• This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn more.

All my 32x programs suddenly stops working, I have vista business 64x.

Oedelagt

New Member
Messages
5
Location
Norway,Telemark
#1
Hello!

I'm new to this forum, and joined because I got a problem that really sucks;
I was watching a movie one night, then when I'm going to bed I hit the sleep button on both my computers.
The day after I go away from home for some days, then I got back today. I pressed the Enter button on both computers, they start up without any problems.

But when I login to the one I use most of the time, I notice that Firefox wont work, there is no error, actually, it starts but nothing happens, its just blank, it says "Done" in the bottom left corner, but it is nothing in the Firefox window.

And when I close FF I get a error;

"Firefox has stopped working
1.Check online for a solution and close the program
2.Close the program"

If I chose the 1st option I get this message "The exception enknown software exception (0xc0000005) occurred in the application at location 0x02ff8cf0.

Click on OK to terminate the program."

Then I tried IE (32x), same thing there, so I try IE 64x, it worked.
Also I tried to restart my switch, ping some webpages, release / renew IP.
There was no difference. I also tried System Restore, but I could only restore to about 15 minutes back in time, wich was when I turned on my comuter today. And it didnt help.
Then I tried to start some games to see if it worked, first Peggle Deluxe, that worked fine. Then WoW, that did not work fine at all. The first thing that is wrong is that when I start WoW the launcher says "Cannot connect to the News Server. Please check the network and try again later." I pressed play anyways, just to see what happens, and what happens is that the screen turns dark, Winamp is still playing music, but no sound from WoW, and alt + tab doesnt work, same with the windows button or alt+ f4. but ctrl+alt+del works. so I was able to close the program, it wasnt responding either ofc.

Now I've been searching around the internet hoping to find some solution, but I cant seem to find anything, and TBH I dont really know what to search for, I really dont know what the problem is, even tho there is so many symptoms. It looks as if all 32bit programs just dont work anymore! :confused: (Altho winamp.exe*32 runs without any problems)

I had this problem one time before, I was playing Crysis and someone spoke to me to I was gonna press ESC, but I missed and hit Sleep. When the computer started again, it froze at startup, so I restarted it and then it started normally but no 32x programs worked porperly.

I work as an IT apprentice, so I know something about computers, but not very much. My boss on the other hand know very much but he's on vacation so I cant ask him, anyhow; The first time I had this problem we were 5-6 guys who all work within IT. Some not so experienced ( like me ) and others with lots of knowledge about computers. But we didnt come up with an answer. After about 2 hours my boss told me to try a system restore, that worked. But now I only have 1 system restore point, and that didnt help.

So, if anyone here knows anything about this problem, please HELP ME! :cry:

I dont know if it has anything to say but my computer spec is:

- Asus P6T Deluxe Motherboard
- ATI Gainward Radeon 4780X2 2GB
- Intel i7 920 @ 2,67 GHz
- Corsair XMS3 DDR3 1333MHz 6GB CL9-9-9-24 for Core i7 x2

Please help me, I read the "How to ask for help " thread too, and will put my PC specs in my profile.

Also, just now I got another error from NOD32, I dont know if it has anything to do with this problem, but it say "Failure to open socket. - OK"
 

My Computer

System One

  • Manufacturer/Model
    Me, myself and I
    CPU
    Intel i7 920 @ 2,67GHz
    Motherboard
    ASUS P6T Deluxe, X58, Socket-1366
    Memory
    Corsair XMS3 DDR3 1333MHz 12GB CL9-9-9-24, for Core i7
    Graphics Card(s)
    Gainward Radeon HD 4870 2GB GDDR5
    Sound Card
    Integrated in the Motherboard - 7.1
    Monitor(s) Displays
    BenQ 24" LCD 1920x1080, 1000:1 / 10000:1 (dynamic), 2ms, VGA/DVI/HDMI
    Screen Resolution
    1920x1080
    Hard Drives
    Samsung SpinPoint F1 1TB SATA2 32MB 7200RPM
    PSU
    Corsair Powersupply 750W Black
    Case
    Antec Twelve Hundred
    Cooling
    Stock
    Mouse
    Logiteck MX 1000
    Keyboard
    Logitech Elite Keyboard
    Internet Speed
    2 067 kbit/s / 329 kbit/s
    Other Info
    I'm going to upgrade the stock CPU cooler with the Coolermaster V8. And buy Roccat; Kone, Valo, Sense - Adrenaline Blue and Roccan Kave. But I will wait with the Roccat items until they're all released in Norway.

