Boot Up Time

ByLine
How to See What Your Boot Up Time is in Vista
Synopsis
To optimize the boot/shutdown of Windows, it is necessary to know precisely the reboot time of the computer to be able to refine its adjustments.
But rather than having the hand on a stop watch at the time of the reboot, better use this easy way. You will appreciate how simple it is to use.
How to See What Your Boot Up Time is in Vista

information   Information
To optimize the boot/shutdown of Windows, it is necessary to know precisely the reboot time of the computer to be able to refine its adjustments.
But rather than having the hand on a stop watch at the time of the reboot, better use this easy way, You will appreciate how simple it is to use and the precision of the result.

The relative time value will then give you a point of comparison to optimize the boot/shutdown of your computer.
Note   Note
For fun you can post your results here: ReBoot Time

EXAMPLE: ReBoot-Time dialog box
NOTE:
This is what you will see after running the VB Script file from below and when you computer finishes restarting.

ReBoot_Time.jpg
Here's How:
information   Information
In order to calculate the time of rebooting Windows, we will use a VB Script (Visual BASIC Scripting Edition). Let us learn first how it works.

The script writes a value in the registry (HKCU \ Software \ Microsoft \ Current Version \ run) so that it can be started again when booting. Then, another value containing the time is writen in the registry when the reboot is launched. While rebooting, the script records the hour in a variable then checks if the first value containing the time exists. If so, it is then enough to compare two times in order to obtain the time of rebooting. Then, the two keys added in the registry are removed (the run key and the key where the time is stored).

1) Open your favorite text editor (notepad will do the job perfectly) and copy/paste the following script:

Code:
Option Explicit
On Error Resume Next
Dim Wsh, Time1, Time2, Result, PathFile, MsgResult, MsgA, AppName, KeyA, KeyB, TimeDiff
MsgA = "Please close all running applications and click on OK."
KeyA = "HKEY_CURRENT_USER\Software\RestartTime\"
KeyB = "HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Run\RestartTime"
AppName = "ReBoot-Time"
Set Wsh = CreateObject("WScript.Shell")
PathFile = """" & WScript.ScriptFullName & """"
Result = wsh.RegRead(KeyA & "Times")
if Result = "" then
MsgResult = Msgbox (MsgA, vbOKCancel, AppName)
If MsgResult = vbcancel then WScript.Quit
Wsh.RegWrite KeyA & "Times", left(Time,8), "REG_SZ"
Wsh.RegWrite KeyB, PathFile, "REG_SZ"
Wsh.Run "cmd /c Shutdown -r -t 00", false, 0
else
Wsh.RegDelete KeyA & "Times"
Wsh.RegDelete KeyA
Wsh.RegDelete KeyB
TimeDiff = DateDiff("s",Result,left(Time,8))
MsgBox "Your computer reboots in " & TimeDiff & " seconds", VbInformation, AppName
end if
wscript.Quit

2) Save the file wherever you want on the same HDD (desktop for example) as ReBoot-Time.vbs (you can choose whatever name as far as the extension is ".VBS".

You can also download the script file here:

download < Click to Download


Use of the Script:
  • Double click on the script icon if it is on your desktop or on the file if you saved it in a particular folder.
  • Close all the running applications and click the OK button in the dialog box.
  • The computer will reboot and when Windows will be ready to be used, a new dialog box will open displaying the time your computer took to reboot.
Voila!


 

Attachments

  • bootspeed.vbs
    961 bytes · Views: 13,059
  • thumb_Bootscreen.jpg
    thumb_Bootscreen.jpg
    1.6 KB · Views: 186
Last edited by a moderator:

Brink

Staff member
mvp
Hello Venom,

Looking at your system specs, I would say that was not a bad time at all. You can see what others are getting at this link to help compare with yours though.
 

