error 80070424 windows could not search for new updates

amplid

Vlaming
Power User
Hey all,

I've been stuck with this problem for a while now, tried support pages on microsoft.com and googled a lot, but all the solutions that worked for other people never seem to work for me. Any ideas here? Someone with the same problem maybe?

Cheers,

Amplid
 

My Computer

System One

  • CPU
    Intel Q9550 @ 3.2 GHz (for now)
    Motherboard
    Asus ROG Striker 2 Extreme
    Memory
    2 x 2Gb Patriot DDR3
    Graphics Card(s)
    XFX GeForce 9800 GTX+
    Sound Card
    Creative Supreme FX 2
    Monitor(s) Displays
    Neovo F417 17''
    Screen Resolution
    1280x1024
    Hard Drives
    Samsung SP2504C SATA 7200rpm
    PSU
    Pc Power & Cooling 750
    Case
    Coolermaster CM 690
    Cooling
    6 120mm's, Xigmatek HDT 1283 with crossbow backplate
    Mouse
    Logitech Cordless Trackman Wheel
    Keyboard
    Logitech G11
    Internet Speed
    ~1000 Kb/sec

zigzag3143

Banned
Hey all,

I've been stuck with this problem for a while now, tried support pages on microsoft.com and googled a lot, but all the solutions that worked for other people never seem to work for me. Any ideas here? Someone with the same problem maybe?

Cheers,

Amplid

Amplid

Could you go into event viewer (type event viewer in search) and see what errors exist relating to this problem?

Ken
 

My Computer

System One

  • Manufacturer/Model
    Dell Inspiron E 1405
    CPU
    [email protected]
    Memory
    4 gigs
    Graphics Card(s)
    integrated intel 945
    Sound Card
    integrated
    Screen Resolution
    1440x900
    Hard Drives
    300 gig internal
    Internet Speed
    10 down 1.5 up

delphin

Eager to learn
Vista Pro
This is the error related with bits service. Try registering the following files, Open elevated command prompt and type

regsvr32.exe wuapi.dll
regsvr32.exe wups.dll
regsvr32.exe wuaueng.dll
regsvr32.exe wucltui.dll
regsvr32.exe MSXML3.dll
regsvr32.exe qmgr.dll
regsvr32.exe qmgrprxy.dll


Hit enter after every line, you will get a message that the operation succeeded for every line.

net.exe start wuauserv and restart your computer.

If your problem not rectified after this post your windows update.log file.

You can find the file in c:\windows directory :)
 

My Computer

System One

  • Manufacturer/Model
    Wipro
    Motherboard
    Intel dq35j0
    Memory
    8 Gb
    Graphics Card(s)
    inter express chipset
    Sound Card
    Realtek
    Monitor(s) Displays
    Wipro
    Screen Resolution
    1024*768
    Hard Drives
    500 gb
    Mouse
    Dell
    Keyboard
    DELL
    Internet Speed
    100 mbps(office lan)

Flavius

Expelled
Hey all,
Someone with the same problem maybe?
So many people had the same error.Same errors numbers - but reasons of this error many different:
If have luck maybe help you these MS articles ->How do I reset Windows Update components? if it fail you can also try this:An update is available to fix a Background Intelligent Transfer Service (BITS) crash on a Windows Vista-based computer

but this error have many meanings -it would going on BITS service but is also possible it is problem with other services;Check you have these services and correct set:

Windows Update -start AUTO
Background Inteligent Transfer Service -start DELAYED-AUTO
Cryptographic Service -start AUTO
Windows Modules Installer - start MANUAL
Windows Installer -start MANUAL

if this is problem with Windows Installer
follow to this:Windows Installer 4.5 is available

if this is problem with Windows Update
follow to this:How to obtain the latest version of the Windows Update Agent to help manage updates on a computer

if this is problem with Windows Modules Installer
follow to this:http://www.vistax64.com/1082478-post2.html

More deatails about last option we discussed here:Vista Forums
 

My Computer

amplid

Vlaming
Power User
This is the error related with bits service. Try registering the following files, Open elevated command prompt and type

regsvr32.exe wuapi.dll
regsvr32.exe wups.dll
regsvr32.exe wuaueng.dll
regsvr32.exe wucltui.dll
regsvr32.exe MSXML3.dll
regsvr32.exe qmgr.dll
regsvr32.exe qmgrprxy.dll

Hit enter after every line, you will get a message that the operation succeeded for every line.

net.exe start wuauserv and restart your computer.