MDA400

Nvidia and Intel
Power User
Messages
216
Location
Bloomington, MN
#2
Have you checked if any updates that could've conflicted with this problem, were installed, prior to sleeping them?


Or, did you install any program that changes the registry, prior to sleeping them?
 

My Computer

System One

  • Manufacturer/Model
    JUST ME/Custom Built
    CPU
    Intel(R) Core(TM) 2 Quad Q9550 E0 2.83 Ghz @ 4037.5 Ghz
    Motherboard
    EVGA NFORCE 790I SLI FTW Digital PWM
    Memory
    8 Gig Corsair XMS3 DHX 1600 Mhz DDR3 CAS 9
    Graphics Card(s)
    2x GTX 480's w/ Koolance VID-NX480's
    Sound Card
    Creative SoundBlaster X-Fi Titanium (non-Fatal1ty) Edition
    Monitor(s) Displays
    Acer P243W 24" Premium Series
    Screen Resolution
    1920 x 1200
    Hard Drives
    Seagate Barracuda 7200.11 1 TB HDD 32mb cache
    (3 Platters, 6 Heads model)
    PSU
    Ultra X4 1050W PSU 76A Rated 12V SLI
    Case
    Antec 1200 Full tower ATX case
    Cooling
    x2 Thermaltake Blue LED 120mm 2800rpm fans, Zalman CNPS 9900
    Mouse
    Logitech LX310 2.4Ghz Wireless Laser Mouse
    Keyboard
    Logitech LX310 2.4 Ghz Wireless Keyboard
    Internet Speed
    32mb Download, 12mb Upload from Comcast
    Other Info
    300$ custom watercooling setup. Antec 1200 big boy Radiator, Dual bay XPSC reservoir with clear bubble window, OCZ hydropulse 800L/H 12v pump, 12 ft tygon 1/2" ID, 3/4" OD tubing, Feser One UV Green 1 L fluid. (and VID-NX480 waterblock)

MilesAhead

Eclectician
Vista Guru
Gold Member
Messages
2,442
#3
My recommendation would be, once you get it working again, disable all the Sleep options. Some machines will just never work right with hibernate or sleep. By the time you root out the problem the PC will be obsolete. It's not worth the effort generally.
 

My Computer

System One

  • Manufacturer/Model
    HP Pavilion m9515y
    CPU
    Phenom X4 9850
    Memory
    8 GB
    Graphics Card(s)
    Some Radeon Cheapie with 512 MB Ram
    Monitor(s) Displays
    CRT
    Screen Resolution
    1280x1024
    Hard Drives
    750 GB SATA 3G
    2 SIIG Superspeed docks w/WD Caviar Black Sata II or III

Oedelagt

New Member
Messages
5
Location
Norway,Telemark
#4
Have you checked if any updates that could've conflicted with this problem, were installed, prior to sleeping them?


Or, did you install any program that changes the registry, prior to sleeping them?
No I havn't checked yet, I'm not at home ATM. But I will check tomorrow after work, but I'm pretty sure my PC didn't install any updates that I havnt seen. The last time I used my PC before this happend was when my girlfriend and I was watching a movie.

After the movie I pressed the sleep button and was away for 3-4 days, then I got home and you know the rest of the story..

I am going to look tomorrow, and see if there has been any changes to the registry. Maybe you could give me a hint on how and what I chould check ? :)

My recommendation would be, once you get it working again, disable all the Sleep options. Some machines will just never work right with hibernate or sleep. By the time you root out the problem the PC will be obsolete. It's not worth the effort generally.
Lol, are you suggesting that I just leave it be, just stop caring and let my new computer stand there and be useless? :p

"Some machines will just never work right with hibernate or sleep."