My Computers

System One System Two

  • Operating System
    Windows 10 Pro 64-bit
    Manufacturer/Model
    Custom
    CPU
    Intel i7-8700K 5 GHz
    Motherboard
    ASUS ROG Maximus XI Formula Z390
    Memory
    16 GB (8GBx2) G.SKILL TridentZ DDR4 3200 MHz
    Graphics Card(s)
    ASUS ROG-STRIX-GTX1080TI-O11G-GAMING
    Sound Card
    Integrated Digital Audio (S/PDIF)
    Monitor(s) Displays
    2 x Samsung Odyssey G7 27"
    Screen Resolution
    2560x1440
    Hard Drives
    1TB Samsung 970 EVO Plus M.2,
    250GB Samsung 960 EVO M.2,
    6TB WD Black WD6001FZWX
    8TB WD MyCloudEX2Ultra NAS
    PSU
    Seasonic Prime Titanium 850W
    Case
    Thermaltake Core P3
    Cooling
    Corsair Hydro H115i
    Mouse
    Logitech MX Master 3
    Keyboard
    Logitech wireless K800
    Internet Speed
    1 Gb/s Download and 35 Mb/s Upload
    Other Info
    Logitech Z625 speaker system,
    Logitech BRIO 4K Pro webcam,
    HP Color LaserJet Pro MFP M477fdn,
    Linksys EA9500 router,
    Arris SB8200 cable modem,
    APC SMART-UPS RT 1000 XL - SURT1000XLI,
    Lumia 1520 phone
  • Operating System
    Windows 10 Pro
    Manufacturer/Model
    HP Envy Y0F94AV
    CPU
    i7-7500U @ 2.70 GHz
    Memory
    16 GB DDR4-2133
    Graphics card(s)
    NVIDIA GeForce 940MX
    Sound Card
    Conexant ISST Audio
    Monitor(s) Displays
    17.3" UHD IPS touch
    Screen Resolution
    3480 x 2160
    Hard Drives
    512 GB M.2 SSD

venom762

Member
Thanks, I think it would be less than a Minute if I did not stop to login first. Plus at the boot up screen where the Status bar goes across use to make 4-5 swipes after SP2 its now 6-7. But is does shut down way faster. Maybe after the SP2 cleanup tool is used it might be faster.
 

My Computer

System One

  • Manufacturer/Model
    Dell Inspiron 530
    CPU
    Intel Core 2 quad Q6600 2.40GHz
    Motherboard
    OFM586
    Memory
    3.5GB DDR2 at 667MHz
    Monitor(s) Displays
    19inch dell HD flatscreen
    Screen Resolution
    1280x768 60hz
    Internet Speed
    7mb

venom762

Member
after a few more tweaks I have it down to 55 seconds. I'm pretty happy with that. This was a great tut.
 

My Computer

System One

  • Manufacturer/Model
    Dell Inspiron 530
    CPU
    Intel Core 2 quad Q6600 2.40GHz
    Motherboard
    OFM586
    Memory
    3.5GB DDR2 at 667MHz
    Monitor(s) Displays
    19inch dell HD flatscreen
    Screen Resolution
    1280x768 60hz
    Internet Speed
    7mb

Brink

Staff member
mvp
You're welcome Venom. I'm happy to hear you got it down to a good boot time for you. :)
 

My Computers

System One System Two

  • Operating System
    Windows 10 Pro 64-bit
    Manufacturer/Model
    Custom
    CPU
    Intel i7-8700K 5 GHz
    Motherboard
    ASUS ROG Maximus XI Formula Z390
    Memory
    16 GB (8GBx2) G.SKILL TridentZ DDR4 3200 MHz
    Graphics Card(s)
    ASUS ROG-STRIX-GTX1080TI-O11G-GAMING
    Sound Card
    Integrated Digital Audio (S/PDIF)
    Monitor(s) Displays
    2 x Samsung Odyssey G7 27"
    Screen Resolution
    2560x1440
    Hard Drives
    1TB Samsung 970 EVO Plus M.2,
    250GB Samsung 960 EVO M.2,
    6TB WD Black WD6001FZWX
    8TB WD MyCloudEX2Ultra NAS
    PSU
    Seasonic Prime Titanium 850W
    Case
    Thermaltake Core P3
    Cooling
    Corsair Hydro H115i
    Mouse
    Logitech MX Master 3
    Keyboard
    Logitech wireless K800
    Internet Speed
    1 Gb/s Download and 35 Mb/s Upload
    Other Info
    Logitech Z625 speaker system,
    Logitech BRIO 4K Pro webcam,
    HP Color LaserJet Pro MFP M477fdn,
    Linksys EA9500 router,
    Arris SB8200 cable modem,
    APC SMART-UPS RT 1000 XL - SURT1000XLI,
    Lumia 1520 phone
  • Operating System
    Windows 10 Pro
    Manufacturer/Model
    HP Envy Y0F94AV
    CPU
    i7-7500U @ 2.70 GHz
    Memory
    16 GB DDR4-2133
    Graphics card(s)
    NVIDIA GeForce 940MX
    Sound Card
    Conexant ISST Audio
    Monitor(s) Displays
    17.3" UHD IPS touch
    Screen Resolution
    3480 x 2160
    Hard Drives
    512 GB M.2 SSD

