X Application has stopped working

pcinfoman

New Member
I run Windows Vista 32 Ultimate and it was running just fine for the last 4 or so months. I installed it around Christmas of 2007. Now, all of a sudden it gives me the error message (shown below) in various programs (Firefox, IE, Dungeons and Dragons Online, Everquest 2, MS Word, MS Excel, etc). It does not happen when I first launch the program, it waits until I am in it good and have something to lose (open unsaved documents).
--------------------------------------
X Application has stopped working

A problem caused the program to stop working correctly.
Windows will close the program and notify you if a solution is available.
--------------------------------------

I have not installed any new software or added any new hardware. The buzz around the net is that it is caused by an MS Update around 04/09/2008. However, I am not seeing any solutions.

This is really irritating. Does anybody have any ideas on how to solve this?
I ran the SP1 update and it did not solve the problem.
 

My Computer

Brink

Staff member
mvp
Hi pcinfoman,

Welcome to Vista Forums. :party:

You might try running a sfc /scannow command to see if it can find and fix any bad system files that may be causing this. You can see how to in this tutorial if needed.

http://www.vistax64.com/tutorials/66978-system-files-sfc-command.html


If that did not help, then you can do a System Restore using a restore point dated before this problem started. You can see how to in this tutorial if needed.

http://www.vistax64.com/tutorials/76905-system-restore-how.html


Hope this helps you,
Shawn
 

My Computers

System One System Two

  • Operating System
    Windows 10 Pro 64-bit
    Manufacturer/Model
    Custom
    CPU
    Intel i7-8700K 5 GHz
    Motherboard
    ASUS ROG Maximus XI Formula Z390
    Memory
    16 GB (8GBx2) G.SKILL TridentZ DDR4 3200 MHz
    Graphics Card(s)
    ASUS ROG-STRIX-GTX1080TI-O11G-GAMING
    Sound Card
    Integrated Digital Audio (S/PDIF)
    Monitor(s) Displays
    3 x 27" Asus VE278Q
    Screen Resolution
    1920x1080
    Hard Drives
    1TB Samsung 970 EVO Plus M.2,
    250GB Samsung 960 EVO M.2,
    6TB WD Black WD6001FZWX
    8TB WD MyCloudEX2Ultra NAS
    PSU
    Seasonic Prime Titanium 850W
    Case
    Thermaltake Core P3
    Cooling
    Corsair Hydro H115i
    Mouse
    Logitech MX Master
    Keyboard
    Logitech wireless K800
    Internet Speed
    1 Gb/s Download and 35 Mb/s Upload
    Other Info
    Logitech Z625 speaker system,
    Logitech BRIO 4K Pro webcam,
    HP Color LaserJet Pro MFP M477fdn,
    Linksys EA9500 router,
    Arris SB8200 cable modem,
    APC SMART-UPS RT 1000 XL - SURT1000XLI,
    Lumia 1520 phone
  • Operating System
    Windows 10 Pro
    Manufacturer/Model
    HP Envy Y0F94AV
    CPU
    i7-7500U @ 2.70 GHz
    Memory
    16 GB DDR4-2133
    Graphics card(s)
    NVIDIA GeForce 940MX
    Sound Card
    Conexant ISST Audio
    Monitor(s) Displays
    17.3" UHD IPS touch
    Screen Resolution
    3480 x 2160
    Hard Drives
    512 GB M.2 SSD
Top