I'm pretty sure it's a software thing, I cant imagine how some hardware parts could result in this error. So I think every machine will work with hibernate and sleep, as long as there is no software that causes this error to occure:D

I just need to find out what this error might be and how to fix it :eek:
oh, BTW; Good night, and thanks for the replies!
 

My Computer

System One

  • Manufacturer/Model
    Me, myself and I
    CPU
    Intel i7 920 @ 2,67GHz
    Motherboard
    ASUS P6T Deluxe, X58, Socket-1366
    Memory
    Corsair XMS3 DDR3 1333MHz 12GB CL9-9-9-24, for Core i7
    Graphics Card(s)
    Gainward Radeon HD 4870 2GB GDDR5
    Sound Card
    Integrated in the Motherboard - 7.1
    Monitor(s) Displays
    BenQ 24" LCD 1920x1080, 1000:1 / 10000:1 (dynamic), 2ms, VGA/DVI/HDMI
    Screen Resolution
    1920x1080
    Hard Drives
    Samsung SpinPoint F1 1TB SATA2 32MB 7200RPM
    PSU
    Corsair Powersupply 750W Black
    Case
    Antec Twelve Hundred
    Cooling
    Stock
    Mouse
    Logiteck MX 1000
    Keyboard
    Logitech Elite Keyboard
    Internet Speed
    2 067 kbit/s / 329 kbit/s
    Other Info
    I'm going to upgrade the stock CPU cooler with the Coolermaster V8. And buy Roccat; Kone, Valo, Sense - Adrenaline Blue and Roccan Kave. But I will wait with the Roccat items until they're all released in Norway.

MilesAhead

Eclectician
Vista Guru
Gold Member
Messages
2,442
#5
What I'm suggesting is you state you had a problem with sleep before. The problem was triggered by sleep now. Some machines you just cannot get hibernate and/or sleep to work correctly. I'm saying, disable sleep so you don't activate it by accident. Just turn the thing on and off every day. Works for me. I never use that hibernate or sleep crap. It must be 15% at least of all support calls. Just turn the thing off when you ain't usin' it.
 

My Computer

System One

  • Manufacturer/Model
    HP Pavilion m9515y
    CPU
    Phenom X4 9850
    Memory
    8 GB
    Graphics Card(s)
    Some Radeon Cheapie with 512 MB Ram
    Monitor(s) Displays
    CRT
    Screen Resolution
    1280x1024
    Hard Drives
    750 GB SATA 3G
    2 SIIG Superspeed docks w/WD Caviar Black Sata II or III

MDA400

Nvidia and Intel
Power User
Messages
216
Location
Bloomington, MN
#6
What I'm suggesting is you state you had a problem with sleep before. The problem was triggered by sleep now. Some machines you just cannot get hibernate and/or sleep to work correctly. I'm saying, disable sleep so you don't activate it by accident. Just turn the thing on and off every day. Works for me. I never use that hibernate or sleep crap. It must be 15% at least of all support calls. Just turn the thing off when you ain't usin' it.
There is still better ways than just disabling. Besides, that wont fix his problem.

Something was corrupted during the 3-4 day period he left it sleeping.

Leaving a computer on stand by/sleep for a long period of time will cause it run slower when taken out of stand by/sleep and can screw up active programs in the process.

You should take a look at the event viewer first in administrative tools.
 