venom762

Member
thank you
 

My Computer

System One

  • Manufacturer/Model
    Dell Inspiron 530
    CPU
    Intel Core 2 quad Q6600 2.40GHz
    Motherboard
    OFM586
    Memory
    3.5GB DDR2 at 667MHz
    Monitor(s) Displays
    19inch dell HD flatscreen
    Screen Resolution
    1280x768 60hz
    Internet Speed
    7mb

ShaneK

New Member
Great script! Unfortunately my reboot time was 261 seconds. I need to work on that :)
 

My Computer

System One

  • Manufacturer/Model
    Toshiba
    Memory
    2GB

kem

Member
Member
Hi sidney1st,

I saw this post about VB Scripting yesterday and today I went and downloaded VB 2008 Express. Thanks for posting this, very cool !

Sidney1st, did your browsing in 64bit IE. get slower after you installed VB Exp. ?
 

My Computer

System One

  • Operating System
    7
    Manufacturer/Model
    c
    CPU
    AMD
    Motherboard
    ASUS
    Memory
    4G
    Graphics Card(s)
    XFX Geforce 8500 GT video card
    Sound Card
    on board
    Monitor(s) Displays
    22” LCD Monitor
    Screen Resolution
    1680x1050
    Hard Drives
    SATA II WD 80gig Hard
    PSU
    Power 550 watt
    Case
    Case w/6 fans
    Cooling
    Arctic Cooling 64 Freezer Pro HS/F w/as5
    Mouse
    wireless MS notebook mouse
    Keyboard
    Micro Innovations 124Key Multimedia Keyboard
    Internet Speed
    1.5 Mbps
    Other Info
    My hope is built on nothing less than Jesus Christ's righteousness.
Thank you for the script, I was amazex at how slow my computer takes to bootup 258 sec
 

My Computer

System One

  • Manufacturer/Model
    Acer Aspire 5315
    Memory
    2 gb
    Hard Drives
    C drive
    D Drive
    Case
    Standard Acer Aspire Case
    Cooling
    Cooling Pad and USB Desklamp/fan combo
    Mouse
    Logitech
    Keyboard
    Logitech
    Internet Speed
    DSL 20mb/s
    Other Info
    I run a 60watt speakers from my headphone jack, and I got 10port USB HUB USB Wireless adapter foer the internet

tresean1

Member
Hello all:

I am new here and, while I had added this script to my computer and tested it fine in the past, it now does not work when I click on it....I get the error messege "Windows cannot access the specified device, path, or file. You may not have the appropriate persmissions to access the item". Any clu what could be causing this all of a sudden?

I have Vista Home Premium (no Service Packs)
3GB RAM
Intel Quad Core Q6600

I have already checked to make sure I have Admin Rights, as I am loged into the Admin main user account (the only account I have had set up since day 1).
 

My Computer

Brink

Staff member
mvp
Hello Tresean, and welcome to Vista Forums.

