
    Monitor(s) Displays
    Acer G276HL 27", (DVi) + Samsung 39" HDTV (HDMI)
    Screen Resolution
    2 x 1920x1080 @50Hz
    Occupation
    ICT Support Consultant
    Manufacturer/Model
    Real World Computers (Custom by Me)
    CPU
    AMD FX8350 Vishera 8 Core @4GHz
    Motherboard
    Asus M5A78L-M USB3
    Memory
    32GB [4x8GB] DDR3 1600 MHz
    Graphics card(s)
    Asus nVidia GTX750TI-OC-2GD5 (2GB DDR5)
    Sound Card
    ASUS Xoner DG + SPDIF to 5.1 System + HDMI
    Monitor(s) Displays
    Samsung 32" TV
    Screen Resolution
    1920 x 1080
    Hard Drives
    Internal
    Crucial CT256MX100SSD1 256GB SSD,
    Seagate ST2000DM001-1CH1 2TB,

    External (USB3)
    Seagate Backup+ Hub BK SCSI Disk 8TB
    2.5/3.5 Hot Swap Cradle, USB3 + eSata (client HDDs)
    NAS 4TB
    PSU
    Aerocool Templarius Imperator 750W 80+ Silver
    Case
    AeroCool X-Warrior Red Devil Tower
    Cooling
    Hyper103 CPU, Rear 120mm, Front 2x120mm, Side 2x120mm
    Internet Speed
    68 MB Down 18.5 MB Up
    Other Info
    Six Sensor Auto / Manual Digital cooling (Fan) control with Touch control Panel
    Country Flag
    uk
    State/Region Flag
    uk wales
    Gender
    Male
  • Name
    Nigel Desmond
    Show second system?
    Yes
    Operating System
    Windows 10 Pro x64 1909 - 18363.488
    Monitor(s) Displays
    Acer G276HL 27", (DVi) + Samsung 39" HDTV (HDMI)
    Screen Resolution
    2 x 1920x1080 @50Hz
    Occupation
    ICT Support Consultant
    Manufacturer/Model
    Real World Computers (Custom by Me)
    CPU
    AMD FX8350 Vishera 8 Core @4GHz
    Motherboard
    Asus M5A78L-M USB3
    Memory
    32GB [4x8GB] DDR3 1600 MHz
    Graphics card(s)
    Asus nVidia GTX750TI-OC-2GD5 (2GB DDR5)
    Sound Card
    ASUS Xoner DG + SPDIF to 5.1 System + HDMI
    Monitor(s) Displays
    Samsung 32" TV
    Screen Resolution
    1920 x 1080
    Hard Drives
    Internal
    Crucial CT256MX100SSD1 256GB SSD,
    Seagate ST2000DM001-1CH1 2TB,

    External (USB3)
    Seagate Backup+ Hub BK SCSI Disk 8TB
    2.5/3.5 Hot Swap Cradle, USB3 + eSata (client HDDs)
    NAS 4TB
    PSU
    Aerocool Templarius Imperator 750W 80+ Silver
    Case
    AeroCool X-Warrior Red Devil Tower
    Cooling
    Hyper103 CPU, Rear 120mm, Front 2x120mm, Side 2x120mm
    Internet Speed
    68 MB Down 18.5 MB Up
    Other Info
    Six Sensor Auto / Manual Digital cooling (Fan) control with Touch control Panel
    Country Flag
    uk
    State/Region Flag
    uk wales
    Gender
    Male

OldMX

Banned
Two general things to check ...

Do these programs access data, or something like an Ini file on execution - if so check your access to the data files and your ability to create then if needed on the external media

Is this on a domain network, If So, check the domain admin has not set a Group Policy option to prevent execution from External/USB devices, also this may be a change to a default setting that was implemented, as you suggest for security reasons, by a windows update, you may want to check the Group Policy Editor.

I'm also a little rusty on Vista ;) so only general checks but hopefully they may lead to a better understanding of the issue :)

No domain here, the first example is the ATI Catalyst installer, couldnt be ran from external hard disk, once I moved it to desktop ran perfectly fine, the other example is I have a .reg that disables the prompt when running an application in admin mode, it couldnt be merged from external, but it worked once moved to desktop.

I even ran the .exe and the .reg on another computer running Win7 and both launched without issues, but, I did a clean reinstall of one of the Windows Vista computers, this is the install order:

Clean install by deleting partitions and recreating them with windows setup.
Once it was installed, updated drivers to latest version of graphics and audio card.
Installed dotnet 4.5.1 standalone full.
Ran Windows update and installed every patch available.

