Windows Update error code 80070490 and message "Windows can't check for updates"

SabinaCH

Member
Windows Update error code 80070490 appeared on 20 September 2013 and message "Windows can't check for updates". I use Windows Vista Home basic 32 bit, Service Pack 2. I tried almost all suggestions in Internet (including these on Microsoft Web-page) about this how to fix this problem, including Microsoft Fix It, System Update Readiness Tool, Windows Update Diagnostics DIAGCAB file and etc., but the message continue to appear. The last successful update was on 13.09.2013. All updates made before and on 13 September are written as "successful" in "Update history" folder, but when I open "Installed Updates" folder, I don't see nothing and there is written "No updates are installed on this computer", which is strange, because by this moment Windows Update was made automatically without any problems. Please help me to fix the problem with this error code!

ps.: On 23 of September I reinstalled Windows Update Software from Microsoft Web Page:
Microsoft Update
and the notification message " Windows can't check for updates" from my taskbar dissapeared and never appeared again, so..i thought the problem is solved, but yesterday evening(13 October) when i opened Widnows Update in my Control Panel and pressed "Check for updates" it started to seek for updates but after some time again showed me the same error code and the same message "Windows could not search for new updates". So..it seems Windows still doesn't update, no matter that i don't receive the error message on my taskbar anymore. I asked for help also on Microsoft Community forum, but didn't receive help :mad:. Now I am really out of ideas what to do :cry:

Today I used again the System Update Readiness Tool and the CheckSur file showed this:
=================================
Checking System Update Readiness.
Binary Version 6.0.6002.22574
Package Version 20.0
2013-10-14 22:46
Checking Windows Servicing Packages
Checking Package Manifests and Catalogs
Checking Package Watchlist
Checking Component Watchlist
Checking Packages
(f) CBS Registry Error 0x80070002 Package_1_for_KB2862772~31bf3856ad364e35~x86~~9.1.1.0 failed to get CurrentState
(f) CBS Registry Error 0x80070002 Package_1_for_KB2862772~31bf3856ad364e35~x86~~9.1.1.0 failed to get Visibility
Checking Component Store
Summary:
Seconds executed: 5932
Found 2 errors
CBS Registry Error Total count: 2
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------
So, it seems these 2 registry errors are the reason why my pc can't check for updates.
Does anybody know how to fix these 2 errors?
 
Last edited:

My Computer

wither 3

Vista Guru
Gold Member
Have you run a full scan with Malwarebytes and your anti-virus to make sure that's not an issue?
 

My Computer

System One

  • Operating System
    Vista Home Premium 64 bit SP2
    Manufacturer/Model
    Cyberpower
    CPU
    Intel Quad CPU Q6700 2.67 GHZ
    Motherboard
    NVIDIA 780i
    Memory
    4 GB
    Graphics Card(s)
    MSI GTX 560 TI Twin Frozr
    Sound Card
    Sound Blaster SB Audigy
    Monitor(s) Displays
    Viewsonic VG2436
    Screen Resolution
    1920x1080p
    Hard Drives
    Samsung HD 105SI
    WDC WD20
    Case
    Apevia XJupiter
    Cooling
    air
    Mouse
    Logitech MX 600
    Keyboard
    Logitech MX 3200
    Internet Speed
    30 Mbps

richc46

Vista Guru
Gold Member

My Computer

System One

  • Manufacturer/Model
    Dell XPS420
    Memory
    6 gig
    Graphics Card(s)
    ATI Radeon HD3650 256 MB
    Sound Card
    Intergrated 7.1 Channel Audio
    Monitor(s) Displays
    Dell SP2009W 20 inch Flat Panel w Webcam
    Hard Drives
    640 gb
    Cooling
    Fan
    Mouse
    Dell USB 4 button optical
    Keyboard
    Dell USB
    Other Info
    DSL provided by ATT

SabinaCH

Member
I used the method 1 from this paper and it didn't help- the result is pasted on my first post. I can't make repair install (method 2 from this article), because I have OEM disk with Widnows Vista SP1. I bought the laptop with installed on it Windows. Later when it was prompted, upgraded it online and now i have Windows Vista SP2 on the laptop. The only one change what i made on my pc after last succesfull update was that i put Google Chrome (not Internet Explorer, because it was too much slow) as my default browser. Is it possible this to make the problem? I saw in Microsoft Web site that the update KB2862772, which had regisrty error is update for Interent explorer and it was replaced from Microsoft with other update because of problems with it. Do you think that if I reinstall Internet Explorer or install the replacement update, this will help to resolve the problem? I am wondering what is the reason for this problem? Bug in the update?
 

My Computer

Lottiemansion

Vista Guru
Gold Member
Hi,

Just to share my experiences with this error: -

I had the problem due to having two versions of MS Office on my computer (Both legally held I might add).

Once I removed the home student version & installed the removed programs from my Enterprise version, all was OK.

So you might be experiencing the same thing in some way?
 