Did you try the downloaded copy to see if that worked for you? :)
 

My Computers

System One System Two

  • Operating System
    Windows 10 Pro 64-bit
    Manufacturer/Model
    Custom
    CPU
    Intel i7-8700K 5 GHz
    Motherboard
    ASUS ROG Maximus XI Formula Z390
    Memory
    16 GB (8GBx2) G.SKILL TridentZ DDR4 3200 MHz
    Graphics Card(s)
    ASUS ROG-STRIX-GTX1080TI-O11G-GAMING
    Sound Card
    Integrated Digital Audio (S/PDIF)
    Monitor(s) Displays
    2 x Samsung Odyssey G7 27"
    Screen Resolution
    2560x1440
    Hard Drives
    1TB Samsung 970 EVO Plus M.2,
    250GB Samsung 960 EVO M.2,
    6TB WD Black WD6001FZWX
    8TB WD MyCloudEX2Ultra NAS
    PSU
    Seasonic Prime Titanium 850W
    Case
    Thermaltake Core P3
    Cooling
    Corsair Hydro H115i
    Mouse
    Logitech MX Master 3
    Keyboard
    Logitech wireless K800
    Internet Speed
    1 Gb/s Download and 35 Mb/s Upload
    Other Info
    Logitech Z625 speaker system,
    Logitech BRIO 4K Pro webcam,
    HP Color LaserJet Pro MFP M477fdn,
    Linksys EA9500 router,
    Arris SB8200 cable modem,
    APC SMART-UPS RT 1000 XL - SURT1000XLI,
    Lumia 1520 phone
  • Operating System
    Windows 10 Pro
    Manufacturer/Model
    HP Envy Y0F94AV
    CPU
    i7-7500U @ 2.70 GHz
    Memory
    16 GB DDR4-2133
    Graphics card(s)
    NVIDIA GeForce 940MX
    Sound Card
    Conexant ISST Audio
    Monitor(s) Displays
    17.3" UHD IPS touch
    Screen Resolution
    3480 x 2160
    Hard Drives
    512 GB M.2 SSD

tresean1

Member
^^^Hello, yes I tried the downloaded version as well, to no avail.

Like I said earlier, this was working fine before....it just recently stopped working. I suspect it might be something independent of the script itself. Does anyone have any ideas or has anyone experienced something similiar with the "you don't have permission" issue?
 

My Computer

Brink

Staff member
mvp
Tresean,

As a test to see if there may be some permission issue with your account, create a new administrator account and see if it will run while logged in it.
 

My Computers

System One System Two

  • Operating System
    Windows 10 Pro 64-bit
    Manufacturer/Model
    Custom
    CPU
    Intel i7-8700K 5 GHz
    Motherboard
    ASUS ROG Maximus XI Formula Z390
    Memory
    16 GB (8GBx2) G.SKILL TridentZ DDR4 3200 MHz
    Graphics Card(s)
    ASUS ROG-STRIX-GTX1080TI-O11G-GAMING
    Sound Card
    Integrated Digital Audio (S/PDIF)
    Monitor(s) Displays
    2 x Samsung Odyssey G7 27"
    Screen Resolution
    2560x1440
    Hard Drives
    1TB Samsung 970 EVO Plus M.2,
    250GB Samsung 960 EVO M.2,
    6TB WD Black WD6001FZWX
    8TB WD MyCloudEX2Ultra NAS
    PSU
    Seasonic Prime Titanium 850W
    Case
    Thermaltake Core P3
    Cooling
    Corsair Hydro H115i
    Mouse
    Logitech MX Master 3
    Keyboard
    Logitech wireless K800
    Internet Speed
    1 Gb/s Download and 35 Mb/s Upload
    Other Info
    Logitech Z625 speaker system,
    Logitech BRIO 4K Pro webcam,
    HP Color LaserJet Pro MFP M477fdn,
    Linksys EA9500 router,
    Arris SB8200 cable modem,
    APC SMART-UPS RT 1000 XL - SURT1000XLI,
    Lumia 1520 phone
  • Operating System
    Windows 10 Pro
    Manufacturer/Model
    HP Envy Y0F94AV
    CPU
    i7-7500U @ 2.70 GHz
    Memory
    16 GB DDR4-2133
    Graphics card(s)
    NVIDIA GeForce 940MX
    Sound Card
    Conexant ISST Audio
    Monitor(s) Displays
    17.3" UHD IPS touch
    Screen Resolution
    3480 x 2160
    Hard Drives
    512 GB M.2 SSD

Brink

Staff member
mvp
It sounds like some sort of permissions issue.