And still the same issue :shock:

Any more ideas besides the genius that suggested to run ccleaner?

thanks in advance

OldMX
 

My Computer

townsbg

~~тσωηsвg~~
Vista Guru
Gold Member

My Computers

System One System Two

  • Name
    townsbg
    Show second system?
    Yes
    Operating System
    Windows 7 Pro x64
    Manufacturer/Model
    Mid 2010 iMac
    CPU
    Quad core 3.2 Ghz Intel I3
    Memory
    8 gb
    Graphics Card(s)
    ATI Radeon HD 5670 512 mb ram
    Screen Resolution
    1920x1080 and 1440x900
    Hard Drives
    1 TB
    Occupation
    Helpdesk Analyst
    Other Info
    N/A
    Operating System
    Windows 2012 R2 Data center/Linux Mint
    Manufacturer/Model
    Poweredge T140
    CPU
    i3 9100 3.6GHz, 8M cache, 4C/4T
    Memory
    8GB 2666MT/s DDR4 ECC UDIMM
    Screen Resolution
    1440 x 900
    Hard Drives
    1 TB & 360 GB
    Country Flag
    usa
    Gender
    Male
  • Name
    townsbg
    Show second system?
    Yes
    Operating System
    Windows 7 Pro x64
    Manufacturer/Model
    Mid 2010 iMac
    CPU
    Quad core 3.2 Ghz Intel I3
    Memory
    8 gb
    Graphics Card(s)
    ATI Radeon HD 5670 512 mb ram
    Screen Resolution
    1920x1080 and 1440x900
    Hard Drives
    1 TB
    Occupation
    Helpdesk Analyst
    Other Info
    N/A
    Operating System
    Windows 2012 R2 Data center/Linux Mint
    Manufacturer/Model
    Poweredge T140
    CPU
    i3 9100 3.6GHz, 8M cache, 4C/4T
    Memory
    8GB 2666MT/s DDR4 ECC UDIMM
    Screen Resolution
    1440 x 900
    Hard Drives
    1 TB & 360 GB
    Country Flag
    usa
    Gender
    Male

OldMX

Banned

My Computer

Barman58

Staff member
Vista Guru
Gold Member
Thread cleaned ;)
 

My Computers

System One System Two

  • Name
    Nigel Desmond
    Show second system?
    Yes
    Operating System
    Windows 10 Pro x64 1909 - 18363.488
    Monitor(s) Displays
    Acer G276HL 27", (DVi) + Samsung 39" HDTV (HDMI)
    Screen Resolution
    2 x 1920x1080 @50Hz
    Occupation
    ICT Support Consultant
    Manufacturer/Model
    Real World Computers (Custom by Me)
    CPU
    AMD FX8350 Vishera 8 Core @4GHz
    Motherboard
    Asus M5A78L-M USB3
    Memory
    32GB [4x8GB] DDR3 1600 MHz
    Graphics card(s)
    Asus nVidia GTX750TI-OC-2GD5 (2GB DDR5)
    Sound Card
    ASUS Xoner DG + SPDIF to 5.1 System + HDMI
    Monitor(s) Displays
    Samsung 32" TV
    Screen Resolution
    1920 x 1080
    Hard Drives
    Internal
    Crucial CT256MX100SSD1 256GB SSD,
    Seagate ST2000DM001-1CH1 2TB,

    External (USB3)
    Seagate Backup+ Hub BK SCSI Disk 8TB
    2.5/3.5 Hot Swap Cradle, USB3 + eSata (client HDDs)
    NAS 4TB
    PSU
    Aerocool Templarius Imperator 750W 80+ Silver
    Case
    AeroCool X-Warrior Red Devil Tower
    Cooling
    Hyper103 CPU, Rear 120mm, Front 2x120mm, Side 2x120mm
    Internet Speed
    68 MB Down 18.5 MB Up
    Other Info
    Six Sensor Auto / Manual Digital cooling (Fan) control with Touch control Panel
    Country Flag
    uk
    State/Region Flag
    uk wales
    Gender
    Male
  • Name
    Nigel Desmond
    Show second system?
    Yes
    Operating System
    Windows 10 Pro x64 1909 - 18363.488
    Monitor(s) Displays
    Acer G276HL 27", (DVi) + Samsung 39" HDTV (HDMI)
    Screen Resolution
    2 x 1920x1080 @50Hz
    Occupation
    ICT Support Consultant
    Manufacturer/Model
    Real World Computers (Custom by Me)
    CPU
    AMD FX8350 Vishera 8 Core @4GHz
    Motherboard
    Asus M5A78L-M USB3
    Memory
    32GB [4x8GB] DDR3 1600 MHz
    Graphics card(s)
    Asus nVidia GTX750TI-OC-2GD5 (2GB DDR5)
    Sound Card
    ASUS Xoner DG + SPDIF to 5.1 System + HDMI
    Monitor(s) Displays
    Samsung 32" TV
    Screen Resolution
    1920 x 1080
    Hard Drives
    Internal
    Crucial CT256MX100SSD1 256GB SSD,
    Seagate ST2000DM001-1CH1 2TB,

    External (USB3)
    Seagate Backup+ Hub BK SCSI Disk 8TB
    2.5/3.5 Hot Swap Cradle, USB3 + eSata (client HDDs)
    NAS 4TB
    PSU
    Aerocool Templarius Imperator 750W 80+ Silver
    Case
    AeroCool X-Warrior Red Devil Tower
    Cooling
    Hyper103 CPU, Rear 120mm, Front 2x120mm, Side 2x120mm
    Internet Speed
    68 MB Down 18.5 MB Up
    Other Info
    Six Sensor Auto / Manual Digital cooling (Fan) control with Touch control Panel
    Country Flag
    uk
    State/Region Flag
    uk wales
    Gender
    Male
Status
Not open for further replies.
Top