Error: Display driver has stopped working and has recovered successfully.

Gil80

New Member
I'm using Gigabyte 9800GTX by Nvidia. I have the latest driver and I'm using Vista x64.

I get this error message while I play Counter Strike source, Crysis, watch images in Picasa or use Google earth. Sometimes it happens in Photoshop CS4.

Please help me to solve this problem.

Thanks.
 

My Computer

System One

  • CPU
    Intel E8500 C2D
    Motherboard
    Gigabyte EX38-DS4
    Memory
    2x2GB Corsair 4 4 4 12
    Graphics Card(s)
    Palit Radeon HD4870 1GB
    Sound Card
    RealTek
    Monitor(s) Displays
    Philips 20.1
    Screen Resolution
    1600x1200
    Hard Drives
    WD 500GB ABYS
    PSU
    ThermalTek 750W
    Case
    CoolMaster 690
    Cooling
    Zalman 9500CnPU
    Mouse
    Logitec
    Keyboard
    Logitec
    Internet Speed
    1.5Mb

mansrm81

Vista Guru

My Computer

System One

  • Manufacturer/Model
    HP Compaq Presario/SR5113WM
    CPU
    AMD Athlon 64 X2 3600+ 1.9Ghz
    Motherboard
    Asus M2N68-LA
    Memory
    PNY Optima Memory DDR2 2GB 2x1 kit
    Graphics Card(s)
    PNY Nvidia 8400 GS 256MB
    Sound Card
    On board RealTek
    Monitor(s) Displays
    Acer X163W LCD
    Screen Resolution
    1366x768
    Hard Drives
    Western Digital 160 GB SATA 3G (3.0Gb/sec)
    7200 rpm
    Western Digital 160 GB IDE
    PSU
    Dynex 400w
    Case
    Nothin Special
    Cooling
    Stock
    Mouse
    Wireless Logitech LX7
    Keyboard
    Standard 102 key with volume and sleep buttons
    Internet Speed
    Comcrap 10mb cable
    Other Info
    Insignia 2.1 speakers, wireless Xbox 360 controller w/plug n play charger, Belkin wireless G + mimo usb network adapter.

Gil80

New Member
How are you GPU temps when this happens? You might be running a little too hot.

How can I log the Temp. While I play?
 

My Computer

System One

  • CPU
    Intel E8500 C2D
    Motherboard
    Gigabyte EX38-DS4
    Memory
    2x2GB Corsair 4 4 4 12
    Graphics Card(s)
    Palit Radeon HD4870 1GB
    Sound Card
    RealTek
    Monitor(s) Displays
    Philips 20.1
    Screen Resolution
    1600x1200
    Hard Drives
    WD 500GB ABYS
    PSU
    ThermalTek 750W
    Case
    CoolMaster 690
    Cooling
    Zalman 9500CnPU
    Mouse
    Logitec
    Keyboard
    Logitec
    Internet Speed
    1.5Mb

mansrm81

Vista Guru

My Computer

System One

  • Manufacturer/Model
    HP Compaq Presario/SR5113WM
    CPU
    AMD Athlon 64 X2 3600+ 1.9Ghz
    Motherboard
    Asus M2N68-LA
    Memory
    PNY Optima Memory DDR2 2GB 2x1 kit
    Graphics Card(s)
    PNY Nvidia 8400 GS 256MB
    Sound Card
    On board RealTek
    Monitor(s) Displays
    Acer X163W LCD
    Screen Resolution
    1366x768
    Hard Drives
    Western Digital 160 GB SATA 3G (3.0Gb/sec)
    7200 rpm
    Western Digital 160 GB IDE
    PSU
    Dynex 400w
    Case
    Nothin Special
    Cooling
    Stock
    Mouse
    Wireless Logitech LX7
    Keyboard
    Standard 102 key with volume and sleep buttons
    Internet Speed
    Comcrap 10mb cable
    Other Info
    Insignia 2.1 speakers, wireless Xbox 360 controller w/plug n play charger, Belkin wireless G + mimo usb network adapter.

Gil80

New Member

My Computer

System One

  • CPU
    Intel E8500 C2D
    Motherboard
    Gigabyte EX38-DS4
    Memory
    2x2GB Corsair 4 4 4 12
    Graphics Card(s)
    Palit Radeon HD4870 1GB
    Sound Card
    RealTek
    Monitor(s) Displays
    Philips 20.1
    Screen Resolution
    1600x1200
    Hard Drives
    WD 500GB ABYS
    PSU
    ThermalTek 750W
    Case
    CoolMaster 690
    Cooling
    Zalman 9500CnPU
    Mouse
    Logitec
    Keyboard
    Logitec
    Internet Speed
    1.5Mb

mansrm81

Vista Guru
Yes sorry I didn't say that.
 

