Wordpad error

ilikefree

Vista Guru
Gold Member
OK this one has me stumped. Wordpad runs fine, in fact everything seems to run fine but after running system file checker it tells me I have corrupt files and has successfully repaired them, but then Wordpad fails to start."entry point not found" and an error in ole32.dll
System restore returns Wordpad to a working state again.
Any ideas please
 

My Computer

System One

  • Manufacturer/Model
    Lenovo Thinkpad T400
    CPU
    Intel Mobile Core 2 Duo P8700 @ 2.53GHz
    Motherboard
    LENOVO 64734VM
    Memory
    2.00GB Single-Channel DDR3 @ 531MHz
    Graphics Card(s)
    Intel Mobile Intel 4 Series Express Chipset Family
    Sound Card
    Conexant 20561 SmartAudio HD
    Monitor(s) Displays
    15 inch
    Screen Resolution
    1280 x 800
    Hard Drives
    1x 180GB Intel 530 series SSD
    1 x 120GB Hitachi 5400rmp
    1 x 650GB Western Digital Elements 5400rpm
    1x 1Tb Western Digital Elements 5400rpm
    Internet Speed
    Medium for New Zealand
    Other Info
    Weakest part of my computer is the graphics chipset.
    Only ever used a laptop.
    Also use USB Freeview TV Card
    Lenovo Docking Station
    External Speakers
    Other bits a pieces as needed

Vistaar

Vista Guru
Hello ilikefree. I can only tell you that the last version of WINDOWS\System32\ole32.dll specifically for Vista was:

ole32 dll.JPG

It was last analyzed at VirusTotal on 2019-10-22. If you never patched Vista to EOL due to the well-known Windows Update issue, then you would have an older version of ole32. I wonder what file(s) are reported as repaired in the CBS log.
 

My Computer

System One

  • Operating System
    Vista Home Premium x86 SP2
    Manufacturer/Model
    HP Pavilion Elite m9150f
    CPU
    Intel Q6600
    Memory
    3 GB
    Graphics Card(s)
    NVIDIA GeForce 8500 GT

ilikefree

Vista Guru
Gold Member
My file version is 6.0.6002 24078
It worked fine before sfc/ scannow but after entry point not found
System restore fixed it, sort of
I will look into the scan logs tonight
 

My Computer

System One

  • Manufacturer/Model
    Lenovo Thinkpad T400
    CPU
    Intel Mobile Core 2 Duo P8700 @ 2.53GHz
    Motherboard
    LENOVO 64734VM
    Memory
    2.00GB Single-Channel DDR3 @ 531MHz
    Graphics Card(s)
    Intel Mobile Intel 4 Series Express Chipset Family
    Sound Card
    Conexant 20561 SmartAudio HD
    Monitor(s) Displays
    15 inch
    Screen Resolution
    1280 x 800
    Hard Drives
    1x 180GB Intel 530 series SSD
    1 x 120GB Hitachi 5400rmp
    1 x 650GB Western Digital Elements 5400rpm
    1x 1Tb Western Digital Elements 5400rpm
    Internet Speed
    Medium for New Zealand
    Other Info
    Weakest part of my computer is the graphics chipset.
    Only ever used a laptop.
    Also use USB Freeview TV Card
    Lenovo Docking Station
    External Speakers
    Other bits a pieces as needed

townsbg

~~тσωηsвg~~
Vista Guru
Gold Member

My Computers

System One System Two

  • Operating System
    Windows 7 Pro x64
    Manufacturer/Model
    Mid 2010 iMac
    CPU
    Quad core 3.2 Ghz Intel I3
    Memory
    8 gb
    Graphics Card(s)
    ATI Radeon HD 5670 512 mb ram
    Screen Resolution
    1920x1080 and 1440x900
    Hard Drives
    1 TB
    Other Info
    N/A
  • Operating System
    Windows 2008 R2 Enterprise
    Manufacturer/Model
    Compaq Presario SR5350F
    CPU
    Pentium 2.0 gHZ Dual core E2160
    Memory
    2 gb
    Screen Resolution
    1440 x 900
    Hard Drives
    300 GB

Vistaar

Vista Guru
My file version is 6.0.6002 24078
What is its "Date modified"? If you upload it to VirusTotal, does it match a previous submission?
 