My Computer

System One

  • Manufacturer/Model
    JUST ME/Custom Built
    CPU
    Intel(R) Core(TM) 2 Quad Q9550 E0 2.83 Ghz @ 4037.5 Ghz
    Motherboard
    EVGA NFORCE 790I SLI FTW Digital PWM
    Memory
    8 Gig Corsair XMS3 DHX 1600 Mhz DDR3 CAS 9
    Graphics Card(s)
    2x GTX 480's w/ Koolance VID-NX480's
    Sound Card
    Creative SoundBlaster X-Fi Titanium (non-Fatal1ty) Edition
    Monitor(s) Displays
    Acer P243W 24" Premium Series
    Screen Resolution
    1920 x 1200
    Hard Drives
    Seagate Barracuda 7200.11 1 TB HDD 32mb cache
    (3 Platters, 6 Heads model)
    PSU
    Ultra X4 1050W PSU 76A Rated 12V SLI
    Case
    Antec 1200 Full tower ATX case
    Cooling
    x2 Thermaltake Blue LED 120mm 2800rpm fans, Zalman CNPS 9900
    Mouse
    Logitech LX310 2.4Ghz Wireless Laser Mouse
    Keyboard
    Logitech LX310 2.4 Ghz Wireless Keyboard
    Internet Speed
    32mb Download, 12mb Upload from Comcast
    Other Info
    300$ custom watercooling setup. Antec 1200 big boy Radiator, Dual bay XPSC reservoir with clear bubble window, OCZ hydropulse 800L/H 12v pump, 12 ft tygon 1/2" ID, 3/4" OD tubing, Feser One UV Green 1 L fluid. (and VID-NX480 waterblock)

MilesAhead

Eclectician
Vista Guru
Gold Member
Messages
2,442
#7
If somebody would bother to read my first post.. 1) it doesn't claim to fix the problem and 2) it says, when you get the problem fixed, I suggest you take steps to avoid recurrence(i.e. disable sleep and hibernate)

Guess I won't waste any more time on this.
 

My Computer

System One

  • Manufacturer/Model
    HP Pavilion m9515y
    CPU
    Phenom X4 9850
    Memory
    8 GB
    Graphics Card(s)
    Some Radeon Cheapie with 512 MB Ram
    Monitor(s) Displays
    CRT
    Screen Resolution
    1280x1024
    Hard Drives
    750 GB SATA 3G
    2 SIIG Superspeed docks w/WD Caviar Black Sata II or III

MilesAhead

Eclectician
Vista Guru
Gold Member
Messages
2,442
#8
Good luck with it.
 

My Computer

System One

  • Manufacturer/Model
    HP Pavilion m9515y
    CPU
    Phenom X4 9850
    Memory
    8 GB
    Graphics Card(s)
    Some Radeon Cheapie with 512 MB Ram
    Monitor(s) Displays
    CRT
    Screen Resolution
    1280x1024
    Hard Drives
    750 GB SATA 3G
    2 SIIG Superspeed docks w/WD Caviar Black Sata II or III

Oedelagt

New Member
Messages
5
Location
Norway,Telemark
#9
If somebody would bother to read my first post.. 1) it doesn't claim to fix the problem and 2) it says, when you get the problem fixed, I suggest you take steps to avoid recurrence(i.e. disable sleep and hibernate)

Guess I won't waste any more time on this.
Yes I agree, I'll disable sleep and hibernate when i get the problem fixed. And I did see that you didn't say you would fix the problem, thanks for your reply!
 

My Computer

System One

  • Manufacturer/Model
    Me, myself and I
    CPU
    Intel i7 920 @ 2,67GHz
    Motherboard
    ASUS P6T Deluxe, X58, Socket-1366
    Memory
    Corsair XMS3 DDR3 1333MHz 12GB CL9-9-9-24, for Core i7
    Graphics Card(s)
    Gainward Radeon HD 4870 2GB GDDR5
    Sound Card
    Integrated in the Motherboard - 7.1
    Monitor(s) Displays
    BenQ 24" LCD 1920x1080, 1000:1 / 10000:1 (dynamic), 2ms, VGA/DVI/HDMI
    Screen Resolution
    1920x1080
    Hard Drives
    Samsung SpinPoint F1 1TB SATA2 32MB 7200RPM
    PSU
    Corsair Powersupply 750W Black
    Case
    Antec Twelve Hundred
    Cooling
    Stock
    Mouse
    Logiteck MX 1000
    Keyboard
    Logitech Elite Keyboard
    Internet Speed
    2 067 kbit/s / 329 kbit/s
    Other Info
    I'm going to upgrade the stock CPU cooler with the Coolermaster V8. And buy Roccat; Kone, Valo, Sense - Adrenaline Blue and Roccan Kave. But I will wait with the Roccat items until they're all released in Norway.

Oedelagt

New Member
Messages
5
Location
Norway,Telemark
#10
There is still better ways than just disabling. Besides, that wont fix his problem.