My Computer

System One

  • Manufacturer/Model
    HP Compaq Presario/SR5113WM
    CPU
    AMD Athlon 64 X2 3600+ 1.9Ghz
    Motherboard
    Asus M2N68-LA
    Memory
    PNY Optima Memory DDR2 2GB 2x1 kit
    Graphics Card(s)
    PNY Nvidia 8400 GS 256MB
    Sound Card
    On board RealTek
    Monitor(s) Displays
    Acer X163W LCD
    Screen Resolution
    1366x768
    Hard Drives
    Western Digital 160 GB SATA 3G (3.0Gb/sec)
    7200 rpm
    Western Digital 160 GB IDE
    PSU
    Dynex 400w
    Case
    Nothin Special
    Cooling
    Stock
    Mouse
    Wireless Logitech LX7
    Keyboard
    Standard 102 key with volume and sleep buttons
    Internet Speed
    Comcrap 10mb cable
    Other Info
    Insignia 2.1 speakers, wireless Xbox 360 controller w/plug n play charger, Belkin wireless G + mimo usb network adapter.

Gil80

New Member
The problem occurs while I use google earth. The temp is 61 deg. I uninstalled the driver, used driver sweeper in safe mode, reinstalled the driver and it still happens. The screen blacks out for 1 second and then comes back with this error message in the system tray saying that the driver has stopped working and has recovered, and whatever program that I used (usually google earth) is not responding.
 

My Computer

System One

  • CPU
    Intel E8500 C2D
    Motherboard
    Gigabyte EX38-DS4
    Memory
    2x2GB Corsair 4 4 4 12
    Graphics Card(s)
    Palit Radeon HD4870 1GB
    Sound Card
    RealTek
    Monitor(s) Displays
    Philips 20.1
    Screen Resolution
    1600x1200
    Hard Drives
    WD 500GB ABYS
    PSU
    ThermalTek 750W
    Case
    CoolMaster 690
    Cooling
    Zalman 9500CnPU
    Mouse
    Logitec
    Keyboard
    Logitec
    Internet Speed
    1.5Mb

Gil80

New Member
61 deg, should be alright. How old is this card?

6 months. I've noticed the fan is at 35% regardless of the temp. of course in crysis the temp goes higher... but mostly the game is running smoothly.
 

My Computer

System One

  • CPU
    Intel E8500 C2D
    Motherboard
    Gigabyte EX38-DS4
    Memory
    2x2GB Corsair 4 4 4 12
    Graphics Card(s)
    Palit Radeon HD4870 1GB
    Sound Card
    RealTek
    Monitor(s) Displays
    Philips 20.1
    Screen Resolution
    1600x1200
    Hard Drives
    WD 500GB ABYS
    PSU
    ThermalTek 750W
    Case
    CoolMaster 690
    Cooling
    Zalman 9500CnPU
    Mouse
    Logitec
    Keyboard
    Logitec
    Internet Speed
    1.5Mb

Gil80

New Member
Has this always been a problem or is it recent?

It's hard to say since I recall I saw it once however I did update the drivers after I saw it for the first time and it never came back, until last week.

I get the same problem in Vista 64 and in XP ( I have dual boot).
 

My Computer

System One

  • CPU
    Intel E8500 C2D
    Motherboard
    Gigabyte EX38-DS4
    Memory
    2x2GB Corsair 4 4 4 12
    Graphics Card(s)
    Palit Radeon HD4870 1GB
    Sound Card
    RealTek
    Monitor(s) Displays
    Philips 20.1
    Screen Resolution
    1600x1200
    Hard Drives
    WD 500GB ABYS
    PSU
    ThermalTek 750W
    Case
    CoolMaster 690
    Cooling
    Zalman 9500CnPU
    Mouse
    Logitec
    Keyboard
    Logitec
    Internet Speed
    1.5Mb

Gil80

New Member
Are you running the latest BIOS for your motherboard?
Good question. I have no idea how to check nor how to update.
I have Gigabyte X38 something.... I guess :confused:
 

My Computer

System One

  • CPU
    Intel E8500 C2D
    Motherboard
    Gigabyte EX38-DS4
    Memory
    2x2GB Corsair 4 4 4 12
    Graphics Card(s)
    Palit Radeon HD4870 1GB
    Sound Card
    RealTek
    Monitor(s) Displays
    Philips 20.1
    Screen Resolution
    1600x1200
    Hard Drives
    WD 500GB ABYS
    PSU
    ThermalTek 750W
    Case
    CoolMaster 690
    Cooling
    Zalman 9500CnPU
    Mouse
    Logitec
    Keyboard
    Logitec
    Internet Speed
    1.5Mb

AstaLaVista

Lost in Cyberspace
Vista Pro
Maybe a stupid question but, what monitor do you have? Does it show on your Device Manager with the name or just as a PNP Monitor?