If you are having other issues, then you might consider doing a repair install if you have a "retail" Vista installation disc.
 

My Computers

System One System Two

  • Operating System
    Windows 10 Pro 64-bit
    Manufacturer/Model
    Custom
    CPU
    Intel i7-8700K 5 GHz
    Motherboard
    ASUS ROG Maximus XI Formula Z390
    Memory
    16 GB (8GBx2) G.SKILL TridentZ DDR4 3200 MHz
    Graphics Card(s)
    ASUS ROG-STRIX-GTX1080TI-O11G-GAMING
    Sound Card
    Integrated Digital Audio (S/PDIF)
    Monitor(s) Displays
    2 x Samsung Odyssey G7 27"
    Screen Resolution
    2560x1440
    Hard Drives
    1TB Samsung 970 EVO Plus M.2,
    250GB Samsung 960 EVO M.2,
    6TB WD Black WD6001FZWX
    8TB WD MyCloudEX2Ultra NAS
    PSU
    Seasonic Prime Titanium 850W
    Case
    Thermaltake Core P3
    Cooling
    Corsair Hydro H115i
    Mouse
    Logitech MX Master 3
    Keyboard
    Logitech wireless K800
    Internet Speed
    1 Gb/s Download and 35 Mb/s Upload
    Other Info
    Logitech Z625 speaker system,
    Logitech BRIO 4K Pro webcam,
    HP Color LaserJet Pro MFP M477fdn,
    Linksys EA9500 router,
    Arris SB8200 cable modem,
    APC SMART-UPS RT 1000 XL - SURT1000XLI,
    Lumia 1520 phone
  • Operating System
    Windows 10 Pro
    Manufacturer/Model
    HP Envy Y0F94AV
    CPU
    i7-7500U @ 2.70 GHz
    Memory
    16 GB DDR4-2133
    Graphics card(s)
    NVIDIA GeForce 940MX
    Sound Card
    Conexant ISST Audio
    Monitor(s) Displays
    17.3" UHD IPS touch
    Screen Resolution
    3480 x 2160
    Hard Drives
    512 GB M.2 SSD

tresean1

Member
Hi, I do not have any discs, as this is a factory built computer with Vista already installed. Is there some other type of "repair" or work-around or something that can do a scan/check or reset my permissions? I have already done sfc and chkdisk
 

My Computer

Brink

Staff member
mvp
Tresean,

Is your only issue with doing this tutorial, or are you also having other related issues?

If this is it, then I wouldn't worry about it. Otherwise, you could try doing a system restore using a restore point dated before you had these issues to avoid possibly doing a factory recovery.
 

My Computers

System One System Two

  • Operating System
    Windows 10 Pro 64-bit
    Manufacturer/Model
    Custom
    CPU
    Intel i7-8700K 5 GHz
    Motherboard
    ASUS ROG Maximus XI Formula Z390
    Memory
    16 GB (8GBx2) G.SKILL TridentZ DDR4 3200 MHz
    Graphics Card(s)
    ASUS ROG-STRIX-GTX1080TI-O11G-GAMING
    Sound Card
    Integrated Digital Audio (S/PDIF)
    Monitor(s) Displays
    2 x Samsung Odyssey G7 27"
    Screen Resolution
    2560x1440
    Hard Drives
    1TB Samsung 970 EVO Plus M.2,
    250GB Samsung 960 EVO M.2,
    6TB WD Black WD6001FZWX
    8TB WD MyCloudEX2Ultra NAS
    PSU
    Seasonic Prime Titanium 850W
    Case
    Thermaltake Core P3
    Cooling
    Corsair Hydro H115i
    Mouse
    Logitech MX Master 3
    Keyboard
    Logitech wireless K800
    Internet Speed
    1 Gb/s Download and 35 Mb/s Upload
    Other Info
    Logitech Z625 speaker system,
    Logitech BRIO 4K Pro webcam,
    HP Color LaserJet Pro MFP M477fdn,
    Linksys EA9500 router,
    Arris SB8200 cable modem,
    APC SMART-UPS RT 1000 XL - SURT1000XLI,
    Lumia 1520 phone
  • Operating System
    Windows 10 Pro
    Manufacturer/Model
    HP Envy Y0F94AV
    CPU
    i7-7500U @ 2.70 GHz
    Memory
    16 GB DDR4-2133
    Graphics card(s)
    NVIDIA GeForce 940MX
    Sound Card
    Conexant ISST Audio
    Monitor(s) Displays
    17.3" UHD IPS touch
    Screen Resolution
    3480 x 2160
    Hard Drives
    512 GB M.2 SSD