Something was corrupted during the 3-4 day period he left it sleeping.

Leaving a computer on stand by/sleep for a long period of time will cause it run slower when taken out of stand by/sleep and can screw up active programs in the process.

You should take a look at the event viewer first in administrative tools.
Okay, so something was corrupted in the time period my PC was sleeping.
I will check the event viewer, and see if I can get something out of it, thanks man !
 

My Computer

System One

  • Manufacturer/Model
    Me, myself and I
    CPU
    Intel i7 920 @ 2,67GHz
    Motherboard
    ASUS P6T Deluxe, X58, Socket-1366
    Memory
    Corsair XMS3 DDR3 1333MHz 12GB CL9-9-9-24, for Core i7
    Graphics Card(s)
    Gainward Radeon HD 4870 2GB GDDR5
    Sound Card
    Integrated in the Motherboard - 7.1
    Monitor(s) Displays
    BenQ 24" LCD 1920x1080, 1000:1 / 10000:1 (dynamic), 2ms, VGA/DVI/HDMI
    Screen Resolution
    1920x1080
    Hard Drives
    Samsung SpinPoint F1 1TB SATA2 32MB 7200RPM
    PSU
    Corsair Powersupply 750W Black
    Case
    Antec Twelve Hundred
    Cooling
    Stock
    Mouse
    Logiteck MX 1000
    Keyboard
    Logitech Elite Keyboard
    Internet Speed
    2 067 kbit/s / 329 kbit/s
    Other Info
    I'm going to upgrade the stock CPU cooler with the Coolermaster V8. And buy Roccat; Kone, Valo, Sense - Adrenaline Blue and Roccan Kave. But I will wait with the Roccat items until they're all released in Norway.

stoneys-nutz

Gamerholic
Vista Guru
Gold Member
Messages
2,685
Location
Wale's
#11
Hello Oedelagt,
When you get this sorted you may want to go to the Asus site and update your Bios, (if needed), as there are some issues with this MB when resuming from sleep. It just might stop this happening again.
The link is to the Asus forum, it will take you to your MB page, you can find downloads there.
Hope this helps, good luck and post your results, thanks.

ASUSTeK Computer Inc.-Forum-
 

My Computer

System One

  • Manufacturer/Model
    Self Build
    CPU
    QX9650 (black box) 3.0GHz@3.9GHz
    Motherboard
    Asus P5Q Premium
    Memory
    8GB-4x2GB Corsair Dominator DDR 2-1066
    Graphics Card(s)
    2 x ASUS EAH 4870 X 2 (Quad)
    Sound Card
    Supreme FX 2
    Monitor(s) Displays
    Fujitsu Siemens 22inch flat screen
    Screen Resolution
    1680x1050
    Hard Drives
    150 Gig WD Raptor
    300 Gig Maxtor
    300 Gig Maxtor, (External)
    PSU
    CoolerMaster 1000
    Case
    CoolerMaster N-Vidia stacker 830
    Cooling
    Noctua NH-U12P x 1x120mm fan, 6x120mm case fans
    Mouse
    Logitech G5
    Keyboard
    Logitech G15
    Internet Speed
    20Mbps
    Other Info
    Audio FX Pro 5+1 gaming head set

MilesAhead

Eclectician
Vista Guru
Gold Member
Messages
2,442
#12
If somebody would bother to read my first post.. 1) it doesn't claim to fix the problem and 2) it says, when you get the problem fixed, I suggest you take steps to avoid recurrence(i.e. disable sleep and hibernate)

Guess I won't waste any more time on this.
Yes I agree, I'll disable sleep and hibernate when i get the problem fixed. And I did see that you didn't say you would fix the problem, thanks for your reply!
Hi. I was just trying to save you some aggravation. Guess I shouldn't edit posts, then change 'em a bit later. Sometimes the first version propagates. :) I'm sure the hibernate/sleep stuff works a lot better than when those features first came out, but they were an excuse for trouble in the beginning. Hope you get it straightened out.
 

