• This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn more.

HELP! vista 32 ataport.SYS error

#1
FOR a weeks I have been experiencing the same BSOD
Using Nirsoft Blue Screen View I was able to get this from the .dmp

==================================================
Dump File : Mini092911-01.dmp
Crash Time : 9/29/2011 6:40:36 PM
Bug Check String : KERNEL_MODE_EXCEPTION_NOT_HANDLED
Bug Check Code : 0x1000008e
Parameter 1 : 0xc0000005
Parameter 2 : 0x8079aa65
Parameter 3 : 0xbef7478c
Parameter 4 : 0x00000000
Caused By Driver : ataport.SYS
Caused By Address : ataport.SYS+4a65
File Description : ATAPI Driver Extension
Product Name : Microsoft® Windows® Operating System
Company : Microsoft Corporation
File Version : 6.0.6002.18005 (lh_sp2rtm.090410-1830)
Processor : 32-bit
Crash Address : ataport.SYS+4a65
Stack Address 1 : ntoskrnl.exe+44976
Stack Address 2 : MpFilter.sys+bf1
Stack Address 3 : MpFilter.sys+dd73
Computer Name :
Full Path : C:\Windows\Minidump\Mini092911-01.dmp
Processors Count : 2
Major Version : 15
Minor Version : 6002
Dump File Size : 147,848
==================================================

how can i resolve this error...also i noticed that there is no sound when ever i try to play any audio or video file..had gone to the "sound" from the control panel an dwhen i tried to play the test tones it says "failed to play test tones"
 
#3
i tried to run the System Health Report but every time i run the test my laptop crashes and the blue screen of death appears..
and i am using dell studio xps 16 windows vista x32
 

richc46

Staff member
Vista Guru
Gold Member
#4
You did a good job, I got the report that I needed
There was only one mini dump report (shows you had one BSOD).
It is impossible to get a definitive answer based on one report, but I did get clues, so lets start there.

Ataport.sys was mentioned as a potential cause as was Security Essentials. May I suggest
Run a full antivirus scan
Download, update and run a full scan with malwarebytes
Run an SFC Scan
If nothing else seems to work
Uninstall Security Essentials and replace with another Anti Virus
Before uninstallin Security Essentials, make a System Restore point, so you can go back if that is not the cause.
http://www.vistax64.com/tutorials/66978-system-files-sfc-command.html
avast! Free Antivirus - Download Software for Virus Protection
 
#5
sir i tried to run a full system scan with security essentials but found nothing
i couldnt run SFC scan as the error message that shows is an follows

FINDSTR: cannot open xps
FINDSTR: cannot open 16/desktop/sfcdetails.txt

i ran the malwarebyte full scan and found out some trojans
 
#7
i tried every thing i could and now i cant log into my system ..i have to log in through safe mode..when i start up normally it boots up and when the desktop appears this error message appears
STOP: 0X0000008E (0xC0000005,0x8567B1A7,0x9D50691C,0X0000000)

now the ataport.sys does not appear
 
#9
i tried every thing possible and now i cant log into my system ..i use safe mode to do the things said above..now even if i get a bsod i dont get the dump file :confused:
i get some STOP message without the ataport.sys error
am sending u an attachment for ur reference
 

richc46

Staff member
Vista Guru
Gold Member
#12
Works in safe mode, but not in regular mode. Based upon that and other information given, it still sounds like a driver. Do a boot log, it will tell us the problem driver
How To Enable Boot Logging For Fixing Startup Problems in Windows
It truly looks like a driver that is included with startup. You cant do the boot logging?
If not see if you can set up a clean boot, for testing.

How to troubleshoot a problem by performing a clean boot in Windows Vista or in Windows 7

You may be able to set it up in safe mode.
 

richc46

Staff member
Vista Guru
Gold Member
#14
It shows that the first drive not to load is the webcam driver. Do you have the webcam DVD, reinstall and see if that helps.
 

richc46

Staff member
Vista Guru
Gold Member
#16
When did you install Soluto, about the same time as the probelm?

Did you do anything or make changes around the time of the problem?
 
#20
i installed soluto a long time ago..way before this whole fuss happened... i didnt make any changes to it..i just un installed it now..and i cleaned the registry (cc cleaner) in the safe mode