If your problem not rectified after this post your windows update.log file.

You can find the file in c:\windows directory :)

When inserting the wuaueng command and pressing enter I get:

"The module wuaueng.dll was loaded, but the call to DIIRegisterServer failed with error code 0x80070005."

When inserting wucltui command:

"The module wucltui.dll failed to load.

Make sure the binary is stored at specified path or debug it to check for problems with the binary or dependent .DLL files.

The specified module could not be found.
."

MSXML3 gives same error code as wuaueng

qmgr next:
"The module qmgr.dll was loaded but the entry-point DLLRegisterServer was not found.
Make sure that qmgr.dll is a valid DLL or OCX file and then try again."

The others succeeded.

@zigzag, see the thread name for the error code.

@flavius, when I installed the BITS installer it said the repair was not required currently. Could you repeat what you said with the start AUTO and start MANUAL, I didn't really get it..

Thanks for quick replies so far;)

Amplid
 

My Computer

System One

  • CPU
    Intel Q9550 @ 3.2 GHz (for now)
    Motherboard
    Asus ROG Striker 2 Extreme
    Memory
    2 x 2Gb Patriot DDR3
    Graphics Card(s)
    XFX GeForce 9800 GTX+
    Sound Card
    Creative Supreme FX 2
    Monitor(s) Displays
    Neovo F417 17''
    Screen Resolution
    1280x1024
    Hard Drives
    Samsung SP2504C SATA 7200rpm
    PSU
    Pc Power & Cooling 750
    Case
    Coolermaster CM 690
    Cooling
    6 120mm's, Xigmatek HDT 1283 with crossbow backplate
    Mouse
    Logitech Cordless Trackman Wheel
    Keyboard
    Logitech G11
    Internet Speed
    ~1000 Kb/sec

Flavius

Expelled
This is the error related with bits service. Try registering the following files, Open elevated command prompt and type

regsvr32.exe wuapi.dll
regsvr32.exe wups.dll
regsvr32.exe wuaueng.dll
regsvr32.exe wucltui.dll
regsvr32.exe MSXML3.dll
regsvr32.exe qmgr.dll
regsvr32.exe qmgrprxy.dll

Hit enter after every line, you will get a message that the operation succeeded for every line.

net.exe start wuauserv and restart your computer.

If your problem not rectified after this post your windows update.log file.

You can find the file in c:\windows directory :)

When inserting the wuaueng command and pressing enter I get:

"The module wuaueng.dll was loaded, but the call to DIIRegisterServer failed with error code 0x80070005."

When inserting wucltui command:

"The module wucltui.dll failed to load.

Make sure the binary is stored at specified path or debug it to check for problems with the binary or dependent .DLL files.

The specified module could not be found.
."
(...)

And Did you these under elevated cmd.exe? (this means right click on this file as admin) neverless How do I reset Windows Update components?
do this the same

Could you repeat what you said with the start AUTO and start MANUAL, I didn't really get it..
The better way will be if you download VistaSysInfoTool http://www.vistax64.com/software-tools/176785-vistaforums-sysinfo-tool.html

select all,make log and attache it to post
 

My Computer

delphin

Eager to learn
Vista Pro
"The module wuaueng.dll was loaded, but the call to DIIRegisterServer failed with error code 0x80070005."
You will get this if you dont have permission to register a dll. did u run the command prompt as administrator?

When inserting wucltui command:

"The module wucltui.dll failed to load.

Make sure the binary is stored at specified path or debug it to check for problems with the binary or dependent .DLL files.

The specified module could not be found.
Leave this dll as its not so important. The dll file name is depend upon the verson of update agent you are having.

For all the other file you are getting permission error. Run the command prompt with administrator privilege
 

My Computer

System One

  • Manufacturer/Model
    Wipro
    Motherboard
    Intel dq35j0
    Memory
    8 Gb
    Graphics Card(s)
    inter express chipset
    Sound Card
    Realtek
    Monitor(s) Displays
    Wipro
    Screen Resolution
    1024*768
    Hard Drives
    500 gb
    Mouse
    Dell
    Keyboard
    DELL
    Internet Speed
    100 mbps(office lan)

amplid

Vlaming
Power User
I repeated the progress in the command prompt as administrator and did not get that error 80070005 anymore. However WU will still not work. I ran the SysInfo tool and the log is in attachment.