My Computer

System One

  • Manufacturer/Model
    HP Pavilion m9515y
    CPU
    Phenom X4 9850
    Memory
    8 GB
    Graphics Card(s)
    Some Radeon Cheapie with 512 MB Ram
    Monitor(s) Displays
    CRT
    Screen Resolution
    1280x1024
    Hard Drives
    750 GB SATA 3G
    2 SIIG Superspeed docks w/WD Caviar Black Sata II or III

MDA400

Nvidia and Intel
Power User
Messages
216
Location
Bloomington, MN
#13
There is still better ways than just disabling. Besides, that wont fix his problem.

Something was corrupted during the 3-4 day period he left it sleeping.

Leaving a computer on stand by/sleep for a long period of time will cause it run slower when taken out of stand by/sleep and can screw up active programs in the process.

You should take a look at the event viewer first in administrative tools.
Okay, so something was corrupted in the time period my PC was sleeping.
I will check the event viewer, and see if I can get something out of it, thanks man !
Np :)
 

My Computer

System One

  • Manufacturer/Model
    JUST ME/Custom Built
    CPU
    Intel(R) Core(TM) 2 Quad Q9550 E0 2.83 Ghz @ 4037.5 Ghz
    Motherboard
    EVGA NFORCE 790I SLI FTW Digital PWM
    Memory
    8 Gig Corsair XMS3 DHX 1600 Mhz DDR3 CAS 9
    Graphics Card(s)
    2x GTX 480's w/ Koolance VID-NX480's
    Sound Card
    Creative SoundBlaster X-Fi Titanium (non-Fatal1ty) Edition
    Monitor(s) Displays
    Acer P243W 24" Premium Series
    Screen Resolution
    1920 x 1200
    Hard Drives
    Seagate Barracuda 7200.11 1 TB HDD 32mb cache
    (3 Platters, 6 Heads model)
    PSU
    Ultra X4 1050W PSU 76A Rated 12V SLI
    Case
    Antec 1200 Full tower ATX case
    Cooling
    x2 Thermaltake Blue LED 120mm 2800rpm fans, Zalman CNPS 9900
    Mouse
    Logitech LX310 2.4Ghz Wireless Laser Mouse
    Keyboard
    Logitech LX310 2.4 Ghz Wireless Keyboard
    Internet Speed
    32mb Download, 12mb Upload from Comcast
    Other Info
    300$ custom watercooling setup. Antec 1200 big boy Radiator, Dual bay XPSC reservoir with clear bubble window, OCZ hydropulse 800L/H 12v pump, 12 ft tygon 1/2" ID, 3/4" OD tubing, Feser One UV Green 1 L fluid. (and VID-NX480 waterblock)

Oedelagt

New Member
Messages
5
Location
Norway,Telemark
#14
Hello again guys.

I thought I'd tell you how I fixed my problem; I installed Windows 7 Professional RTM.

Problem solved :)
 

My Computer

System One

  • Manufacturer/Model
    Me, myself and I
    CPU
    Intel i7 920 @ 2,67GHz
    Motherboard
    ASUS P6T Deluxe, X58, Socket-1366
    Memory
    Corsair XMS3 DDR3 1333MHz 12GB CL9-9-9-24, for Core i7
    Graphics Card(s)
    Gainward Radeon HD 4870 2GB GDDR5
    Sound Card
    Integrated in the Motherboard - 7.1
    Monitor(s) Displays
    BenQ 24" LCD 1920x1080, 1000:1 / 10000:1 (dynamic), 2ms, VGA/DVI/HDMI
    Screen Resolution
    1920x1080
    Hard Drives
    Samsung SpinPoint F1 1TB SATA2 32MB 7200RPM
    PSU
    Corsair Powersupply 750W Black
    Case
    Antec Twelve Hundred
    Cooling
    Stock
    Mouse
    Logiteck MX 1000
    Keyboard
    Logitech Elite Keyboard
    Internet Speed
    2 067 kbit/s / 329 kbit/s
    Other Info
    I'm going to upgrade the stock CPU cooler with the Coolermaster V8. And buy Roccat; Kone, Valo, Sense - Adrenaline Blue and Roccan Kave. But I will wait with the Roccat items until they're all released in Norway.

Users Who Are Viewing This Thread (Users: 1, Guests: 0)