My Computer

System One

  • Operating System
    Vista Home Premium x86 SP2
    Manufacturer/Model
    HP Pavilion Elite m9150f
    CPU
    Intel Q6600
    Memory
    3 GB
    Graphics Card(s)
    NVIDIA GeForce 8500 GT

ilikefree

Vista Guru
Gold Member
Virus total says no engines detected this file
CBS log file was missing, no log file to check
 

My Computer

System One

  • Manufacturer/Model
    Lenovo Thinkpad T400
    CPU
    Intel Mobile Core 2 Duo P8700 @ 2.53GHz
    Motherboard
    LENOVO 64734VM
    Memory
    2.00GB Single-Channel DDR3 @ 531MHz
    Graphics Card(s)
    Intel Mobile Intel 4 Series Express Chipset Family
    Sound Card
    Conexant 20561 SmartAudio HD
    Monitor(s) Displays
    15 inch
    Screen Resolution
    1280 x 800
    Hard Drives
    1x 180GB Intel 530 series SSD
    1 x 120GB Hitachi 5400rmp
    1 x 650GB Western Digital Elements 5400rpm
    1x 1Tb Western Digital Elements 5400rpm
    Internet Speed
    Medium for New Zealand
    Other Info
    Weakest part of my computer is the graphics chipset.
    Only ever used a laptop.
    Also use USB Freeview TV Card
    Lenovo Docking Station
    External Speakers
    Other bits a pieces as needed

Vistaar

Vista Guru
Virus total says no engines detected this file
CBS log file was missing, no log file to check
I'm still curious about the "Date modified." Have you installed any Windows 6.0 updates earmarked for Server 2008 SP2 since April 2017? System restore probably obliterated the CBS log.
 

My Computer

System One

  • Operating System
    Vista Home Premium x86 SP2
    Manufacturer/Model
    HP Pavilion Elite m9150f
    CPU
    Intel Q6600
    Memory
    3 GB
    Graphics Card(s)
    NVIDIA GeForce 8500 GT

Vistaar

Vista Guru
I just remembered that sfc /verifyonly scans for corrupt files without attempting repairs, which might be useful in your case.
 

My Computer

System One

  • Operating System
    Vista Home Premium x86 SP2
    Manufacturer/Model
    HP Pavilion Elite m9150f
    CPU
    Intel Q6600
    Memory
    3 GB
    Graphics Card(s)
    NVIDIA GeForce 8500 GT

wither 3

Vista Guru
Gold Member
Last edited:

My Computer

System One

  • Operating System
    Vista Home Premium 64 bit SP2
    Manufacturer/Model
    Cyberpower
    CPU
    Intel Quad CPU Q6700 2.67 GHZ
    Motherboard
    NVIDIA 780i
    Memory
    4 GB
    Graphics Card(s)
    MSI GTX 560 TI Twin Frozr
    Sound Card
    Sound Blaster SB Audigy
    Monitor(s) Displays
    Viewsonic VG2436
    Screen Resolution
    1920x1080p
    Hard Drives
    Samsung HD 105SI
    WDC WD20
    Case
    Apevia XJupiter
    Cooling
    air
    Mouse
    Logitech MX 600
    Keyboard
    Logitech MX 3200
    Internet Speed
    30 Mbps

Vistaar

Vista Guru
I did a search on the file version for OLE32.dll which ilikefree says he has...
Hi wither 3. I do have KB4014793 installed, and to my surprise it installs both version 19755 (reported by me) and 24078 (reported by ilikefree):

Ole32 4014793.JPG
After some head-scratching, the explanation is that I looked at ole32.dll in System32, whereas ilikefree looked at the same filename in winsxs:

ole32 dll winsxs.JPG

So ilikefree and I actually have the same version, and we are getting nowhere with solving his issue. :o

By the way wither 3, how has Windows 6.0.6003 been working for you? Any black screens or broken software? I wouldn't expect any.
 

My Computer

System One

  • Operating System
    Vista Home Premium x86 SP2
    Manufacturer/Model
    HP Pavilion Elite m9150f
    CPU
    Intel Q6600
    Memory
    3 GB
    Graphics Card(s)
    NVIDIA GeForce 8500 GT

wither 3

Vista Guru
Gold Member
ole32.dllwinsxs.JPG
You should have the first 3. For some reason, I thought you had updated to 6.0.6003.
The ole32.dll version that I referred to earlier, was for the file in System32. It's the same as in Syswow64.-

6.0.6003 has been fine. Haven't taken the time to look back in the forum to see how I got there.
 

My Computer

System One

  • Operating System
    Vista Home Premium 64 bit SP2
    Manufacturer/Model
    Cyberpower
    CPU
    Intel Quad CPU Q6700 2.67 GHZ
    Motherboard
    NVIDIA 780i
    Memory
    4 GB
    Graphics Card(s)
    MSI GTX 560 TI Twin Frozr
    Sound Card
    Sound Blaster SB Audigy
    Monitor(s) Displays
    Viewsonic VG2436
    Screen Resolution
    1920x1080p
    Hard Drives
    Samsung HD 105SI
    WDC WD20
    Case
    Apevia XJupiter
    Cooling
    air
    Mouse
    Logitech MX 600
    Keyboard
    Logitech MX 3200
    Internet Speed
    30 Mbps

ilikefree

Vista Guru
Gold Member
My file was in system32
Will look at the link given, thanks
 