I was having this issue with my games and I came to find out that my Acer LCD did not have the x64 drivers. I never had this problem with XP so it may not be related to your problem after all... worth a try perhaps?
 

My Computer

System One

  • Manufacturer/Model
    Custom Built
    CPU
    Intel Q9650 w/CM V8 Cooler...
    Motherboard
    EVGA 780i SLI FTW... Latest Bios & Drivers
    Memory
    Corsair Dominator 8GB (4 x 2GB) PC2-8500C5D
    Graphics Card(s)
    EVGA GTX260
    Sound Card
    Realtek High Def Onboard
    Monitor(s) Displays
    Acer 22" LCD Widescreen
    Screen Resolution
    1680 x 1050
    Hard Drives
    WD Velociraptor 160GB
    Samsung Sata 750GB
    Maxtor External 160GB
    PSU
    PC Power & Cooling 750w Silencer
    Case
    Thermaltake Speedo Advance
    Cooling
    Air Cooled... See CPU
    Mouse
    Logitech G7
    Keyboard
    Logitech G15
    Internet Speed
    Comcast 6MB Broadband
    Other Info
    Linksys WRT54G router

Gil80

New Member
Maybe a stupid question but, what monitor do you have? Does it show on your Device Manager with the name or just as a PNP Monitor?

I was having this issue with my games and I came to find out that my Acer LCD did not have the x64 drivers. I never had this problem with XP so it may not be related to your problem after all... worth a try perhaps?

I have Philips 200P4 20.1 in. and I didn't find any drivers for vista.
 

My Computer

System One

  • CPU
    Intel E8500 C2D
    Motherboard
    Gigabyte EX38-DS4
    Memory
    2x2GB Corsair 4 4 4 12
    Graphics Card(s)
    Palit Radeon HD4870 1GB
    Sound Card
    RealTek
    Monitor(s) Displays
    Philips 20.1
    Screen Resolution
    1600x1200
    Hard Drives
    WD 500GB ABYS
    PSU
    ThermalTek 750W
    Case
    CoolMaster 690
    Cooling
    Zalman 9500CnPU
    Mouse
    Logitec
    Keyboard
    Logitec
    Internet Speed
    1.5Mb

mansrm81

Vista Guru
What is the make and model of your computer.
 

My Computer

System One

  • Manufacturer/Model
    HP Compaq Presario/SR5113WM
    CPU
    AMD Athlon 64 X2 3600+ 1.9Ghz
    Motherboard
    Asus M2N68-LA
    Memory
    PNY Optima Memory DDR2 2GB 2x1 kit
    Graphics Card(s)
    PNY Nvidia 8400 GS 256MB
    Sound Card
    On board RealTek
    Monitor(s) Displays
    Acer X163W LCD
    Screen Resolution
    1366x768
    Hard Drives
    Western Digital 160 GB SATA 3G (3.0Gb/sec)
    7200 rpm
    Western Digital 160 GB IDE
    PSU
    Dynex 400w
    Case
    Nothin Special
    Cooling
    Stock
    Mouse
    Wireless Logitech LX7
    Keyboard
    Standard 102 key with volume and sleep buttons
    Internet Speed
    Comcrap 10mb cable
    Other Info
    Insignia 2.1 speakers, wireless Xbox 360 controller w/plug n play charger, Belkin wireless G + mimo usb network adapter.

Gil80

New Member
What is the make and model of your computer.

My RIG:

MB: Gigabyte GA-X38-DS4
CPU: Intel Core2 Duo E8500 6MB
RAM: 2x2GB Corsair CL 3
GPU: Gigabyte 9800GTX 512MB
HD: WD 500GB AKKS 16MB SATA
PSU: 750W Thermaltek
Cooling: Zalman CNPS9500
Display: 20.1 in. Philips 200p4 (plug & play driver)
O/S: Vista x64 Ultimate
 

My Computer

System One

  • CPU
    Intel E8500 C2D
    Motherboard
    Gigabyte EX38-DS4
    Memory
    2x2GB Corsair 4 4 4 12
    Graphics Card(s)
    Palit Radeon HD4870 1GB
    Sound Card
    RealTek
    Monitor(s) Displays
    Philips 20.1
    Screen Resolution
    1600x1200
    Hard Drives
    WD 500GB ABYS
    PSU
    ThermalTek 750W
    Case
    CoolMaster 690
    Cooling
    Zalman 9500CnPU
    Mouse
    Logitec
    Keyboard
    Logitec
    Internet Speed
    1.5Mb
Top