Amplid
 

Attachments

  • Sysinfo - 24082009 0551.txt
    69.9 KB · Views: 407

My Computer

System One

  • CPU
    Intel Q9550 @ 3.2 GHz (for now)
    Motherboard
    Asus ROG Striker 2 Extreme
    Memory
    2 x 2Gb Patriot DDR3
    Graphics Card(s)
    XFX GeForce 9800 GTX+
    Sound Card
    Creative Supreme FX 2
    Monitor(s) Displays
    Neovo F417 17''
    Screen Resolution
    1280x1024
    Hard Drives
    Samsung SP2504C SATA 7200rpm
    PSU
    Pc Power & Cooling 750
    Case
    Coolermaster CM 690
    Cooling
    6 120mm's, Xigmatek HDT 1283 with crossbow backplate
    Mouse
    Logitech Cordless Trackman Wheel
    Keyboard
    Logitech G11
    Internet Speed
    ~1000 Kb/sec

amplid

Vlaming
Power User
Okay, so I am at the moment unpacking the install.wim with 7-zip.

Amplid

EDIT/ Flavius, where exactly in the install.wim file is the TrustedInstaller.exe located? Because there are 6 folders which each split into folders like Programdata, users, windows,...
 

My Computer

System One

  • CPU
    Intel Q9550 @ 3.2 GHz (for now)
    Motherboard
    Asus ROG Striker 2 Extreme
    Memory
    2 x 2Gb Patriot DDR3
    Graphics Card(s)
    XFX GeForce 9800 GTX+
    Sound Card
    Creative Supreme FX 2
    Monitor(s) Displays
    Neovo F417 17''
    Screen Resolution
    1280x1024
    Hard Drives
    Samsung SP2504C SATA 7200rpm
    PSU
    Pc Power & Cooling 750
    Case
    Coolermaster CM 690
    Cooling
    6 120mm's, Xigmatek HDT 1283 with crossbow backplate
    Mouse
    Logitech Cordless Trackman Wheel
    Keyboard
    Logitech G11
    Internet Speed
    ~1000 Kb/sec

amplid

Vlaming
Power User
When I try to put the trustedinstaller in the C:\Windows\Servicing\, it tells me I need permission to perform this action.. "Destination folder access denied"
 

My Computer

System One

  • CPU
    Intel Q9550 @ 3.2 GHz (for now)
    Motherboard
    Asus ROG Striker 2 Extreme
    Memory
    2 x 2Gb Patriot DDR3
    Graphics Card(s)
    XFX GeForce 9800 GTX+
    Sound Card
    Creative Supreme FX 2
    Monitor(s) Displays
    Neovo F417 17''
    Screen Resolution
    1280x1024
    Hard Drives
    Samsung SP2504C SATA 7200rpm
    PSU
    Pc Power & Cooling 750
    Case
    Coolermaster CM 690
    Cooling
    6 120mm's, Xigmatek HDT 1283 with crossbow backplate
    Mouse
    Logitech Cordless Trackman Wheel
    Keyboard
    Logitech G11
    Internet Speed
    ~1000 Kb/sec

amplid

Vlaming
Power User
When I try the steps in the tutorial, I see an account named "account unknown (S-1-5-80-956008885-3418522649-1831038044-1853". Is that normal??:s This account has full control and permissions, while my admin does not. The thing dzomlija states in his tutorial about that inheritable account, this I cannot check, nor uncheck, it is in light grey...

Amplid

EDIT\ I have also found an account I did not create in my user accounts (control panel), named "ASP.NET Machine account".. Can I delete this?:s Djee I'm starting to feel like a flippin' noob out here.
 

My Computer

System One

  • CPU
    Intel Q9550 @ 3.2 GHz (for now)
    Motherboard
    Asus ROG Striker 2 Extreme
    Memory
    2 x 2Gb Patriot DDR3
    Graphics Card(s)
    XFX GeForce 9800 GTX+
    Sound Card
    Creative Supreme FX 2
    Monitor(s) Displays
    Neovo F417 17''
    Screen Resolution
    1280x1024
    Hard Drives
    Samsung SP2504C SATA 7200rpm
    PSU
    Pc Power & Cooling 750
    Case
    Coolermaster CM 690
    Cooling
    6 120mm's, Xigmatek HDT 1283 with crossbow backplate
    Mouse
    Logitech Cordless Trackman Wheel
    Keyboard
    Logitech G11
    Internet Speed
    ~1000 Kb/sec

amplid

Vlaming
Power User
Never mind bout the asp.net..:) Actually I will be installing new mobo, cpu and ram soon, so maybe to relieve you, i'll just hold up till without the updates until i get that clean install there..