My Computer

System One

  • Manufacturer/Model
    Lenovo Thinkpad T400
    CPU
    Intel Mobile Core 2 Duo P8700 @ 2.53GHz
    Motherboard
    LENOVO 64734VM
    Memory
    2.00GB Single-Channel DDR3 @ 531MHz
    Graphics Card(s)
    Intel Mobile Intel 4 Series Express Chipset Family
    Sound Card
    Conexant 20561 SmartAudio HD
    Monitor(s) Displays
    15 inch
    Screen Resolution
    1280 x 800
    Hard Drives
    1x 180GB Intel 530 series SSD
    1 x 120GB Hitachi 5400rmp
    1 x 650GB Western Digital Elements 5400rpm
    1x 1Tb Western Digital Elements 5400rpm
    Internet Speed
    Medium for New Zealand
    Other Info
    Weakest part of my computer is the graphics chipset.
    Only ever used a laptop.
    Also use USB Freeview TV Card
    Lenovo Docking Station
    External Speakers
    Other bits a pieces as needed

ilikefree

Vista Guru
Gold Member
I have KB4014793 it was installed in August
 

My Computer

System One

  • Manufacturer/Model
    Lenovo Thinkpad T400
    CPU
    Intel Mobile Core 2 Duo P8700 @ 2.53GHz
    Motherboard
    LENOVO 64734VM
    Memory
    2.00GB Single-Channel DDR3 @ 531MHz
    Graphics Card(s)
    Intel Mobile Intel 4 Series Express Chipset Family
    Sound Card
    Conexant 20561 SmartAudio HD
    Monitor(s) Displays
    15 inch
    Screen Resolution
    1280 x 800
    Hard Drives
    1x 180GB Intel 530 series SSD
    1 x 120GB Hitachi 5400rmp
    1 x 650GB Western Digital Elements 5400rpm
    1x 1Tb Western Digital Elements 5400rpm
    Internet Speed
    Medium for New Zealand
    Other Info
    Weakest part of my computer is the graphics chipset.
    Only ever used a laptop.
    Also use USB Freeview TV Card
    Lenovo Docking Station
    External Speakers
    Other bits a pieces as needed

Vistaar

Vista Guru
My file [version 24078] was in system32
That MIGHT be your entire problem. I have double-checked, and the version in System32 is definitely 19755 - NOT 24078:

System32 ole32.JPG

I would still suggest running sfc /verifyonly and studying the CBS log before taking any action. In case you wonder, it does not find any integrity violations on my Vista x86 system:

verifyonly.JPG

One possible course of action might be to uninstall KB4014793 from Installed Updates, check System32, then reinstall the update. Another might be to manually replace 24078 in System32 with a copy of 19755 from winsxs (it can also be found there). (Edit: Scratch Plan B.) Good luck!
 
Last edited:

My Computer

System One

  • Operating System
    Vista Home Premium x86 SP2
    Manufacturer/Model
    HP Pavilion Elite m9150f
    CPU
    Intel Q6600
    Memory
    3 GB
    Graphics Card(s)
    NVIDIA GeForce 8500 GT

ilikefree

Vista Guru
Gold Member
OK I uninstalled the update KB4014793 and my ole32.dll file version changed to 23936
I ran sfc /scannow and no integrity violations were found
Wordpad is still openinmg so problem fixed
No idea why an update installed in August should start causing problems now but all seems well now
Note my file version is not the same as what you have
 

My Computer

System One

  • Manufacturer/Model
    Lenovo Thinkpad T400
    CPU
    Intel Mobile Core 2 Duo P8700 @ 2.53GHz
    Motherboard
    LENOVO 64734VM
    Memory
    2.00GB Single-Channel DDR3 @ 531MHz
    Graphics Card(s)
    Intel Mobile Intel 4 Series Express Chipset Family
    Sound Card
    Conexant 20561 SmartAudio HD
    Monitor(s) Displays
    15 inch
    Screen Resolution
    1280 x 800
    Hard Drives
    1x 180GB Intel 530 series SSD
    1 x 120GB Hitachi 5400rmp
    1 x 650GB Western Digital Elements 5400rpm
    1x 1Tb Western Digital Elements 5400rpm
    Internet Speed
    Medium for New Zealand
    Other Info
    Weakest part of my computer is the graphics chipset.
    Only ever used a laptop.
    Also use USB Freeview TV Card
    Lenovo Docking Station
    External Speakers
    Other bits a pieces as needed

wither 3

Vista Guru
Gold Member

My Computer

System One

  • Operating System
    Vista Home Premium 64 bit SP2
    Manufacturer/Model
    Cyberpower
    CPU
    Intel Quad CPU Q6700 2.67 GHZ
    Motherboard
    NVIDIA 780i
    Memory
    4 GB
    Graphics Card(s)
    MSI GTX 560 TI Twin Frozr
    Sound Card
    Sound Blaster SB Audigy
    Monitor(s) Displays
    Viewsonic VG2436
    Screen Resolution
    1920x1080p
    Hard Drives
    Samsung HD 105SI
    WDC WD20
    Case
    Apevia XJupiter
    Cooling
    air
    Mouse
    Logitech MX 600
    Keyboard
    Logitech MX 3200
    Internet Speed
    30 Mbps

