Solved Sound problems

snarfman

Member
I switched from a vizio to a tcl TV and am having problems with the sound when plugged into my laptop via hdmi. With the vizio, it would automatically switch the sound to come out of the TV when i plugged it in and go back to the speakers when i unplugged. Now i have to manually change it back and forth. I think this happened once with my vizio but i fogot how i fixed it. The tv uses the NVIDIA HDMI OUTPUT. Any ideas? This get pretty annoying to have to switch back and forth everytime
 

My Computer

System One

  • Manufacturer/Model
    ASUSTeK Computer Inc.\N80Vb (Socket 478)

Yard Dog

Vista Guru
Gold Member
Hello snarfman, long time , no see !! Have you been in the Audio Manager and checked your default setting and such ?
 

My Computer

System One

  • Manufacturer/Model
    Emachine ET 1161-05
    CPU
    AMD Athlon 64 LE-1640
    Motherboard
    eMachines MCP61PM-GM (Socket AM2 )
    Memory
    2.00 GB Dual-Channel DDR2 @ 387MHz (6-6-6-18)
    Graphics Card(s)
    Acer E181H ([email protected]) 128MB GeForce 6150SE nForce 430 (
    Sound Card
    Realtek High Definition Audio
    Monitor(s) Displays
    Name Acer E181H on NVIDIA GeForce 6150SE nForce 430
    Screen Resolution
    1280x768 pixels
    Hard Drives
    ST316081 5AS SCSI Disk Device
    PSU
    MCP61PM-GM 9000 NVIDIA Chipset Model MCP61 Chipset Revisio
    Case
    Tower
    Cooling
    Fan Speed 1247 RPM
    Mouse
    PS/2 Compatible Mouse
    Keyboard
    Standard PS/2 Keyboard
    Internet Speed
    http://www.speedtest.net/result/1538974261.png

snarfman

Member
Hello again! Yes I have...that is where I have to go to manually change it back and forth between the TV and laptop speakers. I'm trying to get it set so it automatically switches when I plug and unplug the hdmi cable. I can't remember what I did before with my vizio to make it happen. Is there something specific I should set it to??
 

My Computer

System One

  • Manufacturer/Model
    ASUSTeK Computer Inc.\N80Vb (Socket 478)

snarfman

Member
I forgot to mention that I also have the Realtek digital output but when I set it to that I don't get sound out of either the TV or my laptop whether or not the hdmi is plugged in.
 

My Computer

System One

  • Manufacturer/Model
    ASUSTeK Computer Inc.\N80Vb (Socket 478)

Yard Dog

Vista Guru
Gold Member
In your Audio Manager, if you highlight the digital output, and then look at properties, you will see some tabs that you may need to take a look at.
 

My Computer

System One

  • Manufacturer/Model
    Emachine ET 1161-05
    CPU
    AMD Athlon 64 LE-1640
    Motherboard
    eMachines MCP61PM-GM (Socket AM2 )
    Memory
    2.00 GB Dual-Channel DDR2 @ 387MHz (6-6-6-18)
    Graphics Card(s)
    Acer E181H ([email protected]) 128MB GeForce 6150SE nForce 430 (
    Sound Card
    Realtek High Definition Audio
    Monitor(s) Displays
    Name Acer E181H on NVIDIA GeForce 6150SE nForce 430
    Screen Resolution
    1280x768 pixels
    Hard Drives
    ST316081 5AS SCSI Disk Device
    PSU
    MCP61PM-GM 9000 NVIDIA Chipset Model MCP61 Chipset Revisio
    Case
    Tower
    Cooling
    Fan Speed 1247 RPM
    Mouse
    PS/2 Compatible Mouse
    Keyboard
    Standard PS/2 Keyboard
    Internet Speed
    http://www.speedtest.net/result/1538974261.png

snarfman

Member
I've looked at these but not too sure what exactly I'm looking for. Nothing stuck out to me. Could you be more specific as to what I should be looking for?
 

My Computer

System One

  • Manufacturer/Model
    ASUSTeK Computer Inc.\N80Vb (Socket 478)

Yard Dog

Vista Guru
Gold Member
Well, for starters, you should see when you highlight it, a indication that it is Working. Then in properties, notice the jack setup . Tells you where you should be plugged in at. That is in gerneral Tab under Controller Information, properties, Then you of course want to make sure it is in fact Enabled. Then in the other tabs, you can test them and get proper settings . A matter of poking around, i do not use that as my default and have good sound , so i am not going to enable mine and play with anything. I am playing around with bbcode . as you can tell.. LOL . experimenting .
 

