Cannot install Vista, stuck on "please wait" screen

KishKiai

New Member
Hello there fellow vista users,
Here's my painful vista installation scenario:

  • Booting from DVD
  • "Windows is loading files... (white progress bar) (takes ~1 minute)
  • Blue/green vista background (HDD and DVD drives are active) (takes 20 minutes for the next screen)
  • I get to select languages, then click on "install now"
  • Next I get a "please wait..." screen (HDD and DVD drives are active) (takes 40 minutes for the next screen)
  • If I'm "lucky" I get this next - "A required cd/dvd drive device driver is missing" pop-up and that's as far as I was able to go
The same happens with Windows 7, the screens differ a little, and I think the waiting times between these screens a even longer, but it's the same deal
Windows XP installs fast and without an errors

What I've tried so far:

  • Updated BIOS
  • Tried different settings in BIOS
  • Tried different RAM
  • Switched DVD drive to slave/master
  • Bunch of other desperate stuff :confused:
  • Updated the DVD drive firmware to the most recent
  • Checked with Windows Vista Upgrade Advisor (no issues found)
My specs are in my profile, if you need more information on the matter, please ask
Thanks in advance
 
Last edited:

My Computer

System One

  • CPU
    AMD Athlon64 X2 3800+
    Motherboard
    Asus M2N-E SLI, nForce500 SLI
    Memory
    Corsair DDR2 1GB 800MHz
    Graphics Card(s)
    MSI ATI Radeon HD 4830
    Hard Drives
    Western Digital 400GB SATA-2 7200 rpm 16MB
    Other Info
    Optical drive: NEC Optiarc AD-7173A DVD-RW 16x

KishKiai

New Member
I didn't mention that I've already checked my system with Vista adviser in OP. I didn't see any issues, except for the hard disk space, but since I will do a clean install on the C: partition, that shouldn't be an issue. I've attached my Vista adviser report
 

Attachments

My Computer

System One

  • CPU
    AMD Athlon64 X2 3800+
    Motherboard
    Asus M2N-E SLI, nForce500 SLI
    Memory
    Corsair DDR2 1GB 800MHz
    Graphics Card(s)
    MSI ATI Radeon HD 4830
    Hard Drives
    Western Digital 400GB SATA-2 7200 rpm 16MB
    Other Info
    Optical drive: NEC Optiarc AD-7173A DVD-RW 16x

usasma

Old and cranky
Vista Guru
I would suspect that it's the temporary files that are generated during the installation that are causing this (due to the lack of disk space).

I would suggest formatting the C: drive when first starting the installation - that way there's nothing on the hard drive to prevent it from installing.

I'd also suggest a hard drive diagnostic to be sure that there's not an issue there. Here's a link to a how-to on my website: HD Diagnostic
 

My Computer

KishKiai

New Member
Thanks for replying. I've tried installing Vista/7 after formatting my hard drive, no progress. I've also ran my hard drive through diagnostics software (extended test), which showed no errors
 

My Computer

System One

  • CPU
    AMD Athlon64 X2 3800+
    Motherboard
    Asus M2N-E SLI, nForce500 SLI
    Memory
    Corsair DDR2 1GB 800MHz
    Graphics Card(s)
    MSI ATI Radeon HD 4830
    Hard Drives
    Western Digital 400GB SATA-2 7200 rpm 16MB
    Other Info
    Optical drive: NEC Optiarc AD-7173A DVD-RW 16x

KishKiai

New Member
quick update:
I'm thinking that this might be dvd-rom or it's controller problem. When setup gets stuck on certain stages of installation, it gets back to life as soon as I open dvd-rom tray, e.g., the language selection screen or dvd driver request screen come instantly.
Here's the screen:
 

My Computer

System One

  • CPU
    AMD Athlon64 X2 3800+
    Motherboard
    Asus M2N-E SLI, nForce500 SLI
    Memory
    Corsair DDR2 1GB 800MHz
    Graphics Card(s)
    MSI ATI Radeon HD 4830
    Hard Drives
    Western Digital 400GB SATA-2 7200 rpm 16MB
    Other Info
    Optical drive: NEC Optiarc AD-7173A DVD-RW 16x

CyberZeus

Member
Try with a different DVD drive. It's unlikely a controller problem.
 

My Computer

System One

  • CPU
    AMD Athlon 64 X2 6400+
    Motherboard
    Asus M2N-E SLI
    Memory
    4 GB
    Graphics Card(s)
    2 x NVidia 8600 GTS
    Sound Card
    Integrated CM-6501
    Monitor(s) Displays
    Benq 19" + LG 17"
    Screen Resolution
    [email protected]@75MHz
    Hard Drives
    1 x Seagate 120GB SATA (OS installation)
    1 x Seagate 200GB SATA
    2 x Seagate 320GB SATA (Hardware RAID 0)
    1 x Seagate 250GB IDE (in external USB box)
    1 x TrekStor 750GB USB
    PSU
    650W
    Mouse
    Logitech Cordless Optical
    Keyboard
    Logitech Cordless Desktop EX 100
    Internet Speed
    8192 kbps / 640 kbps

KishKiai

New Member
Borrowed a different DVD drive from a friend (an older model NEC) and Vista (and 7) installed without a problem. I'm still wondering what was wrong with my DVD drive and why Vista/7 refused to work with it.
SOLVED
 

My Computer

System One

  • CPU
    AMD Athlon64 X2 3800+
    Motherboard
    Asus M2N-E SLI, nForce500 SLI
    Memory
    Corsair DDR2 1GB 800MHz
    Graphics Card(s)
    MSI ATI Radeon HD 4830
    Hard Drives
    Western Digital 400GB SATA-2 7200 rpm 16MB
    Other Info
    Optical drive: NEC Optiarc AD-7173A DVD-RW 16x
Top