Vistaar

Vista Guru
OK I uninstalled the update KB4014793 and my ole32.dll file version changed to 23936
I ran sfc /scannow and no integrity violations were found
Wordpad is still openinmg so problem fixed
No idea why an update installed in August should start causing problems now but all seems well now
Note my file version is not the same as what you have
If you uninstall an update that installed a newer file version, then you should of course end up with an older file version. I have no idea about your issue either, and only focused on ole32.dll because it was the only detail in post #1. (If I had your issue, I would want to look at a CBS log.) CVE-2017-0199 (addressed by KB4014793) did affect WordPad as well as Microsoft Office. It occurs to me that there could be some legitimate reason why we did not have the same file version in System32. I wonder what would happen if you reinstalled KB4014793.
 

My Computer

System One

  • Operating System
    Vista Home Premium x86 SP2
    Manufacturer/Model
    HP Pavilion Elite m9150f
    CPU
    Intel Q6600
    Memory
    3 GB
    Graphics Card(s)
    NVIDIA GeForce 8500 GT

ilikefree

Vista Guru
Gold Member
I might make a restore point and do that later tonight
 

My Computer

System One

  • Manufacturer/Model
    Lenovo Thinkpad T400
    CPU
    Intel Mobile Core 2 Duo P8700 @ 2.53GHz
    Motherboard
    LENOVO 64734VM
    Memory
    2.00GB Single-Channel DDR3 @ 531MHz
    Graphics Card(s)
    Intel Mobile Intel 4 Series Express Chipset Family
    Sound Card
    Conexant 20561 SmartAudio HD
    Monitor(s) Displays
    15 inch
    Screen Resolution
    1280 x 800
    Hard Drives
    1x 180GB Intel 530 series SSD
    1 x 120GB Hitachi 5400rmp
    1 x 650GB Western Digital Elements 5400rpm
    1x 1Tb Western Digital Elements 5400rpm
    Internet Speed
    Medium for New Zealand
    Other Info
    Weakest part of my computer is the graphics chipset.
    Only ever used a laptop.
    Also use USB Freeview TV Card
    Lenovo Docking Station
    External Speakers
    Other bits a pieces as needed

ilikefree

Vista Guru
Gold Member
I had been using wordpad until a few days ago without any errors in sfc/ scannow
 

My Computer

System One

  • Manufacturer/Model
    Lenovo Thinkpad T400
    CPU
    Intel Mobile Core 2 Duo P8700 @ 2.53GHz
    Motherboard
    LENOVO 64734VM
    Memory
    2.00GB Single-Channel DDR3 @ 531MHz
    Graphics Card(s)
    Intel Mobile Intel 4 Series Express Chipset Family
    Sound Card
    Conexant 20561 SmartAudio HD
    Monitor(s) Displays
    15 inch
    Screen Resolution
    1280 x 800
    Hard Drives
    1x 180GB Intel 530 series SSD
    1 x 120GB Hitachi 5400rmp
    1 x 650GB Western Digital Elements 5400rpm
    1x 1Tb Western Digital Elements 5400rpm
    Internet Speed
    Medium for New Zealand
    Other Info
    Weakest part of my computer is the graphics chipset.
    Only ever used a laptop.
    Also use USB Freeview TV Card
    Lenovo Docking Station
    External Speakers
    Other bits a pieces as needed

wither 3

Vista Guru
Gold Member
:cool:
 

My Computer

System One

  • Operating System
    Vista Home Premium 64 bit SP2
    Manufacturer/Model
    Cyberpower
    CPU
    Intel Quad CPU Q6700 2.67 GHZ
    Motherboard
    NVIDIA 780i
    Memory
    4 GB
    Graphics Card(s)
    MSI GTX 560 TI Twin Frozr
    Sound Card
    Sound Blaster SB Audigy
    Monitor(s) Displays
    Viewsonic VG2436
    Screen Resolution
    1920x1080p
    Hard Drives
    Samsung HD 105SI
    WDC WD20
    Case
    Apevia XJupiter
    Cooling
    air
    Mouse
    Logitech MX 600
    Keyboard
    Logitech MX 3200
    Internet Speed
    30 Mbps
Top