My Computer

System One

  • Manufacturer/Model
    Emachine ET 1161-05
    CPU
    AMD Athlon 64 LE-1640
    Motherboard
    eMachines MCP61PM-GM (Socket AM2 )
    Memory
    2.00 GB Dual-Channel DDR2 @ 387MHz (6-6-6-18)
    Graphics Card(s)
    Acer E181H ([email protected]) 128MB GeForce 6150SE nForce 430 (
    Sound Card
    Realtek High Definition Audio
    Monitor(s) Displays
    Name Acer E181H on NVIDIA GeForce 6150SE nForce 430
    Screen Resolution
    1280x768 pixels
    Hard Drives
    ST316081 5AS SCSI Disk Device
    PSU
    MCP61PM-GM 9000 NVIDIA Chipset Model MCP61 Chipset Revisio
    Case
    Tower
    Cooling
    Fan Speed 1247 RPM
    Mouse
    PS/2 Compatible Mouse
    Keyboard
    Standard PS/2 Keyboard
    Internet Speed
    http://www.speedtest.net/result/1538974261.png

Yard Dog

Vista Guru
Gold Member
I am not seeing anything for an auto setting for when you disconnect tho.
 

My Computer

System One

  • Manufacturer/Model
    Emachine ET 1161-05
    CPU
    AMD Athlon 64 LE-1640
    Motherboard
    eMachines MCP61PM-GM (Socket AM2 )
    Memory
    2.00 GB Dual-Channel DDR2 @ 387MHz (6-6-6-18)
    Graphics Card(s)
    Acer E181H ([email protected]) 128MB GeForce 6150SE nForce 430 (
    Sound Card
    Realtek High Definition Audio
    Monitor(s) Displays
    Name Acer E181H on NVIDIA GeForce 6150SE nForce 430
    Screen Resolution
    1280x768 pixels
    Hard Drives
    ST316081 5AS SCSI Disk Device
    PSU
    MCP61PM-GM 9000 NVIDIA Chipset Model MCP61 Chipset Revisio
    Case
    Tower
    Cooling
    Fan Speed 1247 RPM
    Mouse
    PS/2 Compatible Mouse
    Keyboard
    Standard PS/2 Keyboard
    Internet Speed
    http://www.speedtest.net/result/1538974261.png

snarfman

Member
I've checked and all 3 are working... they are all enabled....and the jack info seems to be correct...still no sound at all anywhere when i set realtek to default and still have to manually switch.....I know this can be done, I just can't remember what I did to make it happen.....driving me nuts!!!
 

My Computer

System One

  • Manufacturer/Model
    ASUSTeK Computer Inc.\N80Vb (Socket 478)

Yard Dog

Vista Guru
Gold Member
:cry: A real head scratcher, sorry i can not be of more help
 

My Computer

System One

  • Manufacturer/Model
    Emachine ET 1161-05
    CPU
    AMD Athlon 64 LE-1640
    Motherboard
    eMachines MCP61PM-GM (Socket AM2 )
    Memory
    2.00 GB Dual-Channel DDR2 @ 387MHz (6-6-6-18)
    Graphics Card(s)
    Acer E181H ([email protected]) 128MB GeForce 6150SE nForce 430 (
    Sound Card
    Realtek High Definition Audio
    Monitor(s) Displays
    Name Acer E181H on NVIDIA GeForce 6150SE nForce 430
    Screen Resolution
    1280x768 pixels
    Hard Drives
    ST316081 5AS SCSI Disk Device
    PSU
    MCP61PM-GM 9000 NVIDIA Chipset Model MCP61 Chipset Revisio
    Case
    Tower
    Cooling
    Fan Speed 1247 RPM
    Mouse
    PS/2 Compatible Mouse
    Keyboard
    Standard PS/2 Keyboard
    Internet Speed
    http://www.speedtest.net/result/1538974261.png

snarfman

Member
Well I'll be damned! Now I got it working....somehow?....I set the nvidia hdmi to default and with the hdmi cable plugged in and restarted my computer....that seemed to do the trick....(it didn't work when i tried the same thing with the cable unplugged)

Thanks again!!! Don't know what I'd do without ya!
 

My Computer

System One

  • Manufacturer/Model
    ASUSTeK Computer Inc.\N80Vb (Socket 478)

Yard Dog

Vista Guru
Gold Member
Just got you playing around, it works that way sometimes, I am doing a happy dance for you
 

My Computer

System One

  • Manufacturer/Model
    Emachine ET 1161-05
    CPU
    AMD Athlon 64 LE-1640
    Motherboard
    eMachines MCP61PM-GM (Socket AM2 )
    Memory
    2.00 GB Dual-Channel DDR2 @ 387MHz (6-6-6-18)
    Graphics Card(s)
    Acer E181H ([email protected]) 128MB GeForce 6150SE nForce 430 (
    Sound Card
    Realtek High Definition Audio
    Monitor(s) Displays
    Name Acer E181H on NVIDIA GeForce 6150SE nForce 430
    Screen Resolution
    1280x768 pixels
    Hard Drives
    ST316081 5AS SCSI Disk Device
    PSU
    MCP61PM-GM 9000 NVIDIA Chipset Model MCP61 Chipset Revisio
    Case
    Tower
    Cooling
    Fan Speed 1247 RPM
    Mouse
    PS/2 Compatible Mouse
    Keyboard
    Standard PS/2 Keyboard
    Internet Speed
    http://www.speedtest.net/result/1538974261.png
Top