Amplid
 

My Computer

System One

  • CPU
    Intel Q9550 @ 3.2 GHz (for now)
    Motherboard
    Asus ROG Striker 2 Extreme
    Memory
    2 x 2Gb Patriot DDR3
    Graphics Card(s)
    XFX GeForce 9800 GTX+
    Sound Card
    Creative Supreme FX 2
    Monitor(s) Displays
    Neovo F417 17''
    Screen Resolution
    1280x1024
    Hard Drives
    Samsung SP2504C SATA 7200rpm
    PSU
    Pc Power & Cooling 750
    Case
    Coolermaster CM 690
    Cooling
    6 120mm's, Xigmatek HDT 1283 with crossbow backplate
    Mouse
    Logitech Cordless Trackman Wheel
    Keyboard
    Logitech G11
    Internet Speed
    ~1000 Kb/sec

delphin

Eager to learn
Vista Pro
You got a success message while registering those files?
just curious, Upload your windows update.log.

:)
 

My Computer

System One

  • Manufacturer/Model
    Wipro
    Motherboard
    Intel dq35j0
    Memory
    8 Gb
    Graphics Card(s)
    inter express chipset
    Sound Card
    Realtek
    Monitor(s) Displays
    Wipro
    Screen Resolution
    1024*768
    Hard Drives
    500 gb
    Mouse
    Dell
    Keyboard
    DELL
    Internet Speed
    100 mbps(office lan)

Flavius

Expelled
When I try the steps in the tutorial, I see an account named "account unknown (S-1-5-80-956008885-3418522649-1831038044-1853". Is that normal??:s This account has full control and permissions, while my admin does not. The thing dzomlija states in his tutorial about that inheritable account, this I cannot check, nor uncheck, it is in light grey...
I told you have to first takeownership this folder :mad: before you start change permissions (attached image) -you have to make yourself or Administrator group the owner of this folder.This is TrustedInstaller SID only because Windows Modules Installer you have damaged this SID is not recognized by system

EDIT\ I have also found an account I did not create in my user accounts (control panel), named "ASP.NET Machine account".. Can I delete this?:s Djee I'm starting to feel like a flippin' noob out here.
Don't touch it!
 

Attachments

  • Permissions.jpg
    Permissions.jpg
    61.9 KB · Views: 39
  • permissions2.jpg
    permissions2.jpg
    60.3 KB · Views: 31

My Computer

amplid

Vlaming
Power User
And how do I make myself 'owner of this folder'? And could you please start using points and komma's, coz -no offence- but your english is hard enough already..

Amplid
 

My Computer

System One

  • CPU
    Intel Q9550 @ 3.2 GHz (for now)
    Motherboard
    Asus ROG Striker 2 Extreme
    Memory
    2 x 2Gb Patriot DDR3
    Graphics Card(s)
    XFX GeForce 9800 GTX+
    Sound Card
    Creative Supreme FX 2
    Monitor(s) Displays
    Neovo F417 17''
    Screen Resolution
    1280x1024
    Hard Drives
    Samsung SP2504C SATA 7200rpm
    PSU
    Pc Power & Cooling 750
    Case
    Coolermaster CM 690
    Cooling
    6 120mm's, Xigmatek HDT 1283 with crossbow backplate
    Mouse
    Logitech Cordless Trackman Wheel
    Keyboard
    Logitech G11
    Internet Speed
    ~1000 Kb/sec

amplid

Vlaming
Power User
This is the log:
 

Attachments

  • WindowsUpdate.log
    1.2 MB · Views: 58

My Computer

System One

  • CPU
    Intel Q9550 @ 3.2 GHz (for now)
    Motherboard
    Asus ROG Striker 2 Extreme
    Memory
    2 x 2Gb Patriot DDR3
    Graphics Card(s)
    XFX GeForce 9800 GTX+
    Sound Card
    Creative Supreme FX 2
    Monitor(s) Displays
    Neovo F417 17''
    Screen Resolution
    1280x1024
    Hard Drives
    Samsung SP2504C SATA 7200rpm
    PSU
    Pc Power & Cooling 750
    Case
    Coolermaster CM 690
    Cooling
    6 120mm's, Xigmatek HDT 1283 with crossbow backplate
    Mouse
    Logitech Cordless Trackman Wheel
    Keyboard
    Logitech G11
    Internet Speed
    ~1000 Kb/sec
Top