tresean1

Member
Hi Brink, Well I think I may be having another related issue. Not only will it not let me run this script, it also won't let me access other files such as my LOG files, etc. My Windows Update also refuses to let me update to SP1. I had trouble with the .NET Framework the last week and I ran the Readiness Tool? I think and a Hotfix or something, and I was able to install .NET, which in turn let me install a few other updates----which led me up to at least seeing that SP1 was ready to be downloaded....but SP1 won't install. I get the error 800F081F. Could these two be related? Or not?
 

My Computer

Brink

Staff member
mvp
With those type of issues, it may be best to backup anything that you do not want to lose to another location, and do a factory recovery to reinstall Vista. :(
 

My Computers

System One System Two

  • Operating System
    Windows 10 Pro 64-bit
    Manufacturer/Model
    Custom
    CPU
    Intel i7-8700K 5 GHz
    Motherboard
    ASUS ROG Maximus XI Formula Z390
    Memory
    16 GB (8GBx2) G.SKILL TridentZ DDR4 3200 MHz
    Graphics Card(s)
    ASUS ROG-STRIX-GTX1080TI-O11G-GAMING
    Sound Card
    Integrated Digital Audio (S/PDIF)
    Monitor(s) Displays
    2 x Samsung Odyssey G7 27"
    Screen Resolution
    2560x1440
    Hard Drives
    1TB Samsung 970 EVO Plus M.2,
    250GB Samsung 960 EVO M.2,
    6TB WD Black WD6001FZWX
    8TB WD MyCloudEX2Ultra NAS
    PSU
    Seasonic Prime Titanium 850W
    Case
    Thermaltake Core P3
    Cooling
    Corsair Hydro H115i
    Mouse
    Logitech MX Master 3
    Keyboard
    Logitech wireless K800
    Internet Speed
    1 Gb/s Download and 35 Mb/s Upload
    Other Info
    Logitech Z625 speaker system,
    Logitech BRIO 4K Pro webcam,
    HP Color LaserJet Pro MFP M477fdn,
    Linksys EA9500 router,
    Arris SB8200 cable modem,
    APC SMART-UPS RT 1000 XL - SURT1000XLI,
    Lumia 1520 phone
  • Operating System
    Windows 10 Pro
    Manufacturer/Model
    HP Envy Y0F94AV
    CPU
    i7-7500U @ 2.70 GHz
    Memory
    16 GB DDR4-2133
    Graphics card(s)
    NVIDIA GeForce 940MX
    Sound Card
    Conexant ISST Audio
    Monitor(s) Displays
    17.3" UHD IPS touch
    Screen Resolution
    3480 x 2160
    Hard Drives
    512 GB M.2 SSD

jasiekor

Member
Funny thing, i downloaded from link in the first post. Lunched it, it asked to close, so I did and nothing happens ... after I try again it says that my pc boots in "x sec" and it simply shows the time between running the script twice.
 

My Computer

System One

  • Manufacturer/Model
    Hp m9460pl
    CPU
    intel core 2 quad q9400
    Motherboard
    Asus IPIBL-LB
    Memory
    4 Gb ram 1,5 Tb HDD
    Graphics Card(s)
    Ati radeon 4850 Hd
    Sound Card
    none
    Monitor(s) Displays
    LG Flatron E2251
Top