Suddenly all text is jagged, clear type is turned on, so what gives?

uncommon101

New Member
I woke up this morning to find that all of my Windows Vista fonts are suddenly jagged and nearly illegible. I've puttered around in my fonts settings -- clear text is turned on, I've changed settings and restarted, I checked my graphics card driver, checked my monitor settings, checked my browser settings... everything is right and tight, what's supposed to be turned on is turned on, etc. In fact, any changes I noodle about with just make it worse (i.e. fiddling with the browser font settings).

Attached is a picture of what google looks like in this brave new world:

horriblealiasing.jpg

I can't screenshot my excel or word docs because of the info contained therein, but they're just as bad or worse than that google screenshot. I have such a headache from looking at the screen and I have no clue what's going on.
Does anyone have any ideas? Please help. :(
 

My Computer

Ex_Brit

If you're going through hell, keep going
Vista Guru
Gold Member
Looks normal to me. Tried tweaking your View > Encoding (Character Encoding in Firefox) settings?
 

My Computer

System One

  • Operating System
    Win 7 Ult SP1 + 2 x Win 10 Pro all x64

rcm711

New Member
I have the same issue this morning. Blurry fonts in search results for Google, in some programs, in FireFox browser, other places. I had 15 updates this morning for Vista and noticed after the updates. I do not know if it was before as I booted the computer for the day and saw updates available (no automatic install, just advise me they are available). I do not know if it was the updates.

I did a Google search on keywords "Windows Vista blurry fonts" and got hits on fixing the vista cleartypes and others ideas. Nothing worked. I then searched same keywords using past 24 hours time restriction and found this topic in this forum and registered to post a reply.

I may have to back them off one by one and see if that was the cause.

If it is updates that caused it, then there should be more users with same issue.
 

My Computer

System One

  • Manufacturer/Model
    HP Compaq DC5800 Small Form Factor PC
    CPU
    Intel Core2 Duo CPU E8400 @ 3.00GHz
    Motherboard
    HP Intel Q33
    Memory
    4 GB DDR2 PC2-6400
    Graphics Card(s)
    Intel Q33 Express Chipset Family
    Sound Card
    SoundMAX Integrated Digital HD Audio
    Monitor(s) Displays
    Samsung SyncMaster 906BW 1440x900

uncommon101

New Member
My image appears to have been compressed upon uploading so you really can't see just how bad it is. Bah.

rsm711-- I think it's something to do with the recent updates. I did all the same things as you (ClearType tuning, encoding, font settings, etc). I noticed I had a slew of Windows & Office updates installed overnight. By whatever luck, yesterday I happened to set an updated restore point so I just went ahead rolled back the entire last round of Windows & Microsoft Office updates.

Lo and behold, I have beautiful smooth aliased text again. I'm sorry but I didn't troubleshoot which update it was. I'm too happy to have staved off the migraine, and lost too much time messing about with this on a workday.
 

My Computer

Ex_Brit

If you're going through hell, keep going
Vista Guru
Gold Member
BTW you can change country at the very bottom of that page on the left.
 

My Computer

System One

  • Operating System
    Win 7 Ult SP1 + 2 x Win 10 Pro all x64

rcm711

New Member
Removing that update solved the problem.

Apparently the issue has been reported to Microsoft and a new patch will be made. So avoid installing the bad update above. Turn off auto updates from Microsoft for now and just have advise of updates and manually update which updates get installed (exclude the bad one) until this issue is fixed.
 

My Computer

System One

  • Manufacturer/Model
    HP Compaq DC5800 Small Form Factor PC
    CPU
    Intel Core2 Duo CPU E8400 @ 3.00GHz
    Motherboard
    HP Intel Q33
    Memory
    4 GB DDR2 PC2-6400
    Graphics Card(s)
    Intel Q33 Express Chipset Family
    Sound Card
    SoundMAX Integrated Digital HD Audio
    Monitor(s) Displays
    Samsung SyncMaster 906BW 1440x900

Ex_Brit

If you're going through hell, keep going
Vista Guru
Gold Member
Good, thanks for posting.
 

My Computer

System One

  • Operating System
    Win 7 Ult SP1 + 2 x Win 10 Pro all x64

townsbg

~~тσωηsвg~~
Vista Guru
Gold Member

My Computers

System One System Two

  • Operating System
    Windows 7 Pro x64
    Manufacturer/Model
    Mid 2010 iMac
    CPU
    Quad core 3.2 Ghz Intel I3
    Memory
    8 gb
    Graphics Card(s)
    ATI Radeon HD 5670 512 mb ram
    Screen Resolution
    1920x1080 and 1440x900
    Hard Drives
    1 TB
  • Operating System
    Windows 2008 R2 Enterprise
    Manufacturer/Model
    Compaq Presario SR5350F
    CPU
    Pentium 2.0 gHZ Dual core E2160
    Memory
    2 gb
    Screen Resolution
    1440 x 900
    Hard Drives
    300 GB

jeffb

New Member
I got the same thing 2 days ago. Here is a copy attached. Would someone know how to fix this, or to undo a vista update?

Thanks,


Jeff
Delray Beach FL
 

Attachments

My Computer

System One

  • Manufacturer/Model
    Dell Studio 540
    CPU
    Intel Quad Core 2.33 GHz
    Motherboard
    Q8200
    Memory
    6 GB RAM
    Graphics Card(s)
    ATI Radeon HD 3400 Series
    Sound Card
    ATI AA01
    Monitor(s) Displays
    HP w2207

townsbg

~~тσωηsвg~~
Vista Guru
Gold Member

My Computers

System One System Two

  • Operating System
    Windows 7 Pro x64
    Manufacturer/Model
    Mid 2010 iMac
    CPU
    Quad core 3.2 Ghz Intel I3
    Memory
    8 gb
    Graphics Card(s)
    ATI Radeon HD 5670 512 mb ram
    Screen Resolution
    1920x1080 and 1440x900
    Hard Drives
    1 TB
  • Operating System
    Windows 2008 R2 Enterprise
    Manufacturer/Model
    Compaq Presario SR5350F
    CPU
    Pentium 2.0 gHZ Dual core E2160
    Memory
    2 gb
    Screen Resolution
    1440 x 900
    Hard Drives
    300 GB

jeffb

New Member
Yes towns, that cured it. It's considerate people like you that make the world go round.
Uninstalling Microsoft security update KB3013455 was the culprit.

Thanks,

Jeff
 

My Computer

System One

  • Manufacturer/Model
    Dell Studio 540
    CPU
    Intel Quad Core 2.33 GHz
    Motherboard
    Q8200
    Memory
    6 GB RAM
    Graphics Card(s)
    ATI Radeon HD 3400 Series
    Sound Card
    ATI AA01
    Monitor(s) Displays
    HP w2207

townsbg

~~тσωηsвg~~
Vista Guru
Gold Member
Great. You are not the first to post a thread on this issue.
 

My Computers

System One System Two

  • Operating System
    Windows 7 Pro x64
    Manufacturer/Model
    Mid 2010 iMac
    CPU
    Quad core 3.2 Ghz Intel I3
    Memory
    8 gb
    Graphics Card(s)
    ATI Radeon HD 5670 512 mb ram
    Screen Resolution
    1920x1080 and 1440x900
    Hard Drives
    1 TB
  • Operating System
    Windows 2008 R2 Enterprise
    Manufacturer/Model
    Compaq Presario SR5350F
    CPU
    Pentium 2.0 gHZ Dual core E2160
    Memory
    2 gb
    Screen Resolution
    1440 x 900
    Hard Drives
    300 GB
Top