My Computer

System One

  • Manufacturer/Model
    HP-Pavilion m9280.uk-a
    CPU
    2.30 gigahertz AMD Phenom 9600 Quad-Core
    Motherboard
    ASUSTek Computer INC. NARRA3 3.02
    Memory
    3582 Megabytes Usable Installed Memory (4 Gig)
    Graphics Card(s)
    ASUS NVIDIA Geforce GTS450
    Sound Card
    Realtek High Definition 7.1 Audio (HP drivers)
    Monitor(s) Displays
    HP w2408 24.0" (Dual monitor)
    Screen Resolution
    1920 * 1200, 1920 * 1200
    Hard Drives
    3*500 Gigabytes Usable Hard Drive Capacity
    Plus 2x USB (160Gig each) external HDD
    BluRay & DVD Weiters
    HL-DT-ST BD-RE GGW-H20L SCSI CdRom (Bluray RW) Device
    AlViDrv BDDVDROM SCSI CdRom (Blueray) Device
    TSSTcorp CDDVDW TS-H653N SCSI CdRom
    Internet Speed
    40 Meg

Ex_Brit

If you're going through hell, keep going
Vista Guru
Gold Member

My Computer

System One

  • Operating System
    Win 10 Pro x64 x 2
    Manufacturer/Model
    Alienware ALX x58
    CPU
    Intel® Core™ i7-975 Extreme O/C to 4.02 GHz, 8MB Cache
    Motherboard
    Asus® P6T Deluxe V2 X58 LGA1366
    Memory
    24GB Corsair Vengeance DDR3 SDRAM at 1600MHz - 6 x 4096MB
    Graphics Card(s)
    1792 MB NVIDIA® GeForce® GTX 295 Dual Core
    Sound Card
    Onboard Soundmax® High-Definition 7.1 Performance Audio
    Monitor(s) Displays
    Samsung XL2370 HD LED backlit 23" W/S 2ms response time
    Screen Resolution
    1920 x 1080
    Hard Drives
    2 x 500gb SATA II
    1 x 1TB SATA II
    1 external eSATA LaCie 3TB
    (Non-RAID)
    PSU
    Alienware® 1200 Watt Multi-GPU
    Case
    Unique
    Cooling
    4 case fans @ CPU water cooling.
    Internet Speed
    1gb/s up and down

pdsnickles

Member
None of these Fix utilities are working and I need HELP!

There's always Microsoft Fixit, this one in particular: Fix the problem with Microsoft Windows Update that is not working

Main Fixit page: Microsoft Fix it Solution Center: troubleshooting software issues

If you wish to change it to a local language click the option at the bottom left.

Microsoft also provide free support with any updating issues.
This nor the other FixIt utility worked for me.
Windows won't update and I don't even see a way to manually update . If there is a way please show me!

Okay, here's the history of my problem and my system specs:
Running Windows Vista 64bit Service Pack 2

I have a Dell desktop XP430.
The hard drive died so I replaced it and then installed Windows from the Dell re-installation disc.

I then installed a backup Image I had created with Paragon Personal Backup 9.

Everything is working fine after I installed various software updates and updated drivers.

But the ONE thing that won't work is WINDOWS UPDATES (oh, and I noticed that Windows Defender won't update either, since someone said if I update that first then Updates will work, so I tried that.)

I ran the Windows fixes including the one in this thread and it still did not fix the problem which the fix it program says is:

SERVICE REGISTRATION IS MISSING OR CORRUPT

I have spent about 2 hours on this, tried everything I could find except one really complicated fix that someone gave in another forum that involved tons of registry editing, using the recovery disc and all kinds of stuff.

I did go into the Services list and make sure the proper services were set on Automatic and Start, based on instructions I found on some other page about this problem.

The disc image I installed is around 2 years old so I really need to update Windows.

I tried to find a way to update Windows manually but couldn't find one. Is there no way to do that? Why can't I just manually find the right updates and install them?

Although ideally I would really like to get this problem fixed!

Can you help?

Dell XPS 430
Vista Home Premium 64-bit
Intel Core™2 Q8200 Quad-Core (4MB L2 cache,2.33GHz,1333FSB)
6GB Dual Channel DDR3 SDRAM at 1066MHz - 4 DIMMs
750GB - 7200RPM, SATA 3.0Gb/s, 16MB Cache
ATI Radeon HD3650 256MB Graphics
Integrated 7.1 Audio (IDT/Sigmatel 6.10.0.6017 codec 5-22-08;
6.0.6000.16386 HD Device 6-21-06)
Single Drive: 16X CD/DVD burner (DVD+/-RW) w/double layer write
 

My Computer

System One

  • Manufacturer/Model
    DELL XPS 430
    CPU
    Intel Core™2 Q8200 Quad-Core (4MB L2 cache,2.33GHz,133
    Motherboard
    7200RPM, SATA 3.0Gb/s, 16MB Cache
    Memory
    6GB Dual Channel DDR3 SDRAM at 1066MHz - 4 DIMMs
    Graphics Card(s)
    ATI Radeon HD3650 256MB Graphics (Integrated)
    Sound Card
    Integrated 7.1 Audio (IDT/Sigmatel 6.10.0.6017)
    Monitor(s) Displays
    Dell -1901FP Flat Panel LCD Color Monitor
    Screen Resolution
    1024 x 768 32 bit
    Hard Drives
    750 gig SATA 7200 C drive
    External Seagate 160gig
    " Western Book 160 gig
    " Hitachi 250 gig
    ALL USB except C drive
    Mouse
    Microsoft Intellimouse Trackball - (best design ever made!)
    Keyboard
    Logitech ITough Multimedia
    Internet Speed
    ATT Yahoo Elite DSL 4797kbps down, 624kbps up
Top